Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Kelebihan dan kekurangan membeli rumah Kempen Pemilikan Rumah (Home Ownership Campaign - HOC)

test

Masih belum memutuskan untuk membeli rumah dari Kempen Pemilikan Rumah? Dengan tarikh tutup yang semakin dekat pada Disember 2021 ini, apa kata kami bantu anda membuat keputusan.

pros-and-cons-of-buying-a-hoc-property
© ake1150 | 123rf

Artikel ini diterjemah dari Pros and cons of buying a Home Ownership Campaign (HOC) property oleh Fuziah Hanim.

Dengan wabak COVID-19 yang seolah-olah menghentikan hidup kita sejak tahun lalu, pasti banyak rancangan besar yang telah ditangguhkan. Sekiranya membeli rumah pertama adalah salah satu daripadanya, maka tawaran Kempen Pemilikan Rumah (Home Ownership Campaign – HOC) yang dilanjutkan semestinya telah anda pertimbangankan.

Walaupun anda berniat untuk menjimatkan sejumlah wang dalam membeli hartanah, adakah tawaran ini benar-benar berbaloi? Di sini kami gariskan kebaikan dan keburukan membeli hartanah HOC 2021 untuk membantu anda membuat keputusan dengan lebih baik, sebelum tarikh akhir Disember 2021 ini.

Apa itu HOC?

pros-cons-hoc-property
© marctran | 123rf

Anda mungkin tertanya-tanya: “Apa itu HOC?” Bagi yang belum tahu, Kempen Pemilikan Rumah (Home Ownership Campaign – HOC) pertama kali dilancarkan pada tahun 2019 dan diperkenalkan semula pada tahun 2020 sebagai usaha kerajaan untuk merangsang pasaran hartanah dan salah satu bentuk bantuan kewangan kepada pembeli rumah. Pada mulanya ia sepatutnya berlangsung dari 1 Jun 2020 hingga 31 Mei 2021. Kemudian pada 31 Mei, kerajaan mengumumkan bahawa HOC akan dilanjutkan selama enam bulan, sehingga 31 Disember 2021.

HOC adalah usaha bersama antara Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dan Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (REHDA) Malaysia untuk membantu pemilik rumah yang bercita-cita mendapatkan hartanah pertama mereka. Mereka juga berharap kempen ini dapat membantu mengatasi masalah hartanah tidak terjual di Malaysia, yang bernilai sehingga RM41.5 billion pada tahun 2019. Dengan cara ini, HOC dapat memberi manfaat kepada kedua-dua pihak: pembeli menikmati insentif kewangan sementara pemaju dapat menjual hartanah mereka.

Siapakah yang layak membeli hartanah HOC?

Kempen HOC terbuka untuk semua pembeli rumah Malaysia tanpa had jumlah pembelian. Ini tertakluk untuk hartanah yang dijual antara 1 Jun 2020 dan 31 Disember 2021 di Semenanjung Malaysia, tetapi hartanah tersebut mesti didaftarkan dengan REHDA Malaysia; Sabah, dengan hartanah yang didaftarkan dengan Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah Sabah (SHAREDA); dan Sarawak, dengan hartanah yang didaftarkan dengan Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah Sarawak (SHEDA).

who-is-eligible-to-buy-hoc-property
© deagreez | 123rf

Apakah manfaat hartanah HOC?

Manfaat kewangan merupakan manfaat terbesar dalam pembelian hartanah HOC. Ianya termasuklah:

  • Terdapat pengecualian duti setem (untuk SPA dan MOT) untuk rumah yang berharga antara RM 300,000 hingga RM1,000,000. Rumah yang berharga kurang daripada RM 300,000 tidak layak untuk pengecualian.
  • Pengurangan duti setem sebanyak 3% bagi hartanah dalam lingkungan harga RM1,000,000 – RM2,500,000, yang hanya akan dikenakan pada jumlah baki melebihi RM1,000,000 daripada harganya. Sebagai contoh, jika hartanah tersebut berharga RM1,500,000, bayaran 3% dikenakan pada baki RM500,000.
  • Caj duti setem 0.5% pada perjanjian pinjaman anda juga akan dikecualikan – sah untuk hartanah bernilai antara RM300,000 dan RM2,500,000.
  • Pembeli rumah akan menikmati diskaun tambahan 10% pada harga pembelian. Diskaun ini mestilah tertera dalam Perjanjian Jual Beli (SPA).

Adakah HOC 2021 akan dilanjutkan?

HOC telah dilanjutkan dua kali, dengan lanjutan semasa hingga 31 Disember 2021. Setakat ini tiada berita yang menunjukkan bahawa akan ada lanjutan lain.

Adakah HOC boleh digunakan untuk hartanah sekunder (subsale)?

Tidak. Hartanah subsale adalah rumah yang dibeli di pasaran sekunder, yang bermaksud bahawa ia dibeli dari rakan, ahli keluarga, atau orang lain yang sebelumnya membeli harta itu dari pemaju. Ia tidak memenuhi syarat untuk program HOC.

HOC hanya terbuka untuk hartanah kediaman di pasaran primer, yang bermaksud rumah yang baru dilancarkan atau siap dibina. Hartanah kediaman baru ini mesti dibeli terus daripada pemaju dengan APDL.

hoc-property-malaysia
© fantasista | 123rf

Patutkah saya membeli hartanah HOC?

Sekiranya anda ingin membeli rumah pertama tetapi merasakan tidak bersedia dari segi kewangan, kempen HOC akan membantu anda mencapai impian itu. Terdapat banyak projek perumahan baru yang dibina di lokasi yang bagus dan kejiranan yang berpotensi tinggi termasuk dalam kempen HOC – jika ini merupakan ciri-ciri yang anda inginkan, anda patut mempertimbangkan untuk membeli hartanah HOC.

Walau bagaimanapun, masih ada perkara yang perlu anda pertimbangkan. Anda harus bertanya kepada diri sendiri mengapa anda ingin membeli hartanah. Sekiranya niat anda adalah untuk menukar hartanah kediaman menjadi komersial pada masa akan datang, maka kempen HOC bukanlah untuk anda. Jika anda lebih suka tinggal di kawasan persekitaran yang sudah matang daripada kawasan baru yang berpotensi (yang juga ada kemungkinan menjadi tidak elok), kami sarankan anda pertimbangkan hartanah subsale dan bukan HOC.

Apa kebaikan dan keburukan hartanah HOC?

Walaupun kempen HOC merupakan tawaran hebat untuk pemilik rumah yang bercita-cita tinggi, ia juga disertakan dengan beberapa peringatan. Sebelum terlibat dengan satu pelaburan yang besar, anda harus selalu memahami kebaikan dan keburukan yang ada padanya.

Kelebihan membeli hartanah HOCKekurangan membeli hartanah HOC
Anda boleh mendapat pengecualian duti setem penuh untuk Instrumen Pindah Milik (IoT) – hartanah sehingga RM1,000,000.Anda tidak boleh membeli hartanah subsale, oleh itu anda mungkin tak berpeluang tinggal di kawasan yang sudah matang.
Anda boleh mendapatkan pengecualian separa duti setem untuk Instrumen Pindah Milik – hartanah RM1,000,000 hingga RM2,500,000.Manfaat HOC hanya tertakluk untuk projek yang baru dilancarkan.
Nikmati pengecualian duti setem penuh pada Instrumen Berkaitan Mendapatkan Pinjaman – hartanah sehingga RM2,500,000.Program HOC hanya tertakluk untuk hartanah kediaman dan tidak boleh digunakan untuk tujuan komersial.
Nikmati potongan minimum 10% pada harga pembelian.Sekiranya anda membeli hartanah untuk tujuan pelaburan di bawah program HOC, anda mungkin perlu menunggu lebih lama untuk mendapat pulangan.
Kadar Dasar Semalaman (OPR) berada pada tahap terendah 1.75%.

Apakah sifat yang ada di bawah kempen HOC?

Tidak pasti bagaimana untuk mula mencari hartanah yang layak untuk kempen HOC? Jangan risau, kami boleh bantu. Berikut adalah beberapa hartanah yang terdapat di Lembah Klang, Johor, dan Pulau Pinang.

Sekiranya anda tidak sabar untuk membeli hartanah di bawah kempen HOC, kami harap artikel ini dapat membantu anda membuat keputusan sebelum akhir tahun 2021. 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain