Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Membeli hartanah di kejiranan berhampiran sekolah antarabangsa dan swasta di Lembah Klang

test

iProperty.com.my telah mengenal pasti hartanah terpilih di kawasan utama berhampiran sekolah antarabangsa dan swasta terkenal di Lembah Klang yang telah mencatatkan jumlah besar transaksi pada tahun 2021. Kami meneliti projek-projek ini yang berada dalam radius 2km dari institusi pendidikan popular dan terletak di beberapa lokasi utama seperti Subang Jaya, Puchong, Kuala Lumpur, Mont Kiara, Kepong, Petaling Jaya, Setapak, Ampang Jaya, Cheras, Seri Kembangan, Shah Alam, Klang, dan Cyberjaya untuk pertimbangan pembelian hartanah anda pada tahun 2022.

Neighbourhoods to buy into with international and private schools in Klang Valley
© Google

Artikel ini diterjemah dari Neighbourhoods to buy into with international and private schools in Klang Valley oleh Khairul Khalid. 

Sekolah yang berhampiran lazim menjadi salah satu pertimbangan yang mustahak dalam proses pembelian hartanah, terutama sekali dalam kalangan mereka yang mempunyai keluarga atau berhasrat untuk berkeluarga. Selain daripada kemudahan logistik yang mendorong keutamaan ini, faktor keselamatan juga penting kerana anda tahu bahawa anak-anak berhampiran dengan rumah sekiranya berlaku sebarang kecemasan.

Permintaan ini telah melonjakkan premium harga di kawasan kejiranan sekitar sekolah-sekolah ternama, kerana hartanah di lokasi tersebut menjadi sasaran utama penaik taraf dan juga pengantin baharu. 

Namun, sejak kebelakangan ini, lokasi yang berhampiran sekolah antarabangsa dan swasta semakin menarik perhatian. Dari segi statistik, kehadiran pelajar tempatan di sekolah swasta dan antarabangsa telah meningkat sejak sedekad yang lalu. Pelajar Malaysia kini mencapai 45% populasi pelajar sekolah antarabangsa mewah dan 65% sekolah antarabangsa pasaran pertengahan (dinilai berdasarkan yuran), menurut ISC Research Data pada tahun 2020.

Tidak mengejutkan, permintaan hartanah di sekitar sekolah-sekolah ini meningkat seiring.

Salah satu sebab utama peningkatan permintaan ini adalah pengalaman mencabar semasa menghadapi COVID-19. Pada puncak gangguan pandemik, institusi pendidikan swasta terbukti lebih bersedia dalam memudahkan pelajaran dalam talian dan kaedah pengajaran yang inovatif.

Selain itu, terdapat faktor-faktor lain menyebabkan populariti pendidikan swasta yang semakin meningkat. Antaranya ialah kurikulum antarabangsa dan Bahasa Inggeris untuk matematik dan sains, yang memberi kelebihan kepada pelajar untuk kelayakan pendidikan tinggi di luar negara. Tambahan pula, ramai yang bimbang mengenai standard sistem persekolahan awam yang semakin menurun. Ini menyaksikan pelajar tempatan jatuh di bawah purata global untuk membaca, matematik dan sains.

Berdasarkan trend peningkatan permintaan hartanah yang berhampiran sekolah swasta dan antarabangsa yang terkenal, iProperty.com.my telah mengenal pasti kawasan dan hartanah terpilih dengan jumlah besar transaksi pada tahun lalu (Januari – Disember 2021) yang berada dalam radius 2km dari institusi pendidikan popular.

NOTA: Sumber data mentah diperoleh dari Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) dan kemudian dianalisis oleh PropertyGuru DataSense, cabang data, analitik dan penyelesaian PropertyGuru Group. Kami juga telah mengambil langkah-langkah untuk memastikan bahawa sebarang kelainan telah dikeluarkan untuk mengurangkan penyimpangan data.

Data transaksi dalam artikel tersebut merupakan catatan rasmi transaksi hartanah setelah duti setem dibayar untuk Perjanjian Jual Beli pada tahun 2021.

Membeli rumah di kejiranan Subang Jaya / Puchong

Subang Jaya neighbourhood
© tuahlensa / 123rf

Sekolah Antarabangsa:

 • Sri Sempurna International School
 • UCSI International School
 • Sri Kuala Lumpur International School
 • Fairview International School
 • Kingsley International School

Sekolah Swasta: 

 • Sekolah Sri UCSI
 • Rafflesia Private School Puchong
 • Asia Pacific School

“Salah satu sebab utama saya memindahkan keluarga saya ke kawasan ini adalah kerana terdapat banyak pilihan sekolah, sama ada tempatan atau antarabangsa,”kata penduduk Subang Jaya K. S. Panicker.

“Tambahan pula, kawasan sekitar di sini amat sihat, dengan taman di merata tempat dan akses mudah ke pusat membeli-belah seperti Empire Mall dan Subang Parade. Penaiktarafan baru-baru ini menjadikannya semakin mesra untuk pejalan kaki. Beberapa laluan LRT dan KTM telah meningkatkan kesalinghubungan dalam kawasan Subang – Puchong, serta menawarkan alternatif yang mudah bagi mereka yang pergi ke Petaling Jaya dan KL untuk bekerja.”

Jadual di bawah menunjukkan keratan rentas prestasi transaksl pada tahun 2021, di kawasan perumahan yang terletak dalam radius 2km dari sekolah-sekolah berkenaan.

Nama projek / kawasanJumlah transaksiJenis HartanahHarga Median Transaksi (RM)
Taman Pandan Perdana115Kondo/Apartment, Flats, Teres341,667
USJ 283Banglo, Teres1,403,333
Mentari Court70Kondo/Apartment, Flat370,000
SS14 Subang Jaya42Berkembar, Teres1,164,722
Taman Segar Perdana42Flat, Berkembar, Teres828,333
SS18 Subang Jaya34Berkembar, Teres1,120,000

BACA: Inilah 5 hartanah sewa dengan carian tertinggi di Mont Kiara

Membeli rumah di kejiranan Mont Kiara/ Kepong

© ake1150 / 123rf

Sekolah Antarabangsa:

 • Mont’Kiara International School
 • Hibiscus International School (Formerly known as Time International School)
 • The International School @ ParkCity 

Mont Kiara sering dianggap sebagai “Beverly Hills” Kuala Lumpur dan adalah salah satu kawasan kediaman ekspatriat yang paling mahal di Lembah Klang. Apakah sebab ia dianggap sebagai salah satu kawasan kejiranan utama di negara ini? Ianya terletak di pinggir bandar yang sangat meriah dan mudah diakses. Selain itu, terdapat beberapa sekolah antarabangsa yang ternama di sekitarnya.

Pelbagai tempat membeli-belah, F&B dan hiburan malam yang bergaya di sekitarnya terus memikat pencari hartanah yang ingin menikmati gaya hidup bandar sambil membesarkan keluarga. Pemajuan yang baharu di kawasan ini bukan hanya membawa perkembangan di Kepong yang berhampiran, ia juga memberikan lebih banyak variasi dari segi pilihan hartanah dan harga.

Berikut adalah prestasi beberapa projek yang terletak dalam jarak 2km dari sekolah antarabangsa yang popular di kawasan ini:

Nama projek/ kawasanJumlah TransaksiJenis HartanahHarga Median Transaksi (RM)
Taman Sri Sinar76Flat, Apartment Servis, Teres452,873
Concerto North Kiara38Kondo/Apartment1,300,000
Arcoris Residences35Apartment Servis1,065,000
Anjali North Kiara42Kondo/Apartment1,018,000
Pavillion Hilltop31Kondo/Apartment1,680,000
Arte Mont Kiara26Apartment Servis430,000

Membeli rumah di kejiranan Petaling Jaya

sunway-lagoon-petaling-jaya
© aimankhair96/ 123rf

Sekolah Antarabangsa

 • The British International School
 • Sunway International School
 • Beaconhouse Sri Inai International School
 • MAZ International School

Sekolah Swasta

 • Sekolah Sri KDU 

“Saya dibesarkan di Petaling Jaya dan melihat pelbagai perubahan dan perkembangan di kawasan ini sehingga menjadi bandar yang sibuk sekarang. Namun, ada beberapa perkara yang tidak pernah berubah,” kata penduduk lama Lora Nunis.

“Semua yang saya perlukan masih berhampiran dan banyak kawasan komersial untuk keperluan harian dan juga membeli-belah. Mudah untuk bergerak jika anda tahu jalan pintas untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas. Ia terletak di tengah antara KL dan banyak lain kawasan titik panas di Lembah Klang.

“Ia semakin sesak sekarang ini, namun ia masih tempat yang baik untuk membesarkan anak-anak. Banyak hiburan di pusat membeli-belah berhampiran seperti Amcorp Mall, Jaya Shopping Centre atau Paradigm Mall. Untuk keseronokan, ada Sunway Lagoon berhampiran. Anda juga boleh mendaki bukit untuk menjaga kesihatan pada hujung minggu di Bukit Gasing,” katanya.

Ia juga mempunyai banyak sekolah hebat dalam jarak memandu yang dekat. Mari kita lihat prestasi beberapa hartanah dalam radius 2km pada tahun 2021.

Nama projek/ kawasanJumlah Transaksi Jenis HartanahHarga Median Transaksi (RM)
SS2 Petaling Jaya106Banglo, Teres, Kondo / Apartment1,160,000
Bandar Utama Damansara100Banglo, Teres3,119,000
Damansara Jaya58Banglo, Berkembar, Teres2,596,667
SS23 Taman Sea42Banglo, Teres, Townhouse1,788,293
Riana Green28Kondo/Apartment486,500
Tropicana Golf & Country Club26Banglo, Berkembar, Teres, Townhouse2,534,875

Membeli rumah di kejiranan Setapak / Ampang Jaya

© siraphol / 123rf

Sekolah Antarabangsa: 

 • International School of Kuala Lumpur
 • Taylor’s International School
 • Sayfol International School
 • REAL International and Private Schools, Cheras Campus
 • Utama International School

Sekolah Swasta:

 • Sekolah Stella Maris

Penduduk Setapak Brian Wong percaya bahawa kawasan kejiranannya, yang terletak berhampiran dengan pusat bandar, menawarkan yang terbaik di Kuala Lumpur walaupun berada di lokasi dengan harga yang lebih murah.

“Kami masih menikmati kehidupan gaya tradisional Malaysia. Di Setapak, ada pelbagai warung makanan dan kedai runcit tempatan. Kami tidak ketinggalan riang kehidupan di kawasan Ampang dan KLCC. Semua pilihan membeli-belah, makanan dan hiburan malam masih mudah diakses oleh kami, jarak memandu yang singkat atau hanya beberapa hentian jika menaiki pengangkutan awam,” katanya.

“Untuk anak-anak, Zoo Negara juga berhampiran, serta taman KLCC, Aquaria dan Petrosains Science Discovery Center yang berada dalam jarak memandu yang singkat.”

Setapak menawarkan penduduk akses mudah ke beberapa sekolah antarabangsa yang terkenal di negara ini. Berikut prestasi hartanah berhampiran tahun lalu.

Nama projek / kawasanJumlah TransaksiJenis Hartanah Harga Median Transaksi (RM)
Taman Pandan Jaya168Kondo/ Apartment, Flat, Teres336,500
Desa Pandan72Kondo/ Apartment, Flat399,500
Taman Perkasa29Teres, Flat235,000
Taman Cempaka28Kondo / Apartment, Teres455,000
One Ampang Avenue27Kondo / Apartment486,500
Tiara Ampang25Kondo / Apartment, Flat476,667

Membeli rumah di kejiranan Cheras / Seri Kembangan

© iidniel / 123rf

Sekolah Antarabangsa:

 • Australian International School Malaysia
 • Tanarata International School 

Sekolah Swasta:

 • Sekolah Sri Cempaka
 • RIZQ Islamic School

Koridor Cheras – Seri Kembangan adalah salah satu kawasan dengan pertumbuhan  terpantas di Lembah Klang. Ia berada di selatan pusat bandar dan adalah gerbang kepada komuniti bandar yang hanya 15km dari Cyberjaya dan Putrajaya. Rebakan bandar yang berterusan akan menghubungi kawasan ini dengan mudah ke daerah ibu kota dan pusat perniagaan dan pentadbiran yang penting.

Perkembangan pesat telah mengubah daerah ini dari bandar yang mundur kepada hab pusat bandar yang baharu. Perkembangan kelas atasan dan moden di kawasan ini juga menarik perhatian ramai penduduk Malaysia dan ekspatriat yang kaya. Ini menjadikan penubuhan sekolah swasta dan antarabangsa berhampiran suatu keperluan.

Berikut adalah beberapa projek di sekitarnya yang mendapat manfaat daripada pemodenan berterusan di kejiranan ini.

Nama projek/ kawasanJumlah TransaksiJenis HartanahHarga Median Transaksi (RM)
Venice Hill193Kondo/Apartment225,000
Seksyen 7 Bandar Baru Bangi55Berkembar, Teres506,875
Taman Bukit Belimbing29Berkembar, Teres, Flat686,667
Juta Mines Condominium27Kondo/Apartment298,000
Taman Taming Jaya27Berkembar, Teres, Flat448,333
Taman Sungai Besi Indah25Kondo/Apartment, Berkembar, Teres476,667

Membeli rumah di kejiranan Gombak

© hyperspeed / 123rf

Sekolah Antarabangsa: 

 • Baseerah International School
 • International Islamic School

Sekolah Swasta: 

 • Sekolah Taman Ilmu dan Budi (SETIABUDI)

Walaupun berada di Selangor, Gombak adalah salah satu daerah yang bersempadan dengan Kuala Lumpur. Ini memudahkan akses ke pusat bandar sambil menikmati gaya hidup yang lebih berpatutan. Ia juga dikelilingi oleh kehijauan, menjadikannya pilihan utama bagi mereka yang menjalankan perniagaan di bandar, tetapi lebih gemar gaya hidup yang lebih tenang dan sihat untuk keluarga mereka.

Kelebihan utama bagi penduduk Gombak adalah akses strategik ke lebuh raya utama seperti Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (DUKE) dan Jalan Lingkaran Tengah 2. Penaiktarafan terkini seperti laluan LRT dan lain-lain kemudahan pengangkutan juga meningkatkan kualiti hidup di kawasan ini dan menambah daya tarikannya.

Berikut adalah prestasi beberapa projek utama yang berhampiran dengan sekolah antarabangsa pada tahun 2021.

Nama projek/ kawasanJumlah Transaksi Jenis HartanahHarga Median Transaksi (RM)
Taman Sri Gombak102Banglo, Berkembar, Teres1,245,000
Taman Sari29Teres983,416
Batu Caves Centrepoint16Flat182,500
Taman Bukit Permata14Teres725,000
Taman Samudara9Kondo/Apartment, Flat, Teres351,667
Ayuman Suites @ Gombak6Kondo/Apartment, Apartment Servis350,000

Membeli rumah di kejiranan Klang / Shah Alam

© minetphotos / 123rf

Sekolah Antarabangsa: 

 • Regent International School

Sekolah Swasta: 

 • Beaconhouse Sri Lethia
 • Tenby Schools Setia Eco Park

“Saya tidak menyesal berpindah ke Shah Alam lebih kurang 20 tahun lalu. Ia menawarkan rentak hidup yang lebih tenang dan perlahan berbanding bandar-bandar lain. Secara keseluruhan, saya rasa ia menawarkan cara hidup yang lebih sihat,” kata Encik Fazari, juruteknik kanan syarikat penerbangan yang sudah bersara.

“Sekarang anak-anak saya tinggal di kawasan kejiranan yang berhampiran. Mereka juga tidak akan berpindah dari Shah Alam. Ini adalah tempat tinggal yang bersih dan selesa, dengan jalan raya yang dirancang dengan baik, banyak kawasan hijau dan sekolah yang bagus untuk kanak-kanak. Cucu-cucu saya belajar di salah satu sekolah swasta di kawasan ini kerana sudah mampu. Amat penting untuk melatih mereka untuk pendidikan lebih lanjut di luar negara,” tambahnya.

“Ada pelbagai hiburan untuk anak-anak muda di Shah Alam sekarang, termasuk i-City Theme Park, Botanic Garden, Wet World Water Park and Setia City Mall. Untuk golongan muda dan tua, kemudahan penjagaan kesihatan sangat baik dan berhampiran, termasuk hospital kerajaan (Hospital Shah Alam), hospital swasta (Hospital Columbia Asia Shah Alam), dan pusat pakar (KPJ Selangor Specialist Hospital),” kata Fazari.

Perkembangan sekolah swasta dan antarabangsa di Klang / Shah Alam telah menyegarkan semula daya tarikan hartanah di kawasan ini. Berikut adalah prestasi mereka tahun lalu.

Nama projek/ kawasanJumlah TransaksiJenis HartanahHarga Median Transaksi (RM)
Taman Bayu Perdana35Kondo/Apartment, Teres405,500
Eco Ardence29Banglo, Berkembar, Kondo/Apartment2,122,333
Off Jalan Teluk Gadong19Banglo, Berkembar, Teres696,667
Taman Chi Liung18Banglo, Berkembar, Teres986,667
Vista Indah Putra, Bayu Perdana18Kondo/Apartment283,500
Taman Palm Grove9Banglo, Teres618,750

BACABersediakah anda membeli hartanah kedua? 7 perkara yang perlu anda tahu

Membeli rumah di kejiranan Cyberjaya

Sekolah Antarabangsa

 • elc International School

Cyberjaya dirancang sebagai hab teknologi tinggi di Malaysia dan versi tempatan “Lembah Silikon” yang terkenal. Walaupun visi ini mengalami pelbagai cabaran, kawasan ini terus menjadi titik fokus utama untuk pelaburan langsung dari negara lain. Pusat pentadbiran Putrajaya yang berhampiran bermakna ia akan terus menarik minat pelabur hartanah antarabangsa pada masa akan datang.

Lokasi ini sangat sesuai untuk hartanah yang berhampiran dengan sekolah antarabangsa tunggal di kawasan ini, bukan hanya kerana permintaan yang tinggi sekarang, tetapi ia juga dijangka mendapat premium harga yang lebih tinggi kerana perkembangan pesat di bandar siber ini pada masa akan datang.

Berikut adalah prestasi hartanah dalam jarak 2km dari sekolah pada tahun lalu.

Nama projekJumlah TransaksiJenis HartanahHarga Median Transaksi (RM)
Cyberia Smarthomes32Kondo/Apartment, Townhouse301,250
Cyberjaya16Kondo/Apartment, Apartment Servis, Teres, Townhouse549,125
Cybersquare19Apartment Servis234,750
Serin Residency13Kondo/Apartment433,000
Setia Eco Glades10Kondo/Apartment, Berkembar, Teres1,286,316
Vision Residences Condominium5Kondo/Apartment853,840

Membeli rumah di kejiranan Kuala Lumpur

Sekolah Antarabangsa: 

 • St John’s International School

“Tempat yang menjadi nadi sebuah kota sangat sesuai untuk kediaman, terutama sekali jika anda ingin mengimbangi karier yang maju dan mempunyai keluarga pada masa yang sama,” kata S. Sukumaran yang bekerja di industri kewangan.

“Bukannya murah, tetapi kediaman berhampiran dengan KLCC bermakna saya menjimatkan kos pengangkutan kerana semua yang saya perlukan untuk pekerjaan dan gaya hidup berada dalam jarak berjalan kaki. Saya merancang untuk mempunyai keluarga tidak lama lagi, dan rumah yang berhampiran sekolah terkenal bermakna saya tidak perlu berpindah ke pinggir bandar. Saya suka nadi kehidupan di KL yang laju dan sentiasa diterangi pelbagai lampu. Tiada sebab mengapa saya tidak boleh terus menikmatinya

“Dengan taman KLCC yang berhampiran, dan kawasan hijau seperti KL Forest Eco Park (Bukit Nanas) dan Taman Tugu Forest Trail yang baharu,  banyak juga aktiviti luar yang sihat untuk anak-anak,” katanya.

Mari kita lihat prestasi projek dalam jarak 2km dari sekolah antarabangsa di tengah-tengah bandar pada tahun 2021.

Nama projekJumlah TransaksiJenis HartanahHarga Median Transaksi (RM)
Jalan Pudu15Serviced Apartment1,229,800
Eko Residence15Serviced Apartment520,000
The Sentral Residence12Serviced Apartment1,475,000
Casa Mutiara Service Apartment9Serviced Apartment340,000
Kelab Le Chateau II7Condo/Apartment390,000
The Robertson7Serviced Apartment1,273,800

BACAHartanah bertingkat tinggi untuk pelaburan atau pembelian di Selangor, Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan pada tahun 2022

Walaupun menghadapi pelbagai cabaran semasa pandemik pada tahun 2021, hartanah yang berhampiran dengan sekolah swasta dan antarabangsa terus menarik perhatian dan aktiviti transaksi yang positif. Ini menunjukkan bahawa walaupun semasa keadaan sukar, pembeli masih mengutamakan rumah yang berhampiran dengan sekolah yang terkenal.

Apabila pasaran semakin pulih, trend pembelian hartanah berhampiran dengan institusi pendidikan swasta yang baik pasti akan terus meningkat. Ini suatu perkembangan yang sihat untuk masa akan datang, bukan hanya dari segi nilai gaya hidup dan kemudahan anak-anak anda, tetapi juga untuk pertumbuhan nilai jangka panjang untuk pelaburan hartanah anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain