Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 kawasan kediaman paling popular di Malaysia pada tahun 2020

test

Adakah anda bersedia untuk membeli rumah? Ayuh lihat kawasan-kawasan kediaman paling popular di Malaysia pada 2020. Ini adalah berdasarkan data carian pengguna iProperty.com.my yang kami kumpul sepanjang tahun lepas.

10 kawasan paling dicari pembeli rumah di Malaysia pada 2020
© Jordan Lye/ gettyimages

Artikel ini diterjemah dari Top 10 most searched areas by Malaysian homebuyers in 2020 oleh Nur Sabihah. 

Pada bulan Julai 2020, Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengurangkan Kadar Dasar Semalaman (OPR)  bagi kali keempat dengan penurunan sebanyak 0.25% dengan rekod pada 1.75% disebabkan wabak COVID-19 yang melanda. Ini merupakan paras terendah sejak ia diperkenalkan pada tahun 2004.

Dengan kadar faedah pada tahap terendah yang pernah dicatatkan, ini merupakan masa yang terbaik bagi rakyat Malaysia yang ingin memiliki rumah untuk meluaskan lagi pilihan mereka yang sedia ada.

Disebabkan pembelian rumah memerlukan kajian yang mendalam, kami kongsikan dengan anda data yang kami perolehi berdasarkan carian tertinggi oleh pengunjung yang melayari Laman Web Hartanah No. 1 di  Malaysia, iProperty.com.my dari bulan Januari hingga Disember 2020. Data ini diperolehi menerusi pangkalan data raya iProperty.com.my, iPropertyiQ.com.

Kawasan-kawasan ini disusun secara menaik dan populariti bagi setiap kawasan dipaparkan dalam bentuk peratusan (%).

10. Kota Damansara

Peratusan carian: 6.79%

Bagaimana agaknya kehidupan di  Kota Damansara? Segala yang anda perlukan ada di bandar ini. Kemudahan dan infrastruktur yang bertambah baik, ditambah pula dengan sistem pengangkutan yang semakin luas, ia menjadikan kawasan ini cukup selesa untuk didiami. Malah,  MRT Kota Damansara memudahkan akses ke kawasan-kawasan lain di Lembah Klang kerana anda boleh mengelakkan kesesakan lalu lintas, terutamanya di waktu puncak.

Selain itu,  Kota Damansara juga menawarkan hartanah dari pelbagai lingkungan harga. Median harga bagi sebuah kondominium ialah RM600,000 manakala median harga sewa bagi sebuah unit kondominium yang  dilengkapi perabot serta tiga bilik tidur berkeluasan 1,237 kps ialah RM2,300. Bukan itu sahaja, kawasan ini juga mudah untuk diakses melalui LDP dan NKVE yang hanya memerlukan perjalanan memandu yang singkat dari Bandar Utama, Mutiara Damansara, Damansara Perdana, dan lain-lain.

9. Rawang

Peratusan carian: 6.93%

most searched areas by malaysian homebuyers 2020
© Zainal Azrin Mohamad Saari/ 123RF

Rawang telah mengalami pelbagai transformasi selama hampir 200 tahun sejak era British Malaya. Kini, Rawang telah berkembang dengan pesat, dari sebuah kawasan bandar lama kepada sebuah kawasan bandar yang maju.

Permintaan serta perkembangan hartanah yang pesat telah membuka pasaran hartanah kediaman di Rawang. Rumah landed di sini juga masih dalam julat harga yang mampu milik berbanding dengan kawasan-kawasan lain di Lembah Klang. Berdasarkan data dari Brickz, median harga bagi sebuah rumah teres di Rawang ialah RM289,000.

Harga yang lebih berpatutuan ini telah mendorong lebih ramai pembeli untuk berpindah ke Rawang. Mereka yang berkeluarga, tidak kira warga tempatan atau warga asing yang ingin memiliki kediaman landed juga berminat untuk berpindah ke Rawang kerana terdapat pelbagai pilihan pusat pengajian seperti sekolah kebangsaan, sekolah vernakular dan sekolah antarabangsa.

Memandangkan Rawang juga dikenali dengan kesesakan lalu lintas yang tidak pernah putus, Rawang Bypass (Lebuhraya Rawang -Serendah) memudahkan perjalanan ke Serendah, Selayang, dan pusat bandar Kuala Lumpur. Perrjalanan yang memakan masa selama dua jam akan mengambil masa 30 minit sahaja pada waktu puncak!

BACA: 7 dupleks dan studio di Lembah Klang yang menawarkan sewa berpatutan

8. Tropicana

Peratusan carian: 7.57%

Tropicana Golf & Country Resormerupakan komuniti berpagar (Gated Community) yang eksklusif dan menyeluruh. Kawasan kejiranan berkeluasan 625 ekar ini terletak di kawasan pinggir bandar Petaling Jaya yang terbaik dan ia merupakan kawasan kediaman bagi mereka yang sukakan keselesaan dan rumah berkonsepkan rumah rehat (resort).

Jika anda inginkan kehidupan moden yang tenang, kawasan ini menawarkan pelbagai pilihan rumah seperti link house, semi-D, dan rumah banglo yang dikelilingi landskap yang memukau serta  rimbunan tumbuhan hijau yang menenangkan.

Selain itu, median harga bagi sebuah banglo di  Tropicana Golf & Country Resort ialah RM2.3 juta. Bukan itu sahaja, penduduk dan ahli kelab juga akan menikmati pelbagai kemudahan di rumah kelab (club house) yang dilengkapi dengan fasiliti berkelas tinggi.

7. Ipoh

Peratusan carian: 7.71%

most searched areas by malaysian homebuyers 2020 ipoh
© Pisit Khambubpha/ 123RF

Ipoh merupakan ibu negeri Perak dan juga merupakan salah satu tarikan terbesar di Malaysia. Bandar yang dahulunya merupakan kawasan perlombongan ini terletak kira-kira 200 km dari Kuala Lumpur (KL) dan 150 km dari Butterworth (Seberang Perai).

Ia menarik perhatian pelancong dengan pelbagai tempat menarik seperti Concubine Lane dan Menara Jam Peringatan Birch (Birch Clock Tower),serta merupakan laluan masuk ke Cameron Highlands. Anda boleh berkunjung ke Ipoh melalui bas atau jimatkan masa perjalanan dengan memilih ETS. Kereta api berkelajuan tinggi ini menawarkan perkhidmatan ke Ipoh dari KL Sentral, Kepong Sentral KTM station, dan Butterworth Penang Sentral.

Berdasarkan senarai hartanah kami di iProperty.com.my, rumah-rumah teres di Ipoh dilengkapi kemudahan tiga hingga lima bilik tidur serta berkeluasan dari 1,200 kps hingga 4,550 kps. Median harga bagi sebuah rumah teres di Ipoh pula ialah RM220,000. Bukan itu sahaja, Ipoh juga menduduki tangga teratas bagi kawasan popular di Malaysia dengan hartanah di bawah RM500,000.

6. Ampang

Peratusan carian: 8.22%

most-searched-areas-by-malaysian-homebuyers-2020-ampang
© Mohamad Zaidi Photography/ 123RF

Ampang sudah cukup sinonim dengan harga hartanah yang tinggi dan penduduknya yang hartawan. Selain Mont Kiara, Ampang juga menjadi pilihan komuniti ekspatriat kerana kemudahan yang disediakan seperti sekolah antarabangsa, kemudahan perubatan swasta dan juga tempat-tempat hiburan.

Selain itu, ia juga merupakan kejiranan bagi sebilangan besar komuniti warga Korea di Lembah Klang. Seterusnya, kawasan ini juga terletak berdekatan KL Golden Triangle (Segitiga Emas KL) dan jalan serta lebuh raya utama seperti Jalan Tun Razak, Jalan Ampang, AKLEH dan MRR2. Bukan itu sahaja, kawasan ini juga turut disenaraikan sebagai salah satu kawasan rumah sewa di Malaysia yang paling tinggi cariannya pada tahun 2020.Median harga bagi sebuah kondominium di Ampang ialah RM 1.15 juta.

5. Damansara Heights

Peratusan carian: 9.67%

Seterusnya, kejiranan Damansara Heights atau Bukit Damansara turut dikenali sebagai Beverly Hills Malaysia kerana dipenuhi dengan deretan banglo, villa, dan juga kediaman mewah yang lain. Antara kejiranan yang berdekatan ialah Bukit Kiara, Sri Hartamas, dan Bukit Tunku manakala median harga bagi sebuah banglo di Damansara Heights ialah RM 3.5 juta.

Selain daripada golongan elit, kawasan ini turut menarik minat golongan ekspatriat kerana kehidupan malam yang penuh hiburan dan menarik, serta pelbagai pilihan bar dan restoran. Bukan itu sahaja, ia juga dikelilingi dengan jaringan lebuh raya dan jalan raya utama yang baik seperti Jalan Tuanku Abdul Halim, Jalan Damansara, Kerinchi dan Damansara Link. Selain itu, akses ke Lebuhraya Sultan Abdul Halim juga mudah kerana lokasinya yang berdekatan.

4. Cheras

Peratusan carian: 10.60%

most-searched-areas-by-malaysian-homebuyers-2020-chera
© Abdul Razak Latif/ 123RF

Seperti yang dijangka, Cheras masih berada dalam lima tangga teratas bagi kawasan yang paling dicari oleh pembeli rumah di Malaysia. Walaupun ia telah turun ke tangga keempat pada tahun 2020, Cheras masih lagi popular dalam kalangan pembeli rumah dan juga bakal pembeli rumah. Cheras bukan sahaja kawasan bandar dengan akses paling mudah ke laluan rel utama, malah ia merupakan salah satu kawasan rumah sewa di Malaysia yang paling tinggi cariannya pada tahun 2020

Dengan perkhidmatan pengangkutan awam  dan kemudahan lain yang sudah tersedia serta pelbagai pilihan jenis rumah, ia menjadikan Cheras sebagai salah satu tarikan bagi mereka yang ingin membeli rumah dan juga pelabur. Median harga bagi sebuah kondominium di Cheras (KL) ialah RM350,000. Jika anda berminat untuk memiliki rumah di Cheras, baca perkongsian artikel kami mengenai 11 hartanah di Cheras berhampiran stesen MRT – serta lima hartanah sewa dengan carian tertinggi di Cheras.

3. Shah Alam

Peratusan carian: 10.66%

lrt 3 shah alam
© thamkc/ 123RF

Ibu negeri Selangor ini merupakan bandar terancang pertama di Malaysia dan dikenali dengan tarikan kawasan yang mesra keluarga seperti i-City. Selain itu, LRT Bandar Utama-Klang Line atau LRT 3 turut menghubungkan Bandar Utama ke Johan Setia di Klang yang bukan sahaja memendekkan masa perjalanan di kawasan-kawasan lain di sekitar Lembah Klang malah turut menjamin pertumbuhan modal bagi hartanah di Shah Alam terutamanya projek yang berdekatan dengan laluan tren.

Bukan itu sahaja, laluan  LRT baru ini akan menambahbaik jaringan pengangkutan untuk seramai dua juta orang dari Koridor Barat ke bahagian lain di Lembah Klang. Terdapat sekurang-kurangnya empat hartanah di  Shah Alam yang berdekatan LRT 3 . Median harga bagi sebuah kondominium di Shah Alam ialah RM390,000.

Berdasarkan laporan separuh tahun pertama 2020 Portal Demand Analytics oleh iProperty.com.my, Shah Alam merekodkan permintaan hartanah kediaman yang positif sebanyak +7.63%. Dengan pelbagai kemudahan taman awam, pusat beli belah, dan tarikan lain di Shah Alam, tidak hairan jika ia menjadi salah satu pilihan utama pembeli rumah.

BACA: 8 kawasan hotspot hartanah sepanjang laluan LRT 3, KTM Terminal Skypark, HSR, MRT SBK & SSP

2. Petaling Jaya

Peratusan carian: 15.60%

most-searched-areas-2020-petaling-jaya-PJ
© Wasin Pummarin/ gettyimages

Petaling Jaya, yang juga dikenali sebagai PJ telah meningkat dari tangga keenam pada tahun lepas kepada tempat kedua pada tahun 2020! Ia juga merupakan antara salah satu kawasan yang mendapat carian tertinggi dalam kalangan penyewa pada tahun 2020.Ini didorong oleh kedudukan PJ yang berdekatan dengan KL dan pelbagai kemudahan yang sudah tersedia.

Sekiranya ingin membeli belah, terdapat beberapa pusat beli belah yang berada berdekatan dengan kawasan ini. Selain dari 1 Utama yang sudah popular sejak sekian lama, terdapat pusat beli belah berdekatan lain seperti Paradigm Mall, Atria Shopping Gallery, dan Starling Mall di Uptown Damansara.

Bukan itu sahaja, LRT 3 juga menambahbaik jaringan pengangkutan awam di PJ dengan memudahkan perjalanan ke Bandar Utama, Shah Alam, dan Klang. Akan datang, lima stesen LRT 3 akan dibina di kawasan PJ. Selain itu, kami senaraikan hartanah di PJ dalam jarak 1km dari laluan MRT Sungai Buloh – Kajang (SBK) sebagai rujukan anda.

1. Johor Bahru (JB)

Search percentage: 16.24%

© Trisno Quartris/ 123RF.

Johor Bahru, atau lebih dikenali sebagai JB mengungguli carta bagi kawasan yang mendapat carian tertinggi dalam kalangan pembeli rumah di Malaysia pada tahun 2020! Johor merupakan pilihan tempat tinggal yang menarik bagi warga asing yang bekerja di Singapura. Walaubagaimanapun, penutupan sempadan Johor-Singapura disebabkan wabak COVID-19 yang melanda telah membantutkan niat pembelian mereka.

Walaupun pasaran hartanah kediaman di JB kekal perlahan pada tahun 2020, diharapkan Projek Sistem Transit Rapid (RTS) antara Johor Bahru dan Singapura yang dijangkakan siap pada tahun 2024 mampu memberi pelbagai impak perubahan dan limpahan ekonomi terutamanya di Iskandar Malaysia.

Berdasarkan laporan separuh tahun pertama 2020 Portal Demand Analytics oleh iProperty.com.my, rumah teres merupakan satunya satunya yang kekal stabil dari segi median harga. Bagi separuh tahun pertama ini, segmen rumah teres merekodkan perolehan modal sebanyak +4.97% dan harga median bagi sebuah rumah teres ialah RM360,000.

BACA: Beli rumah subsale, undercon atau lelong. Yang mana lebih berbaloi pasca moratorium?

Nota: Analisis adalah berdasarkan data yang ada pada tarikh penerbitan dan akan disemak semula apabila lebih banyak data terkini yang tersedia.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain