Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Konsep dekorasi rumah Scandinavian semakin popular di Malaysia

test

Konsep interior desain Scandinavian moden kini menjadi pilihan kebanyakan rumah di Malaysia. Dari ruang tamu, bilik tidur, ruang membaca, hinggalah ke dapur, konsep ini memberikan dinamik baru kepada setiap ruang di dalam rumah anda.

Konsep-dekorasi-rumah-Scandinavian
© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Sepanjang tahun 2020, banyak cabaran yang telah kita lalui bersama. Kita duduk di rumah akibat wabak Covid-19. Namun, di sebalik kepayahan ada hikmahnya. Rakyat Malaysia menjadi lebih kreatif terutamanya dalam menghias rumah! Sepanjang tahun lepas juga, kita banyak menyaksikan hiasan-hiasan rumah serta desain moden dikongsikan di media sosial. Antara yang menjadi tumpuan ialah rumah dengan konsep Scandinavian. Apa itu Scandinavian? Nak tahu lebih lanjut, apa kata anda teruskan membaca di iProperty.com.my!

Apakah maksud dekorasi rumah ala Scandinavian?

Ringkas, minimalis tanpa mengorbankan gaya serta rupa yang diinginkan. Itu adalah konsep ala Scandinavian. Konsep dekorasi rumah ala Scandinavian ini mula diperkenalkan pada awal abad ke-20 lagi. Mengapa dipanggil Scandinavian? Jawapannya ialah kerana ia berasal dari negara-negara Nordic seperti Norway, Sweden, Finland, Denmark dan Iceland.

Jenis dekorasi rumah Scandinavian kebiasaannya fokus pada cara memaksimumkan kesederhanaan sedia ada di dalam rumah anda, namun masih mengekalkan fungsinya. Selain daripada itu, konsep Scandinavian ini juga menggabungkan cahaya semula jadi, perabot yang mengikut tema dan yang penting sekali, keselesaan.

BACA: Bilik tema Scandinavia ini amat memukau!

Cara mewujudkan kontra untuk rumah bertemakan Scandinavian

rumah bertemakan Scandinavian
© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Pemilihan warna juga memainkan peranan penting untuk menghasilkan tema Scandinavian. Warna cat dinding kreatif untuk rumah bertemakan Scandinavian yang sering menjadi pilihan adalah daripada warna asas dengan rona lembut dan monokrom seperti putih, merah jambu lembut, biru, hijau gelap dan kelabu. Selain daripada warna rumah, pemilihan perabot juga penting untuk mewujudkan kontra yang bersesuaian dengan tema dekorasi Scandinavian.

Antara tema rekaan popular yang menjadi pilihan ialah rekaan industri, minimalis, klasik ataupun moden. Dengan pilihan warna yang tepat, dipadankan pula dengan tema perabot ala-ala Nordic ini, pastinya rumah anda akan kelihatan lain daripada yang lain.

Bilik tidur berkonsepkan minimalis

Bilik tidur yang berkonsepkan minimalis juga antara yang menjadi pilihan rakyat Malaysia sejak kebelakangan ini terutamanya dalam kalangan anak-anak muda. Konsep minimalis ini dapat diterjemahkan daripada pelbagai segi. Susunan perabot dalam bilik tidur, jenis perabot yang digunakan, warna bilik tidur dan pelbagai lagi. Sama juga seperti konsep Scandinavian, gaya minimalis ini mementingkan penggunaan ruang yang minimal sambil mengekalkan fungsi sedia ada.

Sejak tahun lepas, antara elemen bilik minimalis yang menjadi tumpuan sudah semestinya katil jenis loft. Bagi yang meminati katil jenis ini, ia kelihatan sangat praktikal dan menjimatkan ruang. Anda mempunyai ruang tidur di atas dan meja untuk kerja seharian pada bahagian bawah, sesuai untuk mereka yang bekerja dari rumah. Selain katil loft, katil ala Scandinavian juga turut mencuri tumpuan di sosial media.

Apa itu katil Scandinavian? Berbeza dengan katil-katil yang kebiasaannya dilihat di kedai perabot, katil Scandinavian tidak mempunyai reka bentuk yang rumit. Cukup dengan papan pelapik yang panjang, serta empat kaki kukuh dengan ketinggian yang agak rendah. Katil Scandinavian ini selalunya diperbuat daripada kayu dan tidak mempunyai sebarang ukiran unik dan lebih kepada gaya minimalis.

BACA: 7 kedai perabot rotan terbaik di Malaysia yang perlu anda kunjungi

Ruang tamu moden yang bertemakan Scandinavian

Ruang tamu Scandinavian
© Iuliia Nazarenko | 123rf

Ruang tamu ibarat jantung rumah anda. Ia adalah bahagian tengah yang menjadi tumpuan pertama setiap kali melangkah masuk ke rumah. Jika tadi kita fokus pada bilik tidur, sekarang masanya untuk bahagian ruang tamu. Generasi dahulu lebih gemar memenuhkan ruang tamu sehabis mungkin. Namun, dengan konsep reka bentuk ruang tamu dari negara Jepun, konsep Nordic IKEA dan juga pengaruh Marie Kondo baru-baru ini memberikan inspirasi kepada kita untuk mewujudkan sebuah ruang tamu yang minimalis.

Antara elemen utama ruang tamu minimalis dengan tema Scandinavian ialah pemilihan material untuk lantai. Kebiasaannya, keseluruhan lantai rumah dengan tema ini (kecuali tandas) menggunakan material pelapik lantai kayu vinil yang berwarna cerah. Pemilihan rona cerah untuk bahagian lantai menjadikan warna ruang tamu anda nampak lebih cantik dan luas. Bukan itu sahaja, penggunaan lantai vinil ini juga lebih selesa dipijak, tidak menyerap air dan mudah dibersihkan.

Kebanyakan ruang tamu rumah-rumah dengan tema Scandinavian di Eropah mempunyai pendiang api yang bertujuan untuk mengekalkan haba panas di dalam rumah. Namun, dengan suhu yang panas di Malaysia, agak mustahil untuk rumah kita mempunyai pendiang api. Tapi tidak mengapa, anda boleh gantikan ruang ini dengan ruangan membaca persendirian di bahagian ruang tamu rumah. Sama ada tambahkan meja untuk membaca, atau anda boleh tambah kerusi dengan tema minimalis untuk melengkapkan ruang tamu ala Scandinavian anda.

Nota: Pemilihan langsir untuk ruang tamu sangat penting. Banyak rekaan tahun 2020 yang masih menarik untuk digayakan pada tahun ini.

Bagaimana pula dengan dapur Scandinavian?

dapur Scandinavian
© Monika Mlynek | 123rf

Bahagian terakhir dalam rumah anda semestinyalah kawasan dapur. Dahulu, dapur dan meja makan dipisahkan kepada dua bahagian. Namun, dengan konsep minimalis yang digabungkan bersama elemen Scandinavian ini, dapur kini lebih praktikal. Kebanyakan dapur moden zaman ini memperkenalkan kaunter di bahagian tengah (kitchen island) yang berfungsi sebagai tempat untuk menyediakan bahan-bahan memasak dan juga sebagai meja makan.

Ada juga jenis kaunter memanjang yang menggabungkan tempat memotong bahan masakan, rak penyimpanan dan juga ruang makan sekaligus. Konsep dapur moden ini memberikan ruang yang lebih luas kepada dapur dan mengubah landskap dan tujuan asal dapur yang dulunya hanya untuk memasak. Kini ia menjadi ruang yang sesuai untuk bersembang dengan tetamu sambil menghirup secawan kopi. Ini barulah menarik.

Konsep minimalis dengan gaya Scandinavian ini adalah antara pilihan para pemilik rumah terutamanya untuk mereka yang menggemari sentuhan konsep moden. Tambahan pula, tidak sukar untuk menghasilkan konsep seumpama ini.

Apa sahaja bentuk pelan rumah, jenis apartmen, banglo atau sebagainya, yang paling penting ialah cara menghasilkan ruang yang minimal dan tidak memenuhkannya dengan pelbagai perabot ataupun barangan yang menyempitkan ruang tersebut. Selainnya, bergantung kepada kreativiti anda yang tersendiri.

Nota: Menghias rumah dengan tema Scandinavian memang seronok, namun, pastikan anda sentiasa mengikut tema yang ditetapkan supaya konsep idaman dapat dihasilkan dengan cantik.

BACA: Inspirasi reka bentuk dapur basah dan dapur kering

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain