Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara periksa defect rumah baru - Checklist, tips dan contoh gambar

test

*Artikel ini telah dikemaskini pada 8 Julai 2022.

Dalam artikel ini, jom baca perkongsian tips dan pengalaman pemilik rumah ini memeriksa kecacatan di rumah barunya, dalam tempoh DLP. Kami juga menyediakan checklist untuk semak defect rumah baru. 

Servis pemeriksaan rumah baru di Malaysia
© gahsoon/ gettyimages

Bagi pemilik rumah baharu, pastinya seronok apabila mendapat khabar berita bahawa rumah yang dalam pembinaan sudah siap dan akan menerima kunci tidak lama lagi. Pastinya anda sudah terbayangkan rumah baharu yang sempurna tanpa kecacatan dan sudah siap untuk didiami. Namun, sebelum anda boleh menjejakkan kaki ke rumah baharu anda, masih ada perkara yang perlu diselesaikan.

Apa itu Defect Liability Period atau DLP?

Bagi pembeli rumah yang masih dalam pembinaan, setelah rumah telah siap dibina, anda akan melalui sebuah tempoh yang dipanggil Defect Liability Period (DLP) atau Tempoh Liabiliti Kecacatan.

Tempoh liability kecacatan ataupun dikenali sebagai defect liability period (DLP) adalah tempoh jaminan daripada pemaju terhadap sebarang kecacatan pada hartanah. Tempoh masa tanggungan bermula daripada waktu milikan kosong dan kunci hartanah tersebut diserahkan kepada anda oleh pemaju. Jangka masa tanggungan tersebut adalah 24 bulan daripada tarikh anda menerima kunci.

Dalam artikel ini, kami akan kongsikan pengalaman pemilik rumah ini, Abdul Hanif, 31, dari Johor tentang pengalamannya dalam proses memeriksa rumahnya bagi sebarang defect rumah dalam tempoh DLP ni .

Alatan yang diperlukan untuk check defect rumah

Menurut Abdul Hanif, sebelum beliau datang melakukan pemeriksaan terhadap defect rumah, beliau telah membuat sedikit kajian tentang proses yang akan dilakukan. Beliau berkongsi beberapa tips yang boleh dilakukan pada hari pemeriksaan tersebut: Sebelum tarikh pemeriksaan tersebut, pastikan anda menyediakan beberapa peralatan yang diperlukan seperti berikut:

 • Pita pelekat (Masking tape)

Jangan gunakan pelekat atau sticker kertas kerana ia akan mudah tercabut dan basah sekiranya terkena hujan.

 • Lampu suluh

Lampu suluh boleh membantu untuk melihat kesan kecacatan yang mungkin tidak jelas pada mata kasar dan menyuluh celah-celah ruang yang tersembunyi. 

 • Pen penanda (Marker pen)

Warna yang jelas dan terang untuk ditulis. Pastikan anda menggunakan pen marker yang mudah luntur air kerana ia boleh menghilangkan kesan tulisan pada masking tape nanti.

 • Buku nota

Untuk anda tulis sebarang kecacatan atau defect bagi simpanan anda sendiri. Pastikan bagi setiap kecacatan, tuliskan lokasi di mana defect atau kecacatan itu berada.

 • Kamera atau telefon bimbit dengan kamera

Bagi setiap kecacatan rumah yang dijumpai, pastikan ambil gambar sebagai bukti dan rujukan di masa hadapan.

Dapatkan servis pemeriksaan defect rumah jika mampu

Jika mempunyai bajet yang lebih, anda juga boleh mendapatkan khidmat servis pemeriksaan defect rumah. Bagi Abdul Hanif, beliau ada sebab tersendiri akan kenapa beliau memilih untuk mendapatkan khidmat pemeriksaan defect rumah. 

“Saya ingin pastikan bahawa rumah yang saya dapat ini betul-betul diperiksa secara teliti. Rumah sudah dibeli dengan harga yang mahal, jadi saya nak pastikan saya berpuas hati,” ujarnya kepada kami.

BACA: Sistem kalis air untuk bilik mandi: Panduan untuk pemilik rumah

Checklist defect rumah baru: Apa yang perlu diperiksa

Bagi mereka yang masih keliru di mana untuk mereka perlu mula untuk memeriksa kecacatan rumah, Abdul Hanif kongsikan kepada kami bagaimana pengalaman beliau pada hari pemeriksaan tersebut.

Mula dengan pemeriksaan umum dahulu

Langkah 1: Periksa dinding – Perhatikan semua dinding pada ruang rumah. Selain pastikan ia dicat dengan baik, perhatikan jika terdapat sebarang keretakan atau watermark (kesan kebocoran) air pada dinding.

Pastikan setiap sudut disemak dengan teliti sebelum anda berpindah masuk. Apabila anda sudah berpindah masuk, ia akan menyukarkan lagi proses mengenalpasti kecacatan yang ada kerana ia mudah tersembunyi di sebalik perabot atau hiasan rumah.

Proses membaiki juga akan menjadikannya lebih sukar kerana anda terpaksa mengalihkan segala perabot yang sudah ada untuk dibaiki kembali. Selain itu, perhatikan jika terdapat kesan hitam kulapuk atau lumut pada dinding. Seterusnya, lihat kemasan dinding sama ada beralun atau tidak. Kesan dinding beralun menandakan dinding tersebut tidak diplaster dengan baik.

Langkah 2: Periksa lantai/jubin – Periksa jika terdapat keretakan, permukaan yang tidak rata, jubin berongga dan warna yang luntur. Pastikan juga jubin disambung ke dinding dengan sejajar.

Langkah 3: Siling – Perhatikan jika ada yang renggang, kesan kotoran, retak, cat tidak sekata atau kesan air.

Langkah 4: Kabinet dan permukaan kaunter – Selain daripada mencari kesan-kesan calar, periksa juga setiap laci dan almari untuk memastikan semuanya boleh dibuka dan ditutup dengan baik.

Buat pemeriksaan bermula di kawasan luar rumah anda

Segala kecacatan yang dijumpai bermula daripada pagar rumah anda, juga boleh diajukan kepada pihak pemaju. Bukan di luar pagar rumah ya! Ini termasuklah kerosakan atau sebarang keretakan pada longkang kecil di tepi rumah, keretakan pada dinding di luar rumah dan sebagainya. 

Langkah 5: Adakah pagar rumah anda berfungsi. Jika sudah berkarat atau tidak dapat dikunci, tandakan kecacatan tersebut untuk dicat semula atau dibaiki

periksa defect rumah_pagar
Pagar yang berkarat serta hasil kemasan yang tidak kemas (besi terkeluar daripada simen). © Abdul Hanif

Langkah 6: Perhatikan pada kawasan peti surat. Adakah peti surat yang dibina masih elok atau sudah rosak.

periksa defect rumah_peti surat
Kaca pada peti surat yang pecah. ©Abdul Hanif

Langkah 7: Jika kawasan luar rumah anda mempunyai saluran longkang, pastikan longkang yang dibina tidak retak atau rosak. Periksa juga saluran air hujan yang dialirkan pada longkang tersebut tidak tersumbat.

periksa defect rumah_longkang
Saluran air hujan pada longkang yang tersumbat. © Abdul Hanif

Langkah 8: Di kawasan tempat letak kereta, pastikan jika terdapat sebarang keretakan pada simen atau ketuk pada setiap kepingan jubin (tiles) untuk mengenalpasti jubin lompong. Jika jubin yang lompong ini tidak digantikan, tidak hairan jika bebanan berat daripada kereta yang diletakkan akan membuatkan ia pecah.

periksa defect rumah_jubin tiles
Ketuk pada setiap tiles untuk memastikan ia tidak lompong. © Abdul Hanif

Langkah 9:Seterusnya, perhatikan dinding di luar kawasan rumah. Adakah ia dicat dengan baik? Ada sebarang keretakan pada dinding luar?

Periksa setiap pemasangan yang dijanjikan oleh pihak pemaju (electrical and sanitary point)

Bagi setiap rumah yang dibina, sewaktu menandatangani Perjanjian Jual Beli Rumah (SPA), anda akan diterangkan tentang apa yang akan dipasang pada setiap ruang di dalam rumah. Pada hari melakukan pemeriksaan, pastikan setiap pemasangan ini telah dibuat.

Sebagai pemilik rumah, Abdul Hanif telah meminta pihak pemaju menyediakan senarai semak pemasangan (fitting checklist). Ini akan memudahkan lagi proses untuk menanda dan menentukan mana-mana pemasangan yang belum lengkap. Pastikan bilangan pada setiap ruang mencukupi dan tandakan sekiranya tiada.

periksa electrical and sanitary point
© Abdul Hanif

Langkah 10: Inspection sistem elektrik rumah baru

 • Lampu– Pasang semua lampu untuk memastikan ia menyala tanpa ada yang berkelip atau tidak bermentol. Perhatikan jika semua suis dipasang dengan baik dan tidak renggang.
 • Penyaman udara – Pastikan aksesori tambahan seperti alat kawalan jauh disertakan dan boleh berfungsi.
 • Punca kuasa elektrik – Bawa apa-apa barang elektrik seperti lampu kecil atau pengecas telefon untuk menguji soket punca kuasa.
 • Panel elektrik – Mungkin anda perlu mengupah juruelektrik untuk memastikan semua pendawaian dalam keadaan baik dan selamat digunakan. Pastikan tiada pendawaian yang terdedah.
 • Loceng pintu – Jika ada dipasang, cuba tekan untuk memastikan ia berfungsi.

Langkah 11: Inspection sistem paip rumah baru

 • Lekapan dan kepala paip – Pastikan semua paip berfungsi dan perhatikan jika terdapat calar atau bocor. Jika ia paip jenis campuran, pastikan air panas dan sejuk keluar pada saluran yang betul.
 • Pemanas air – Pasang dan biarkan air mengalir untuk memeriksa sama ada ia berfungsi atau tidak. Pastikan suhunya okey dan pemanas air tersebut sesuai untuk kegunaan harian.
 • Tekanan air – Jika tekanan air terlalu rendah, mungkin terdapat masalah dengan sistem paip anda.
 • Mangkuk tandas – Letakkan beberapa helai tisu tandas dan cuba pam untuk memastikan ia tidak tersumbat.
 • Longkang – Biar air mengalir untuk memeriksa sama ada sistem saliran berfungsi atau tidak. Penting untuk anda pastikan sistem saliran berfungsi dengan baik supaya air boleh mengalir dengan lancar. Ini perlu dilakukan di bahagian dapur, bilik mandi dan juga sinki.
 • Sinki, tab mandi dan pancuran – Pastikan air mengalir keluar dengan mudah. Sepatutnya tidak ada kesan-kesan mineral atau karat pada tab, pancuran dan dinding.
 • periksa defect rumah_paip air
  Buka paip air untuk memastikan air tidak bertakung. © Abdul Hanif

  periksa defect rumah_saliran air
  Suluh lampu pada saluran air bagi memastikan saluran air tidak tersumbat dan bertakung. © Abdul Hanif

Periksa setiap pintu dan tingkap di semua ruang

Langkah 12: Perhatikan sama ada setiap pintu dan tingkap ini berfungsi atau tidak. Pastikan anda membuka setiap pintu dan tingkap serta uji adakah ia benar-benar berfungsi dan boleh dikunci semula atau tidak. Perhatikan juga jika berlaku sebarang keretakan pada kaca tingkap.

periksa defect rumah_tingkap
Buka semua tingkap di dalam rumah untuk memastikannya berfungsi dengan baik. © Abdul Hanif

Bagi setiap kecacatan yang ditemui, jangan lupa untuk tandakan kecacatan tersebut dan catat di mana lokasi kecacatan ini. Jangan lupa mengambil gambar sebagai bahan bukti dan rujukan kelak.

periksa defect rumah_tanda kecacatan
Contoh tingkap yang rosak dan tidak boleh ditutup. Jangan lupa tandakan kecacatan tersebut. © Abdul Hanif

Buat laporan dan catat semua kecacatan pada borang yang disediakan oleh pihak pemaju

Langkah 13: Apabila anda sudah selesai mencatat segala kecacatan pada rumah, jangan lupa untuk mengisi segala maklumat di dalam borang yang disediakan oleh pihak pemaju. Jangan lupa untuk mendapatkan salinan borang yang diserahkan bagi tujuan rujukan pihak pemilik rumah.

BACA: 5 masalah perpaipan yang sering berlaku di apartmen bertingkat tinggi

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain