Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 kelebihan dan kekurangan menggunakan air fryer

test

Setiap perkakasan dapur yang digunakan pasti ada kelebihan, kekurangan serta had penggunaannya,  tidak terkecuali bagi peralatan dapur ini yang semakin popular di pasaran, iaitu air fryer.

kelebihan dan kekurangan air fryer
© Grandbrothers/ gettyimages

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak tip terkini.

Artikel ini diterjemah dari 10 biggest pros and cons of using an air fryer oleh Nur Sabihah. 

Bagi mereka yang  baru kali pertama ingin menggunakan perkakasan dapur yang semakin hangat di pasaran ini, pasti ada banyak soalan yang bermain minda. Adakah berbaIoi untuk membeli air fryer? Adakah makanan yang digoreng menggunakan air fryer sihat? Adakah air fryer berbahaya atau tidak?  Dalam artikel kali ini, kami senaraikan kelebihan dan kekurangan menggunakan air fryer untuk membantu anda membuat keputusan sama ada berbaloi atau tidak atau tidak untuk membeli perkakasan dapur yang semakin popular ini.

Apa itu air frying atau penggoreng kering

Jangan keliru, walaupun air fryer dalam Bahasa Melayu dikenali sebagai penggoreng kering, air fryer sebenarnya langsung tidak menggoreng makanan! Air fryer menggunakan prinsip kipas dan mekanisme pemanasan untuk berfungsi seperti convection oven (ketuhar perolakan) di mana udara panas akan beredar di sekeliling bakul atau dulang masakan. Jika anda menggunakan air fryer, pastinya anda akan perasan makanan yang bergoreng akan sama seperti hasilnya seperti makanan yang digoreng dalam minyak, tetapi tanpa minyak. 

Bagaimana air fryer berfungsi

Di dalam air fryer, kipas dan mekanisme pemanasan berfungsi dengan cara membenarkan air fryer mengeluarkan udara yang sangat panas di sekeliling bakul atau dulang masakan. Pergerakan udara yang laju ini akan menghasilkan kesan perolakan yang  akan memasak dan menghasilkan lapisan keperangan pada makanan. Haba yang dihasilkan bukan sahaja memendekkan masa memasak, tetapi ia akan memastikan makanan anda lembut dan lembap  di dalam, tetapi rangup di luar.

Cara guna air fryer

Air fryer akan dilengkapi dengan pelbagai tetapan menu seperti Ikan, Stik, Ayam, Kek, Udang, Bakar dan Kentang Jejari.  Sekiranya anda ingin memasak menggunakan air fryer, gunakan sahaja suhu dan mod masakan yang sudah ditetapkan atau  mengikut apa yang dicadangkan di dalam resepi.  Jangan lupa untuk memanaskan air fryer terlebih dahulu bagi membantu masakan anda dimasak dengan sempurna. Seterusnya, jangan lupa untuk membaca arahan di dalam buku panduan bagi mendapatkan maklumat asas yang anda perlu tahu.

BACA: (DIKEMASKINI) COVID-19: Cara pemantauan kendiri dan kuarantin di rumah sekiranya anda disahkan positif atau kontak rapat

Kelebihan dan kekurangan  air fryer 

kelebihan air fryer
© paulaphoto/ gettyimages

Jika anda sudah memiliki sebuah air fryer atau baru sahaja bercadang untuk mendapatkannya untuk dapur anda, anda perlu tahu setiap makanan yang digoreng menggunakan air fryer ini tidak akan sama seperti anda menggunakan deep fryer (penggoreng jeluk). Bukan itu sahaja, kita akan ketahui lebih lanjut mengenai  kelebihan, kekurangan serta had penggunaan yang anda perlu tahu tidak kira apa jua saiz air fryer anda.

Kelebihan air fryer 

Berikut merupakan beberapa kelebihan air fryer yang anda perlu tahu. 

1. Mudah untuk dibersihkan

Sebenarnya, membersihkan air fryer cukup mudah berbanding dengan deep fryer (penggoreng jeluk). Disebabkan penggunaan minyak yang sedikit, ia menjadikan air fryer ini cukup mudah untuk dibasuh dengan hanya menggunakan berus berbulu lembut, sabun pencuci pinggan dan air bersih. Sangat mudah dan tidak cerewet!

2. Mudah untuk digunakan

Mudah! Air fryer sangat mudah untuk digunakan sehingga pastinya anda tidak memilih yang lain. Campak sahaja makanan beku seperti nuget, kentang, onion ring, dan jejari ayam (chicken finger), set mod dan masa, serta relaks! Bukan itu sahaja, anda juga boleh memanaskan semula lebihan makanan yang tidak habis dengan menggunakan air fryer.

3. Selamat untuk digunakan

Jika anda masih lagi bimbangkan tentang sama ada air fryer berbahaya atau tidak, sebenarnya air fryer TIDAK mengeluarkan radiasi, tidak seperti microwave. Ini merupakan salah satu perbezaan air fryer dan microwave yang paling ketara. Peralatan memasak yang bertutup ini juga akan melindungi pengguna daripada haba dan percikan minyak. Bukan itu sahaja, ia juga akan terpadam secara automatik apabila masa yang ditetapkan  tamat bagi mengelakkan makanan yang dimasak menjadi hangit.

4. Makanan yang lebih sihat 

Sebuah air fryer bukan sahaja mudah dan selesa untuk digunakan, malah anda boleh menghasilkan pelbagai menu dengan menggunakannya. Anda akan menggunakan hanya sedikit atau tiada minyak langsung manakala minyak yang ada pula tidak akan diserap oleh makanan. Ini bermakna, ia kurang kalori dan lemak! Malah, terdapat pelbagai pilihan menu yang mudah dan sihat secara online jika anda masih tidak tahu di mana untuk bermula.

5. Tidak menggunakan ruang yang besar

Walaupun anda menggunakan saiz air fryer paling besar, ia tidak akan memakan ruang yang besar di ruang kaunter dapur anda. Kebanyakan air fryer hanya sebesar oven kecil atau mesin kopi. Ia juga cukup kecil untuk ditinggalkan di atas kaunter kecil dan cukup cantik di pandangan mata sebagai aksesori untuk melengkapkan dapur anda yang indah. 

Kekurangan air fryer 

kelemahan air fryer
© kajakiki/ gettyimages

Seperti perkakas lain, penggoreng kering juga mempunyai kekurangannya dan hadnya yang tersendiri.

6. Ia agak mahal 

Walaupun terdapat banyak pilihan air fryer yang disediakan di pasaran, sekiranya anda ingin memiliki  jenama air fryer terbaik yang berkualiti tinggi, dengan rekaan yang menarik, ia boleh mencecah harga yang agak mahal. Di  Malaysia, sebuah air fryer dengan pelbagai fungsi (boleh berfungsi sebagai air fryer dan juga pressure cooker (periuk tekanan) boleh mencecah harga lebih daripada RM1,500 dengan kelengkapan lain untuk mengril dan membakar makanan. Jadi, adakah berbaloi sebenarnya membeli air fryer? Sebenarnya, ia bergantung kepada berapa banyak bajet yang anda sanggup belanjakan bagi perkakasan dapur tersebut serta jaminannya dan berapa kerap penggunaan anda nanti.

7. Terlalu kecil bagi keluarga besar

Air fryer kebiasaannya akan dihasilkan dalam bentuk kecil dan bergantung kepada kapasiti tertentu. Jika anda mempunyai saiz keluarga yang besar, ia lebih baik untuk anda teruskan dengan periuk dan kuali atau ketuhar sahaja. Kebanyakan air fryer dengan saiz sederhana hanya akan membenarkan anda memasak makanan cukup hanya  untuk satu atau dua orang. Di Malaysia, anda boleh mendapatkan air fryer dengan kapasiti yang lebih besar sehingga 12L, muat untuk masak seekor ayam.

8. Makanan yang hangit dan kering

Setiap air fryer mempunyai tetapan dan mod yang berbeza. Ini bermakna walaupun dengan  jenis makanan yang sama, setiap hasil masakan akan berbeza dan bergantung  jenis air fryer yang digunakan. Makanan anda mungkin akan hangit, kering atau langsung tidak boleh dimakan. Sebenarnya, memasak menggunakan air fryer memerlukan anda mencuba pelbagai jenis makanan dengan mod yang berbeza. Oleh itu, baca arahan yang disediakan di dalam buku panduan manual sebelum mencuba apa-apa eksperimen terhadap makanan dan sentiasa ikut apa yang dicadangkan di dalam resepi air fryer.

9. Wayar kabel yang pendek

Selain itu, salah satu kekurangan air fryer ialah wayar dan kabel yang pendek. Ia tidak akan menjadi masalah sekiranya plag elektrik anda terletak berdekatan dengan air fryer, namun sekiranya tidak, anda perlukan sambungan plag elektrik tambahan.

10. Sukar mencari air fryer yang sesuai

Terdapat pelbagai pilihan air fryer yang disediakan di pasaran sehingga anda mungkin tidak tahu mana satu untuk dipilih! Jika anda masih lagi mencari pilihan mana yang sesuai untuk dapur anda, senarai 11 air fryer terbaik di Malaysia untuk masak tanpa minyak. Anda bukan sahaja boleh melihat senarai air fryer yang dikongsikan, malah menyemak ulasan daripada pengguna sebenar. Dengan cara ini, membuat pilihan air fryer bukan lagi suatu perkara yang sukar!

BACA: Cara mudah kilatkan sinki stainless steel supaya nampak baharu

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain