Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Nak beli rumah pertama? Jangan ketinggalan untuk mohon Skim Perumahan Belia (SPB) BSN

test

Skim Perumahan Belia (SPB) oleh BSN atau BSN MyHome (Youth Housing Scheme) merupakan salah satu daripada usaha-usaha kerajaan untuk membantu golongan belia memiliki rumah pertama mereka dengan menyediakan kemudahan pinjaman perumahan. 

©ferli/ 123rf

Pembentangan Belanjawan 2020 pada 11 Oktober 2019 lalu merupakan detik yang ditunggu-tunggu oleh segenap lapisan masyarakat terutamanya golongan belia.  Tumpuan utama kerajaan adalah untuk memastikan agar daya saing setiap sektor ekonomi terus kompetitif terutamanya ke arah pembangunan ekonomi digital seiring dengan perkembangan ekonomi dunia.

Selain itu, belanjawan kali ini turut memastikan agar rakyat dapat menikmati kemakmuran bersama. Justeru, sebagai langkah komprehensif demi memastikan golongan belia tidak terabai dan juga mampu memiliki rumah sebagai aset, pihak kerajaan telah melancarkan Skim Perumahan Belia (SPB).

Dalam usaha ini, Bank Simpanan Nasional (BSN) bersama-sama dengan Perbadanan Gadai Janji Sosial, Cagamas Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah bekerjasama untuk melaksanakan skim ini yang pertama kalinya diumumkan oleh mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada Pembentangan Bajet 2015.

Seterusnya, dalam Pembentangan Bajet 2020, Menteri Kewangan Lim Guan Eng telah mengumumkan penambahbaikan SPB yang merangkumi lanjutan tarikh tutup permohonan serta bantuan ansuran bulanan yang diberikan. 

Berikut adalah  beberapa perkara yang perlu anda ketahui tentang skim yang ditawarkan. Jom kita lihat!

1. Syarat-syarat kelayakan pemohon Skim Perumahan Belia (MyHome, Youth Housing Scheme)

Sebelum memohon untuk skim beli rumah ini, anda kena tahu syarat-syarat permohonan terlebih dahulu. Syarat-syarat kelayakan berikut perlu dipatuhi oleh setiap pemohon skim ini:

 • Pemohonan mestilah seorang warganegara Malaysia
 • Fokus utama skim ini adalah untuk golongan belia yang sudah berkahwin berumur di antara 25 hingga 40 tahun yang masih belum mempunyai rumah pertama.
 • Pendapatan isi rumah bulanan mestilah tidak melebihi RM 10,000.
 • Merupakan pemegang akaun BSN GIRO/GIRO-i.
 • Terhad kepada 20,000 pembeli sahaja dan berkonsepkan ‘siapa cepat dia dapat.’

Lihat lebih lanjut di sini. 

2. Tarikh mula permohonan Skim Perumahan Belia (MyHome, Youth Housing Scheme)

Skim Perumahan Belia (SPB) BSN, ataupun dikenali sebagai MyHome (Youth Housing Scheme), akan bermula pada 1 Januari 2020 dan berakhir pada 31 Disember 2021.

3.  Faedah dan kelebihan Skim Perumahan Belia (MyHome, Youth Housing Scheme)

Terdapat pelbagai faedah dan kelebihan yang ditawarkan kalau membeli rumah dengan Skim Perumahan Belia, dan banyak juga diskaun yuran guaman. Disenaraikan dibawah adalah manfaat dan faedah yang anda dapat menikmati dengan beli rumah dengan Skim Perumahan Belia (MyHome):

Pembiayaan/pinjaman

 • BSN akan memberi pinjaman dari RM 100,000 sehingga RM 500,00 dengan tempoh pembiayaan maksimum sehingga 35 tahun atau sehingga peminjam berumur 65 tahun pada tarikh tamat tempoh pembiayaan (yang mana terdahulu).
 • Konsep pembiayaan Islamik dan konventional
 • Kadar faedah yang rendah di antara BR+0.45% sehingga BR+2.85% berbanding bank konvensional yang lain iaitu di antara BR+0.75% sehingga BR+4.65%.

Duti setem dan pembiayaan insuran

 • Kerajaan memberikan pengecualian duti setem sebanyak 50% keatas surat cara pindah milik dan perjanjian pinjaman/pembiayaan.
 • Pembiayaan perlindungan takaful atau insuran MRTA/MRTT sehingga 5% daripada harga belian melalui skim turut ditawarkan.
 • Kos dokumentasi pinjaman dan kos guaman mesti ditanggung sepenuhnya oleh pembeli.

Penambahbaikan SPB dari Pembentangan Bajet 2020

 • Syarikat Cagamas Berhad menawarkan jaminan pinjaman sebanyak 10% untuk memastikan pembeli layak memiliki pinjaman penuh.
 • Bantuan kewangan sebanyak RM 200.00 sebulan terhad kepada 10,000 unit rumah untuk tempoh dua tahun pertama bermula daripada pengeluaran pinjaman yang pertama. Sebagai contoh, sekiranya bayaran ansuran bulanan adalah sebanyak RM 1,000.00, dengan subsidi RM200.00 yang diberikan, pembeli hanya perlu membayar ansuran sebanyak RM 800.00 sahaja dalam tempoh dua tahun pertama.

4. Dokumen yang perlu disediakan oleh pemohon Skim Perumahan Belia (MyHome Youth Housing Scheme)

Berikut adalah dokumen yang perlu dikemukakan semasa permohonan Skim Perumahan Belia (MyHome):

Pemohon berpendapatan tetap

 • Salinan kad pengenalan pemohon dan pasangan.
 • Sijil perkahwinan yang sah.
 • Salinan slip gaji 3 bulan terkini yang telah disahkan oleh majikan. Bagi permohonan tunggal, suami atau isteri perlu mengemukakan hanya satu salinan slip gaji terkini yang telah disahkan oleh majikan.
 • Salinan atau cetakan penyata bank terkini 3 bulan.
 • Slip gaji dan penyata bank 6 bulan terkini
 • Borang permohonan Pembiayaan Kewangan BSN. Muat turun borang permohonan Pembiayaan Kewangan BSN di sini.

Pemohon bekerja sendiri

Sekiranya pemohon bekerja sendiri, dokumen berikut perlulah disediakan sebelum menghantar permohonan:

 • Salinan kad pengenalan pemohon dan pasangan.
 • Sijil perkahwinan yang sah.
 • Pendaftaran syarikat melalui SSM.
 • Borang B/BE dan disertakan sekali dengan resit rasmi LHDN.
 • Penyata kewangan syarikat yang terkini.
 • Penyata bank 6 bulan terkini syarikat.
 • Dokumen sokongan lain yang difikirkan perlu.
 • Borang permohonan Pembiayaan Kewangan BSN. Muat turun borang permohonan Pembiayaan Kewangan BSN di sini.

5. Cara bayaran ansuran bulanan Skim Perumahan Belia (MyHome, Youth Housing Scheme)

Pembayaran semula apabila membeli rumah dengan Skim Perumahan Belia (MyHome Youth Housing Scheme) adalah amat senang sekali. Peminjam boleh membayar ansuran pinjaman melalui kaedah kredit ke GIRO/ GIRO-i

BACA: 4 sebab mengapa rumah aset terbaik belia masa kini

Inisiatif program Skim Perumahan Belia ini diharapkan dapat membantu golongan belia untuk memiliki rumah pertama dengan mudah dan selamat. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web rasmi atau lawati kaunter BSN yang berdekatan. Semoga anda berjaya memliki rumah pertama anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain