Bilik tema Scandinavia ini amat memukau!

Menghasilkan konsep hasil inspirasi daripada Pinterest, Syaiful mengambil masa sebulan untuk menggabungkan tema Scandinavia yang dipadankan dengan warna Beige, hasilnya…menakjubkan! Jom teruskan membaca untuk ketahui lebih lanjut.

Tema bilik Scandinavia ini sangat memukau!

Bagi anda yang tertanya-tanya apa itu tema Scandinavia, ia bermaksud tema hiasan dalaman yang mempunyai karakter minimalis, ringkas dan berfungsi secara praktikal. Tema Scandinavia ini juga mengutamakan penggunaan elemen alam semula jadi.

Menurut Syaiful, beliau mengambil masa berbulan-bulan untuk menghasilkan konsep yang diingininya. Walaupun tidak mempunya latar belakang hiasan dalaman, namun beliau yang berkerja di kedai konsep Jepun, Muji ini mengambil inspirasi daripada Pinterest.

Ini lah bilik tidur Syaiful. Ringkas tetapi sangat cantik!

“Kebanyakan barang dibeli daripada Ikea, SSF, dan Lee Wah (untuk hiasan tumbuhan kering). Inspirasi ini kebanyakannya terdapat di Pinterest. Daripada sana, saya mendapat ilham untuk mencuba dan menggabungkan elemen ini dengan idea saya sendiri” katanya.

BACA: 10 cara menaikkan seri bilik minimalis anda

Bukan itu sahaja, tema Scandinavia ini juga turut dipadankan dengan warna pilihan Syaiful sendiri iaitu warna Beige. Tambahnya, warna Beige adalah antara warna yang sesuai dengan mana-mana ubahsuai bilik dan hasilnya pasti tak mengecewakan.

Pemilihan warna tema jadi peranan penting

Apabila bercakap tentang tema, Syaiful menekankan bahawa pemilihan warna adalah sangat penting untuk menghasilkan tema bilik ini. Beliau yang menggemari rona Beige kerana ia menghasilkan suasana yang suam dan selesa dan ia mudah untuk digabungkan dengan warna putih.

Ruang tamu juga mempunyai tema yang sama dengan bilik tidur Syaiful.

Buat para pembaca iProperty.com.my, warna bilik atau rumah adalah sangat penting dalam menentukan mood kita. Untuk pengetahuan anda warna Beige atau kuning air ini sering dikaitkan dengan mood ketenangan seolah-olah berada di tepi pantai. 

BACA: Ketahui 6 warna yang mempengaruhi kualiti tidur anda

Warna ini berasal daripada gabungan kombinasi warna kelabu cair, coklat dan kuning. Selain warna-warna lain, Beige adalah pilihan popular di kalangan pereka dalaman dan dekorasi. Warna ini dikatakan memberi keseimbangan alam semula jadi, tenang dan juga boleh dikatakan warna ideal untuk rumah ataupun bilik anda.

Walaupun ada pendapat yang mengatakan warna ni membosankan dan bersifat monotony (tidak bervariasi), namun ia sebenarnya sesuai sekiranya anda memilih tema seumpama ini. Walaupun tidak mempunyai warna yang menarik perhatian, namun ia menjadikan ruang tersebut kelihatan ringkas dan tidak serabut.

Tak susah ke nak kemas, nanti bilik cepat berhabuk?

Itu antara komen-komen pengguna Twitter pada muat naik Syaiful. Namun bagi beliau, mengemas rumah ini adalah perkara harian yang kita lakukan. Tiada hari yang kita tidak mengemas rumah. 

“Bagi yang bertanya, saya memang jenis yang suka mengemas rumah. Kadang-kala 3 hingga 4 kali seminggu. Biasalah, kalau kita dah suka dekorasi macam ini, kenalah rajin mengemas” katanya.

Selain daripada dekorasi bilik, Syaiful juga ada berkongsi cara beliau menyimpan pakaian dan juga dekorasi lain di dalam rumah beliau. 

Cara Syaiful menyimpan pakaian amat teliti dan kemas.

BACA: Susun semula rumah anda: 5 cara alternatif selain dari KonMari

Bagi anda yang berminat untuk lihat inspirasi hasil ciptaan Syaiful ini, boleh lihat di laman Instagram beliau. Selamat mencuba semua!

Share