Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Panduan kawasan dan kejiranan Kota Damansara

test

Dibangunkan pada tahun 1990-an, Kota Damansara dengan pantas menjadi kejiranan yang sibuk dengan gabungan hartanah kediaman dan perniagaan untuk memenuhi gaya hidup moden. Pelbagai aktiviti terdapat di sini termasuk restoran terkenal atau tempat seperti Loudspeaker Kota Damansara untuk berkumpul dengan rakan-rakan anda. MRT Kota Damansara juga menghubungkan ke tempat-tempat lain di Lembah Klang tanpa meredah trafik yang sesak.

kota-damansara-area-guide
© Karr Wei

Artikel ini diterjemah dari Kota Damansara – the ultimate neighbourhood and area guide oleh Khairul Khalid.

Dengan keluasan hingga 4,000 ekar, perbandaran ini merupakan pilihan popular di kalangan pembeli rumah. Pelbagai pilihan hartanah dan kemudahan disediakan untuk memenuhi gaya hidup yang berbeza. Jaraknya yang dekat dan akses mudah ke kawasan kejiranan lain seperti Bandar Utama dan Mutiara Damansara menambah daya tarikan kawasan ini.

Lokasi

Kota Damansara terletak kira-kira 18km dari Kuala Lumpur. Terdapat jalan susur keluar ke Kota Damansara di sepanjang Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE). Perbandaran ini juga boleh diakses dengan Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) melalui Mutiara Damansara.

Sejarah

Kota Damansara dibangunkan di atas kawasan yang dahulunya merupakan Hutan Simpan Sungai Buloh. Hutan ini telah diwartakan pada tahun 1898 dan merupakan salah satu hutan simpan yang tertua di Malaysia. Pada tahun 1992, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) diberi mandat untuk membangunkan sebahagian hutan simpan yang telah dinyahwartakan pada tahun 1983.

BACAAN POPULAR:
?bandar di Lembah Klang dengan akses mudah LRT dan MRT
⭕Nak tahu bagaimana jika tinggal di Shah Alam?

Kenapa Kota Damansara terkenal?

Kawasan pinggir bandar yang sederhana ini mempunyai hutan simpan seluas 794 ekar yang popular dengan pendaki gunung dan penunggang basikal. Kawasan komersial PJU5 dan Sunway Giza Mall popular kerana banyak pilihan kedai makan. Pasar malam Uptown yang lama telah ditukar menjadi Uptown Kota Dame itu juga menawarkan pelbagai gerai makanan dan pakaian. Namun, kawasan ini juga terkenal dengan trafik sesak di sepanjang Persiaran Surian pada waktu puncak. MRT adalah alternatif yang sangat diperlukan untuk orang yang tinggal atau bekerja di kawasan ini.

Fakta menarik:

  • Pada tahun 2007, penduduk Kota Damansara terpaksa melobi kerajaan negeri Selangor untuk mewartakan hutan komuniti sebagai hutan simpan kekal. Usaha mereka berjaya pada tahun 2010 apabila ia diwartakan secara rasmi.
  • Bazar Uptown Kota Damansara ditubuhkan selepas Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) terpaksa memindahkan sebilangan besar peniaga malam yang beroperasi sepanjang jalan di kawasan komersial Uptown di Damansara Utama.
  • Berikutan perkembangan pesat pada awal tahun 2000-an, banjir menjadi masalah yang berterusan di Persiaran Surian sehingga MBPJ menjalankan kerja-kerja penambahbaikan pada tahun 2010.
  • Bekas pengerusi Parti Sosialis Malaysia (PSM) Dr Nasir Hashim pernah berkhidmat sebagai ADUN Kota Damansara dari 2008 hingga 2013.

BACA: Panduan terbaik bagi anda yang ingin tinggal di Kajang

Kehidupan di Kota Damansara

sunway-giza-mall-kota-damansara-neighbourhood-guide
© Sunway Giza Mall

Perbandaran serba lengkap ini mempunyai segala yang anda perlukan termasuklah sekolah, pusat membeli-belah, hospital dan juga pasar raya besar.

Terdapat empat sekolah rendah, tiga sekolah menengah dan Sekolah Antarabangsa Sri KDU yang terletak di Kota Damansara untuk akses pendidikan yang baik. Untuk pendidikan tinggi, Universiti SEGi mempunyai kampusnya di Jalan Teknologi manakala First University College terletak berhampiran Bandar Utama.

kota damansara segi college
© SEGi University

Pada awalnya, aktiviti peruncitan di Kota Damansara terdiri daripada pelbagai lot membeli-belah dan pusat membeli-belah komuniti Sunway Giza. Encorp Strand pula dibuka pada tahun 2014. Penduduk sentiasa mempunyai pilihan pelbagai pusat membeli-belah termasuk 1 Utama, The Curve dan IPC.

Tropicana Gardens Mall yang dibuka pada bulan Mac 2020 telah menambah lagi keseronokan aktiviti peruncitan di kawasan ini. Selain pusat membeli-belah tujuh tingkat, pembangunan bercampur ini juga mempunyai pusat konvensyen 50,000 kaki persegi dengan ruang kediaman dan pejabat.

Hospital Thomson memenuhi keperluan rawatan pesakit swasta manakala hospital awam Sungai Buloh tidak terlalu jauh. Terdapat juga Klinik Kesihatan di Seksyen 8.

Aktiviti menarik di Kota Damansara

1. Mendaki

kota-damansara-neighbourhood-guide-hiking
© hanoiphotography | 123rf

Hutan Komuniti Kota Damansara di Seksyen 10 adalah hutan simpan seluas 800 ekar dengan beberapa laluan merangkumi 2km setiap satu – Laluan Temuan, Laluan Sahabat, Laluan Perpaduan dan Laluan Harmoni. Laluan Petaling adalah laluan yang lebih pendek yang pada asalnya dibina untuk pendidikan alam sekitar dan sesuai untuk kanak-kanak.

2. Melawat Muzium Coklat

kota-damansara-neighbourhood-guide-Chocolate-Museum
© Chocolate Museum

Hiburkan diri anda dengan keajaiban Muzium Coklat di Jalan Teknologi 3/5. Belajar sejarah koko di ruang kawasan pameran atau tonton pembuatan coklat di Dapur Coklat. Anda juga boleh melawat Chocolate Galleria untuk menambah stok jenama coklat kegemaran anda.

3. Membeli barang runcit

Terdapat dua pasar raya besar di Kota Damansara: NSK dan Giant. NSK Kota Damansara di Seksyen 11 menawarkan harga borong yang murah. Ia merupakan tempat yang popular di kalangan penduduk dari kawasan sekitar Petaling Jaya yang mencari barang runcit dengan harga berpatutan.

4. Karaoke

loud-speaker-kota-damansara-neighbourhood-guide
© Karr Wei

Satu lagi tempat yang popular di Kota Damansara ialah cawangan Loudspeaker Karaoke di The Strand. Pusat hiburan ini sesuai untuk aktiviti keluarga. Kanak-kanak dan juga orang dewasa boleh menyanyi bersama-sama untuk meriangkan hati. Pusat karaoke yang popular ini juga mempunyai cawangan di Tropicana Gardens Mall yang berhampiran dengan Kota Damansara.

BACA: Segala apa yang anda perlu tahu jika ingin tinggal di Sunway

Tempat makan popular di Kota Damansara

Cuba “Google” Restoran Kota Damansara dan anda akan menemui pelbagai jenis makanan dan kafe yang disyorkan oleh blogger. Berikut adalah beberapa tempat makan yang popular di kawasan ini.

1. Shell Out

Jangan mengharap sebarang perkakas untuk hidangan anda di sini. Sebaliknya, makanan laut anda akan dibentangkan di atas helaian plastik dan anda akan menyuap makanan dengan tangan. Pilih daripada pelbagai jenis sos seperti bawang putih mentega, mentega lemon dan lada hitam untuk sesi “Shell Out” anda.

Alamat: No 16-1 Jalan PJU 5/15, Dataran Sunway, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya.

Waktu operasi: Ahad hingga Khamis 11:30 pagi hingga 10:00 malam; Jumaat dan Sabtu 11:30 pagi hingga 11:00 malam.

2. Restoran Hameediyah

hameeriyah-kota-damansara-neighbourhood-guide
© Karr Wei

Cawangan Petaling Jaya restoran nasi kandar Pulau Pinang yang ikonik ini sering dikunjungi bukan sahaja oleh pelanggan dari Kota Damansara tetapi juga dari kawasan sekitarnya. Restoran Hameediyah menjadi kebanggaan sebagai salah satu restoran nasi kandar tertua di Malaysia. Selain nasi kandar, kari kepala ikan di restoran ini juga menarik ramai pelanggan.

Alamat: Unit A-GF-01, Sunway Nexis, Jalan PJU 5/8.

Waktu operasi: 11:00 pagi hingga 11:00 malam. Ditutup pada hari Jumaat.

3. Ten Noodle

Cawangan restoran ini terkenal dengan konsep yang suai padan. Pelanggan boleh menyesuaikan pesanan mereka dengan pelbagai pilihan jenis mi, sup atau kering dan juga jenis daging di dalam hidangan.

Alamat: No 25-1 Ground Floor Jalan PJU 5/10 Dataran Sunway, Kota Damansara 47810.

Waktu operasi: 8:00 pagi hingga 9:00 malam setiap hari.

Sistem pengangkutan di Kota Damansara

kota damansara neighbourhood guide
© Sunway Giza

Oleh kerana keluasannya cara paling mudah untuk meneroka sekitar Kota Damansara adalah dengan menaiki kereta.

Lebuhraya: Lebuhraya utama yang menghubungkan Kota Damansara adalah NKVE dan LDP. Ia juga boleh diakses melalui Jalan Sungai Buloh di sebelah utara.

Pengangkutan awam: Perjalanan antara Kuala Lumpur dan Kota Damansara hanya mengambil masa kira-kira 30 minit dengan laluan MRT Sungai Buloh-Kajang. Terdapat dua hentian di dalam perbandaran ini iaitu Stesen MRT Surian dan Stesen MRT Kota Damansara. Kedua-dua stesen ini terletak berhampiran dengan kawasan komersial seperti Sunway Giza, Hospital Thomson dan Universiti SEGi. Bas pengantara MRT, termasuk T801 dari Stesen Kwasa Sentral, akan menghubungkan anda ke kawasan lain di Kota Damansara.

Hartanah untuk dijual di Kota Damansara

Kota Damansara mempunyai pelbagai jenis tempat untuk didiami. Harga rumah median di sini adalah RM570,000. Rumah pangsa kos rendah, banglo mewah dan lain-lain boleh didapati di bandar ini. Malah di dalam kategori hartanah yang sama, terdapat pelbagai pilihan dan harga berbeza-beza mengikut saiz dan lokasi. Sebuah kondominium dalam pembangunan seperti Palm Spring berharga kira-kira RM400,000 untuk unit seluas 1,259 kaki persegi dan 3 bilik tidur, manakala unit yang sama di Cova Suites berharga RM520,000.

Dalam segmen hartanah jenis lot, satu unit rumah 2 tingkat bernilai RM828,000 manakala sebuah rumah berkembar dengan binaan seluas 4,000 kaki persegi berharga RM1.79 juta.

Salah satu projek baharu di Kota Damansara ialah pembangunan bercampur Emporis Kota Damansara oleh SCland Sdn Bhd.Terdapat 616 unit kediaman servis di dua menara 37 tingkat. Unit seluas 815 kaki persegi hingga 929 kaki persegi dengan harga antara RM700,000 dan RM900,000. The Edelweiss Service Residence, fasa pembangunan terakhir Tropicana Gardens, dijangka siap pada tahun 2024.

Pada tahun 2019, Sunway Berhad dan PKNS mengumumkan bahawa mereka akan bersama membina pembangunan bercampur yang terdiri daripada apartment servis dan unit peruncitan di atas tanah seluas 9.5 ekar. Projek ini dijangka siap pada tahun 2025.

Hartanah untuk disewa di Kota Damansara

kota-damansara-neighbourhood
© Karr Wei

Kebanyakan hartanah yang disenaraikan untuk disewa di kawasan ini adalah kondominium dan apartment servis. Harga sewa median adalah RM2,300 dan pada harga ini anda boleh mendapat unit kondominium dengan 3 bilik tidur seluas 1,237 kaki persegi. Terdapat juga pilihan yang lebih murah seperti unit 3 bilik tidur yang serba lengkap dengan sewa RM1,500.

Jika anda sedang mencari sesuatu yang lebih luas, sebuah rumah teres dua tingkat berkeluasan 2,470 kaki persegi boleh disewa sebanyak RM3,200 sebulan.

Kawasan berdekatan

Oleh kerana keluasan yang agak besar, Kota Damansara dikelilingi oleh beberapa bandar maju seperti Bandar Utama dan Mutiara Damansara di timur dan Sungai Buloh di utara. Dengan akses melalui lebuhraya seperti LDP dan NKVE, kawasan kejiranan berikut boleh dikunjungi dari Kota Damansara:

  • Damansara Perdana
  • Mutiara Damansara
  • Tropicana Indah
  • Bandar Utama
  • Damansara Damai
  • Sungai Buloh

Sama ada anda tinggal bersendirian atau mempunyai keluarga dengan anak-anak kecil, Kota Damansara menawarkan pelbagai pilihan kediaman. Dengan keluasan tanahnya yang besar serta infrastruktur dan kemudahan yang baik, Kota Damansara adalah sebuah perbandaran yang selesa untuk didiami.

ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:

?️Anda nak tinggal di Putrajaya?
?Panduan kejiranan Batu Caves
?Sewa atau beli? Baca artikel ini

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain