Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

4 sebab mengapa rumah aset terbaik belia masa kini

test

Sikap bertangguh sesetengah belia untuk memiliki rumah pertama dek kerana mengejar kehendak yang bukan keperluan menjadi penghalang utama untuk meiliki rumah sebagai aset utama.

Seringkali belia atau anak muda berdepan dengan dilema sama ada ingin memiliki rumah sebagai aset atau sebaliknya. Rumah yang sering kali disalah anggap sebagai liabiliti merupakan aset tetap yang boleh mendatangkan faedah di kemudian hari. Di sini kami kongsikan 4 sebab mengapa rumah merupakan aset terbaik belia masa kini.

1. Sebagai tempat kediaman yang selamat dan selesa

Bukan sahaja selesa malah dekorasinya membuatkan sejuk mata memandang tatkala kepenatan setelah seharian bekerja. ©123rf

Setiap daripada kita memerlukan rumah sebagai tempat kediaman yang selamat dan selesa. Jenis rumah bergantung sepenuhnya kepada pendapatan bulanan bakal pemilik. Pilihan untuk menyewa atau terus membeli rumah pertama sering menghantui para belia. Mungkin setahun pertama di alam perkejaan, afdal sekiranya belia menyewa dahulu terutama yang bekerja di bandar – bandar besar seperti Putrajaya, Pulau Pinang dan Johor Bahru.

Tetapkan diri untuk membuat simpanan selama setahun dan jadikan simpanan tersebut sebagai bayaran deposit pembelian rumah. Pilihan untuk memiliki rumah baru atau lelongan bank adalah bergantung kepada cita rasa individu. Kadangkala dengan sedikit sentuhan kreativiti mampu menukar rumah terbiar menjadi istana idaman. Faktor utama yang harus difokuskan oleh belia  ialah untuk memiliki rumah yang selesa dan selamat.

Belia juga perlu mempertimbangkan di masa akan datang terdapat kemungkinan untuk berumah tangga. Kediaman yang selamat dan selesa penting untuk pembangunan institusi kekeluargaan yang baik. Tambahan juga, setelah penat bekerja seharian, rumah adalah tempat terbaik untuk beristirehat.

2. Sebagai sumber pendapatan dan pelaburan yang menguntungkan 

Pelaburan hartanah boleh dijadikan sumber pendapatan pasif yang terbaik jika betul caranya. © lightfieldstudios/ 123rf

Selain menjadi tempat kediaman, rumah juga merupakan pelaburan yang menguntungkan. Sebagai contoh, pada tahun 2010, Belia A telah membeli rumah teres 2 tingkat di Bandar Sri Putra, Bangi dengan median keluasan 1,583 kaki persegi pada harga RM 200, 000.00. Berdasarkan rekod transaksi oleh brickz pada tahun semasa, nilai rumah tersebut telah meningkat kepada median harga RM 555, 000.00.

Kiraan kasar jelas menunjukkan bahawa dalam tempoh hampir 9 tahun, kenaikan hartanah tersebut meningkat lebih dari 2 kali ganda daripada nilai asal. Ini membolehkan Belia A melangsaikan baki hutang pinjaman bank dan lebihan wang digunakan untuk membeli rumah yang jauh lebih selesa.Belia khususnya, mungkin boleh mempertimbangkan untuk menjadikan rumah sebagai pendapatan sampingan iaitu untuk dibeli dan disewakan terutamanya di lokasi yang strategik.

Sebagai contoh, Belia B telah membeli rumah apartment yang mempunyai 3 bilik dan 2 bilik air berkeluasan 813 kaki persegi di Seri Jati Apartment @ Setia Alam, Shah Alam dengan bayaran ansuran bulanan sebanyak RM 650.00 dan menyewakannya pada harga RM 900.00 sebulan. Untung bersih sebulan adalah sebanyak RM 250.00. Strategi pelaburan yang agak berisiko akan tetapi amat menguntungkan sekiranya mempunyai sistem pengurusan yang baik dan tapisan awal bakal penyewa yang teliti.

3. Sebagai cagaran dan perlindungan dari risiko yang tidak terjangka

Sediakan payung sebelum hujan. Kadang-kadang kemalangan atau kecemasan berlaku di luar jangkaan kita. © lightfieldstudios/ 123rf

Pepatah ada mengatakan sediakan payung sebelum hujan. Kita tidak akan tahu apa yang bakal berlaku di masa akan datang. Malang sering tidak berbau dan seharusnya belia sering beringat untuk mempunyai aset tetap yang boleh dijadikan cagaran dan perlindungan sekiranya berlaku sebarang kecemasan atau kecelakaan. Justeru, rumah yang kita miliki sekarang merupakan salah satu alternatif terbaik untuk dijadikan cagaran atau perlindungan bagi menghadapi sebarang risiko yang tidak terjangka.

4. Sebagai warisan dan pelaburan jangka panjang

Rumah adalah aset yang baik kerana boleh diwariskan kepada kaum keluarga terdekat © carlosdavidorg / 123rf

Harga rumah sentiasa menaik dan tidak akan turun. Permintaan sentiasa ada terutama di lokasi – lokasi strategik dan terutamanya di penempatan berpusat. Belia yang baik dan berwawasan harus mempunyai perancangan masa hadapan. Apabila anda telah tua kelak, memiliki rumah merupakan satu bonus kepada anda untuk diwariskan kepada waris terdekat anda. Sekiranya tidak diwariskan, rumah tersebut yang telah habis tempoh bayarannya boleh dijual dan sedikit sebanyak boleh menampung dan membantu anda menghadapi hari tua dengan tenang.

BACA: Apa berlaku kepada hartanah anda sekiranya anda meninggal dunia tanpa menulis wasiat?

Dengan 4 alasan tersebut, belia harus mengambil langkah proaktif dan segera. Jangan bertangguh, kerana harga rumah teres setingkat yang anda beli mungkin akan meningkat kepada nilai jutaan Ringgit di masa hadapan , bergantung kepada lokasi dan keadaan semasa. Janganlah kita menyesal di kemudian hari. Ambil langkah bijak bermula sekarang.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain