Transformasi rumah flat ini hanya dengan bajet RM1300!

Share

Memang sukar untuk memiliki rumah yang luas seperti di kampung apabila kita tinggal di kota. Namun, ruang yang kecil bukanlah penghalang untuk anda menghias rumah. Anda hanya perlukan sedikit imaginasi, kreatitiviti dan yang penting sekali, usaha yang bukan separuh jalan. Lihatlah hasil inspirasi dari Siti Mariam Kamsan. Dekorasi rumah termasuk perabot ini sangat menarik dan segar dipandang mata.

Untuk entri kali ini, iProperty.com.my ingin berkongsi inspirasi dekorasi yang memukau walaupun dengan ruang yang terhad. Jom teruskan membaca!

Daripada rumah flat, kini gaya rumah moden

Ruang tamu sebelum dah selepas ubah suai.

Menurut Siti Mariam, walaupun hanya menyewa, dia tidak menjadikan itu alasan untuk tidak menghias rumah. Menggunakan waktu terluang ketika sambutan hari raya Aidilfitri yang turut disambut dalam waktu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), beliau dan suami bermula dengan proses pemilihan perabot, mengecat, menetapkan tema hiasan rumah dan pelbagai lagi. Tambah Siti Mariam, bagi ruang rumah yang agak terhad terutamanya untuk rumah jenis flat, menghiasinya bergantung kepada idea susun atur yang bijak.

See how this fitness guru designed a kitchen for healthy eating

Bajet yang kecil

Bagi yang tertanya-tanya berapakah jumlah bajet yang diperlukan untuk menghasilkan ruang sebegini, Siti Mariam hanya meletakkan bajet sebanyak RM1,300 sahaja. Semua barang-barang dan perabot ini kebanyakannya di beli secara atas talian seperti Shoppee dan Lazada. Bagi yang ingin mencuba, beliau juga turut berkongsi maklumat lanjut serta harga barangan untuk menghasilkan inspirasi hiasan seperti ini.

Sofa Bed (Lazada) RM199
Bench Stool (Lazada) RM84
Frame (Next World Deco) RM70
Bantal Penghias Sofa RM25

Sekali pandang memang tidak terfikir ini ruangan dalam rumah flat. Gaya moden dengan sentuhan minimalis menjadikannya selesa dan tidak terlalu semak.

BACA: Setelah 5 tahun menyimpan, bilik tidur impian ala IKEA kini jadi kenyataan

Ruang makan

Antara ruang kegemaran Siti Mariam. Cukup ringkas dan selesa.

Lampu Nordic (IKEA) RM74
Bingkai (Next World Deco) RM70
Set meja makan Sedia ada
Tikar getah (Shoppee) RM115
Bangku (Shoppee) RM35

Ruang makan nampak lebih cantik dan kemas!

Bukan itu sahaja, Siti Mariam juga turut menghias dan menyusun atur semula beberapa ruangan lain seperti ruang belajar, dapur dan juga ruang yang dipanggil ‘Drop Point’. Drop Point ialah satu ruang tempat meletak segala jenis barangan penting seperti kunci kereta, kunci rumah, telefon bimbit dan sebagainya supaya mudah dicari dan supaya sentiasa ingat untuk tidak meninggalkan barangan tersebut di merata tempat. Bijak!

BACA: Buang masa deko bilik sewa? Ini tips hias bilik anda tanpa rasa rugi

Drop point atau tempat letak kunci ini menarik!

Ruang belajar untuk anak-anak

Ruang belajar untuk anak-anak beliau.

Dapur

Walaupun ruangnya terhad, dapur ini cukup selesa dengan susun atur yang kemas yang menjadikan ia nampak luas.

Rak Hylis (IKEA) RM59
Karpet Dapur (Shopee) RM36

Ekstra 

Kabinet Televisyen (Shopee) RM165
Bingkai (Next Wall Deco) RM50

Kos keseluruhan yang dikongsi Siti Mariam ini hanya RM1300! Semoga artikel ini memberikan anda inspirasi untuk mencipta dekorasi tersendiri untuk rumah anda. Ingat, tiada yang mustahil jika kita berusaha. Untuk melihat lebih lanjut tentang dekorasi ini, anda boleh kunjungi Facebook Siti Mariam sendiri bagi tutorial serta video sebelum dan selepas hasil dekorasi beliau.

Anda jugak boleh ikuti tip ini: 5 tip untuk menukar rumah sewa menjadi rumah impian.

Kredit: Facebook Siti Mariam Kamsan


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.