Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Segala apa yang anda perlu tahu jika ingin tinggal di Sunway

test

Ketika namanya mula disebut-sebut, bandar Sunway begitu sinonim dengan taman tema Sunway Lagoon yang dibuka pada tahun 1992, yang merupakan taman tema pertama seumpamanya di Malaysia. Sejak itu, perbandaran ini telah berkembang menjadi sebuah kompleks hiburan yang besar, dipenuhi dengan taman-taman hiburan, hotel dan salah sebuah pusat beli-belah terbesar di dunia.

sunway-neighbourhood-guide
© Sunway

Artikel ini diterjemah dari Sunway – the ultimate neighbourhood and area guide oleh Azmah Zakariah.

Perbandaran ini telah membangun menjadi sebuah tempat yang berkembang maju untuk didiami, bekerja dan berhibur. Yang unik tentang Sunway adalah, ia telah dimajukan oleh sebuah syarikat pemaju sahaja iaitu Sunway Group. Di bawah pimpinan Tan Sri Jeffrey Cheah, kumpulan ini membawa konsep “bina, miliki dan kendali” dalam membangunkan Sunway. Kumpulan ini masih memiliki dan mengendalikan kemudahan-kemudahan besar dalam perbandaran termasuklah Sunway Lagoon, Sunway Pyramid, Sunway Resort Hotel & Spa, Universiti Sunway dan Pusat Perubatan Sunway.

Di mana lokasinya?

Bandar Sunway, yang juga dikenali sebagai Sunway City, terletak dengan strategiknya di persimpangan Lebuhraya Persekutuan dan Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), kira-kira 20km ke barat daya dari pusat bandar Kuala Lumpur. Dengan akses mudah ke beberapa lebuhraya utama termasuk Lebuhraya Shah Alam (KESAS) dan Lebuhraya Baru Pantai (NPE), ada banyak laluan masuk dan keluar dari Sunway.

Sejarah Sunway

Tanah seluas 800 ekar yang ‘diduduki’ oleh Bandar Sunway merupakan kawasan perlombongan lama yang tidak digunakan lagi. Sekitar tahun 1980an, pengasas Sunway Group, Tan Sri Jeffrey Cheah telah memulakan rancangannya untuk menukar kawasan terbiar tersebut kepada sebuah perbandaran yang boleh didiami. Pada awal-awal tahun pembangunannya, kejiranan ini merangkumi kebanyakannya rumah-rumah teres, beberapa lot kedai komersial dan sebuah kawasan perindustrian ringan.

Pada tahun 1987, Kolej Sunway telah memulakan operasinya yang kemudian telah membawa satu populasi besar pelajar yang tinggal di Sunway. Pembinaan taman tema Sunway Lagoon pula telah dimulakan pada tahun 1986 dan dibuka kepada pengunjung pada tahun 1992, sementara pusat beli-belah ikonik, Sunway Pyramid dibuka pada tahun 1997.

BACA: Bagaimana agaknya tinggal di Puchong

Menarik Bandar Sunway?

sunway-pyramid-neighbourhood-guide
© Sunway

Tidak dinafikan, Sunway Lagoon dan Sunway Pyramid merupakan tarikan utama di Sunway ketika ia mula membangun. Pengunjung berpusu-pusu ke taman tema Sunway Lagoon kerana gelongsor air dan tunggangan taman temanya. Pelbagai ciri baharu ditambah dari semasa ke semasa, termasuklah pantai luncur ombak buatan dan juga taman ekstrim. Sunway Pyramid juga merupakan sesuatu yang baharu ketika mula-mula dibuka kerana piramid gergasinya yang membentuk seni bina pusat beli-belah tersebut. Ia dipadankan pula dengan singa gergasi di pintu masuk yang diinspirasikan daripada Spinx Giza yang Agung. Struktur-struktur ini menjadi tanda tempat yang unggul bagi perbandaran tersebut sehingga ke hari ini.

Taman tema Sunway Lagoon juga terkenal sebagai tempat mengadakan konsert dan kebanyakannya telah diadakan di Amfiteater dan Pantai Luncur Ombak. Antara konsert yang pernah diadakan di sini ialah MTV World Stage Live in Malaysia dan Guns N’ Roses – Not In This Lifetime Tour.

Selain hiburan, perbandaran ini juga terkenal sebagai hab pendidikan. Kolej Sunway ditubuhkan lewat tahun 80an dan institusi tersebut telah dianugerahkan status universiti. Kampus Universiti Monash Malaysia yang ditubuhkan pada tahun 1999 juga terletak tidak jauh dari situ.

Fakta menarik:

  • Bandar ini pernah mempunyai laluan monorelnya sendiri pada tahun 90an yang direka bentuk untuk menghubungkan kawasan utama seperti Sunway Pyramid, Sunway Lagoon dan Kolej Sunway.
  • Trek monorel yang tidak digunakan lagi telah ditukar menjadi laluan pejalan kaki berbumbung pada tahun 2010. Laluan Kanopi (Canopy Walk) sepanjang 360m itu menghubungkan Sunway Pyramid ke Universiti Sunway dan Universiti Monash.
  • Sunway merupakan tempat bermulanya sistem Bas Rapid Transit (BRT). Laluan khusus yang dipertingkatkan untuk bas-bas membawa penumpang dari Sunway ke Stesen Komuter Setia Jaya dan stesen LRT USJ7.
  • Kampus Universiti Monash di Sunway adalah kampus luar negara yang pertama diwujudkan di Malaysia.
  • Dengan keluasan 4.3juta kaki persegi, Sunway Pyramid adalah pusat beli-belah kedua terbesar di Malaysia.

Kehidupan di Sunway

sunway-university-neighbourhood-guide
© Aiman Khair | 123rf

Pada awal pembangunannya, Sunway hampir seperti sebuah bandar kolej. Dengan Kolej Sunway yang menjadi pusat tumpuan, terdapat populasi besar pelajar-pelajar yang tinggal di situ terutama sekali di apartmen Spectrum. Waktu itu, rumah atas tanah kebanyakannya adalah rumah teres dua tingkat di PJS 9.

Semakin perbandaran tersebut membangun, semakin banyak kemudahan disediakan dan dengan itu juga semakin banyak aktiviti yang ada. Sunway Resort Hotel & Spa, Sunway Convention Centre, Sunway Pyramid Hotel dan taman tema Sunway Lagoon menjadi tempat yang popular untuk mengadakan bermacam-macam acara. Taman tema dan pusat beli-belahnya berjaya menarik pengunjung dari dalam dan luar negara. Kolej Sunway kemudiannya menerima status universiti dan kampus asalnya telah dinaik taraf kepada Universiti Sunway. Pusat Perubatan Sunway pula memulakan operasinya pada tahun 1999 dan menjadi penyumbang utama kepada pelancongan perubatan.

Dengan akses mudahnya ke lebuhraya utama termasuk Lebuhraya Persekutuan dan LDP, Bandar Sunway menjadi lokasi buruan ramai. Jaraknya yang dekat dengan kejiranan yang telah lama membangun seperti Subang Jaya dan Puchong juga menambahkan lagi tarikan yang ada. Pemajuan kawasan Sunway South Quay dengan pemandangan tasik yang menawan menawarkan hartanah mewah bagi rumah atas tanah dan juga strata.

Terdapat sebuah sekolah rendah, sebuah sekolah menengah dan sekolah antarabangsa di sini yang menjadikan Sunway pilihan terbaik bagi keluarga yang mempunyai anak-anak.

BACA: Bagaimana agaknya tinggal di Shah Alam

Aktiviti menarik di Sunway

1. Berseronok di Sunway Lagoon

sunway-lagoon-neighbourhood-guide
© Royce Ramirez | Getty Images

Dengan taman air, taman hiburan, taman hidupan liar, taman bertema Nickelodeon dan rumah berhantu, mungkin tak cukup sehari untuk anda bergembira di Sunway Lagoon.

2. Beli-belah semahunya di Sunway Pyramid

sunway-pyramid-neighbourhood-guide
© Sunway

Pusat beli-belah dengan ruang kedai seluas 4 juta kaki persegi yang terbahagi kepada empat kawasan ini – Fashion Central, Oasis Boulevard, Asian Avenue dan Marrakesh – tentu sekali akan membuat anda tak menang tangan untuk membawa beg-beg barang belian anda. Terdapat juga pelbagai pilihan kedai makan di dalam pusat beli-belah untuk anda pilih mengikut selera.

Cuba bakat meluncur ais di Sunway Pyramid Ice

sunway-pyramid-ice-skating-neighbourhood-guide
© Thang Wai Yee | 123rf

Gelanggang luncur ais dalam pusat beli-belah yang pertama di Malaysia ialah di Sunway Pyramid. Walaupun anda belum berani mencuba, anda boleh tengok orang lain meluncur dari tingkat-tingkat atas.

4. Pandu lumba go-kart

Jika anda sukakan aktiviti yang lasak seperti lumba go-kart di trek, anda boleh lakukannya di X Park di Sunway Lagoon.

5. Percutian keluarga

sunway-pyramid-neighbourhood-guide
© Sunway

Dengan begitu banyak aktiviti untuk dilakukan di Sunway, anda boleh tukar hari jalan-jalan kepada hari percutian keluarga. Jangan bimbang tentang penginapan. Tak sukar mencari hotel di Sunway. Tiga hotel besar di sini adalah Sunway Resort Hotel & Spa, Sunway Pyramid Hotel dan Sunway Clio Hotel. Selain itu terdapat juga hotel-hotel bajet di sekitar kawasan komersial.

Tempat makan best di Sunway

1. Rock Cafe

Lima minit berjalan kaki dari Universiti Sunway, anda akan nampak medan selera yang popular dalam kalangan pelajar. Peminat bola sepak juga sering berkumpul di sini untuk menonton siaran langsung perlawanan English Premier League. Rock Cafe menawarkan hidangan gerai yang halal dan tidak halal. Perkakas dapur berasingan digunakan dalam penyediaan.

Alamat: Jalan PJS 11/20, Bandar Sunway

Waktu perniagaan: 24 jam. Ini mungkin berubah-ubah dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

2. Haidilao Sunway

haidilao-sunway-neighbourhood-guide
© Zhang Peng | Getty Images

Francais ‘hotpot’ hidangan masyarakat Cina ini memang menjadi buah mulut sewaktu cawangan pertamanya di Malaysia dibuka di Sunway Pyramid. Terkenal dengan sup berasas tomato dan pedas, kedai ini menarik ramai pengunjung sehinggakan ada yang sanggup beratur lama untuk menunggu meja. Sebenarnya, berbaris menunggu adalah sebahagian daripada daya tarikan Haidilao kerana sambil menunggu, pelanggan boleh makan snek, main permainan, malah boleh juga membuat rawatan kuku.

Alamat: G1.PT.02 Sunway Pyramid, 3, Jalan PJS 11/15, Bandar Sunway

Waktu perniagaan: 11 pagi hingga 10 malam. Tidak halal.

3. Christine’s Bakery

Kedai roti di Sunway Geo ini dikenali ramai kerana bagel, sandwic dan croissantnya yang beraneka jenis. Selain itu, kek, tart dan yang istimewa, tart telur Portugis mereka pasti akan memenuhi selera penggemar makanan manis.

Alamat: B-02-01, Sunway Geo, Bandar Sunway

Waktu perniagaan: 7.30 pagi hingga 9.30 malam.

4. The Lunch Box

The Lunch Box menampilkan pilihan makanan tempatan, Bali dan barat. Hidangan istimewanya ialah nasi lemak lazak yang boleh anda tambah bermacam-macam lauk sampingan termasuk ayam goreng atau ayam bakar Bali.

Alamat: Sunway Monash Residence, Persiaran Tasik Barat Sunway South Quay

Waktu perniagaan: 11 pagi hingga 8 malam.

Hartanah untuk dijual di Sunway

Sunway merupakan lokasi yang sering dicari oleh pembeli kerana akses mudah dan infrastrukturnya. Tarikan tambahan ialah kerana ia hampir dengan Subang Jaya. Terdapat spektrum luas yang tersedia bagi hartanah kediaman, daripada rumah pangsa kos rendah sehinggalah kepada banglo mewah.

Harga median rumah di Sunway ialah RM385,000. Anda boleh dapat apartmen bersaiz sederhana dengan harga RM395,000 dalam salah satu kawasan pemajuan lama ataupun sebuah kediaman berservis, 1 bilik tidur yang bergaya tetapi dengan saiz lebih kecil di kawasan pemajuan yang masih baharu pada harga RM350,000.

Bagi rumah atas tanah pula, majoriti yang tersenarai adalah rumah teres. Sebuah rumah berangkai 2 tingkat di kawasan PJS 9 dan PJS 10 berharga antara RM750,000 dan RM1 juta. Jika ingin mencari hartanah yang lebih besar dan lebih mewah, banglo seluas 6,757 kaki persegi menanti anda di Bay Rock Garden, kawasan yang lebih baharu dengan harga bermula daripada RM5 juta.

Terdapat dua pemajuan baharu di Sunway: Geolake Townhouses dan Geolake Residences. Rumah bandar dua tingkat merangkumi unit seluas 2,799 kaki persegi dengan 3+1 bilik tidur di tingkat bawah, manakala unit seluas 3,035 kaki persegi dengan 4+1 bilik tidur di tingkat atas. Harga bermula daripada RM2 juta. Susun aturnya berbeza-beza iaitu daripada unit lebih kecil seluas 883 kaki persegi hingga unit yang lebih besar seluas 1,776 kaki persegi.

Hartanah untuk di sewa di Sunway

Permintaan terhadap hartanah sewaan di Sunway agak tinggi kerana populasi pelajar yang besar di sini. Harga purata sewaan ialah RM2,900 dan majoriti hartanah tersenarai di bahagian kondominium.

Harga sewa untuk sebuah kondominium 1 bilik tidur lengkap berperabot adalah sekitar RM2,500 hingga RM2,800 tetapi anda juga boleh dapatkan apartmen bersaiz serupa, dengan harga separuh daripada itu. Unit lebih besar antara 1,000 and 2,000 kaki persegi yang lengkap berperabot berharga antara RM1,800 ke RM3,700 sebulan.

Bagi hartanah atas tanah, sebuah rumah teres lengkap berperabot disewakan dengan harga RM2,700 sementara rumah tanpa perabot pula pada harga RM1,500.

Jika ingin menyewa hartanah lebih mewah, cuba Bay Rocks Waterfront Villa lengkap berperabot pada harga sewaan RM12,000.

Sistem pengangkutan di Sunway

Pemanduan dari pusat bandar Kuala Lumpur ke Sunway mengambil masa antara 30 ke 45 minit.

Lebuhraya: Ketersambungan sering menjadi faktor utama ketika memilih tempat untuk menetap dan Sunway tersambung kepada rangkaian lebuhraya utama termasuk Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), Lebuhraya Baru Pantai (NPE) dan Lebuhraya Shah Alam (KESAS).

Pengangkutan awam: Dari stesen Komuter KTM atau stesen LRT USJ7, anda boleh ke Sunway menggunakan Bas Rapid Transit (BRT). BRT juga merupakan cara yang baik untuk anda ke mana-mana di Sunway kerana ia menghubungkan semua laluan sehingga ke Sunway South Quay.

Berjalan: Jika ingin mengelakkan kesukaran memandu dan mencari tempat letak kereta, anda boleh berjalan sahaja. Laluan Kanopi menyediakan laluan pejalan kaki yang dipertingkat dan berbumbung yang menghubungkan tempat utama seperti Sunway Pyramid, Sunway Resort Hotel & Spa, Pusat Perubatan Sunway, Hotel Sunway Pyramid, Universiti Sunway dan Universiti Monash.

Kejiranan berhampiran

Dengan akses mudah ke lebuhraya, anda boleh ke mana-mana dari Sunway. Terletak amat hampir dengan perbandaran yang lama membangun seperti Subang Jaya dan Puchong bermakna terdapat lebih pilihan dari segi kemudahan, makanan dan hiburan jika anda berasa jemu untuk pergi ke tempat sama di Sunway Pyramid:

  • Subang Jaya
  • USJ
  • Puchong
  • Kelana Jaya

Walaupun Bandar Sunway dikenali kerana taman tema Sunway Lagoon, Sunway Pyramid dan Sunway Resort Hotel & Spa, ia juga menjadi tempat menetap yang sering dicari kerana lokasi yang strategik, akses mudah dan infrastruktur yang baik. Pemajuan kawasan Sunway South Quay telah membuka lebih banyak pilihan hartanah dalam kejiranan ini.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain