Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Konsep bangunan hijau di Malaysia yang patut anda ketahui

test

Kehidupan berasaskan alam semulajadi tidak pernah sepenting ini. Jika anda inginkan tempat tinggal yang mesra alam, jom ketahui 5 senarai konsep bangunan hijau yang terdapat di Malaysia yang pasti memikat hati anda!

Artikel ini diterjemah dari 5 eco-friendly developments in Malaysia you should consider oleh Nur Sabihah.

Sejak negara kita mengalami kehidupan dengan fasa baru dan didedahkan dengan kehidupan dalam norma baru, ia sebenarnya menjadikan kita lebih berhati-hati untuk keluar terlalu jauh dari rumah sendiri bagi menjalani kehidupan seharian. Perkara ini menjadi faktor yang lebih penting untuk dipertimbangkan bukan sahaja dari aspek kediaman, tetapi juga kejiranan yang dapat memberikan kemudahan yang mencukupi, malah mampu menyediakan kawasan persekitaran yang positif dan seimbang bagi menjalani kehidupan dengan gaya hidup sihat.

Sejak kebelakangan ini, orang ramai mulai sedar akan kepentingan bagi pembinaan sebuah kediaman yang bukan sahaja selesa untuk didiami, tetapi turut dilengkapi dengan pelbagai fungsi yang praktikal dan pada masa yang sama mengekalkan konsep yang mesra alam.

Tidak hairanlah jika konsep ini menjadi lebih penting kerana kebanyakan masa daripada kehidupan seharian akan dihabiskan berada di rumah. Konsep ini juga semakin popular dan mendapat tempat di hati pengguna kerana orang ramai mulai sedar keistimewaan kediaman yang bukan sahaja mampu menyediakan tempat berlindung, malah memberi keseimbangan dalam kehidupan seharian bagi menjalani gaya hidup yang sihat.

1. Eco Ardence, Setia Alam

eco-ardence
iProperty.com.my

Dengan lokasi yang strategik di Setia Alam, Eco Ardence terus membuktikan rekod Eco World dengan pembangunan kawasan perbandaran yang mesra alam. Ia merupakan kawasan perbandaran yang dibina di atas tanah dengan keluasan 533 ekar. Selaras dengan konsep pembangunan Eco World yang lain, sejumlah besar pelan binaan bagi projek ini telah dikhususkan khas bagi taman dan tumbuhan hijau, taman tasik, dan taman jenis linear. Dengan pelan binaan yang mesra alam ini, secara tidak langsung ia telah mewujudkan suasana yang kondusif yang sangat sesuai bagi seisi ahli keluarga untuk beriadah atau melakukan aktiviti luar.

Seterusnya, tarikan yang paling utama di pembangunan ini sudah semestinya laman belakang setinggi 20 kaki yang dibina di antara setiap rumah yang memberikan aura kepada penduduk seolah-olah memiliki taman peribadi sendiri. Tidak hairanlah jika kehidupan dalam taman bukan hanya sekadar impian, malah anda memang tinggal dikelilingi taman yang indah!

Fakta menarik: Di sebuah kawasan yang dipenuhi 100 peratus pokok, seperti hutan yang terletak bersebelahan dengan taman-taman ini, pokok-pokok di sini boleh menyingkirkan dari udara sebanyak 15 peratus ozon, 14 peratus  sulfur dioksida, 13 peratus bahan zarah dalam udara, 8 peratus nitrogen dioksida, dan 0.05 peratus karbon monoksida.

2. PJ Midtown, Petaling Jaya

PJ Midtown

Jika anda fikir bahawa kehidupan yang mesra alam hanya bagi mereka yang tinggal di rumah di atas tanah, ubah kembali pemikiran anda. Untuk pengetahuan anda, PJ Midtown yang terletak di Seksyen 13, Petaling Jaya bertujuan untuk mengubah mentaliti pemikiran tersebut. Pembangunan ini yang dibina oleh pihak pemaju yang berprestij iaitu IOI Properties Group dan Sime Darby Brunsfield, turut mencapai pensijilan Emas bagi Green Building Index dengan beberapa binaannya yang bukan sahaja istimewa, tetapi mesra alam.

Selain itu, landskap hijau juga turut meliputi lebih kurang 18.75% dari saiz binaan pembangunan, taman menegak (vertical greenery) yang dibina sepanjang muka bangunan bagi mengurangkan haba sekaligus menjadikan kawasan pembangunan ini lebih hijau berbanding kebanyakan pembangunan di kawasan PJ. Selain itu, bangunan ini turut menggunakan sistem tenaga solar bagi membekalkan tenaga di beberapa kawasan awam dan dilengkapi dengan Sistem Pengurusan Tenaga (Energy Management System) yang lebih menjimatkan penggunaan tenaga yang lebih menjimatkan.

3. Tropicana Aman, Kota Kemuning

tropicana aman central park

Sekarang, kita sudah tahu akan kepentingan taman hjiau dalam suatu kejiranan bagi menikmati ketenangan jiwa dan minda, dengan suasana yang kondusif bagi mendapatkan udara segar dan cahaya matahari, yang mampu memotivasikan kita untuk keluar dari rumah. Kesemua faktor ini menjadikan Tropicana Aman di Kota Kemuning bukan sahaja pembangunan mesra alam, malah menarik untuk didiami.

Seterusnya, fokus utama bagi pembangunan ini ialah taman seluas 85 ekar yang turut digelar Central Park. Apa yang menarik, taman ini dikelilingi 100 kaki laluan jalan yang dibarisi pokok menghijau. Ia sekaligus memberi persekitaran yang lebih hijau bagi kediaman berhampiran serta lebih dekat dengan alam semulajadi. Selain itu, laluan basikal serta larian sepanjang 7 km di tepi kejiranan ini juga mampu mendorong lebih ramai penduduk bagi melakukan aktiviti luar dan menjalani gaya hidup aktif di kawasan persekitaran yang kondusif.

Selain itu, keindahan pavilion di pembangunan ini yang dikelilingi landskap menghijau juga mendorong penduduknya untuk melakukan aktiviti luar bersama ahli komuniti yang lain. Dengan udara dan persekitaran yang lebih segar, ia menjadi lebih selesa bagi ahli komuniti untuk bertegur sapa sewaktu mereka melakukan aktiviti luar seperti larian atau berbasikal bersama-sama.

Fakta menarik: Suatu kajian di Denmark telah mendapati bahawa pengalaman zaman kanak-kanak yang didedahkan dengan kawasan lebih hijau mempunyai  55% lebih kurang risiko mendapat penyakit mental pada usia remaja atau dewasa.

BACA: Adakah sekarang masa yang sesuai untuk menjual atau membeli rumah pasca wabak Covid-19?

4. Eco Spring Tebrau

eco-spring
iProperty.com.my

Selain dari Eco Ardence, pembangunan seterusnya di bawah pemaju Eco World yang pastinya akan menarik minat pembeli rumah yang memilih konsep kediaman mesra alam dan mampan yang sedikit jauh dari bandar utama ialah Eco Spring di Tebrau, Johor. Walaupun begitu, terdapat suatu kenyataan yang perlu kita akui – jika kita mencari suatu kejiranan yang menawarkan keluasan yang luas dengan udara lebih segar, kemungkinan tempat yang sesuai juga sedikit jauh dari bandar utama.

Dibina di kawasan tanah seluas 400 ekar, Eco Spring dilengkapi unit yang terdiri daripada gabungan kediaman jenis dua tingkat, rumah semi-detached (berkembar) dan banglo. Seperti kebanyakan pembangunan dari Eco World, ia tidak terkecuali daripada hiasan dan kemudahan yang mesra alam.

Apa yang menarik, pembangunan ini turut memaparkan konsep taman dengan saiz yang mengagumkan iaitu 13% dari saiz tanah bagi pembangunan ini telah dikhususkan bagi tumbuhan hijau. Selain itu, konsep bangunan hijau ini juga berdasarkan musim bunga, dengan laluan jalan dibarisi tumbuhan menghijau serta laluan berbeza bagi pejalan kaki dan basikal. Dengan gabungan landskap menarik yang dirancang rapi ini, ia pastinya menggalakkan lebih banyak aktiviti luar kepada penduduk di sini. Malah, idea ini turut dikembangkan lagi dengan fasiliti sukan serta rekreasi seperti outdoor fitness deck, gimnasium, gelanggang bola keranjang, gelanggang futsal dan gelanggang kasut roda.

BACA: 10 pemaju hartanah terkemuka di Malaysia

5. The Amber Residence, Kota Kemuning

amber-residence
iProperty.com.my

Sekarang, kita beralih pula kepada pembangunan kondo dua menara di Kota Kemuning iaitu The Amber Residence yang turut mengamalkan konsep bangunan hijau dan mesra alam.

Apa yang menarik, pemajunya iaitu Gamuda memastikan pembangunan ini tampil berbeza dengan beberapa kemudahan struktur bangunan yang unik. Antara struktur unik yang dipamerkan ialah Pawagam Atas Bumbung (Rooftop Outdoor Cinema) yang memberi peluang kepada ahli komuniti untuk menonton filem di bawah sinaran bintang dan pada masa yang sama menghirup udara yang lebih segar di luar.

Siapa kata kehidupan di bandar tidak membolehkan anda untuk bercucuk tanam? Seterusnya, Urban Farm atau kebun Bandar merupakan kawasan yang telah dikhususkan The Amber Residences yang akan memberi inspirasi serta kebebasan bagi penduduk yang gemar berkebun untuk bercucuk tanam. Malah, jiran yang ada juga boleh bersama-sama bercucuk tanam seperti herba, sayur-sayuran dan tumbuhan lain untuk dinikmati bersama komuniti. Selain itu, terdapat juga Dewan pelbagai fungsi (Multi-Court) bagi penduduk yang gemarkan aktiviti bersukan bagi mengeluarkan peluh atau bersaing dalam pertandingan.

BACA: Tip berkebun di balkoni bersama Daphne Iking

Terdapat begitu banyak kelebihan jika mendiami kehidupan di bangunan hijau dan yang mesra alam ini. Ia bukan sahaja boleh meningkatkan tahap kesihatan, malah turut menyediakan kawasan dengan persekitaran yang lebih baik bagi alam semulajadi. Bagi setiap minit yang anda habiskan di kawasan taman di kejiranan ini, anda sebenarnya telah mengurangkan pengeluaran gas karbon dengan tidak memandu kenderaan.

Kini, kehidupan di bandar bukan sahaja dapat memenuhi keperluan yang strategik dari segi kemudahan, malah konsep bangunan hijau dan mesra alam ini membenarkan anda menikmati kelebihan dan keseimbangan dari dua dunia.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain