Setelah 5 tahun menyimpan, bilik tidur impian ala IKEA kini jadi kenyataan

Share

Musim COVID-19 ni kita perlu duduk di rumah kerana tempoh PKP yang berkuatkuasa di negara kita. Bagi lelaki ini, beliau memanfaatkan masa yang ada dengan menghasilkan bilik tidur impian yang tampak mewah dan selesa!

Mohd Rafeq Said or better known as Fiq.

Semua rakyat Malaysia tahu tentang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang kini memasuki fasa ketiga di negara kita. Ramai yang memuat naik aktiviti di media sosial masing-masing seperti mencuba resepi baru, bersenam, bercucuk-tanam dan pelbagai kegiatan lain lagi. Waktu PKP ini sebenarnya bukan alasan untuk kita bermalas-malas tetapi hendaklah dimanfaatkan dengan melakukan perkara-perkara yang tidak dapat kita lakukan kerana sibuk bekerja.

See how this executive creative director incorporated plants in his contemporary rustic home design

Inilah rupa bilik Fiq sebelum diubah suai dan hasil bilik yang telah hampir siap diubah suai. Memang nampak moden dan cantik.

Begitulah halnya dengan lelaki ini. Setelah 5 tahun tidur di atas lantai beralas tilam, Mohd Rafeq Said atau lebih mesra dikenali dengan nama Fiq, nekad untuk menjadikan bilik tidur impiannya satu kenyataan. Dalam tempoh PKP yang memberikan kita banyak masa terluang di rumah, Fiq mengambil peluang ini untuk menghasilkan bilik tidur ala bilik pameran di IKEA. Jom kita tengok apa yang dilakukannya!

Bagi mereka yang sering memberi alasan untuk berehat sepanjang hari ketika tempoh PKP, ini mungkin akan memberi inspirasi kepada anda. Fiq menggunakan sepenuh masanya sepanjang tempoh PKP yang dilaksanakan sejak sebulan lalu.

Related Stories

Sebelum ini saya hanya tidur di atas tilam yang diletakkan di atas lantai. Untuk pengetahuan mereka yang bertanya, hasil dekorasi ini adalah hasil simpanan saya sejak lima tahun lepas.

“Saya memang bercadang untuk melakukan ubah suai sebelum tiba Hari Raya. Kebetulan ketika tempoh PKP diumumkan, proses ubah suai ini baru bermula, jadi lebih baik saya gunakan waktu yang ada ini untuk perkara yang bermanfaat” katanya.

BACA: 10 kesilapan dalam mengubah suai dapur anda

Tambah Fiq lagi, semua ini bukanlah dibeli dalam sekali belanja tetapi beliau membelinya sedikit demi sedikit. Beliau juga turut menekankan tentang usaha dan kesabaran menyimpan duit untuk membeli semua perabot ini.

Bagi yang bertanya tentang proses pemasangan, Fiq ada menerangkan bahawa semua perabot bersaiz besar seperti katil loft dan almari telah dipasang oleh IKEA sebelum pihak kerajaan mengumumkan PKP.

Tidak mensia-siakan waktu yang terluang dalam tempoh PKP ini, Fiq berazam untuk menyiapkan dekorasi bilik tidur dengan usaha sendiri. Beliau mula memesan perabot-perabot kecil seperti meja komputer riba dan pelbagai kelengkapan lagi secara dalam talian.

Kemudian, beliau menggunakan masa yang terluang dengan mengikis cat lama pada dinding, siling dan juga gril tingkap. Bukan itu sahaja, Fiq juga memasang sendiri almari yang dibeli, membetulkan lampu dan juga membuat sistem wayar biliknya sendiri.

Katil jenis Loft Stora ini dapat menjimatkan ruang dan Fiq kini mempunyai ruang kerja sendiri. Bijak!

Dekorasi bilik tidur ini telah disiapkan dan mula viral di Twitter dengan 11,000 Like dan hampir 6,000 retweet dan tidak kurang juga mereka yang bertanya tentang cara menghasilkannya.

Fiq juga turut menyenaraikan nama perabot serta harganya seperti dalam jadual di bawah:

Item Harga seunit
Katil loft Stora RM1299
Tilam Malvik RM699
Almari Songesand RM999
Meja Linnmon/Adils RM399
Kerusi Skalberg/Sporren RM129
Penyusun Trofast RM146 (Setiap satu)
Almari Aneboda  (Harga rujuk IKEA)

Ditambah pula dengan dengan kos cat dan barangan kecil yang lain, modal keseluruhan adalah sekitar RM5,000. Namun menurut Fiq, perabot-perabot ini boleh dibeli dengan harga lebih murah dari kedai-kedai perabot lain selain IKEA.

BACA: 9 kedai dalam talian yang menjual perabot dan barangan rumah ala-ala IKEA

Sebelum mengakhiri, Fiq berpesan walaupun bajet yang dikeluarkan bukanlah satu jumlah yang kecil, namun tidak salah untuk kita berbelanja demi mencapai impian kita apatah lagi selepas kita bekerja keras untuk mendapatkannya.

Jika anda berminat untuk mengetahui tip-tip ubah suai yang lain, klik sini.

Setiap rumah adalah ‘syurga’ untuk diri kita. Jadi tak salah untuk kita mempunyai rumah atau dekorasi impian mengikut kemampuan masing-masing. Kos bukanlah penghalang, apa yang penting semangat dan ketabahan untuk merealisasikan impian kita.

Bagi para pembaca iProperty.com.my yang ingin mencuba inspirasi ini, Fiq ada berkongsi maklumat lanjut di laman Twitter beliau di @FiqSaid.

Related Stories


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.