Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Rumah lelong: Risiko, salah faham, dan apa yang patut anda ketahui

test

Bagi mereka yang ingin memiliki kediaman pertama, membeli rumah lelong merupakan satu kaedah yang boleh diterokai. Namun, terdapat beberapa salah faham yang wujud mengenai pembelian rumah lelong.

natalimis / 123rf

Semua orang memiliki impian untuk mempunyai kediaman sendiri. Ini termasuklah golongan muda dan mereka yang berada dalam kategori pendapatan B40 dan M40. Namun, realiti yang perlu dihadapi adalah tidak banyak harga rumah yang mampu dimiliki golongan ini.

Lantaran situasi tersebut, mencari rumah lelong merupakan tip beli rumah yang sering didengari. Walaupun kaedah ini secara amnya menguntungkan, masih terdapat beberapa risiko dan salah faham yang perlu diketahui.

Apa itu rumah lelong?

Rumah untuk dilelong merupakan rumah yang dijual oleh pihak bank ataupun pihak individu secara lelongan, iaitu proses kompetitif terbuka dalam pasaran yang digunakan untuk memindahkan hak harta benda. Proses ini dikendalikan oleh pihak lelongan yang berlesen.

auction-property-market
© hxdbzxy| 123rf

Kebiasaannya, rumah dilelong akibat tuan rumah gagal membayar ansuran rumah dan baki tunggakan. Maka, pihak bank telah mengambil semula rumah tersebut dari pembelinya dan kemudiannya dijual semula secara lelong.

Terdapat juga kes di mana pembeli tidak dapat meneruskan pembeliannya kerana pinjaman bank tidak mendapat kelulusan. Ini menjadikan rumah tersebut ditinggalkan kosong begitu saja. Situasi lain pula adalah apabila rumah tidak terjual dalam pasaran sekunder (subsale).

Harga rumah lelong kebiasaannya adalah jauh lebih murah dari harga pasaran. Ini bagi memastikan kos pembaikannya nanti apabila dijumlahkan dengan harga lelong masih tidak melebihi harga pasaran rumah tersebut

ARTIKEL MENARIK
?B40 dan M40: Adakah rumah lelong sesuai untuk anda?
✔️Cara beli rumah lelong di Malaysia

Berikut merupakan salah faham mengenai rumah lelong:

1. Semua rumah lelong adalah lebih murah daripada rumah baharu

Apabila memikirkan sama ada mahu beli rumah lelong atau rumah baru, topik harga sering menjadi pertimbangan utama. Secara amnya, rumah lelong memang lebih murah.

Namun, terdapat kemungkinan di mana anda menang lelong tetapi dengan harga yang melebihi pasaran. Ini berlaku jika anda tidak membuat kajian tentang harga pasaran rumah.

2. Semua rumah lelong dalam keadaan yang baik

Perlu diingat bahawa terdapat banyak situasi di mana rumah leong telah ditinggalkan pemilik. Ini menjadikan rumah tersebut dalam keadaan buruk dan kotor. Malah, terdapat keadaan di mana rumah lelong tersebut yang telah dijadikan tempat longgokan sampah.

Perkara pertama yang perlu dilakukan apabila mahu beli rumah lelong adalah menyemak dahulu keadaan dan lokasi rumah lelong tersebut. Pastikan ia menepati cita rasa anda dan tidak memerlukan kos selenggara tambahan yang tinggi.

3. Anda boleh terus memasuki rumah lelong tersebut

Antara isu yang sering didengar membabitkan rumah yang dilelong institusi kewangan ialah penghuni lama enggan berpindah keluar dari rumah terbabit. Perlu dingat dalam kes lelongan, pihak bank tidak akan menyerahkan pemilikan kosong kepada pembida. Ini jelas dinyatakan di dalam pengisytiharan jualan.

Antara tindakan yang boleh diambil jika penghuni masih enggan mengosongkan rumah ialah dengan memohon dan mendapatkan perintah mahkamah bagi mengeluarkan penghuni, atas kapasiti pembida sebagai pemilik baharu yang sah di sisi undang-undang. Namun, terdapat kos guaman yang perlu ditanggung.

5. Tunggakan bil ditanggung pihak bank

©clementgreenberg |123rf

Terdapat keadaan di mana rumah lelong tersebut mempunyai tunggakan bil seperti air,elektrik, cukai tanah tanah, dan lain-lain yang tinggi. Tunggakan seperti ini kebiasaannya tidak ditanggung oleh pihak bank.

Anda boleh gunakan dokumen Proclamation of Sale (POS) untuk menyemak bil-bil tertunggak tersebut.

Berikut pula adalah beberapa perkara yang perlu anda tahu mengenai pembidaan rumah lelong:

1. Wang yang perlu disediakan pada hari pembidaan

Sekiranya anda berjaya membeli rumah lelong pada hari pembidaan, pihak bank akan meminta 10% duit deposit daripada harga hartanah yang berjaya dibida. Duit tersebut perlu berada dalam bentuk draf bank. Sekiranya anda melantik agen bagi mewakili anda, terdapat bayaran agen yang perlu anda bayar.

Atas sebab ini, anda dinasihatkan untuk menghadkan bidaan yang anda inginkan sebab terdapat kos yang perlu anda sediakan ketika hari lelongan.

2. Wang yang perlu dibayar selepas menang pembidaan

Rumah lelong anda perlu membuat proses dengan segera setelah menang bidaan. Anda perlu mendapatkan pinjaman bank dalam tempoh 90 hari atau 120 hari.

Bagi proses tandatangan Surat Tawaran, kos yang terlibat hampir sama dengan kos yang diperlukan bagi pembelian rumah subsale dan sekunder. Terdapat juga kos guaman yang akan disertakan dalam sebut harga seperti kaveat, pendaftaran pejabat tanah, perbelanjaan am seperti pengangkutan, fax, telefon dan fotostat, serta caj pencarian status hartanah, carian kemuflisan dan lain-lain lagi.

3. Semak ada atau tidak private caveat

Kaveat adalah sekatan dan halangan yang didaftarkan di pejabat tanah. Anda perlu berhati-hati sekiranya ada sekatan persendirian atau private caveat pada rumah tersebut. Sebagai contoh, rumah yang diperuntukkan untuk lot Bumiputera, tidak boleh dipindah milik kepada bakal pemilik yang bukan berstatus Bumiputera.

Untuk carian kaveat di pejabat tanah, kos yang terlibat selalunya berjumlah RM60.00 atau sekiranya anda menggunakan khidmat agen caj yang akan dikenakan sekitar RM80.00-RM100.00. Pembayaran pinjaman oleh pihak bank tidak boleh dibuat  selagi ada private caveat dalam geran hartanah tersebut.

4. Pilihan untuk membeli rumah lelong

Anda mempunyai dua pilihan bagi membeli rumah lelong, iaitu:

1. Lelongan secara fizikal – sesi bidaan ini perlu dihadiri secara fizikal, sama ada diri anda sendiri ataupun diwakili ejen lelong .

2. Lelongan secara dalam talian – terdapat beberapa laman web dan syarikat yang menawarkan khidmat lelongan secara dalam talian, seperti: e-Lelong Mahkamah Tinggi Malaysia, auctions.com.my, dan Ng Chan Mau.

Dari sudut persiapan untuk menyertai sesi lelongan rumah dan proses pembelian, anda boleh layari artikel kami “Cara beli rumah lelong di Malaysia”.

BACA ARTIKEL LAIN:
?Beli rumah subsale, undercon atau lelong. Yang mana lebih berbaloi pasca moratorium?
?5 hartanah lelong berharga bawah RM800,000 di Shah Alam
?Selok-belok melabur dalam hartanah lelong oleh Dr Bad

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain