Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Pepijat tilam dan cara-cara untuk menghapuskannya

test

Jika anda mengalami tanda-tanda seperti kesan darah pada tilam, atau tidur anda diganggu dengan rasa gigitan kecil dan gatal badan, rumah anda mungkin dijangkiti pepijat. Sangat jijik dan menjengkelkan!

Makhluk yang halus ini hidup dengan menghisap darah manusia. Ee gelinya! Tapi jangan bakar atau musnahkan kediaman anda! Dalam artikel kali ini, kami akan bantu dan kongsikan bersama anda panduan lengkap mengenai cara untuk menghapuskan pepijat dari rumah anda. Teruskan membaca!

Sebelum kami dedahkan kepada anda bagaimana untuk menghapuskan pepijat, ayuh kita kenali terlebih dahulu serba sedikit mengenai musuh halus kita ini.

Apa itu pepijat?

pepijat tilam dan cara menghapuskan pepijat
© John Reynolds/ 123rf.com

Pepijat atau juga dikenali sebagai bed bug merupakan serangga halus yang hidup dengan menghisap darah setiap lima ke 10 hari dan boleh hidup selama setahun tanpa makanan. Pepijat betina pula boleh bertelur sebanyak 500 biji sekali.

Bagi mereka yang masih keliru antara pepijat dan kutu, terdapat beberapa perbezaan mudah yang anda boleh gunakan. Perbezaan daripada segi fizikal ialah pepijat berbentuk bujur manakala kutu berbentuk kurus dan panjang. Selain itu, terdapat perbezaan habitat bagi kedua makhluk penghisap darah ini. Pepijat akan mudah dijumpai di celah katil dan tilam manakala kutu boleh dijumpai di celah bulu haiwan peliharaan anda.

Bagaimana pepijat datang ke rumah anda

Jika ini merupakan kali pertama anda menghadapi masalah ini, pasti anda tertanya-tanya dari mana datangnya pepijat ini sebagai tetamu yang tidak diundang di rumah anda?

Disebabkan sifatnya yang boleh berpindah dan berhijrah dari satu tempat ke satu tempat yang lain, tidak hairan jika pepijat ini mudah merebak ke mana sahaja. Antara penyebab utama yang biasanya terjadi untuk perpijat datang ke rumah anda ialah:

1. Membeli perabot lama yang sudah dijangkiti pepijat dewasa dan telurnya yang akan menyebabkan pembiakan di rumah anda.

2. Membeli barangan katil lama yang kebiasaannya menjadi habitat utama pepijat.

3. Jika rumah jiran anda mempunyai masalah pepijat, besar kemungkinan rumah anda juga akan mudah dijangkiti pepijat

4. Aktiviti melancong juga boleh menjadi salah satu punca pepijat datang ke rumah anda melalui celah lipatan beg anda yang kadang-kadang tidak dapat dikesan oleh mata kasar dengan mudah!

5. Bagi anda yang mempunyai anak yang bersekolah asrama, keadaan asrama yang padat dan kurang penjagaan kebersihan boleh menyebabkan datangnya pepijat ke rumah anda.

BACAAN POPULAR:
🏘️Tribunal Perumahan Malaysia: Bagaimanakah cara memfail tuntutan?
💰 Perjanjian Jual Beli Rumah di Malaysia: Apakah itu SPA dalam hartanah

Kesan gigitan pepijat dan cara merawatnya

pepijat tilam dan cara menghapuskan kesan gigitan pepijat
© Parinya Binsuk/ 123rf.com

Terdapat beberapa cara untuk anda mengecam sama ada anda atau ahli keluarga anda mempunyai kesan gigitan pepijat atau tidak:

 • Sensasi pada kulit seperti terbakar.
 • Timbul biji merah yang gatal dan mempunyai bentuk bulat di tengah.
 • Tompokan darah kecil akibat bekas gigitan yang sudah kering.
 • Biji merah yang gelap di tengah dan sedikit cerah di sekelilingnya

Beberapa kaedah boleh dilakukan bagi merawat kesan gigitan pepijat. Antara beberapa cara semula jadi yang boleh dilakukan ialah:

a. Kulit pisang

Jika anda mengalami masalah gigitan pepijat, jangan buang kulit pisang yang sudah dimakan. Kulit pisang mengandungi bahan bio-aktif seperti carotenoids dan polyphenols yang mempunyai kesan baik untuk merawat kesan gigitan pepijat.

b. Cecair kumur mulut

Terdapat bahan ethanol di dalam cecair kumur mulut yang boleh bertindak sebagai bahan antiseptik. Bahan alkohol juga akan mengelakkan daripada jangkitan yang lebih teruk berlaku.

c. Serbuk garam

Bagi menghilangkan kesan gatal dan merah pada kesan gigitan, anda boleh menggunakan serbuk garam yang mempunyai kesan antibakteria.

Penafian: Maklumat perubatan dan penjagaan kesihatan dalam laman ini tidak bertujuan menggantikan jagaan profesional, khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan doktor/pakar perubatan bertauliah. Sila dapatkan nasihat doktor atau pakar perubatan bertauliah mengenai kesihatan anda.

Walaupun tanda-tanda kesan gigitan ini nampak remeh dan akan hilang dengan sendiri, perkara ini tidak boleh dipandang terlalu ringan kerana terdapat beberapa kes teruk di mana gigitan pepijat ini boleh menyebabkan kesan demam, kesukaran bernafas, degupan jantung yang tidak stabil hingga memerlukan rawatan perubatan. Oleh itu, kami kongsikan bersama anda langkah dari awal hingga akhir yang yang boleh digunakan untuk menghapuskan pepijat.

Lihat hartanah untuk dijual

Bagaimanakah cara untuk menghapuskan pepijat

Langkah 1: Periksa kesemua tempat yang berpotensi untuk dijangkiti pepijat

pepijat dan cara menghapuskan pepijat di tilam
Menyeramkan! Pepijat selalunya dijumpai berdekatan dengan tempat tidur anda. © Gettyimages

Pemeriksaan secara menyeluruh di semua tempat yang berpotensi untuk dijangkiti pepijat perlu dilakukan di serata kawasan rumah. Langkah ini amat penting bagi memastikan anda betul-betul berjaya untuk menghapuskan pepijat dan masalah ini tidak akan berulang kembali.

Kebiasaannya, kawasan tumpuan pepijat adalah di sekitar kawasan tidur anda kerana ia merupakan sumber makanan mereka, iaitu darah kita sendiri! Walaupun begitu, kawasan lain seperti celah kusyen, sofa, perabot juga perlu diperhatikan kerana boleh menjadi tempat persembunyian ‘drakula ’kecil ini. Disebabkan bentuk fizikal yang leper dan kecil, pepijat mudah bersembunyi di celahan dan ruang yang kecil.

Memandangkan pepijat kebiasaannya aktif pada waktu malam, gunakan lampu suluh atau kanta pembesar untuk mengesan kewujudan pepijat di kawasan yang berpotensi untuk terjejas.

Cara mengenal pasti tanda-tanda kewujudan pepijat di kawasan yang terjejas:

 • Tompokan darah pada bantal atau cadar di tempat tidur.
 • Kesan warna seolah-olah karat pada tilam, cadar dan juga dinding.
 • Bau hapak.
 • Tompokan najis, telur pepijat pada kawasan yang terjejas.
 • Pepijat hidup yang kebiasaannya akan ditemui dalam kumpulan

Setelah anda berjaya mengenal pasti kawasan yang terjejas, anda boleh merangka pelan tindakan anda dan cara yang terbaik untuk menghapuskan kawasan yang terjejas.

Langkah 2: Mulakan langkah penghapusan

Anda boleh membuat pilihan langkah penghapusan secara semulaj jadi, menggunakan bahan kimia ataupun menggunakan khidmat profesional jika masalah pepijat ini sudah berada dalam keadaan yang terlampau teruk.

Bagi menghilangkan pepijat, terdapat beberapa alternatif buatan sendiri (DIY) yang anda boleh cuba lakukan iaitu:

a. Haba

Cara ini paling disyorkan sebagai alternatif pertama yang boleh dilakukan kerana paling mudah dan cepat. Basuh fabrik seperti cadar, selimut dan sarung bantal dengan menggunakan mesin basuh pada suhu 60 darjah celsius untuk menghapuskan pepijat. Cara ini berkesan bagi menghilangkan pepijat katil yang sering hinggap dan bersarang di fabrik, Perlu diingatkan, jangan sesekali membasuh fabrik lain yang tidak terjejas pada waktu yang sama untuk mengelakkan pepijat merebak.

Dengan menggunakan konsep haba yang sama, anda boleh menjemur tilam atau perabot anda di bawah cahaya matahari. Namun begitu, cara ini hanya sesuai dilakukan jika anda mempunyai ruang yang luas di kawasan rumah anda.

b. Serai wangi

Serai wangi tidak asing lagi sebagai cara semula jadi untuk menghilangkan pepijat. Ia tidak akan membunuh pepijat, tetapi baunya dikatakan tidak digemari oleh pepijat dan akan dihindari oleh serangga menghisap darah ini. Caranya, semburkan sahaja cecair serai wangi  di kawasan yang terjejas.

c. Dettol

Sebagai produk yang membunuh bakteria, cecair pencuci tangan jenama Dettol yang dibancuh bersama air panas boleh digunakan untuk membasuh baju anda ataupun semburkan di mana-mana celahan kawasan terjejas yang dirasakan sesuai. Jika anda kurang sukakan bau cecair Dettol ini yang agak kuat, anda boleh menggunakan serai wangi dengan konsep yang sama.

d. Soda bikarbonat

Apa kata gunakan sahaja bahan yang mudah didapati di dapur anda. Caranya, letakkan soda bikarbonat di dalam mangkuk. Gunakan berus yang sesuai dan sapukan di kawasan yang terjejas. Biarkan selama seminggu untuk membunuh pepijat dan telurnya.Cara ini paling sesuai digunakan pada kawasan rekahan yang kurang sesuai menggunakan alternatif lain.

Selain itu, produk kimia atau racun pepijat yang dijual juga boleh digunakan bagi menghapuskan pepijat ini. Namun, proses menggunakan bahan kimia dan racun ini dinasihatkan menggunakan khidmat profesional yang lebih pakar.

Langkah 3: Vakum dengan teliti di seluruh kawasan yang terjejas

cara dan langkah menghapuskan pepijat tilam
© belchonock / 123rf.com

Proses vakum ini mungkin nampak remeh dan mudah, tetapi langkah ini perlu dilakukan dengan teliti bagi memastikan tiada kawasan yang tertinggal. Berikut adalah beberapa tips yang boleh digunakan bagi memastikan proses vakum ini dilakukan dengan betul dan teliti.

 • Pastikan tahap sedutan vakum pada tahap maksima untuk memastikan tidak ada pepijat yang tertinggal.
 • Jika anda mempunyai pengewap pakaian, ia juga boleh digunakan pada permukaan selepas memvakum bagi menghapuskan telur dan pepijat yang mungkin masih ada.
 • Pastikan semua kawasan dan barang yang berdekatan dengan kawasan yang terjejas divakum.
 • Buang beg pembersih hampagas segera selepas memvakum dan pastikan sampah dan pepijat yang disedut dibuang ke dalam plastik dan diikat dengan kemas bagi memastikan tiada yang terlepas.
 • Jika boleh, gantikan penapis pada vakum dengan penapis baharu. Vakum pula boleh dicuci dengan tuala lembap yang direndam dalam air sabun bagi memastikan risiko minima bagi sebarang pepijat untuk tertinggal.
 • Proses vakum secara kerap dan berkala akan memastikan rumah anda kurang berisiko untuk dijangkiti pepijat lagi.

Bagi memastikan anda betul-betul berjaya menghapuskan pepijat, pemantauan perlu dilakukan secara berkala. Anda perlu pastikan punca-punca utama dari mana datangnya pepijat ini tidak diulang kembali. Antara langkah yang boleh dilakukan ialah:

 • Masukkan hujung cadar ke bawah tilam. Jangan gunakan tilam yang menyentuh lantai.
 • Jauhkan katil anda dari dinding dan buat ruang antara katil meja sisi.
 • Letakkan perangkap pepijat khas (boleh didapati di kebanyakan kedai perkakasan) di kaki katil. Ini akan memerangkap makhluk parasit tersebut dan membolehkan anda memantau kitaran pembiakannya dengan matlamat mengurangkan pepijat dalam minggu-minggu seterusnya.

Jika anda sudah mencuba langkah ini, jangan lupa kongsikan bersama kami hasilnya di rumah anda. Sekiranya masalah ini masih lagi berlanjutan, mungkin tiba masanya untuk anda mendapatkan khidmat profesional di rumah anda. Selamat mencuba!

RUMAH DAH TIADA SERANGGA PEROSAK, BOLEHLAH MULA HIAS SEKARANG:

🎍 Jom lawat nurseri dan beli tanaman cantik buat rumah anda. 
🧸 Tip mudah untuk buat “play area” di ruang tamu
🧱 Jangan buat perkara ini untuk dapur kecil. Pereka dalaman pun takkan buat!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain