Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

4 informasi penting dan wajib tahu tentang hartanah Bumiputera

test

Lot Bumiputera adalah unit atau hartanah yang boleh dibeli oleh golongan Bumiputera sahaja.

4 informasi penting dan wajib tahu tentang hartanah Bumiputera 1
© ferli/ 123RF

Seringkali kita disajikan dengan terma Lot Bumiputera, Diskaun Bumiputera, Kuota Bumiputera, dan Tanah Rizab Melayu (Malay Reserve Land) apabila melibatkan pelaburan hartanah jangka panjang yang melibatkan golongan Bumiputera. Merujuk kepada laporan DEB (Dasar Ekonomi Baharu), kewujudan undang-undang Lot Kuota Bumiputera bertujuan untuk meningkatkan peratus penguasaan Bumiputera dalam pemilikan hartanah di Malaysia. Bermula tahun 1971, pemaju syarikat perumahan atau hartanah di Malaysia perlu beri peruntukan sekurang-kurangnya 30% daripada jumlah keseluruhan unit tidak kira samada hartanah kediaman atau komersial kepada golongan Bumiputera.

Merujuk kepada undang-undang di Malaysia, pihak berkuasa negeri telah diberikan kuasa penuh untuk meguruskan isu berkaitan hartanah. Justeru, peraturan diskaun Bumiputera tertakluk sepenuhnya kepada kerajaan negeri dan berbeza di setiap negeri. Sebagai contoh, di Perlis diskaun dia antara 30% sehingga 50%, bergantung kepada kebenaran kerajaan negeri seperti kebanyakan Tanah Rizab Melayu. Di Kedah pula peruntukan untuk hartanah kediaman adalah di antara 30% sehingga 50%, manakala untuk hartanah komersial pula adalah sebanyak 50%.

Berikut adalah 4 informasi penting dan wajib tahu berkaitan hartanah Bumiputera.

1. Pemaju dan pembeli hartanah bumiputera

Perlu diingatkan kepada bakal pemaju bahawa terdapat beberapa perkara yang perlu diambil maklum berkaitan hartanah Bumiputera. Pertamanya, kekurangan permintaan hartanah berpunca daripada kekangan pasaran kerana hartanah ini dikhususkan untuk golongan Bumiputera sahaja. Keduanya, harga hartanah jenis ini lambat naik. Ianya tidak sesuai untuk pelaburan jangka masa pendek, kerana tidak memberikan kadar untung yang besar dan terdapat halangan daripada Pejabat Tanah untuk menjual hartanah ini kepada golongan bukan Bumiputera.

2. Penukaran status lot Bumiputera

© Sura Nualpradid/ 123RF

Untuk sesetengah situasi, Lot Bumiputera boleh ditukar status dan dijual kepada golongan bukan Bumiputera berdasarkan kepada beberapa ketetapan dan tertakluk kepada beberapa syarat yang harus dipatuhi. Pertamanya, pemohon perlu mendapatkan kebenaran untuk menukar status atas alasan yang konkrit. Antara sebab-sebab ialah tiada permintaan terhadap lot tersebut pada tahun yang sebelumnya atau lain-lain alasan yang difikirkan munasabah. Rayuan perlu dibuat kepada Pejabat Tanah.

Pembeli juga perlu ambil maklum bahawa Lot Bumiputera yang sudah dijual, tidak akan kekal sebagai unit bukan Bumiputera. Sekiranya ada pihak yang telah membeli lot yang diperuntukkan untuk Bumiputera, dan pembeli tersebut ingin menjual kepada pembeli bukan Bumiputera, pembeli tersebut perlu memohon kebenaran semula kepada Pejabat Tanah. Sebagai tambahan, surat pemilikan tanah tidak semestinya disahkan sebagai Lot Bumiputera. Ia amat jarang disahkan di dalam Perjanjian Jual Beli (S&P). Pembeli disarankan agar memudahkan semua urusan dan meminta bantuan peguam untuk membuat semakan semula di Pejabat Tanah.

3. Penolakan permohonan pindah milik

4 informasi penting dan wajib tahu tentang hartanah Bumiputera 2
© sashkin7/ 123RF

Terdapat beberapa masalah yang sering dihadapi oleh pemilik Lot Bumiputera apabila mereka ingin menjual hartanah. Salah satu masalah yang sering dihadapi adalah apabila Pejabat Tanah menolak permohonan untuk memindah pemilikan daripada Bumiputera kepada pembeli bukan Bumiputera. Terdapat beberapa faktor, antaranya unit pajakan mempunyai perundangan yang lebih ketat, berbanding pegangan bebas oleh Pejabat Tanah. Adalah amalan biasa apabila permohonan untuk pindah milik daripada Bumiputera, kepada bukan Bumiputera ditolak oleh Pejabat Tanah, walaupun unit itu bukan Lot Bumiputera.

4. Tanah Rizab Melayu

4 informasi penting dan wajib tahu tentang hartanah Bumiputera
Rumah tradisional Melayu di Kampung Baru, KL. © Tom Bryan/ gettyimages

Terdapat banyak persepsi yang silap apabila ramai yang beranggapan bahawa Tanah Rizab Melayu membawa maksud yang sama dengan Lot Bumiputera. Walau bagaimanapun, kedua jenis hartanah ini membawa maksud yang berbeza. Tanah Rizab Melayu hanya boleh dimiliki oleh orang Melayu sahaja. Tidak seperti Lot Bumiputera, Tanah Rizab Melayu adalah hampir mustahil untuk diubah kepada tanah bukan Melayu.

Merujuk kepada Perkara 89 (6) Perlembagaan Persekutuan yang telah mendefinisikan “tanah simpanan Melayu” sebagai tanah yang disimpan untuk diberi hak milik kepada orang Melayu atau kepada anak-anak negeri di tempat terletaknya tanah itu. “Orang Melayu” turut termasuk mana-mana individu di bawah undang-undang negeri tempat bermastautin dan juga dikira sebagai orang Melayu bagi maksud perizaban tanah. Di antara Tanah Rizab Melayu yang masih ada di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur ialah Kampung Baru, Kampung Kerinchi, Kampung Datuk Keramat, Segambut dan Kampung Padang Balang.

BACA: Benarkah rumah di Malaysia terlampau mahal? Kami jawab 5 persoalan anda

Berdasarkan informasi di atas, matlamat utama pengkhususan Lot Bumiputera adalah untuk membantu memperkasakan ekonomi Bumiputera. Selain itu juga, dengan adanya keistimewaan sebegini, ia adalah peluang terbaik untuk golongan muda Bumiputera memiliki rumah sebagai aset atau pelaburan pertama. Buatlah pembelian dan pelaburan anda dengan bijak.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain