Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Selepas 10 tahun menyewa, pereka hias dalaman ini akhirnya berpeluang memiliki rumah idamannya

test

Pasangan suami isteri ini jatuh cinta pandang pertama dengan rumah mereka ketika mengunjungi rumah contoh di tapak pemaju. Tetapi PKP hampir menghalang mereka daripada memiliki rumah tersebut.

transformasi-rumah
© Ulrica Goh

Tentu anda membayangkan seseorang yang profesional dalam mengubah dan menghias ruang konkrit yang kosong menjadi sesuatu yang begitu memukau, telah mempunyai beberapa buah rumah. Namun dengan Ulrica Goh, ia tidak begitu. Dia telah menyewa selama 10 tahun dan inilah rumah pertama yang dimilikinya. 

mco-rumah-transformasi
Ruang tamu terbuka dan luas di tingkat dua. © Ulrica Goh

Sebagai peminat tegar rancangan realiti HGTV, dia amat terinspirasi dengan rumah-rumah luar negara yang dilihatnya. Gaya yang paling menarik hatinya? Rumah ladang gaya baru lain daripada yang lain, santai dengan sentuhan moden. Setelah berjaya membeli rumah pertamanya, dia pun mula membayangkan rumah impiannya dengan mencedok idea-idea daripada rancangan kegemarannya itu. 

sebelum-rumah-transformasi
Ruang tamu sebelum mendapat sentuhan si pemilik. © Ulrica Goh

Tetapi sebaik saja kerja ubah suai dijalankan, COVID-19 mula merebak dan menghentikan semua aktiviti. Menguruskan projek ubah suai rumah dalam keadaan biasa pun sudah cukup sukar, inikan pula setelah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikenakan. Tugas tersebut menjadi lebih payah dilaksanakan.

Dengan usahanya yang bersungguh-sungguh, akhirnya dia berjaya juga menjadikan impiannya satu kenyataan, meskipun melalui PKP yang memeritkan ditambah pula tuan rumah meminta mereka mengosongkan rumah sewa dalam tempoh itu. 

Sebaik saja Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dikeluarkan, dia telah menyambung semula kerja yang terbengkalai. Kini, enam bulan selepas bertungkus-lumus, terhasillah kediaman yang diimpikan.  

BACA: Saksikan transformasi bilik tidur ‘kampung’ menjadi bilik tidur serba moden untuk para ‘gamer’!

sebelum-selepas-rumah-transformasi
Transformasi ruang tamu daripada tempat yang biasa-biasa kini dihiasi ciri-ciri mempesona. © Ulrica Goh

Selepas bertahun-tahun menyewa, apakah yang menggerakkan hati mereka untuk membeli rumah? Bagi si suami, ia lebih kepada perasaan ingin berkomuniti di samping tinggal dalam suasana yang nyaman dan selesa. Rumah tersebut menyediakan ruang yang dikongsi dan penuh dengan kejutan-kejutan alam yang menyeronokkan. Bukan itu saja yang menarik hatinya, tetapi dia dapat merasakan inilah vibes yang dicari selama ini.

Mereka dapat membayangkan inilah tempat yang sesuai untuk ke fasa kehidupan mereka yang seterusnya iaitu dalam komuniti pasangan muda, yang sehaluan dengan mereka. Kemudahan yang baik dan kehijauan yang mengelilingi kediaman merupakan bonus tambahan.

teres-luaran-rumah-transformasi
Sukar untuk menolak apabila dihidangkan dengan pemandangan begini kan?  © Ulrica Goh

Ulrica merancang dengan teliti cara memanfaatkan seluruh ruang dalam rumah bandar ini. Oleh kerana mereka memilih unit di sebelah atas, dia merasakan yang ruang tamu kelihatan agak sempit. Lalu dia menyusun semula aliran reka bentuk dan membiarkan ia terbuka supaya tidak nampak seperti mereka ‘terhimpit’ dengan dinding. Cermin yang diletakkan dengan strategik menarik masuk banyak cahaya, manakala dinding berwarna putih bersih juga turut berkesan dalam menampakkan ruang yang lebih luas.

BACA: Transformasi rumah flat ini hanya dengan bajet RM1300!

sebelum-selepas-balkoni-transformasi
Balkoni yang sama, diberi wajah baru. © Ulrica Goh

Ruang dapur yang pada Ulrica merupakan ruang yang paling mustahak, diluaskan lagi dengan memecahkan bilik pembantu rumah. “Jika bercakap tentang #kitchengoals, reka bentuk impian saya… adalah untuk mempunyai dapur serbaguna dengan island yang BESAR bagi melayan tetamu saya.”

sebelum-selepas-dapur-transformasi
Tidak ada lagi bilik pembantu dan kaunter dapur yang lama. Semuanya berubah menjadi ‘dapur kayangan’. © Ulrica Goh

Bagi memastikan ruang dapur cukup luas, dia membina kabinet linear di sepanjang dinding dapur dan rak untuk meletak item hiasan. Reka bentuk yang berbeza dan berani seperti pemasangan jubin Aztec mencerminkan keperibadian si pemilik yang tersendiri. Dia ingin setiap orang yang masuk ke rumahnya disambut dengan suasana menyegarkan. Sambil berbual-bual, tetamu juga pasti dapat menikmati dekorasi yang menyerlah di ruang dapurnya.

BACA: Renovasi rumah lama dengan tema industri moden ini sangat cantik!

rumah-pejabat-transformasi
Beberapa perabot di sini, sehelai karpet di sana, dan siap! © Ulrica Goh

pejabat-rumah-transformasi
Ruang pejabat dengan pemandangan hebat. © Ulrica Goh

Bila tiba masa menjadikan projek mengubah suai dan menghias rumahnya sendiri berjaya, dia benar-benar bersikap realistik untuk mencapai segala impiannya. 

sebelum-selepas-jalan-masuk-transformasi
Pintu masuk terus ke tingkat satu turut berubah wajah. © Ulrica Goh

Dengan perancangan yang teliti, rujukan Pinterest yang banyak dan perancangan kewangan yang kukuh, dia berjaya menghias setiap ruang mengikut imaginasinya tanpa melebihi bajet. Ulrica menasihatkan pemilik rumah kali pertama yang masih tercari-cari cara terbaik untuk mengubah suai rumah supaya mengutamakan keperluan dahulu. 

BACA: 8 rekaan rumah banglo mewah yang pasti buat anda tak berkelip mata

bilik-tidur-rumah-transformasi
Banyak yang boleh dilakukan dengan mengutamakan yang asas. © Ulrica Goh

Memandangkan Ulrica seorang pereka hias dalaman profesional, kami mendapatkan sedikit nasihat daripadanya tentang cara memilih kontraktor yang sesuai. Menurutnya, jika tawaran yang diberi terlalu bagus untuk kita terima, hal itu mungkin betul. Harga yang murah selalunya membawa hasil yang teruk, jadi dia lebih teliti tentang khidmat selepas jualan dan mendapatkan jaminan yang kerja-kerja untuk rumahnya akan diutamakan. Pelaksanaan yang dirancang dengan baik, bahan yang berkualiti dan pengurusan masa yang bagus merupakan faktor utama dalam menjayakan pengubahsuaian rumah impiannya. Jadi, tak mengapa jika alah membeli sebab kita akan menang memakai.

lukisan-3d-rumah-transformasi
Lukisan 3D ini membuktikan yang dengan perancangan yang baik, anda pasti akan dapat semua yang dihajati. © Ulrica Goh

Ketika Ulrica dan suaminya berpindah masuk ke rumah baru mereka dan menyesuaikan diri dengan rutin baru, dia tahu di rumah bandar inilah, yang sebelumnya dilihat biasa-biasa saja, dia akan mencipta memori indah bersama suami dan ahli keluarga yang bakal bertambah.

Jika anda sukakan transformasi rumah ini, lihat laman web dan Instagram Ulrica untuk mendapatkan inspirasi hiasan dan mengetag gambar-gambar Pinterest anda sendiri. Jika tidak terlalu sibuk dengan projek-projek korporat dan komersialnya, dia mungkin dapat memberi serba sedikit panduan untuk projek rumah anda nanti.

BACA: Rumah berkonsep ala Inggeris yang dihiasi dengan bahan terpakai

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain