Cara mudah kilatkan sinki stainless steel supaya nampak baharu

Share

Nak bersihkan sinki dapur stainless steel supaya bersih dan berkilat? Senang je. Jom ketahui caranya dalam artikel ini!

Cara mudah kilatkan sinki stainless steel supaya nampak baharu

© John Keeble/ gettyimages

Bagi mereka yang duduk di dapur, pastinya tak lari dari masalah sinki dapur kotor. Biasanya,  sinki dapur yang digunakan oleh kebanyakan rakyat Malaysia diperbuat daripada stainless steel. Untuk sinki dapur jenis ini, terdapat beberapa masalah yang kerap berlaku seperti  sinki kotor, kesan hitam pada sinki, karat pada stainless steel dan juga sinki tersumbat. Dalam artikel ini kami akan kongsikan cara bersihkan sinki dapur stainless steel dan juga cara kilatkannya supaya nampak baharu. 

Apa itu stainless steel? 

Stainless steel ialah keluli tahan karat yang diperbuat daripada aloi, kromium, nikel dan logam-logam lain yang tahan hakisan. Berbanding dengan bahan keluli yang lain, stainless steel bersifat mulur, keras, tahan lasak, serta sesuai dengan suhu rendah atau tinggi. Ia juga kelihatan estetik , mudah dijaga, dan sebab itulah ia banyak digunakan untuk kegunaan harian mahupun industri. Periuk stainless misalnya nampak cantik dan berkilat!

1. Cara kilatkan sinki stainless steel 

Siapa sahaja yang tidak gembira melihat sinki anda kelihatan baru dan berkilat semula? Jom kita tengok bagaimana cara untuk kilatkan sinki anda semula.

  • Tepung gandum

Tak sangka tepung gandum pun serbaguna. Bukan untuk buat kek je tau.

cara kilatkan stainless steel

© Olga Yastremska/ 123RF

Langkah 1:

Basuh sinki dengan air sabun panas terlebih dahulu bagi menanggalkan mana-mana sisa makanan yang masih terlekat.

Langkah 2:

Bilas, lap dengan kain lembut dan kering.

Langkah 3:

Kemudian, tabur gandum di sekeliling sinki. Anda boleh juga sapukan gandum ini di paip stainless steel jika mahu.

Langkah 4:

Sental sinki dengan menggunakan span pinggan kering, ia akan membantu sisa makanan yang masih ada akan terlekat pada gandum.

  • Cuka dan soda bikarbonat (baking soda) 

Kombinasi hebat cuka dan soda bikarbonat ni boleh cuci dan bersihkan apa sahaja kesan kotoran.

cuka dan soda bikarbonat kilatkan stainless steel

© geografika/ 123RF

Langkah 1:

Sebelum bermula, buang terlebih dahulu semua sisa makanan. Jika ada kotoran yang degil, gunakan sedikit sabun pencuci pinggan dan  bilas sinki dengan air panas.

Langkah 2:

Taburkan soda bikarbonat secukupnya dan sapu di setiap permukaan sinki. Pastikan tidak ada permukaan sinki yang tertinggal. Apabila anda menggunakan soda bikarbonat, ia mempunyai bahan yang masih lembut untuk sinki stainless steel tetapi pada masa yang sama masih mampu mencuci dengan bersih segala kotoran. Malah, ia juga mampu menghilangkan bau di sink stainless steel ini tanpa mengeluarkan bau kuat seperti sesetengah bahan pencuci kimia.

Langkah 3:

Gosok dengan span basuh pinggan atau mana-mana berus lembut. Jika boleh, gunakan berus skrub nilon yang lembut serta tidak terlalu kerana dan kasar kerana ia boleh merosakkan permukaan sinki stainless steel ini.

Jika anda  menggunakan berus yang kasar seperti  berus besi,  berus kayu atau mana-mana span pelelas (abrasive sponge) ia boleh menyebabkan calar pada permukaan sinki stainless steel anda dan seterusnya permukaan ini akan mudah untuk menjadi berkarat.

Bagi kawasan yang berlekuk atau celahan kecil, yang sukar dilakukan dengan tangan, gunakan berus gigi lama. Apa yang menarik, apabila anda menggunakan soda bikarbonat ini, ia mampu menutup kesan calar-calar halus pada sinki stainless steel ini.

Langkah 4: 

Selepas memberus, sembur cuka putih pula pada permukaan sinki. Hasil tindak balas antara soda bikarbonat dan cuka akan menyebabkan ia berbuih. Biarkan seketika buat beberapa minit. Selain memberikan kesan cucian yang lebih bersih, cuka juga boleh bertindak sebagai pembasmi kuman semulajadi

Langkah 5:

Bilas dengan air biasa sehingga sinki bersih dan lap sinki menggunakan kain yang kering dan bersih.

Langkah 6:

Sekiranya masih ada kesan degil yang suka dibersihkan, anda boleh menggunakan  krim tartara (cream of tartar) atau alternatif lain ialah serbuk penaik (baking powder) yang juga mengandungi krim tartar serta campurkan dengan cuka untuk membentuk pes. Kemudian, semburkan cuka putih pada kesan kotoran.

Setelah itu, sapukan pes tadi pada kotoran yang degil serta biarkan seketika. Bilas dengan air suam serta lap kering sinki dengan kain yang bersih.

Langkah 7:

Sapu atau lumurkan minyak zaitun untuk memberi sentuhan terakhir yang berkilat. Hasilnya, sinki anda pasti kelihatan seperti baru semula.

BACA: Cara tanam, cambahkan dan petik pokok selasih (daun basil) di rumah

2. Apa yang anda perlu elakkan sekiranya menggunakan sinki stainless steel

Walau nampak mudah, terdapat beberapa perkara yang anda perlu elakkan sekiranya menggunakan sinki stainless steel ini iaitu:

  • Jangan tinggalkan besi atau barangan dapur besi di dalam sink buat masa yang lama. Periuk atau kuali besi yang dibiarkan pada masa yang lama di permukaan stainless steel akan menghasilkan karat.
  • Bukan periuk atau kuali besi sahaja, jangan biarkan span basah, atau span pencuci pinggan dibiarkan lama di salam sinki. Nampak remeh, tetapi air yang berkumpul di span boleh melunturkan warna dan meninggalkan kesan air atau water spot.
  • Span yang basah atau kain buruk basah tidak boleh ditinggalkan lama kerana ia juga boleh menyebabkan pembiakan bakteria dan seterusnya bau yang hapak
  • Sinki anda bukan tempat memotong makanan. Jangan sesekali menggunakan sinki stainless steel sebagai papan pemotong. Sebarang barangan tajam di dapur seperti gunting dan pisau juga boleh merosakkan permukaan sinki.
  • Pencuci pinggan biasanya mengandungi klorid boleh menghilangkan kilat pada stainless steel. Oleh itu, anda perlu sentiasa membilas sinki dengan air bersih.
  • Jangan sesekali gunakan berus yang kasar, berus besi atau berus kayu yang bukan sahaja mencalarkan permukaan  sinki stainless steel tetapi boleh menghakis dan berkarat.

Tip bonus penjagaan sinki stainless steel

  • Apabila anda sentiasa keringkan sinki setiap kali selepas basuh dan digunakan, ia akan mengelakkan kesan air dan kesan karat.
  • Bagi memastikan sinki anda sentiasa kelihatan baharu, lakukan pembersihan yang ringkas dan cepat setiap kali penggunaan. Jangan lupa keringkan baki air supaya kering dan cecair pinggan tidak dibiarkan lama.
  • Pakai sarung tangan getah sewaktu menggunakan bahan pencuci bagi mengelakkan tangan anda terhakis dan menggelupas.
  • Jangan campur sembarangan bahan pencuci kimia. Campuran pencuci bahan kimia yang salah boleh menghasilkan gas berbahaya yang beracun, malah boleh menyebabkan sesak nafas dan pengsan.
  • Sebelum menggunakan mana-mana bahan pencuci, baca label sama ada penggunaannya sesuai digunakan pada permukaan sinki stainless steel.

Related Stories

3. Cara-cara penjagaan sinki yang lain

Jom tengok cara-cara penjagaan sinki stainless yang lain.

 i. Cara bersihkan sinki berkarat

Cara bersihkan sinki berkarat

© Iuliia Mikhalitskaia/ 123RF

Disebabkan sinki akan digunakan untuk membasuh makanan, bagi masalah berkarat, kami syorkan guna bahan dapur sahaja. Berikut merupakan dua bahan dapur yang anda boleh gunakan sebagai salah satu cara bersihkan sinki berkarat.

  • Soda bikabornat 

Soda bikarbonat bukan sahaja boleh digunakan sebagai bahan masakan, malah sebagai pes hilang karat.

Langkah 1: 

Bersihkan sinki daripada sisa makanan terlebih dahulu.

Langkah 2:

Basahkan sinki sebelum gunakan pes hilang karat. Caranya, campurkan soda bikarbonat dengan hanya sedikit air, pastikan pekat seperti pes dan tidak cair

Langkah 3:

Sapu  pes tersebut di kawasan yang mempunyai besi karatan. Untuk hilangkan karat, anda perlu berus sedikit kuat, tetapi jangan sesekali gunakan berus besi kerana ia boleh merosakkan permukaan sink. Gunakan berus gigi lama atau mana-mana berus yang lembut. Bagi kesan kotoran yang besar, biarkan pes soda bikarbonat lagi lama sebelum memberus.

Langkah 4:

Bilas dengan air, serta lap dengan kain yang bersih dan kering.

  • Guna kentang

Bukan sahaja enak dimakan, kentang juga mengandungi bahan oxalic acid boleh hilangkan karat pada sinki stainless steel anda.

Langkah 1:

Potong kentang kepada beberapa kepingan, tabur garam dan soda bikarbonat.

Langkah 2:

Berus tempat karat menggunakan kentang tadi. Biarkan beberapa minit sebelum membilasnya dengan air.

Langkah 3:

Ulang beberapa kali langkah ini sekiranya perlu.

ii. Cara hilangkan hitam di sinki

Cara hilangkan hitam di sinki

© Thanthima Limsakul/ 123RF

Pernah nampak kesan hitam pada sinki? Biasanya, kesan hitam pada sinki ini wujud disebabkan minyak dan gris, contohnya pada ayam bakar, daging bakar atau ikan bakar.  Apabila anda membasuh bekas makanan yang mengandungi makanan ini di dalam sinki, gris dan minyak ini turut terlekat sekali di sinki dapur.

  • Lemon dan garam

Lemon sudah tidak asing lagi sebagai bahan yang berkesan untuk menanggalkan kesan minyak dan gris. Ikuti beberapa langkah mudah di bawah:

Langkah 1:

Potong lemon atau limau kepada beberapa kepingan. Kemudian,  sental di kawasan sinki stainless steel anda  yang mempunyai kesan hitam.

Langkah 2:

Letak sedikit garam di kawasan yang telah disental dengan lemon atau limau tadi.  Biarkan seketika.

Langkah 3:

Kemudian, sental dengan berus gigi lama atau mana-mana berus lembut.

Langkah 4:

Akhir sekali, cuci sinki dengan menggunakan air panas. Ia perlu dibersihkan dengan menggunakan air panas bagi memastikan kesan hitam pada sinki ini benar-benar hilang.

iii. Cara hilangkan kesan asid di sinki

Pasti anda pernah melihat kesan asid pada sinki yang meninggalkan kesan yang tidak sekata. Biasanya kesan yang terhasil ini akibat menggunakan asid untuk cuci sinki stainless steel ini. Cara ini bukan sahaja salah, malah ia menghakis dan juga meninggalkan kesan yang menyakitkan mata. Terdapat dua cara hilangkan kesan asid di sinki yang anda boleh cuba:

  • Metal polish

Langkah 1:

Gunakan mana-mana metal polish yang anda boleh dapatkan di mana-mana kedai hardware atau online. Antara pilihan jenama yang paling dicadangkan ialah Autosol metal polish.

Langkah 2:

Pes metal polish ini biasanya akan datang dalam bentuk tiub serta pes. Picitkan pes metal polish ini ke atas kesan asid.

Langkah 3:

Dengan menggunakan kain lembut dan kering,  sental pada kesan asid hingga ia hilang.

Langkah 4:

Bilas sinki dengan air, dan lap dengan kain yang bersih dan kering.

  • Soda bikarbonat

Jika kesan asid pada sinki tidak terlalu teruk dan kecil sahaja, anda boleh gunakan alternatif bahan dapur sahaja iaitu soda bikarbonat.

Langkah 1:

Campurkan soda bikarbonat dengan air untuk menghasilkan pes. Pastikan pes yang dihasilkan pekat dan tidak terlalu cair.

Langkah 2:

Sental pes bersama kain lembut dan kering. Biarkan seketika.

Langkah 3:

Bilas dengan air dan ulang lagi sekiranya perlu

BACA: Apa yang anda perlu tahu mengenai servis pembersihan rumah profesional di Malaysia

iv. Cara bersihkan sinki kotor 

Cara bersihkan sinki kotor 

© Olga Yastremska/ 123RF

Sinki akan menjadi kotor apabila ia terdedah kepada sisa makanan. Biasanya, sisa makanan ini akan datang sewaktu anda mencuci pinggan mangkuk. Berikut merupakan cara mudah untuk membersihkan sinki kotor ini:

Langkah 1:

Bersihkan sisa makanan dalam sinki terlebih dahulu. Tidak ada gunanya anda terus mencuci sinki sekiranya masih ada sisa makanan yang akan terlekat.

Langkah 2:

Pilih span, kain lembut dan apa-apa jenis jenama bahan pencuci sinki.  Sekiranya tiada, anda boleh menggunakan cecair pencuci pinggan sahaja yang sudah sedia ada

Peringatan: Cecair pencuci pinggan biasa mempunyai chloride, selepas basuh terus bilas untuk mengelakkan hakisan

Langkah 3:

Cuci sehingga benar-benar berbuih dan bilaskan dengan air suam. Kemudian, gunakan  air paip biasa secukupnya.

Langkah 4:

Akhir sekali, curahkan air panas bagi menghilangkan bau busuk dan sisa makanan tertinggal terutamanya di saluran lubang sinki

Langkah 5:

Lap dengan kain buruk kering dan sinki anda sudah bersih.

v. Cara atasi masalah sinki tersumbat teruk

Cara atasi masalah sinki tersumbat teruk

© Mykhailo Polenok / 123RF

Bagi menyelesaikan masalah sinki tersumbat teruk, selain menggunakan pelocok, anda juga boleh menggunakan alternatif bahan semulajadi lain seperti berikut:

  • Kabel auger
  • Kulit lemon
  • Soda bikarbonat
  • Cuka

Nak ketahui cara  dengan lebih lanjut bagaimana cara untuk menyelesaikan masalah sinki tersumbat dengan menggunakan semua bahan ini?  Boleh baca cara untuk menyelesaikan masalah sinki tersumbat ni. Anda juga boleh gunakan asid untuk sinki tersumbat jika bahan-bahan semulajadi ini tidak menyelesaian masalah anda. 

Kami harap cara yang kami kongsikan ini dapat membantu membersihkan sinki stainless steel anda. Kongsikan kepada kami sekiranya cara ini berjaya!

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.