Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Pelaburan emas di Malaysia: Cara beli dan harga emas terkini

test

Harga emas di Malaysia telah jatuh dari paras tertinggi hampir RM280 per gram pada Ogos 2020 kepada tahap terkini RM240. Walau bagaimanapun, emas masih dianggap sebagai pelaburan yang baik dan beberapa penganalisis menjangkakan harga emas akan menaik pada tahun 2023. Artikel ini memperincikan pelaburan emas di Malaysia dan bagaimana anda boleh memulakannya.

gold-price-per-gram-malaysia
© strelok / GettyImages

Artikel ini telah diterjemahkan daripada Gold investment in Malaysia: How to start, latest gold price and more oleh Khairul Khalid.

Walaupun harga emas jatuh ketika ekonomi sedang pulih, ia masih dianggap sebagai pelindung nilai yang baik menentang inflasi dan adalah alternatif baik untuk pelabur yang ingin mempelbagaikan portfolio mereka. Harga emas diunjurkan akan melonjak pada tahun 2023 kerana Dolar AS dijangka menurun.

Pelabur baharu masih berpeluang untuk mengambil kesempatan dan memperoleh keuntungan daripada emas.

Sebelum kita membincangkan jenis-jenis pelaburan emas yang anda boleh pertimbangkan, jom kita tengok kelebihan gold investment ini:

 • Nilai emas kuat lawan inflasi
 • Pilihan selamat untuk pelabur. Selalunya, apabila ada krisis, harga emas selalunya naik
 • Mempelbagaikan portfolio pelaburan anda
 • Emas berkemungkinan mendapat permintaan lebih tinggi di masa akan datang

Jenis emas yang boleh dilabur di Malaysia

1. Jongkong Emas 

Emas fizikal ini ada beberapa jenis seperti jongkong emas, syiling emas dan barang kemas emas. Mungkin ada segelintir daripada anda terkejut kerana ada lebih suka emas fizikal dari digital pada zaman sekarang ni? Rupa-rupanya, ada yang lebih gemar emas fizikal sebab sifatnya  yang unik (saiz dan design yang menarik!).

Kebiasaannya, jongkong emas adalah pilihan pertama untuk pelabur yang berpengalaman. Kenapa, anda tanya? Sebab senang nak simpan jongkong emas (saiz dari 25g -1kg), ia sesuai untuk pelaburan yang besar dan harga boleh sampai ratusan ribu ringgit!

Cuma, jongkong emas ini bukan pilihan yang senang untuk anda jual dan dapat duit (liquidate). Katakan anda memiliki 1kg jongkong emas yang berharga RM252,909 dan berniat nak jual. Anda tidak boleh menjual sebahagian daripadanya sahaja, anda perlu mencari pembeli yang sanggup berbelanja untuk kos penuh jongkong itu.

Kelebihan Jongkong EmasKekurangan Jongkong Emas
Untung besar kalau jualBerisiko tinggi untuk dicuri (kalau simpan kat rumah)
Senang simpanBukan pilihan yang senang kalau nak jual
Kos lebih murah dari syiling emasKena bayar kos simpanan untuk peti simpanan selamat

2. Syiling Emas

Jika nak dibandingkan dengan jongkong emas, syiling emas adalah pilihan pelaburan yang lebih sesuai dan mudah untuk dijual (liquidate) sebab lagi harga berpatutan dan mampu milik. Selalunya, berat syiling emas adalah di antara 2.5g hingga 25g emas tulen (ideal untuk pelabur baru).

Tahu tak ada syiling emas yang dinilai lebih tinggi sebab dicetak secara asing? Ini yang membuatkan kos syiling emas jadi lebih mahal – harga boleh cecah ratusan hingga ribuan ringgit!

Kelebihan Syiling EmasKekurangan Syiling Emas
Ideal untuk pelabur baruBerisiko tinggi untuk dicuri (kalau simpan kat rumah)
Senang simpanKos perbuatan lebih tinggi (design unik)
Senang jualKena bayar kos simpanan
Bernilai lebih tinggi kalau limited

Di mana saya boleh membeli jongkong dan syiling emas? 

Ada beberapa cara untuk membeli jongkong emas dan duit syiling emas. Antaranya, beberapa syarikat serta platform dan aplikasi emas dalam talian seperti berikut:

A. Public Gold – Public Gold adalah syarikat perdagangan jongkong emas yang mempunyai cawangan di seluruh Malaysia. Pelanggan boleh membeli emas dengan sebut harga harian dalam Ringgit Malaysia untuk emas seberat 10g, 20g, 50g, 100g dan 250g.

B. Maybank menawarkan Syiling Kijang Emas yang menampilkan kijang di sebelah duit syiling dan bunga raya di sebelah yang lain. Ia mengikut harga antarabangsa dan anda boleh menyemak harga emas Maybank di sini (dikemas kini setiap hari ). Syiling Kijang Emas boleh dibeli secara individu atau dalam satu set 30 syiling di cawangan Maybank terpilih.

C. HelloGold – HelloGold adalah aplikasi patuh Shariah untuk anda membeli, menyimpan, menjual dan menebus emas fizikal. Sekiranya anda membeli emas dari HelloGold, anda tidak perlu menyimpannya di bank. HelloGold akan menyimpan emas anda di peti besi mereka. Anda boleh e-mel [email protected] untuk mendapatkan senarai emas terkini daripada mereka.

D. Beberapa platform pelaburan seperti Wahed menawarkan emas sebagai salah satu daripada portfolio pelaburan mereka.

Sama ada syarikat atau platform emas dalam talian, lakukan usaha wajar dan penyelidikan anda sebelum melabur. Anda boleh menyimpan jongkong emas dan syiling emas di dalam peti keselamatan anda di rumah (tidak disyorkan) atau di bank yang boleh mengenakan caj beratus-ratus ringgit bergantung kepada saiz emas. CIMB Bank mengenakan caj storan terendah pada RM250.

3. Barang Kemas Emas

price-of-gold-in-malaysia
© Muhammad Sadiq Bin Mohd Jalaluddin / EyeEm | GettyImages

Selain untuk tujuan pelaburan, ada yang lebih suka barang kemas emas sebab siap boleh dipakai. Kebanyakan harga barang kemas emas berada dalam ratusan hingga ribuan ringgit.

Namun, bukan semua barang kemas emas ni tulen (bercampur dengan bahan lain seperti perak). Jadi, anda perlu ketahui dulu berapa karat emas yang anda nak beli tu.

Satu perkara anda kena ingat berkaitan barang kemas emas adalah nilainya tak kekal. Lagi-lagi bila dah rosak atau calar (nilai jatuh) –  harga jualannya akan lebih rendah dari harga beli. Melainkan, barang kemas emas tu seperti ‘Patek Philippie Super Complication Gold Pocket Watch’ yang dibuat pada tahun 1933 dan bernilai US$11 juta!

Di mana anda boleh beli dan simpan barang kemas emas?

Senang je, anda boleh beli dei mana-mana kedai barang kemas yang berdekatan. Selalunya, ramai akan simpan kat rumah tapi ada yang letak dalam peti simpanan dekat bank.

Kelebihan Barang Kemas EmasKekurangan Barang Kemas Emas
Boleh pakai sebagai aksesoriNilai jual yang rendah
Senang nak beliBerisiko tinggi untuk dicuri
Kos tinggi
Tak boleh jual ikut harga tinggi

BACA: Lebih baik selesaikan pinjaman perumahan atau simpan duit anda untuk pelaburan?

Cara untuk mendapat untung dengan Ar Rahnu Yapeim

Tahu tak yang anda boleh buat duit lebih dengan Ar Rahnu Yapeim? Selain boleh pajak emas di Ar-Rahnu untuk pinjaman, ada satu kaedah anda boleh gunakan untuk dapat keuntungan lebih. Cuma, anda mesti ingat yang  strategi ini hanya berjaya kalau ia dibuat dalam tempoh pinjaman.

Bagi mereka yang tidak biasa, Ar Rahnu Yapeim adalah instrumen kredit mikro yang agak baru. Hanya emas dan barang kemas yang diperbuat daripada emas yang boleh digadaikan dan ia juga patuh syariah. Servisnya boleh digunakan oleh penduduk tempatan dan orang asing, Muslim dan bukan Muslim dan tempoh pinjaman antara 1-6 bulan. Peminjam mempunyai pilihan sama ada untuk membayar balik melalui bayaran sekaligus atau ansuran bulanan. Secara amnya, margin kewangan adalah dari minimum RM100 hingga 60-70% dari nilai emas itu.

Apa yang anda boleh lakukan:

Langkah 1: Gadai emas anda dengan Ar-Rahnu Yapeim selama 6 bulan.

Langkah 2: Beli jongkong emas atau syiling emas lain dengan pinjaman anda.

Langkah 3: Semasa tempoh pinjaman, tunggu peluang terbaik untuk menjual emas.

Langkah 4: Anda boleh menebus emas yang anda gadai. Anda akan memperolehi keuntungan dari lebihan wang anda!

ar-rahnu-yapeim-calculator
© Kalkulator ar rahnu yapeim

Anda boleh menggunakan kalkulator Ar-Rahnu Yapeim untuk membuat anggaran pembiayaan anda dengan 10 gram emas 22K atau 916.

 • Nilai Marhun = nilai emas
 • Nilai pinjaman = pembiayaan tersedia (80% )

Sekiranya anda masih baru berjinak dalam pelaburan emas, kami tidak mengesyorkan cara ini. Pelabur baharu yang tidak pasti tentang pelaburan mereka mungkin akan menangggung kerugian.

4. Saham Perlombongan Emas

Saham perlombongan emas ni lain sikit dari yang lain. Anda bukan membeli emas tapi melabur dengan syarikat yang buat perlombongan emas. Sebab tu, pulangan untuk jenis pelaburan emas ni bergantung pada prestasi syarikat – di situlah anda akan mendapat dividen.

Walaupun saham syarikat perlombongan emas mempunyai pendedahan tidak langsung kepada prestasi emas, ia tidak selalu menggambarkan pendapatan dan saham syarikat tersebut. Lain-lain faktor seperti lain-lain pasaran saham dan keadaan semasa syarikat juga akan mempengaruhi saham syarikat emas.

Beberapa syarikat perlombongan emas adalah Borneo Oil Bhd dan Poh Kong Holdings Bhd. Untuk makluman anda, harga saham syarikat-syarikat ini memuncak semasa separuh kedua tahun 2020 tetapi telah menurun sejak itu. Poh Kong menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada Borneo Oil. Semasa artikel ini ditulis, harga saham Borneo Oil dan Poh Kong masing-masing adalah RM0.025 dan RM0.710.

Kelebihan Saham Perlombongan EmasKekurangan Saham Perlombongan Emas
Berkait secara tak langsung dengan prestasi emasTak menentu & berisiko berbanding yang lain
Tidak ada emas fizikalIkut prestasi syarikat
Pelaburan awam yang rendah (ikut harga saham)
Senang dijual untuk mendapat duit

5. Pertukaran Dana Dagangan Emas (Gold ETF)

Sama seperti saham perlombongan emas, anda hanya boleh melabur dalam ETF yang disokong oleh emas. Secara amnya, jenis ni adalah ETF komoditi yang mengesan dan ikut harga emas. Gold ETF ni sesuai kalau anda baru nak mula atau nak kurangkan risiko pelaburan yang lain.

Sebagai contoh, katakan anda mempunyai beberapa portfolio pelaburan yang berisiko tinggi. Anda pun tengah usaha cari cara untuk kurangkan risiko kerugian dan melabur dalam gold ETF adalah satu opsyen yang baik.

Berikut adalah beberapa ETF emas untuk pelaburan anda:

Kelebihan Saham Perlombongan EmasKekurangan Saham Perlombongan Emas
Dapat tahu prestasi emasKena bayar yuran broker
Senang buat pelaburanTak sesuai untuk semua (kena ada akaun perdagangan)
Tidak ada risiko pencurianSenang dipengaruhi oleh pasaran saham yang lain
Tidak ada kos simpananTak menentu dan berisiko berbanding yang lain
Senang dijual untuk buat duit

6. Akaun Pelaburan Emas (Gold Investment Account)

gold-bar-malaysia
©strelok /123RF

Untuk jenis ni, anda perlu buka akaun pelaburan emas di bank. Ada beberapa pelabur suka cara ni sebab boleh beli 99.9% emas tulen secara digital.

Terdapat beberapa bank di Malaysia yang menawarkan perkhidmatan ini, seperti yang disenaraikan di bawah.

A. Maybank: Akaun Pelaburan Emas Maybank

Semak harga emas Maybank di sini.

B. Public Bank: Akaun Pelaburan Emas / eEmas

Semak harga emas Public Bank di sini.

C. Kuwait Finance House: Akaun Emas-i KFH

D. CIMB Bank: Akaun Pelaburan e-Emas

E. UOB: Akaun Pelaburan Emas

Terdapat dua akaun berbeza – Akaun Emas Premier (transaksi minimum 1kg emas ) dan Akaun Simpanan Emas (transaksi minimum 5 gram emas ). Semak harga emas UOB di sini.

F. HSBC: Akaun Emas HSBC

Satu lagi kelebihan ialah ada bank yang hanya memerlukan deposit minimum serendah 1 gram atau RM250. Selain itu, anda juga boleh mengeluarkan pelaburan anda secara tunai, emas fizikal atau mengkreditkannya ke dalam akaun semasa / simpanan anda yang ditentukan. Hebat kan?

Pelaburan emas jenis ini tidak mempunyai faedah atau dividen dan tidak diinsuranskan oleh Perbadan Insurans Deposit Malaysia ( PIDM ). Ada juga bank yang akan mengenakan yuran penukaran dan yuran servis sekiranya emas anda di bawah baki minimum yang ditetapkan.

Kelebihan Akaun Pelaburan EmasKekurangan Akaun Pelaburan Emas
99.9% emas tulenTidak ada faedah atau dividen
Senang buat pelaburanTidak diinsuranskan oleh PIDM
Tidak ada risiko untuk dicuriKena bayar upah penukaran
Tidak ada simpananKena bayar upah perkhidmatan kalau bawah baki minimum
Senang dijual mendapat duit

Berapakah harga emas di Malaysia?

Sepanjang 6 bulan yang lepas, harga emas berada antara RM220 hingga RM255. Walaupun agak tidak menentu, harga emas pada bulan Ogos / September Dalam tempoh 6 bulan lalu, harga emas berada di antara RM243 sehingga RM274. Harga emas agak tidak stabil dan menunjukkan trend menurun secara keseluruhannya. Anda boleh merujuk kepada trend harga oleh Goldprice di bawah:

gold-price-malaysia
© Goldprice.org

Apakah faktor yang mempengaruhi harga emas semasa?

A. Ketidaktentuan ekonomi dan sentimen pasaran

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, emas dianggap sebagai pelaburan yang selamat. Apabila ada krisis ekonomi, harga emas Malaysia selalunya naik. Ramai pelabur memilih untuk melabur dalam emas kerana ingin menghadkan pendedahan mereka kepada kerugian sekiranya berlaku kegawatan ekonomi.

Sebagai contoh, waktu PKP dijalankan pada Mac 2020, aktiviti pelaburan emas meningkat. Perkara ni memang tak mengejutkan sebab pada masa tu, ekonomi negara memang lemah.

Walaupun Malaysia telah keluar daripada pandemik COVID-19 dan ekonomi negara telah dibuka sepenuhnya, terdapat banyak lagi ketidakpastian. Dengan kenaikan harga makanan, bahan bakar dan lain-lain produk pengguna, Malaysia telah mengalami peningkatan kadar inflasi.

B. Matawang Dolar US

Harga emas dengan matawang dolar US ada hubungan yang berlawanan.  Selalunya, harga emas akan naik bila nilai dolar US lemah dan sebaliknya. Sebagai contoh, harga emas jatuh 5% apabila Donald Trump menang pilihanraya pada tahun 2016 tapi… nilai dolar US naik!

C. Penawaran dan permintaan (Supply & demand)

Menurut World Gold Council (WGC), sekurang-kurangnya 75% permintaan emas dunia datang dari aktiviti perlombongan. Baki 25% pulak datang dari emas yang dah dikitar semula dari barang kemas dan alat teknologi.

Maka, apabila penawaran lebih banyak dari permintaan, harga emas akan jadi rendah dan sebaliknya. Bekalan emas semasa tidak akan cukup untuk memenuhi permintaan pembeli.

KETAHUI: Hartanah vs saham: Pelaburan manakah yang lebih baik di Malaysia?

Apa kebaikan dan kekurangan pelaburan emas?

Hand holding golden coins
© zakokor | 123rf
Kelebihan Pelaburan EmasKekurangan Pelaburan Emas
Kenaikan nilai dari masa ke masaNilai perindustrian/komersial yang sikit
Boleh lawan inflasi & lindungi dari krisisNilai utiliti yang sikit
Permintaan meningkat dari masa ke masaSatu jenis komoditi
Sifat emas yang unikTakde hasilkan dividen/pendapatan
Risiko yang rendahPrestasi jangka panjang yang rendah

BACAAN POPULAR: 
🏠 Membeli hartanah di kejiranan berhampiran sekolah antarabangsa dan swasta di Lembah Klang
💰 Yuran penyelenggaraan dan sinking fund: Panduan untuk permilik hartanah strata

Apa yang perlu pelabur emas kali pertama tanya diri sendiri?

1. Keadaan pasaran emas semasa

 • Berapa harga emas semasa?
 •  Keadaan harga emas dan pasaran di masa akan datang?
 • Kalau harga emas Malaysia tengah tinggi, patutkah anda tunggu dulu sebelum beli?

2. Sebab anda nak memulakan pelaburan emas

 • Kenapa anda nak beli emas sebagai pelaburan?
 • Adakah anda nak mempelbagaikan portfolio pelaburan?
 • Kalau ini kali pertama anda buat pelaburan, patut/sesuai ke mulakan dengan emas?

3. Apa pilihan anda untuk buat pelaburan emas:

 • Anda nak pilih jenis pelaburan emas yang mana?
 • Dah pertimbangkan semua pilihan ke untuk pelaburan emas?
 • Apa cara terbaik untuk anda buat pelaburan emas?
 • Adakah anda sedia dari segi kewangan untuk kekalkan pelaburan emas?
 • Anda buat pelaburan emas untuk jangka masa pendek ke panjang?
 • Kalau anda beli emas fizikal, di mana nak simpan?
 • Sanggup bayar lebih ke untuk pilihan anda (kos simpanan, broker & servis)?

Adakah sekarang masa yang sesuai untuk melabur dalam emas?

Ekonomi global sedang perlahan-lahan pulih dari pandemik dan masih banyak ketidakpastian. Salah satu punca utama kenaikan harga makanan dan minyak ialah gangguan bekalan yang disebabkan oleh perang Russia-Ukraine. Pada bulan Ogos 2022, Menteri Kewangan Malaysia telah memberi amaran mengenai kemelesetan ekonomi global yang akan mempengaruhi pertumbuhan Malaysia pada tahun 2023.

Sekiranya anda mempunyai dana dan inginkan pelaburan jangka panjang, kini mungkin masa yang sesuai untuk melabur dalam emas, kerana harga emas yang lebih rendah dan spekulasi kenaikan harga pada tahun 2023.

Namun, jika anda memutuskan untuk melabur sekarang, pastikan anda telah membuat penyelidikan yang mencukupi. Tanyakan diri sendiri, ‘Adakah saya sedia untuk melabur dalam emas?’, ‘Pelabur jenis apa anda?’ Dan yang paling penting, ‘Adakah anda seorang yang berani mengambil risiko?’. Sekiranya semua jawapan anda adalah ya, kami ucapkan selamat melabur!

*Artikel ini telah diolah semula daripada Nak Start Pelaburan Emas? Baca Panduan NI Terlebih Dulu! yang ditulis oleh Faiz Rahim dan pertama kali diterbitkan di Loanstreet.com.my.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain