Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara untuk mengelakkan wifi rumah anda dari digodam

test

Semua perkara yang anda perlu tahu bagi memastikan sambungan internet WiFi rumah anda selamat daripada penggodam atau hacker dan cara untuk melindungi data berharga anda daripada sebarang jenayah siber.

© Kittichai Boonpong | 123rf

Artikel ini diterjemah dari ‘How to secure your home wifi’ oleh Nur Sabihah

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk info terkini.

Apabila pekerja Unifi sudah siap memasang WiFi rumah, anda hanya perlu menulis kata laluan WiFi baru dan semuanya sudah selesai kan?

Malangnya, tidak. Sebenarnya, sambungan internet WiFi rumah anda dan router internet rumah yang menyambungkan dengan semua peranti pintar di rumah. Cuba anda fikirkan, semua gajet yang anda gunakan bersambung dengan WiFi rumah — komputer di rumah, komputer riba pejabat, telefon pintar, dan juga peranti pintar lain seperti kunci pintu pintar, TV pintar, atau penghawa dingin pintar.

Bayangkan pula apa yang akan terjadi sekiranya hacker atau penggodam ini berjaya menceroboh masuk ke sambungan internet WiFi rumah anda.

Mengapakah penting untuk memastikan WiFi rumah anda selamat?

Hanya kerana anda mempunyai kata laluan, ia tidak menjamin bahawa anda akan mempunyai sambungan internet yang selamat di rumah.

Sekiranya kata laluan WiFi tidak mempunyai sekuriti di router, atau peranti pintar anda tidak dikemaskini dengan perisian terkini — ia seolah-olah membiarkan pintu hadapan rumah terbuka untuk perompak masuk. Walaupun anda tidak sedar, apabila penggodam atau hacker ini berjaya masuk ke dalam sistem sambungan internet anda, mereka akan mempunyai pelbagai akses kepada maklumat peribadi dan menjualnya kepada orang lain bagi tujuan yang tidak baik dan perniagaan haram yang tidak sah di sisi undang-undang. Antara perkara yang boleh dilakukan (malah mungkin lebih teruk) ialah:

 • Menyalahgunakan nama, alamat dan nombor IC anda
 • Menggunakan nama pengguna dan kata laluan bagi akaun online atau dalam talian seperti akaun bank untuk mencuri duit anda
 • Maklumat kad kredit untuk membuat pembelian atau menjualnya di laman web haram(dark web)

Oleh itu, anda perlu bimbang dan mengambil berat tentang sekuriti sambungan internet rumah dan mengambil langkah berjaga-jaga yang perlu bagi memastikan router anda tidak boleh digodam atau kalis-penggodam.

Apa yang akan berlaku sekiranya seseorang menggodam WiFi anda?

© Sirikorn Thamniyom | 123rf

Apabila WiFi rumah anda tidak mempunyai sekuriti, ia akan memudahkan penggodam untuk mengakses masuk ke sambungan internet. Mereka sekarang telah mempunyai akses data pembayaran kad kredit yang anda gunakan bagi pembelian dalam talian, dan menyalahgunakannya untuk membeli barang , atau menjualnya di laman web haram. Malah, mereka juga boleh mendapatkan kata laluan anda di akaun sosial media, atau lebih teruk, maklumat perbankan dalam talian untuk mengeluarkan kesemua duit anda terutamanya jika anda selalu berkongsi kata laluan di beberapa laman web pada masa yang sama.

Bagaimana pula jika anda menggunakan komputer riba syarikat untuk menyiapkan kerja? Sekarang, penggodam tersebut telah memiliki maklumat syarikat anda, apatah lagi sekiranya syarikat anda mempunyai sistem perkongsian fail. Penggodam juga boleh mendapatkan maklumat untuk menjejak lokasi anda, termasuklah untuk tahu dimana anda bekerja atau ke mana anda pergi.

ARTIKEL POPULAR:
?8 tips untuk lindungi rumah anda dari pencuri
?Kelebihan dan kekurangan kunci pintu digital (smart door lock)

Cara penggodam mengakses masuk ke WiFi anda

© scyther5 | 123rf

Anda mungkin fikir hanya dengan menggunakan kata laluan, ia sudah cukup untuk menghalang penggodam dari masuk ke sambungan WiFi rumah, tetapi sebenarnya ia hanya mampu menghalang jiran anda dari menumpang sambungan internet anda. Apatah lagi sekiranya anda menggunakan penyulitan (encryption) kata laluan WiFi tanpa sekuriti. Berikut merupakan beberapa cara penggodam boleh mengakses masuk ke WiFi rumah anda:

1. Tidak mengemaskini peranti pintar anda kepada perisian terkini

WiFi router anda memang mudah untuk digodam, terutamanya jika anda tidak menggunakan kata laluan WiFi tersulit (encrypted) dengan sekuriti seperti protokol WPA2 atau WPA3. Sebagai contoh, penggodam boleh mengetahui kata laluan router sekiranya anda memang tidak pernah menukar nama WiFi. Berapa kali anda pergi ke rumah rakan dengan nama WiFi dlink? Bagaimana pula mereka yang menggunakan kata laluan yang terlalu kerap digunakan seperti nombor 1 hingga 0?

Seterusnya, gajet pintar di rumah yang tidak dikemaskini dengan perisian tegar yang terbaru akan memudahkan akses masuk ke sambungan internet WiFi oleh penggodam. Para penggodam ini akan bekerja setiap masa untuk mencari kelemahan dan seterusnya menggodam gajet pintar anda untuk mendapatkan akses. Pada masa yang sama, pihak pembekal juga berusaha untuk mencari dan membaiki sebarang kelemahan untuk melindungi diri anda daripada penggodam ini, jadi mereka akan melancarkan sebarang kemaskini melalui perisian tegar ini bukan sahaja bagi menambah baik perisian yang sedia ada tetapi juga bagi menampung sebarang kelemahan dan serangan.

 Apa itu WPA2 atau WPA3?

WiFi Protected Access 2 (WPA2) adalah lebih baik daripada standard lama WEP kerana ia mencampuradukkan kunci penyulitan (encryption key) dan memastikan ia tidak diubah apabila anda menggunakan internet. Ia menggunakan Advanced Encryption Standard (AES) berbanding dengan TKIP,  bagi menutup sebarang potensi serangan yang ada pada WPA dan WEP asal. WPA 3 juga merupakan sistem baru yang terbaik untuk melindungi daripada serangan penggodam dengan peningkatan kekuatan kriptografi. Walaubagaimanapun, bukan semua peranti baru dilengkapi dengan WPA3.

2. Man-in-the-middle (MITM)

Sebenarnya, masih ada cara yang lebih dahsyat untuk penggodam ini masuk ke dalam sistem WiFi rumah anda. Salah satu cara ini dipanggil man-in-the-middle (MITM), di mana penggodam akan memintas komunikasi internet anda, atau secara mudahnya, mengawal internet anda. Sebagai contoh, anda mungkin menaip laman web Maybank2U sebagai carian internet seperti biasa namun bukan Maybank2U sebenar yang akan keluar, penggodam akan menggunakan perampasan (hijacking) DNS (Domain Name Server) untuk mempamerkan laman web palsu bagi menipu anda. Anda akan log masuk dengan maklumat kata laluan, yang akan dicuri oleh penggodam ini dengan jayannya. Bukan itu sahaja, mereka juga boleh memintas mesej antara anda serta ahli keluarga, menyamar sebagai orang lain untuk bertanyakan maklumat peribadi.

 3. Packet sniffing

Cara seterusnya ialah packet sniffing. Dengan cara ini, penggodam akan menggunakan gabungan sejenis alat dan perisian untuk membaca trafik laman web anda. Dengan cara ini, penggodam akan dapat membuat pemerhatian pada masa sebenar tentang laman web mana yang dilawati anda, dan apakah maklumat yang anda telah masukkan seperti maklumat log masuk dan kata laluan supaya mereka boleh mencurinya.

Bagaimana untuk pastikan WiFi rumah anda selamat?

© Tirachard Kumtanom | 123rf

1. Tukar nama rangkaian asal anda

Adakah sambungan internet WiFi rumah anda masih dengan nama “dlink” atau nama jenama router? Sudah tiba masanya untuk anda menukar nama (yang dikenali sebagai SSID, atau Service Set Identifier) supaya ia menyukarkan lagi penggodam untuk mengetahui jenama router yang digunakan. Sekiranya mereka tahu jenama yang digunakan, mereka akan tahu kelemahan router tersebut untuk dieksploitasi dan masuk ke sambungan internet anda. Elakkan menggunakan maklumat peribadi seperti nama.

Bagaimana untuk menukar nama rangkaian SSID:

 1. Masukkan alamat IP bagi router anda di laman web (seperti Google Chrome) untuk masuk ke interface web router anda. Ia biasanya 192.168.0.1 atau 192.168.1.1
 2. Anda akan ke halaman log masuk. Daftar masuk dengan menggunakan maklumat yang diberikan  Unifi.
 3. Pergi ke “Tetapan> Cari pilihan SSID atau WiFi name (nama WiFi) untuk menukarnya.

2. Cara nak tukar password WiFi

Pada asalnya, pekerja Unifi sudah memasang kata laluan router anda dengan sekuriti WPA2 atau WPA3. Ini bermakna bagi setiap peranti baru yang digunakan, anda mesti memasukkan kata laluan WiFi untuk mendapatkan sambungan internet di rumah. Namun, router dengan versi lama mungkin masih menggunakan penyulitan kata laluan WEP yang lama (password encryption). Berikut merupakan cara bagaimana anda boleh menyemak perkara ini:

 1. Masukkan alamat IP bagi router anda di laman web contohnya Google Chrome untuk pergi ke interface web router anda. Ia biasanya 192.168.0.1 atau 192.168.1.1
 2. Anda akan ke halaman log masuk. Daftar masuk dengan menggunakan maklumat yang diberi oleh Unifi.
 3. Pergi ke tetapan. Cari pilihan “Security”.
 4. Semak sama ada kata laluan router anda telah ditetapkan ke WPA2 atau WPA3. Masukkan kata laluan yang lebih kukuh. Ia perlu lapan karakter panjang (atau lebih lagi), dengan gabungan huruf besar dan kecil, nombor, dan simbol seperti @ dan $.

Untuk pilihan lain, anda boleh menukar kata laluan WiFi rumah secara kerap untuk mengurangkan peluang untuk digodam. Ia leceh sedikit kerana semua peranti perlu disambungkan semula ke WiFi anda.

Selain itu, anda juga boleh mengubah maklumat log masuk dan kata laluan router. Biasanya, anda hanya akan disediakan dengan tetapan asal, yang cukup mudah untuk sesiapa sahaja menggodam router anda. Ini yang anda perlu lakukan:

Untuk menukar kata laluan router:

 1. Masuk ke interface web router anda. Ia biasanya 192.168.0.1 atau 192.168.1.1
 2. Anda akan ke halaman log masuk. Daftar masuk dengan menggunakan maklumat yang diberikan  Unifi.
 3. Pergi ke tetapan atau “setting”. Cari pilihan  “Change Router Password” atau sesuatu yang lebih kurang sama
 4. Masukkan kata laluan baru. Jangan lupa untuk menyimpan tetapan tersebut.

3. Padamkan suis router jika tiada di rumah

Sekiranya tiada sesiapa di rumah, terutamanya waktu siang, padam sahaja suis — WiFi rumah. Apabila anda telah memadamkan suis WiFi, penggodam hampir tiada peluang untuk mengakses masuk ke sambungan internet rumah. Lebih bagus sekiranya anda mencabut palam elektrik router tersebut, sekaligus menghindari dari keroskan sekiranya berlaku litar pintas.

Walaupun begitu, ini tidak semestinya dapat menjimatkan bil elektrik anda.

4. Pastikan firewall telah dipasang

Firewall, salah satu cara untuk mengelakkan trafik dari mengakses masuk atau meninggalkan sambungan internet anda, bukan sahaja untuk komputer. Kebanyakan router jenis baru sudah dilengkapi dengan firewall sedia ada untuk melindungi daripada serangan penggodam. Biasanya, ia sudah dipasang , namun tidak salah jika mahukan kepastian.

 1. Masukkan web router  interface (antaramuka) melalui laman web dan log masuk.
 2. Cari “Firewall” atau “SPI Firewall”, atau yang lebih kurang sama.
 3. Jika ia belum diaktifkan, aktifkannya dengan  klik “save” kemudian “apply”.

5.Pastikan perisian tegar (firmware) anda dikemaskini

Hampir semua router moden boleh mengemaskini secara automatik apabila ada firmware yang baru, namun ia lebih selamat untuk menyemak semula firmware secara dalam talian (masuk ke interface web router anda) untuk pastikan ia adalah versi terkini. Perisian tegar atau firmware ini mempunyai piawaian sekuriti bagi rangkaian anda dengan bug fixes dan security patch terkini bagi memastikan tiada penggodam mengeksploitasi dan akses masuk.

Dalam masa yang sama, pastikan juga semua peranti pintar di rumah yang bersambung dengan internet, seperti kunci pintu pintar dan TV pintar, juga dikemaskini dengan firmware yang terbaru bagi tujuan yang sama. Jika sesuatu peranti tidak perlu disambungkan dengan WiFi rumah, ada baiknya anda biarkan sahaja.

Bagaimana mendapatkan kembali kata laluan WiFi yang hilang?

Anda hilang kata laluan WiFi atau tidak pasti apakah kata laluan yang baru untuk dikongsikan kepada tetamu di rumah? Berikut merupakan cara untuk menyemak kata laluan bagi sambungan internet WiFi rumah.

Bagaimana untuk menyemak kata laluan WiFi di komputer anda- Windows 10

 1. Pergi ke “Start” (ikon Windows di bahagian bawah di sebelah kiri), kemudian “Settings”, “Network & Internet”, “Network and Sharing Center”
 2. Di “Network and Sharing Center”, cari nama rangkaian WiFi network di sebelah “connections”
 3. Di bawah status“WiFi”, pilih “Wireless Properties”
 4. Seterusnya, klik pada tab “Security”, kemudian kotak “Show characters” untuk melihat kata laluan rangkaian WiFi anda.

Bagaimana untuk menyemak kata laluan WiFi di komputer anda – Apple Mac

 1. Kik ikon “Search” di bahagian atas sebelah kanan (simbol kanta pembesar), kemudian taip “Keychain Access” untuk mencari aplikasi tersebut dan klik.
 2. Pada tab sebelah kiri, klik “Passwords”
 3. Cari WiFi connection SSID
 4. Klik “Show Password”.

Bagaimana untuk menyemak kata laluan WiFi di telefon  bimbit – Android 10

 1. Pergi ke “Settings”, kemudian “Connections”, kemudian “WiFi”.
 2. Tekan pada  “QR Code” pada bahagian bawah kiri di skrin . Tangkap layar atau screenshot kod QR  tersebut.
 3. Gunakan aplikasi kod QR seperti TrendMicro’s QRScanner dan muat naik screenshot untuk melihat kata laluan tersebut.

Bagaimana untuk menyemak kata laluan WiFi di telefon – Apple iPhone

Anda tidak boleh menyemak kata laluan WiFi anda di iPhone tetapi anda boleh berkongsi kata laluan dengan kawan anda sekiranya mereka menggunakan iPhone. Berikut merupakan caranya:

 1. Pastikan iPhone anda bersebelahan dengan iPhone atau iPad kawan anda.
 2. Gunakan peranti mereka untuk cuba menyambungkan kepada sambungan internet WiFi anda.
 3. Pada iPhone anda, akan ada “Share Your WiFi”. Sahkan bahawa anda akan bekongsi kata laluan dan selesai!

Sebenarnya, melindungi Wifi rumah anda dari mana-mana penggodam sangat penting. Apa yang paling menarik, ia sangat mudah— anda hanya perlu mengikuti langkah di atas bagi memastikan anda melayari laman web dengan selamat. Selain itu, pastikan juga kata laluan WiFi rumah anda menggunakan sistem WPA2 atau WPA3, dan juga perisian (firmware) untuk semua gajet pintar yang bersambung dengan Wifi rumah ini dikemaskini secepat yang mungkin.

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK DI SINI:
⚠️8 barang wajib ada di dalam rumah jika berlaku kecemasan
⛩️Segalanya tentang grill rumah anda
?Cara lajukan internet wifi rumah anda

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain