Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Hartanah bertingkat tinggi untuk pelaburan atau pembelian di Selangor, Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan pada tahun 2022

test

iProperty.com.my telah mengenalpasti lokasi dan hartanah di “kawasan panas” tertentu yang merekodkan prestasi lebih baik berbanding yang lain sejak tiga tahun lepas ketika pasaran hartanah berdepan dengan lambakan hartanah bertingkat tinggi. Kami meneliti hartanah berprestasi terbaik untuk dibeli atau dilabur di kawasan ini – daripada aspek pertanyaan, jualan hartanah dan pergerakan harga- bagi menawarkan cerapan bernilai kepada pembeli dan pelabur bagi pembelian hartanah pada 2022.

high-rise properties to buy or invest in Kuala Lumpur, Selangor and Negeri Sembilan in 2022
©jamesteohart/123rf

Dua tahun yang berlalu telah menjejaskan pasaran hartanah. Situasi COVID-19 yang berterusan telah menimbulkan rintangan teruk untuk keseluruhan aktiviti komersial. Akibatnya, sektor hartanah, seiring dengan kebanyakan sektor ekonomi, mengalami kesan buruk.

Subsektor kediaman bertingkat tinggi memang terdedah semasa tempoh ini, kerana ia mengalami masalah lebihan bekalan sebelum pandemik bermula. Namun, walaupun permintaan oleh pengguna menjadi lemah, beberapa hartanah bertingkat tinggi di lokasi utama terus menarik minat dan menghasilkan transaksi.

Pelabur dan pembeli yang bijak akan melihat ini sebagai petunjuk kuat untuk lokasi pembelian mereka pada bulan-bulan yang akan datang. Jika hartanah yang terletak di lokasi baik mendapat permintaan kuat walaupun ketika suasana sukar, mereka mempunyai peluang yang lebih baik untuk berkembang pesat apabila suasana ekonomi pulih – terutama dari segi hasil sewa dan peningkatan modal.

Apakah suasana pasaran hartanah pada tahun 2022?

Semua petunjuk melihatkan keadaan yang lebih baik di masa akan datang, tetapi pemerhati pasaran mengatakan kemajuan akan dicapai dengan perlahan dan beransur-ansur. Sentimen positif hasil dari jangkaan pertumbuhan aktiviti ekonomi dan unjuran pertumbuhan Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) yang meningkat antara 5.5 % dan 6.5 % pada tahun 2022 akan meluas ke pasaran hartanah. Ini akan membantu memulihkan keyakinan pengguna dan meningkatkan aktiviti transaksi.

Walaupun pasar hartanah masih dapat didefinisikan sebagai “malap” oleh standard biasa, hartanah yang mempunyai persembahan positif menunjukkan bahawa permintaan boleh meningkat tidak lama lagi.

Pembeli hartanah yang berpengalaman juga akan mengambil peluang semasa ini untuk memasuki pasaran kerana ia menghampiri trend menaik. Ini akan membolehkan anda memaksimumkan keuntungan pelaburan dalam jangka masa panjang. Pembelian strategik sekarang juga boleh menambah pendapatan anda dalam jangka masa pendek, dengan hartanah yang kini menawarkan hasil sewa yang baik.

Sekiranya ini adalah dasar pelaburan peribadi anda, dan anda ingin melaburkan wang anda ke dalam hartanah bertingkat moden, maka iProperty.com.my telah mengenal pasti beberapa projek strata berprestasi kukuh di lokasi yang baik untuk membantu anda membuat pilihan yang tepat. Berikut adalah senarai hartanah yang menghasilkan jumlah urus niaga dan pertanyaan tertinggi, dengan perincian utama mengapa ia harus diperhatikan.

NOTA: Data mentah diperoleh dari Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) dan kemudian dianalisis oleh PropertyGuru DataSense, unit data, analisis dan penyelesaian PropertyGuru Group. Kami juga telah mengambil langkah-langkah untuk memastikan bahawa setiap kelainan telah disingkir untuk mengurangkan penyimpangan data.

Data transaksi dalam artikel tersebut merupakan rekod rasmi transaksi hartanah setelah duti setem untuk Perjanjian Penjualan dan Pembelian telah dibayar sepanjang 2019-2021.

Sebutan penanya dalam laporan tersebut menunjukkan jumlah minat yang ditunjukkan untuk hartanah tersebut melalui senarai harta tanah di www.iproperty.com.my site.

Hartanah di Kuala Lumpur untuk pelaburan atau pembelian

THE PARK SKY RESIDENCE, Bukit Jalil, Kuala Lumpur

 • Transaksi 2021: 32
 • Pertanyaan Jan 2019-Dis 2021: 2,180
 • Harga median / psf median: RM994,000 / RM861.21
 • Hasil sewa: 2.23 %
 • Demografi pembeli utama: Pelabur


Sebagai lokasi kediaman, Bukit Jalil yang dekat dengan stadium dan kemudahan sukan ikonik dari Sukan Komanwel 1998, menawarkan banyak kemudahan gaya hidup moden. Kini sebuah perbandaran yang mapan, sekitar Pavillion Bukit Jalil menambah daya tarikan dengan pawagam, peruncitan dan gerai F&B baharu, serta kemudahan riadah.

Terletak berhampiran daya tarikan baharu ini, The Park Sky Residence mendapat manfaat dari segi gaya hidup yang ditawarkannya. Juga berhampiran adalah Paradigm Mall OUG. Namun, kemudahan peruncitan sebenar tidak jauh kerana 44 unit kedai terletak di bawah menara kediaman. Malah, jalan keluar ke kawasan kehijauan hanya bersebelahan kerana pembangunan ini menghadap Taman Rekreasi Bukit Jalil seluas 80 ekar.

Dalam kawasan perumahan ini, penduduk mempunyai akses kepada pelbagai kemudahan seperti kolam renang bersaiz Olimpik, spa dan kolam aromatik, gimnasium langit, taman permainan air, pavilion teh, dan ruang rehat langit.

Terdapat banyak lagi kemudahan dari segi aksesibiliti dengan beberapa rangkaian lebuh raya di kawasan tersebut, termasuk Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (Elite), Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE), Lebuhraya Maju Expressway(MEX), Lebuhraya KL-Seremban, dan Lebuhraya Persekutuan. Stesen LRT Awan Besar sekitar 10 minit berjalan kaki dari kediaman ini (sekitar 1km).

Keburukan yang berpunca dari aksesibiliti dan tarikan baharu adalah kesesakan lalu lintas yang lebih tinggi pada masa akan datang. Ini berita baik bagi entiti komersial di kawasan ini, tetapi tidak begitu baik bagi penduduk. Ini adalah sesuatu yang mesti difikirkan oleh bakal pembeli.

Pada masa ini, The Park Sky Residence menarik perhatian ramai pelabur yang ingin memanfaatkan pasaran sewa Bukit Jalil yang kuat kerana kemasukan tenaga kerja dan pelajar dari universiti berdekatan. Projek ini berhampiran dengan kemudahan dan ameniti penting yang memberikan tarikan tambahan untuk menarik permintaan yang tepat. Hasil sewa pada masa ini agak baik pada tahap 2.23 %, dengan potensi yang kuat untuk pertumbuhan pada masa depan.

SENI MONT KIARA, Mont Kiara, Kuala Lumpur

 • Transaksi 2021: 18
 • Pertanyaan Jan 2019-Dis 2021: 1,976
 • Harga median / psf median: RM2.49 juta/ RM742.03
 • Hasil Sewa: 3.22 %
 • Demografi pembeli utama: Pelabur

Seni Mont Kiara adalah kondominium mewah di salah satu kawasan yang paling dicari di Lembah Klang. Penduduk Malaysia tidak asing lagi dengan daya tarikan Mont Kiara, nama yang menjadi satu kawasan titik panas bagi penduduk antarabangsa kerana landskap kosmopolitan restoran mewah dan tempat hiburan, serta ketersambungan yang selesa ke pusat bandar KL.

Daya tarikan Seni Mont Kiara terletak pada keunikannya sendiri. Selain daripada unit luas yang indah, projek ini mempunyai galeri seni seluas 2.000 kaki persegi, taman landskap lima ekar (berkonsep pulau), dan Chef Wan’s Café. Penduduk mempunyai akses ke lobi peribadi, mini-mart, lima jakuzi, taman asuhan kanak-kanak yang indah, spa, taman skulptur, kolam renang bersaiz Olimpik dan kanak-kanak, serta gelanggang tenis dan skuasy.

Seperti kebanyakan kediaman mewah di Mont Kiara, Seni Mont Kiara menawarkan akses pantas ke Sprint Highway, Penchala Link, New Klang Valley Expressway (NKVE), Kerinchi Link, Jalan Duta dan Lebuhraya Duta-Ulu Klang (DUKE).

Namun, baru-baru ini kawasan ini dikritik kerana pembangunan yang berlebihan dan landskap yang terlalu berkluster. Namun, prestasi harga hartanah di sini masih kukuh, menghasilkan peningkatan modal yang menguntungkan dan hasil sewa yang menarik.

Oleh itu, Seni Mont Kiara adalah pilihan yang menarik bagi pembeli jangka masa panjang dan pelabur jangka masa pertengahan. Keseluruhan harga median telah menyaksikan pertumbuhan antara tahun 2020 dan 2021, sementara hasil sewa berada pada  tahap 3.22 %.

PAVILION HILLTOP, Mont Kiara, Kuala Lumpur

 • Transaksi 2021: 23
 • Pertanyaan Jan 2019-Dis 2021: 1,951
 • Harga median / psf median: RM1.73 juta / RM993.52
 • Hasil Sewa: 2.4 %
 • Demografi pembeli utama: Pelabur

Pavilion Hilltop adalah sebuah kondominium bertingkat tinggi yang terletak berdekatan Jalan Duta Kiara di Mont Kiara. Dengan memanfaatkan lokasi strategik Mont Kiara dan kemudahan gaya hidup sekitarnya yang mapan, projek mewah ini terutamanya menyasarkan pencari gaya hidup mewah dan ekspatriat.

Ia mempunyai pelbagai unit untuk pencari hartanah, dari keluarga kecil dan sederhana hingga pasangan dan pelajar muda. Ini menjadikannya pilihan yang popular bagi para pelabur yang inginkan pasaran  meluas untuk menarik pendapatan sewa yang baik di lokasi yang popular.

Pavilion Hilltop menawarkan suasana resort yang tenang dengan pelbagai kemudahan rekreasi. Perkhidmatan limosin eksklusif dan pengemasan  bilik disediakan atas permintaan. Selain kolam renang dan gimnasium standard yang terdapat di kebanyakan kondominium moden, ia menawarkan taman asuhan kanak-kanak, surau, trek joging, bola keranjang, tenis dan gelanggang skuasy, perpustakaan dan ruang membaca, mini-mart, dan dobi.

Apa yang menjadikannya pilihan yang menarik bagi keluarga adalah institusi pendidikan yang  berhampiran seperti Sri Hartamas National School, Garden International School, dan Mont Kiara International School. TIdak jauh berjalan kaki dari alamat ini adalah pusat membeli-belah, pusat perubatan, restoran dan kedai makanan.

Harga median per kaki persegi telah meningkat pada tahun lalu, kepada RM994 psf pada tahun 2021, berbanding dengan RM966 psf pada tahun sebelumnya. Sementara itu, hasil sewa berada pada tahap 2.4 %, tidak terlalu lemah memandangkan pasaran ekspatriat telah menyusut akibat sekatan perjalanan antarabangsa semasa COVID-19.

Namun, sehingga permintaan ekspatriat kembali pulih, hartanah seperti ini akan terus berada di bawah tahap potensi penuh, sementara perumahan baharu di kawasan ini meningkatkan persaingan.

OUG PARKLANE, Old Klang Road, Kuala Lumpur

 • Transaksi 2021: 44
 • Pertanyaan Jan 2019-Dis 2021: 1,646
 • Harga median / psf median: RM387,000 / RM407.36
 • Hasil Sewa: 4.72 %
 • Demografi pembeli utama: Pembeli rumah kali pertama


Permintaan hartanah baru-baru ini di kawasan Jalan Klang Lama, KL mudah dijelaskan: Projek baharu menawarkan pilihan gaya hidup baharu di kawasan strategik yang telah lama dibendung oleh landskap lapuk. Sekarang, kawasan ini menjalani pembaharuan urban tersendiri, yang dialu-alukan terutamanya oleh mereka yang ingin meningkatkan gaya hidup di dalam dan sekitar kawasan ini.

Menggambarkan kejayaan ini adalah OUG Parklane, yang telah memikat generasi baharu keluarga muda dan pembeli rumah pertama kali dengan apartment bersaiz sederhana yang menarik. Projek ini juga menawarkan tarikan sistem keselamatan moden, taman landskap untuk penduduk, kolam renang dan cetek, serta taman permainan untuk kanak-kanak. Di samping itu, penduduk menikmati akses pantas ke komponen komersial dari pembangunan campuran di sekitarnya.

Jalan Klang lama adalah arteri utama yang menghubungkan KL, Petaling Jaya dan Subang Jaya, maka pelbagai kemudahan di tiga pusat bandar Lembah Klang mudah diakses. Ia juga dihubungkan dengan Lebuhraya Selatan Utara, Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2), Lebuhraya Pantai Baru (NPE) dan Lebuhraya Shah Alam (Kesas).

Walaupun profil pembeli untuk OUG Parklane sebahagian besarnya terdiri daripada pembeli rumah kali pertama, ia juga menawarkan peluang pelaburan yang hebat dengan hasil sewa yang meningkat sekitar tahap 4.72 %.

THE Z RESIDENCE, Bukit Jalil, Kuala Lumpur

 • Transaksi 2021: 21
 • Pertanyaan Jan 2019-Dis 2021: 1,310
 • Harga median / psf median: RM630,000 / RM483.87
 • Hasil Sewa: 3.97 %
 • Demografi pembeli utama: Pelabur


Salah satu hartanah di Bukit Jalil yang mapan yang telah menunjukkan prestasi yang tinggi adalah The Z Residence. Kondominium ini adalah projek yang mapan yang disiapkan pada tahun 2014, tetapi terus menarik perhatian kerana kemudahannya yang dikendalikan dengan baik dan pemeliharaan persekitarannya yang bersih.

Terletak di sempadan yang menghubungkan Bukit Jalil dan Bukit OUG, ia menikmati akses ke pelbagai kemudahan dari kedua-dua kawasan yang mapan ini. Pusat membeli-belah utama seperti Sunway Pyramid dan Mid Valley boleh dicapai dengan mudah melalui beberapa lebuh raya, sementara pilihan rekreasi seperti Taman Rekreasi Bukit Jalil, Bukil Jalil Golf and Country Resort dan Taman Rekreasi Bukit Komanwel menambah daya tarikan gaya hidup bagi penduduk di sini.

Walaupun sudah lama wujud, The Z Residence menawarkan beberapa kemudahan terbaik di antara apartment di kawasan ini. Ini termasuk kafe, taman asuhan kanak-kanak, ruang santai, taman landskap, kolam renang dan cetek, sauna, gimnasium, kawasan barbeku, taman permainan dan dobi, antara lain.

Salah satu kekurangan adalah beberapa projek berhampiran di Bukit OUG yang jauh lebih lama dan tidak dikendalikan dengan baik, yang boleh menjejaskan daya tarikan keseluruhan kawasan untuk jangka masa panjang.

Namun, The Z Residence masih menarik minat pembeli di pasaran sekunder (subsale), terutamanya di kalangan pelabur kerana permintaan sewa yang baik. Hartanah di The Z Residence boleh menjana hasil sewa 4.72 %. Namun, harga median telah menyaksikan peningkatan yang sangat perlahan sejak dua tahun kebelakangan ini. Ini bermakna bahawa sekarang bukan masa terbaik untuk melabur jika anda mencari peningkatan modal.

Transaksi iProperty: Dapatkan data transaksi hartanah terkini secara PERCUMA untuk membantu anda membuat keputusan hartanah yang paling tepat. Anda tidak perlu mendaftar!

Hartanah di Selangor untuk pelaburan atau pembelian

EMPIRE DAMANSARA, Damansara, Selangor

 • Transaksi 2021: 9
 • Pertanyaan Jan 2019-Dis 2021: 1,359
 • Harga median / psf median: RM299,000 / RM720.70
 • Hasil Sewa: 1.95 %
 • Demografi pembeli utama: Pelabur

Empire Damansara adalah pembangunan bersepadu yang bergaya yang terletak di Damansara Perdana, Petaling Jaya. Ia mempunyai pejabat, gerai F&B, bar dan SoHos di bawah satu bumbung dan menawarkan gaya hidup bandar moden di kawasan komersial dan pejabat yang meriah di Damansara Perdana. Ia telah lama menarik para profesional muda yang menghargai bekerja, hidup dan menghiburkan rakan-rakan dalam persekitaran yang selesa.

Semasa pelancarannya, SoHos ini adalah salah satu tawaran paling popular di Petaling Jaya, dan habis terjual sebelum siap pada tahun 2013.

Komponen kediaman tidak banyak menawarkan kemudahan, tetapi penduduk boleh memilih akses ke kelab persendirian dalam perumahan ini yang menawarkan ruang rehat, kolam renang, gimnasium dan banyak lagi.

Terletak di lokasi yang strategik, ia menawarkan akses ke Jalan Raya Kesas, NPE, Lebuhraya Persekutuan, LDP, dan Penchala Link. Tidak jauh jarak memandu adalah hab bandar seperti Bangsar, Petaling Jaya, Mont Kiara, Taman Tun Dr Ismail, dan Sri Hartamas.

Dengan harga median RM299,000, ramai golongan profesional muda yang bekerja berhampiran mencari unit yang lebih kecil di projek ini untuk disewa. Namun, sebagai prospek pelaburan, Empire Damansara tidak menawarkan hasil sewa yang kuat, sekarang pada tahap 1.95 %. Namun, harga median telah meningkat, satu petanda baik untuk pelaburan jangka panjang.

Pemilik baharu Exsim Development Sdn Bhd mempunyai rancangan untuk memasukkan Empire City Mall ke dalam pembangunan campuran. Ini pasti akan meningkatkan nilai dan daya tarikan sewa unit kediaman di sini tidak lama lagi.

VENICE HILL, Cheras, Selangor

 • Transaksi 2021: 95
 • Pertanyaan Jan 2019-Dis 2021: 1,216
 • Harga median / psf median: RM225,000 / RM162.42
 • Hasil Sewa: 6.49 %
 • Demografi pembeli utama: Pembeli rumah kali pertama


Venice Hill adalah salah satu kondominium yang paling popular di Cheras yang telah lama menjadi suatu kawasan perumahan titik panas di Selangor. Lokasinya di sebelah kawasan kehijauan jarang dijumpai di kawasan bandar yang sibuk.

Penduduk Venice Hill boleh menikmati pelbagai kemudahan dan ameniti di Cheras. Akses pantas ke Pusat Bandar Kuala Lumpur adalah satu bonus. Di sekitarnya, terdapat sekolah, restoran, dan pusat membeli-belah yang popular seperti Cheras Sentral Mall dan Leisure Mall yang memberikan daya tarik tambahan bagi pencari rumah.

Projek ini dapat diakses dengan mudah dari pelbagai tempat di Selangor melalui Jalan Hulu Langat atau Cheras-Kajang Expressway.

Walaupun berusia lebih dari 20 tahun, Venice Hill menikmati populariti yang berpanjangan kerana ia adalah hartanah yang menarik untuk kediaman sendiri dan pelaburan. Walaupun harga median telah menurun sejak beberapa tahun kebelakangan ini, ia terus menjana hasil sewa yang kuat, sekarang pada tahap 6.49 %.

Satu kelemahan adalah di bahagian Cheras ini sekarang berpenduduk padat dan terus berkembang, mengakibatkan kesesakan lalu lintas menjadi masalah utama. Infrastruktur pengangkutan awam yang lebih baik akan membantu mengurangkan kebimbangan ini dan mengekalkan permintaan hartanah kediaman untuk masa depan.

PALM SPRING @ DAMANSARA, Petaling Jaya, Selangor

 • Transaksi 2021: 34
 • Pertanyaan Jan 2019-Dis 2021: 1,198
 • Harga median / psf median: RM387,500 / RM387.14
 • Hasil Sewa: 4.46 %
 • Demografi pembeli utama: Pembeli rumah kali pertama

Lokasi adalah ciri utama Palm Spring @ Damansara. Terletak di Kota Damansara, projek ini dekat dengan LDP dengan akses mudah ke banyak tempat  hiburan dan peruncitan di Bandar Utama. Ia juga dapat diakses melalui Jalan Damansara, NKVE dan Penchala Link.

Tempat-tempat menarik di sekitarnya termasuk The Curve, AEON BiG Hypermarket, IPC Shopping Centre, 1 Utama Shopping mall, eCurve, IKEA dan Tesco Extra hypermarket.

Projek berkepadatan tinggi ini menempatkan lebih daripada 2,180 unit dalam enam blok, namun terus menarik pembeli kerana harganya yang agak berpatutan serta berhampiran lokasi utama.

Ia juga menawarkan penghuni pelbagai kemudahan yang luar biasa untuk julat harganya. Ini termasuk rumah kelab, dewan badminton, gelanggang tenis, gelanggang bola keranjang, ruang santai, jakuzi, taska, sauna, gimnasium, kolam renang dan mini mart.

Palm Spring adalah pegangan pajak (leasehold), yang mungkin tidak menarik bagi sesetengah bakal pembeli, tetapi ini tidak menghalangi pembeli rumah kali pertama yang merupakan sebahagian besar pembeli buat masa ini. Ia juga suatu pelaburan yang kuat, dengan hasil sewa pada tahap 4.46 %.

RIANA GREEN CONDOMINIUM, Petaling Jaya, Selangor

 • Transaksi 2021: 23
 • Pertanyaan Jan 2019-Dis 2021: 1,196
 • Harga median / psf median: RM500,000 / RM471.45
 • Hasil Sewa: 4.38 %
 • Demografi pembeli utama: Pembeli rumah kali pertama


Di kawasan yang sama, Riana Green @ Tropicana di sepanjang Jalan Tropicana Utara adalah pilihan yang baik jika anda ingin menikmati suasana komersial koridor PJ-Damansara. Ini adalah pilihan yang mesra bajet di suatu lokasi utama. Penduduk boleh menikmati ketersambungan antara tarikan-tarikan utama di kawasan ini melalui stesen LRT Asia Jaya, Taman Paramount, Taman Bahagia, dan Kelana Jaya.

Di sekitar Riana Green, keperluan harian boleh didapati di outlet seperti 7 -Eleven, Jaya Grocer, Center Point Bandar Utama dan Pasar Segar Tropicana. Juga berhampiran adalah beberapa institusi pendidikan seperti SJK Damansara, SK Tropicana, sekolah British International, dan kolej antarabangsa KBU.

Projek berkepadatan tinggi, dengan 1,500 unit dalam 10 blok, Riana Green dilengkapi dengan pelbagai kemudahan. Kolam renang, tenis, gelanggang skuasy dan badminton, dan trek joging adalah beberapa kemudahan gaya hidup aktif yang tersedia. Untuk bersantai, terdapat kafe, ruang santai, ruang permainan, rumah kelab dan tasik rekreasi di dalam premis.

Harganya yang berpatutan menarik perhatian pembeli rumah kali pertama. Hasil sewa semasa 4.38 % juga menjadikannya sasaran pelaburan yang bermanfaat.

DAMANSARA FORESTA, Damansara, Selangor

 • Transaksi 2021: 11
 • Pertanyaan Jan 2019-Dis 2021: 1,159
 • Harga median / psf median: RM760,000 / RM496.81
 • Hasil Sewa: 4.5 %
 • Demografi pembeli utama: Pelabur

Menawarkan pengalaman “alam semula jadi” di persekitaran perumahan, Damansara Foresta di Bandar Sri Damansara terletak di sebelah Hutan Simpan Bukit Lanjan. Hanya 21 ekar dari keseluruhan projek seluas 42 ekar yang dibangunkan, manakala selebihnya dikhaskan untuk tanaman hijau.

Ini menarik minat pencari rumah bertingkat tinggi yang ingin melarikan diri dari monotoni kehidupan di bandar konkrit. Damansara Foresta menawarkan lebih daripada 3,000 pokok untuk menapis kebisingan dan pencemaran udara, serta udara segar dari kawasan pergunungan berhampiran setiap hari.

Projek ini menawarkan semua kelebihan hidup di koridor PJ-Damansara, tetapi sedikit terpencil di dalam kawasan Bandar Sri Damansara, berhampiran Kepong dan Sungai Buloh.

Namun, lokasi ini mempunyai ekosistem kemudahan dan ameniti tersendiri, dengan pelbagai kawasan komersial yang menarik berhampiran. Pusat membeli-belah yang paling mudah diakses termasuk 1 Utama, Giant Kota Damansara, dan Carrefour Kepong. Institusi pendidikan terkenal seperti The British International School of Kuala Lumpur dan Twintech University yang hanya beberapa kilometer jauhnya.

Selain kehijauan di sekitarnya, projek ini memiliki kolam renang bersaiz Olimpik, kolam renang kanak-kanak, trek joging, pavilion yoga, sauna dan ruang tarian, antara lain. Sesuai dengan tema alam semula jadi, kebun atap dihiasi dengan tanaman yang meriah.

Harganya di segmen pertengahan dan atas pasaran, dengan daya tarikan hijau dan hasil sewa menarik 4.5 % menjadikannya pilihan yang baik untuk pelabur.

Hartanah di Negeri Sembilan untuk pelaburan atau pembelian

MESAHILL, Nilai, Negeri Sembilan

 • Transaksi 2021: 3
 • Pertanyaan Jan 2019-Dis 2021: 259
 • Harga median / psf median: RM248,000 / RM384.60
 • Hasil Sewa: N / A
 • Demografi pembeli utama: Pelabur

MesaHill adalah salah satu projek terbaik di Nilai, Negeri Sembilan kerana harga berpatutan dan berhampiran dengan universiti, kolej dan pelbagai kemudahan yang selesa.

Pelabur tertarik untuk memanfaatkan pelbagai institusi pendidikan dengan populasi lebih dari 20,000 pelajar, guru, dan kakitangan (dijangka meningkat kepada 30,000). Dengan memenuhi keperluan pelajar tempatan dan antarabangsa, potensi pendapatan sewa sangat besar.

Perumahan ini juga berhampiran dengan pusat bandar Nilai dan 10 minit memandu dari KLIA dan 15 minit memandu dari KLIA 2 dan kluster Putrajaya / Cyberberjaya. Perjalanan ke Kuala Lumpur hanya akan memakan masa lebih kurang setengah jam.

Dari segi kemudahan, projek ini menawarkan kemudahan sederhana termasuk kolam infiniti untuk penduduk dan persekitaran yang indah. Namun, pembangunan campuran akan dihubungkan dengan pusat membeli-belah bertingkat di bawahnya, yang akan menawarkan akses kepada keperluan membeli-belah dan hiburan anda setiap hari.

PD PERDANA, Telok Kemang, Negeri Sembilan

 • Transaksi 2021: 11
 • Pertanyaan Jan 2019-Dis 2021: 125
 • Harga median / psf median: RM95,000 / RM120.65
 • Hasil Sewa: 0.63 %
 • Demografi pembeli utama: Pembeli rumah kali pertama


Terletak di salah satu destinasi pantai yang paling terkenal di negara ini, PD Perdana menarik pembeli dengan angin laut dan pantai yang berhampiran. Dengan harga yang sangat berpatutan, hartanah ini popular di kalangan pembeli rumah kali pertama yang mencari pilihan mesra bajet untuk meningkatkan pengalaman gaya hidup mereka.

Kemudahan di sekitar kondominium termasuk restoran, lot kedai, bank, balai polis, dan stesen minyak. Beberapa sekolah terkenal juga berhampiran termasuk SRITI Port Dickson, Pusat Tuisyen Versatil, Little Khalifahs Bandar Sunggala dan Kolej Jururawat Komuniti Port Dickson.

Kawasan titik panas Telok Kemang menawarkan kemudahan perubatan seperti ibu pejabat Farmasi Alpro dan Alpro Pharmacy Teluk Kemang yang tidak jauh jika berjalan kaki dari tempat ini. Pembeli mempunyai pelbagai pilihan berdekatan termasuk Pasaraya PD, Eco-Shop @ Port Dickson 2, PD Segar Supermart dan Kedai Pernama PN140.

STRAITS VIEW VILLAS PD, Telok Kemang, Negeri Sembilan

 • Transaksi 2021: 6
 • Pertanyaan Jan 2019-Dis 2021: 135
 • Harga median / psf median: RM157,500 / RM139.61
 • Hasil Sewa: N / A
 • Demografi pembeli utama: Pelabur

Juga terletak di kawasan titik panas Telok Kemang adalah Straits View Villas PD, yang terletak di lokasi utama dan menawarkan pemandangan laut yang indah dari unitnya. Walaupun bukan satu perumahan baharu, hartanah ini terus mendapat perhatian daripada para pelabur, yang melihat potensi jangka panjang lokasi strategiknya di Port Dickson yang terus berkembang maju,

Straits View Villas adalah kawasan perumahan yang direka indah yang akan menarik minat mereka yang menikmati gaya hidup yang mudah dan riang. Namun, kerana usianya, ia tidak banyak menawarkan kemudahan dan ciri-ciri moden. Ia menawarkan kolam renang dan gelanggang tenis, serta kawasan barbeku yang cantik. Ia juga menawarkan WiFi percuma kepada penduduk.

Walaupun ketika ini hasil sewa rendah di Port Dickon, projek ini telah menyaksikan kenaikan harga median selama dua tahun lalu, menunjukkan potensinya sebagai pelaburan jangka panjang yang baik.

DESA PALMA, Nilai, Negeri Sembilan

 • Transaksi 2021: 16
 • Pertanyaan Jan 2019-Dis 2021: 109
 • Harga median / psf median: RM175,000 / RM224.09
 • Hasil Sewa: 0.34 %
 • Demografi pembeli utama: Pelabur, pembeli rumah kali pertama

Desa Palma di kawasan Putra Nilai adalah hartanah kediaman pegangan bebas (freehold) yang juga dikenali sebagai Desa Palma Campus Apartment. Ini kerana ia berada di kawasan Damai berhampiran dengan beberapa institusi pendidikan tinggi.

Projek ini memenuhi keperluan pelajar institusi pengajian tinggi yang berdekatan dan terkenal dengan lokasinya yang hebat, harga yang berpatutan, dan akses senang ke pelbagai kemudahan.

Selain mini mart, rumah kelab, taman permainan kanak-kanak, dan kafeteria yang terletak di lokasi, tempat membeli-belah berhampiran termasuk Giant Superstore Nilai dan Tesco Nilai, kedua-duanya terletak kira-kira 1.5km jauhnya. Mercu tanda lain yang berhampiran termasuk Melati Square Putra Nilai, Taman Peringatan Nilai, dan Hospital Umum Nilai, serta pilihan klinik, hotel dan bank di kawasan sekitarnya.

Kemudahan pengangkutan awam yang berhampiran termasuk stesen Komuter Nilai KTM dan terminal bas Nilai. Desa Palma boleh diakses melalui Lebuhraya Selatan Utara, MEX, dan ELITE.

Desa Palma kini menarik perhatian pembeli rumah kali pertama dan pelabur.

 GREEN BEVERLY HILLS, Nilai, Negeri Sembilan

 • Transaksi 2021: 2
 • Pertanyaan Jan 2019-Dis 2021: 116
 • Harga median / psf median: RM370,000 / RM503.43
 • Hasil Sewa: N / A
 • Demografi pembeli utama: Pembeli rumah kali pertama


Perumahan lain yang menunjukkan prestasi baik di landskap Putra Nilai yang meriah adalah Green Beverly Hills. Ramai pembeli tertarik dengan projek ini dengan tawarannya yang unik, seperti ladang organik yang menghasilkan buah segar untuk penduduk, kehijauan seperti hutan yang subur dan tasik semula jadi.

Kemudahan lain termasuk rumah kelab, gimnasium, sauna, jakuzi, kolam renang dan cetek dewan serba guna, taman permainan dan surau.

Ramai pembeli di sini adalah pembeli rumah kali pertama, tetapi jarak perumahan dengan institusi pendidikan juga menjadikannya sasaran bagi pelabur yang mencari pendapatan sewa. Institusi pendidikan penting di kawasan ini termasuk Universiti Antarabangsa Inti, Universiti Nilai, Kolej Teknologi Timur (KTT), Sekolah Antarabangsa Nilai dan Universiti Antarabangsa Manipal.

Terdapat juga beberapa institusi kesihatan berhampiran termasuk Pusat Perubatan Nilai, Poliklinik Nur Fatimah, Klinik Care4Me, Hospital NCI dan Klinik Pergigian Salak.

Green Beverly Hills telah menyaksikan pergerakan harga yang positif, beralih dari median RM381psf pada tahun 2020 kepadaRM503psf pada tahun 2021, menjanjikan peningkatan modal yang sihat untuk hartanah pada tahun-tahun akan datang.

Pelancaran hartanah baharu pada tahun 2021

Sebagai tambahan kepada senarai di atas, terdapat beberapa hartanah yang baru dilancarkan (atau bakal disiapkan) yang boleh menjadi tumpuan ramai. Oleh kerana ia kini sedia untuk dibeli, untuk memperluaskan opsyen portfolio anda, berikut adalah tiga projek terbaik untuk pertimbangan anda.

SOUTH BROOKS, Desa Park City, Kuala Lumpur

 • Transaksi 2021: 5
 • Pertanyaan: 2,319
 • Harga median / psf median: RM880,000 / RM799.91
 • Demografi pembeli utama: Pelabur

South Brooks berada dalam pembangunan kediaman freehold yang bakal muncul terletak di kawasan Desa Park City yang makmur. Terletak di kawasan seluas 7.16 ekar, ia terdiri daripada 920 unit di dua blok setinggi 40 tingkat.

Perumahan ini dirancang dengan baik dan menawarkan kemudahan penanda aras bagi penduduk. Pencinta haiwan kesayangan akan sangat gembira kerana South Brooks mesra haiwan kesayangan. Lain-lain kemudahan dan ameniti yang unik termasuk perkhidmatan keselamatan, rumput dramatik, tasik, trek larian, pavilion, jejak pokok anggur, taman permainan pengembaraan dan padang par golf.

Kawasan Desa Park City sendiri adalah suatu tarikan besar. Penduduk boleh menghabiskan masa lapang di The Waterfront, yang mempunyai beberapa kedai runcit, kafe F&B, dan kemudahan seperti bank. Penduduk juga boleh mendapatkan barang keperluan harian mereka dari Plaza Arkadia, sebuah pusat membeli-belah di Desa Park City yang menampilkan pasar raya dan pelbagai perkhidmatan dan restoran.

Brooks Selatan di Desa Park City mudah diakses melalui LDP, MRR 2, DUKE, NKVE dan Penchala Link. Ia juga boleh diakses melalui Sri Damansara Link, Pusat Bandar Kepong, Bandar Sri Menjalara dan Jalan Segambut.

ARTE @ MONT KIARA, Mont Kiara, Kuala Lumpur

 • Transaksi 2021: 11
 • Pertanyaan Jan 2019-Dis 2021: 1,314
 • Harga median / psf median: RM420,000 / RM905.05
 • Demografi pembeli utama: Pelabur

Arte @ Mont Kiara adalah apartment servis komersial freehold yang terletak di kawasan Mont Kiara yang terkenal. Pembangunan kolaboratif antara Spark Architects firma seni bina yang berpusat di Singapura dan Arte Corp pemaju hartanah Malaysia ini menjanjikan pesta yang sedap mata memandang dan mewujudkan mercu tanda baharu di kawasan terkenal ini.

Kawasan perumahan mewah yang menimbulkan kegembiraan di kalangan mereka yang menghargai reka bentuk, seni bina bergaya Arte @ Mont Kiara dikatakan diilhamkan oleh cap jari manusia.

Selain daripada reka bentuk canggih, kondominium ini menawarkan kemudahan seperti gimnasium, dewan, lubang barbeku, rumah kelab, kafeteria, lobi utama, kolam renang, ciri air, kafe F&B bergaya , landskap bergaya  taman langit dan ruang rehat langit.

Lokasi ini menawarkan akses mudah ke Jalan Duta melalui DUKE, NKVE, PLUS, Federal Highway, dan Penchala Link.

SETIA CITY RESIDENCES, Setia Alam, Selangor

 • Transaksi 2021: 1
 • Pertanyaan: 795
 • Harga median / psf median: RM680,000 / RM556.94
 • Demografi pembeli utama: Pelabur

Setia City Residences ingin membawa “pembaharuan pertama” ke bandar Setia Alam yang berkembang pesat, dengan menggabungkan alam semula jadi dengan kehidupan bandar kontemporari di sebuah bangunan tinggi moden. Kelebihannya adalah lokasinya di samping Setia City Mall yang sangat popular.

Projek ini mendapat perhatian kerana Pakej Suite Pereka Premier, yang membolehkan pembeli memiliki apartment mewah yang direka khusus untuk selera masing-masing. Juga menarik perhatian ramai adalah pelbagai kemudahan bergaya resort yang diketengahkan, yang telah dirancang dengan gaya memikat.

Sebagai tambahan kepada kemudahan gaya hidup tradisional yang terdapat di kondominium moden, projek ini akan menawarkan ruang santai yang dirancang dengan baik, laman putting golf, sudut senaman, bilik aeroyoga, gelanggang tenis dan persekitaran landskap luar yang luas.

Setia City Residences boleh diakses melalui NVE Setia Alam Interchange, Shapadu Highway dan North-South Expressway.

PENAFIAN: Pendapat yang dinyatakan dalam artikel ini, dalam sebarang bentuk, bukan merupakan sokongan atau cadangan oleh iProperty.com.my. Pembaca disyorkan mendapat nasihat bebas sebelum membuat sebarang pelaburan atau pembelian hartanah.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain