Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Labur atau lebur: 5 strategi terbaik buat pelabur hartanah muda

test

Dengan menggunapakai konsep “the More, the Better” pemilikan hartanah mula menarik golongan muda ini tanpa mengira latar belakang dan sosiobudaya.

Labur atau lebur: 5 strategi terbaik buat pelabur hartanah muda
© Nophamon Yanyapong/ 123RF

Dewasa kini, menjadi suatu ikutan bagi golongan muda di bawah umur 30 tahun untuk mula berjinak – jinak di dalam pelaburan hartanah. Merujuk kepada laporan Fannie Mae’s Home Purchase Sentiment Index pada tahun 2017, 58% daripada pengguna percaya bahawa sekarang adalah masa terbaik untuk membeli hartanah. Sebagai tambahan, Javier Vivas, Ketua Pengarah Bahagian Penyelidikan Ekonomi di Realtor.com mengatakan bahawa pada tahun 2018, projek hartanah dunia meningkat 2.5%.

Bersandarkan input yang dinyatakan, berikut adalah 5 strategi terbaik buat bakal pelabur hartanah muda.

1. Tetapkan hasil yang ingin dicapai

Setiap perancangan yang bakal dibuat oleh bakal pelabur muda perlulah berdasarkan faktor-faktor SMART (Specific, Measurable, Attainable, Reasonable dan Time Frame). Tetapkan apa yang ingin dicapai. Senaraikan perancangan jangka pendek dan perancangan jangka panjang. Pelabur perlu menetapkan samada hartanah yang bakal dibeli untuk didiami atau disewakan. Jangan lupa juga kos ubah suai dan juga aliran keluar tunai yang sistematik. Sekiranya tiada objektif yang jelas dan tersusun, perancangan pelabur mungkin akan tersasar dan aliran keluar tunai mungkin melebihi kemampuan dan pastinya bakal mendatangkan kerugian awal.

2. Sentiasa fokus pada satu pelaburan

Labur atau lebur: 5 strategi terbaik buat pelabur hartanah muda
© Kittisak Jirasittichai/ 123RF

Jangan sesekali meletakkan diri di dalam risiko yang boleh mengundang padah. Pelabur, terutamanya pelabur muda, perlu fokus kepada satu pelaburan sebelum meneroka peluang hartanah yang lebih banyak. Setiap individu mempunyai kemampuan kewangan dan pengalaman yang berbeza. Kenalpasti kekuatan diri. Sesuai dengan pepatah Bahasa Inggeris iaitu ‘never put all eggs in one basket’. Cuba elakkan risiko yang tidak perlu. Banyakkan mengkaji ilmu hartanah dengan menghadiri seminar-seminar usahawan hartanah dan banyakkan membaca bahan rujukan yang berkaitan dengan hartanah.

3. Utamakan pelaburan jangka masa panjang 

Tidak dinafikan setiap daripada kita inginkan keuntungan segera. Namun, tiada jalan mudah dan singkat untuk mencipta kejayaan atau meraih keuntungan. Justeru, bakal pelabur muda perlu menetapkan matlamat untuk mengutamakan pelaburan jangka masa panjang dengan risiko yang minimum. Biarlah lambat menikmati keuntungan akan tetapi nikmat yang bakal diperolehi boleh memberikan kesenangan yang lebih terjamin dan berganda. Sebagai contoh, pelabur muda yang baru berjinak – jinak untuk melibatkan diri di dalam aktiviti rumah sewa boleh membeli rumah yang dilelong oleh bank dan mula menyewakan bilik – bilik sedia ada setelah melakukan sedikit ubah suai dan penambahbaikan. Ini lebih menjimatkan berbanding membeli rumah baharu untuk disewakan yang menelan belanja lebih banyak. Namun, perlu dipastikan bahawa lokasi hartanah tersebut haruslah strategik dan berdekatan dengan kemudahan asas.

4. Jangan mengikut emosi 

Labur atau lebur: 5 strategi terbaik buat pelabur hartanah muda 1
© primagefactory/ 123RF

Elakkan diri daripada menjadi pelabur yang tamak dan mudah hilang sabar. Jangan bandingkan diri anda dengan pelabur – pelabur hartanah lain yang lebih berpengalaman dan mempunyai asas kewangan yang kukuh. Kadangkala, sifat tamak boleh memakan diri. Hanya kerana ingin meraih keuntungan bakal pelabur terjebak dengan risiko yang menjerat diri. Selain itu juga kita perlu melatih diri untuk sabar demi menikmati sebarang hasil. Namun begitu, pelabur muda jangan mudah putus asa dan mudah mengalah. Setiap langkah pelaburan yang diambil pada setiap hari adalah amat bermakna dan penting sebelum bergelar pelabur hartanah muda yang berjaya. Halangan yang berliku menjadikan setiap pelabur muda lebih matang dan dinamik.

5. Peka dengan peluang pelaburan yang ada

Peluang tidak datang bergolek dan peluang yang baik kadangkala datang hanya sekali. Justeru, bakal pelabur hartanah muda perlu pantas dan peka dengan peluang yang ada di sekeliling. Bina jaringan komuniti sihat denga pihak bank, pemaju dan juga rangkaian pelabur hartanah sedia ada. Hubungan yang baik dan positif mampu mencipta peluang yang tidak disangka dan merupakan batu loncatan terbaik untuk bakal pelabur muda.

BACA: 5 projek perumahan paling laris di Malaysia

Bak kata pepatah Melayu, ‘yang bulat tidak datang bergolek, yang pipih tidak datang melayang.’ Justeru, nasihat pelaburan terbaik untuk bakal pelabur hartanah muda ialah sentiasa berusaha untuk maju dan bersaing secara sihat. Lengkapkan diri dengan ilmu hartanah dan sentiasa menganalisa risiko yang bakal mendatang. Jangan terperangkap dengan janji manis dan manipulasi pelabur dan pemaju yang lebih berpengalaman. Setiap input yang diterima perlulah ditapis sepenuhnya. Jangan bertindak semberono. Jadilah pelabur hartanah muda yang bijak, supaya apa yang dilabur tidak lebur.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain