Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Lot Bumi: Bagaimana untuk memeriksa status hartanah dan mengapa kuota Bumi berlainan di setiap negeri

test

Meskipun sudah 50 tahun Dasar Ekonomi Baru (DEB) diperkenalkan, masih ramai yang keliru mengenai Lot Bumi dan manfaatnya. Di sini, kami kongsikan perkara yang perlu anda ketahui apabila membeli hartanah Lot Bumi.

bumi-lot-malaysia.
© angelaroyle |123rf

Rata-rata rakyat Malaysia sudah tahu mengenai Dasar Ekonomi Baharu (DEB). Dasar yang digunakan pada 1971 ini antara lain mengandungi dasar kuota Lot Bumi, iaitu unit tanah atau hartanah yang hanya boleh dibeli dan dimiliki oleh golongan Bumiputera.

Matlamat dasar ini adalah meningkatkan peratusan pemilikan hartanah oleh golongan Bumiputera di Malaysia. Sekurang-kurangnya 30% projek hartanah termasuk pemajuan perumahan perlu diperuntukkan kepada golongan Bumiputera, baik hartanah kediaman mahupun komersil.

Namun, segala hal-ehwal berkaitan tanah dalam undang-undang Malaysia jatuh di bawah bidang kuasa kerajaan negeri. Inilah sebabnya kuota Bumi berbeza dari satu negeri ke negeri yang lain. Sebagai contoh, Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur mempunyai kuota Bumi 30%.

Jika anda berminat membeli hartanah lot Bumi, di sini kami gariskan perkara-perkara yang perlu anda tahu.

Apakah beza Lot Bumi dengan Lot Bukan Bumi?

Lot Bumi lebih murah daripada Lot Bukan Bumi antara 5% hingga 15%. Ini disebabkan oleh diskaun Bumi iaitu diskaun minimum mandatori yang ditawarkan kepada golongan Bumiputera untuk membeli hartanah.

Seperti yang disebut sebelum ini, Lot Bumi hanya boleh dibeli dan dimiliki oleh golongan Bumiputera. Ia boleh dijual kepada pembeli bukan Bumiputera namun prosesnya bukan mudah. Ia cukup panjang dan melibatkan banyak prosedur. Biasanya, permohonan untuk membeli ditolak.

Perlu difahami, Lot Bumi tidak sama dengan Tanah Rizab Melayu yang hanya boleh dibeli dan dipegang oleh orang Melayu seperti yang diperuntukkan di bawah Enakmen Rizab Melayu 1913.

Garis panduan negeri bagi kuota Bumi di Malaysia

Seperti kuota Bumi, undang-undang tanah jatuh di bawah bidang kuasa kerajaan negeri. Maka, diskaun Bumi juga berbeza dari satu negeri ke negeri yang lain.

Berikut adalah ringkasan kuota Bumi dan diskaun Bumi di setiap negeri di Malaysia:

NegeriKuota BumiDiskaun Bumi
Perlis·       30% – 50% bergantung pada kelulusan Kerajaan Negeri

·       Kebanyakan adalah Tanah Rizab Melayu

Kedah·       Kediaman: 30% – 50%

·       Komersil: 30%

Minimum 5%
Pulau Pinang30% untuk semua hartanah5% untuk setiap peringkat hartanah
Perak·       Tanah diberi milik Kerajaan Negeri: 30%

·       Tanah persendirian: 20%

Diskaun minimum 5% kecuali hartanah kos rendah
Selangor·       Kediaman: Bergantung pada Perlembagaan Negeri seperti pada Pelan Biru Perumahan Selangor Darul Ehsan, Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor

·       Komersil: 60% untuk unit komersil kos rendah (S&P RM120,000) dan 50% untuk unit komersil lain

·       Perindustrian (lebih 10 ekar): 50% untuk unit perindustrian kos rendah (RM150,000) dan 40% untuk unit perindustrian lain

Kediaman: 7% (kecuali kos rendah)

 

Komersil: 10%

 

Perindustrian: 10%

Kuala Lumpur30% untuk semua projek perumahan dan komersil5%
Negeri SembilanMinimum 30% untuk projek perumahan dan komersil10% (kecuali kos rendah)
MelakaKediaman: 40% di Kesidang, Kota Laksamana dan Bandar Hilir. 60% di kawasan lain

Komersil: 35% di Kesidang, Kota Laksamana dan Bandar Hilir. 40% di kawasan lain

5 – 15%
Johor·       40% untuk semua pemajuan kediaman, komersil dan perindustrian dengan kelulusan pertukaran sebelum 11 Disember 2004

·       Untuk kediaman dengan kelulusan pertukaran selepas 11 Disember 2004:

–          40% untuk harga jualan <RM200,000

–          30% untuk harga jualan >RM200,000 <RM300,000

–          20% untuk harga jualan >RM300,000

15%
PahangMinimum 30% bergantung pada keputusan Exco Negeri berdasarkan lokasi projek
TerengganuTanah persendirian: 30%

Tanah penyerahan dan pemberimilikan semula: 50%

7 – 7.5%
KelantanKebanyakan adalah Tanah Rizab Melayu

Mengapakah ada perbezaan peratusan Lot Bumi di setiap negeri?

maybank-houzkey-home
© Getty Images

Peratusan Lot Bumi di setiap negeri ditentukan oleh populasi dan perancangan kawasan oleh pihak berkuasa tempatan. Ini mungkin sebab mengapa sesetengah negeri mempunyai peratusan Lot Bumi dan diskaun Bumi yang lebih tinggi, kerana kawasan ini mempunyai lebih ramai penduduk Bumiputera dan golongan pendapatan B40.

Sebagai contoh, terdapat perbezaan ketara antara Terengganu dan ibu negara, Kuala Lumpur. Menurut laporan Survei Pendapatan Isi Rumah dan Kemudahan Asas 2019 yang dikeluarkan oleh Jabatan Statistik Malaysia, pendapatan median adalah RM5,545 manakala pendapatan purata adalah RM6,815. Kuala Lumpur pula merekodkan pendapatan median RM10,549 dan pendapatan purata RM13,257.

Statistik ini diburukkan lagi dengan 97% populasi Terengganu adalah Bumiputera berbanding 40.32% di Kuala Lumpur. Disebabkan ramai golongan Bumiputera berpendapatan rendah di Terengganu, negeri ini mempunyai diskaun Bumi dan peratusan Lot Bumi yang lebih tinggi, masing-masing 7.5% dan 50% (untuk projek tanah penyerahan dan pemberimilikan semula) berbanding Kuala Lumpur iaitu 5% dan 30%.

Bagaimanakah status Bumiputera seseorang ditentusahkan?

Perkara ini bukan mudah untuk dilakukan kerana istilah “Bumiputera” tidak ditakrifkan di dalam Perlembagaan Persekutuan. Meskipun begitu, status Bumiputera seseorang boleh ditentusahkan dengan cara berikut:

  1. Ruang ‘Keturunan’ dalam sijil kelahiran mesti menunjukkan kedua-dua ibu bapa seseorang adalah Bumiputera.
  2. MyKad yang diperoleh dari Jabatan Pendaftaran Negara.

Pembeli yang ingin membeli hartanah seharusnya bertanya dengan pemaju sama ada hartanah mereka diendors sebagai Lot Bumi atau terletak di atas Tanah Rizab Melayu. Mereka perlu bertanya dengan Pejabat Tanah pelbagai hal mengenai sesebuah hartanah sebelum membuat keputusan untuk membeli.

Menjual Lot Bumi kepada pembeli bukan Bumiputera

Seperti yang disebut sebelum ini, bukan mudah untuk menjual satu Lot Bumi kepada pembeli bukan Bumiputera. Menurut perunding harta tanah Johanizam Mustakim, jika ada Lot Bumi yang tidak terjual, pemaju akan membuat permohonan untuk pelepasan di Pejabat Tanah tempatan.

“Pemaju perlu mengemukakan laporan dan alasan kukuh untuk pelepasan ini, contohnya kekurangan permintaan terhadap Lot Bumi meskipun setelah bertahun-tahun diiklankan. Bayaran tertentu perlu dibuat. Bayaran ini ditentukan oleh pihak berkuasa tempatan dan biasanya dalam bentuk bayaran balik untuk amaun diskaun asal. Sebagai contoh, jika diskaun Bumi adalah 10%, maka itulah amaun yang perlu dibayar kepada kerajaan negeri.

“Pemaju boleh membuat rayuan kepada Pejabat Tanah jika permohonan asal ditolak. Jika berjaya, pembeli bukan Bumiputera perlu membayar balik pemaju dengan amaun yang ditolak daripada pembelian awal,” kata beliau.

johan Hartanah
Johanizam Mustakim, Real Estate Negotiator at Propnex

Satu perkara penting yang perlu diingat adalah satu Lot Bumi yang telah dilepaskan statusnya tidak menjadikannya Lot Bukan Bumi. Apabila pemilik bukan Bumiputera tanah terbabit ingin menjualnya kepada pemilik bukan Bumiputera yang baharu, dia perlu memohon kebenaran Pejabat Tanah untuk membuat pindah milik.

Patutkah anda membeli Lot Bumi?

Seperti banyak perkara, Johanizam berkata terdapat kelebihan dan kekurangan membeli Lot Bumi.

Kelebihan membeli Lot Bumi

  • Memiliki Lot Bumi di dalam kawasan majoriti Bumiputera seperti Shah Alam, Banting dan Sungai Buloh merupakan pelaburan yang baik kerana akan ada permintaan yang tinggi jika pemilik ingin menyewakan atau menjual hartanah.
  • Lot Bumi dengan hak milik Pegangan Pajak (tanpa sekatan), biasanya boleh mendapat kelulusan daripada Pejabat Tanah dengan lebih mudah apabila menjual kepada bukan Bumi.

Kekurangan membeli Lot Bumi

  • Biasanya permintaan terhadap Lot Bumi adalah rendah disebabkan pasarannya yang terhad (hanya boleh dijual kepada golongan Bumiputera). Menurut Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA), permintaan adalah rendah terutama sekali di kawasan bandar dan bukan Bumiputera.
  • Peningkatan nilai hartanah Lot Bumi adalah lembap. Ini mungkin disebabkan oleh permintaan yang rendah. Pemilik hanya memperoleh keuntungan yang kecil daripada penjualan hartanah mereka. Ini menjadikan Lot Bumi kurang sesuai untuk pelaburan jangka panjang.
  • Sukar untuk meyakinkan Pejabat Tanah supaya melepaskan status Lot Bumi kepada bukan Bumiputera. Kebanyakan permohonan ditolak.
  • Pemilik bukan Bumiputera perlu memohon semula dengan Pejabat Tanah jika ingin menjual hartanah kepada pembeli bukan Bumiputera yang lain.
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain