Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Berpindah rumah ketika waktu pandemik, apa cabarannya?

test

Waktu pandemik ini, banyak cabarannya. Setiap negeri mempunyai tahap SOP Pelan Pemulihan Negara (PPN) yang berbeza dan ianya perlu dipatuhi untuk mengekang penularan wabak ini sama juga jika hendak berpindah.

house-moving-services-malaysia
© tzido | 123rf

Namun, kita juga tidak dapat mengelak daripada perkara harian yang memerlukan kita untuk merentas daerah dan negeri. Nak tahu lebih lanjut apa cabaran berpindah waktu pandemik ini, jom teruskan membaca di iproperty.com.my.

Menurut perkongsian daripada Norhafiz Zulfakar, beliau yang berpindah dari kawasan sekitar Subang Jaya ke Setapak atas urusan pekerjaan pada mulanya agak leceh kerana tiada proses standard operasi (SOP) yang tetap. Malah peraturan juga berbeza kerana berpindah dari satu negeri yang mempunyai pelan fasa pemulihan yang berbeza. 

Pengurusan dan peraturan yang berbeza daripada Badan Pengurusan Bersama (JMB) 

Bagi anda yang bakal berpindah ke rumah berstatus strata atau kondominium, pastikan anda aturkan dahulu pertemuan dan maklumkan kepada Pengurusan Bersama (JMB) yang menguruskan segala hal berkenaan hartanah jenis kondominium anda. 

phase-two-of-ppn-sop-strata-building
© nizamkem | 123rf

Ketika Malaysia masih lagi dalam situasi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), setiap JMB pastinya mempunyai cara tersendiri untuk mengawal kebarangkalian jangkitan di dalam premis mereka. Pengurusan dan peraturan setiap JMB adalah berbeza, ada yang 100% mengikut arahan yang dikeluarkan pihak kerajaan, namun ada juga yang melonggarkan sedikit peraturan. 

Tambah Norhafiz lagi, kebanyakan JMB rata-ratanya di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor mengenakan peraturan supaya anda menyertakan permohonan 3 hari sebelum berpindah masuk atau keluar.

“Selain itu, anda juga perlu melepasi ketetapan dan mengisi borang deklarasi yang telah dikeluarkan oleh pihak Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan (KPKT). Bukan itu sahaja, daripada pihak JMB, anda juga perlu menyertakan surat Perjanjian Penyewaan (Tenancy Agreement) sebelum memulakan sebarang proses” katanya.

Nota: Walaupun terdapat sesetengah JMB yang melonggarkan peraturan ini, namun anda sebagai individu hendaklah bertanggungjawab dalam usaha kita bersama mengekang penyebaran penyakit ini.

BACA: Adakah hartanah strata anda diuruskan oleh JMB atau MC yang bertanggungjawab?

Servis penghantaran barangan

belchonock | 123rf

Menurut Norhafiz, berlaku juga sedikit kekeliruan dalam penghantaran barang ke destinasi rumah baharu beliau. Ada pihak yang memerlukan hanya individu sahaja mempunyai surat kebenaran lengkap dan ada pihak yang memerlukan anda untuk memastikan pekerja penghantar (mover) juga turut mempunyai surat lengkap dan disahkan bebas sebarang penyakit.

“Mengikut peraturan baharu yang diperkenalkan pihak KKM, servis penghantaran barang ini dibenarkan cuma para pekerja yang diupah untuk mengangkut barangan ke atas haruslah patuh kepada peraturan yang ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Servis penghantaran ini juga turut menyentuh penghantaran item dalam bilangan yang besar dan juga melibatkan penghantaran barangan elektrik”.

Tambah beliau, pihak JMB, kebanyakannya memerlukan pemohon untuk menghantar borang permohonan sehari lebih awal. Ada sesetengah JMB meminta anda untuk membayar deposit penghantaran barangan terutamanya dalam kuantiti yang besar.

Nota: Bagi anda yang berpindah rumah dari satu lokasi ke destinasi yang agak jauh, anda mungkin mengalami sedikit cabaran terutamanya daripada servis-servis kenderaan penghantaran. Ini disebabkan SOP yang berbeza digunapakai oleh setiap negeri. 

ARTIKEL MENARIK:
☑️Fasa Dua (PPN) – SOP dan aktiviti yang boleh dilakukan dan tidak dibenarkan di rumah strata
?23 senarai semak untuk pindah rumah

Proses renovasi rumah

Menurut Norhafiz, selesai proses pindah masuk, beliau dimaklumkan oleh pihak JMB bahawa dalam masa sekarang, sebarang proses renovasi TIDAK DIBENARKAN secara langsung.

Namun, ada kelonggaran untuk kerja-kerja yang tidak melibatkan bunyi bising yang berpanjangan. 

“Mungkin kerana sekarang ni kebanyakan orang bekerja dari rumah dan mereka mahu elakkan bunyi bising selain mambawa masuk pekerja luar yang kita pun tidak pasti status kesihatan mereka. Namun, ada juga kelonggaran seperti pemasangan pintu gril atau barangan eletrik, tapi cuma untuk unit kosong sahaja”

“Selain itu, buat anda yang hendak berpindah masuk, kebanyakan JMB di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor mengenakan peraturan kepada anda untuk memohon kebenaran 3 hari lebih awal sebelum mendapat sebarang kelulusan” tambahnya.

Perlu minta surat kebenaran pihak berkuasa

Beberapa minggu sebelum tarikh berpindah, pihak KPKT telah mengeluarkan arahan rasmi padai 1 Julai 2021 mengenai peraturan berpindah rumah yang memerlukan individu merentas negeri. Menurut Norhafiz, setidak-tidaknya mereka yang ingin berpindah rumah kini mempunyai maklumat yang tepat dan boleh dipercayai sebelum berpindah rumah.

SOP-Fasa-Pertama-Pelan-Pemulihan-Negara
© Abdul Razak Latif | 123rf

“Ya, arahan ini dikeluarkan sendiri oleh KPKT dan adalah maklumat terkini yang digazetkan pada 1 Julai 2021. Menurut mereka, Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal Menteri Kanan Pertahanan telah meletakkan peraturan ini dan tertakluk kepada SOP semasa yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan (KKM) bagi mengekang penularan wabak Covid-19’.

Pemasangan internet

Ini mungkin menjadi masalah kepada anda yang masih berada dalam negeri atau kawasan yang dibawah PKPD. Menurut perkongsian Norhafiz, KPKT telah meletakkan peraturan supaya sebarang jenis perpindahan dan pemasangan baru untuk perkhidmatan internet dan komunikasi adalah tidak dibenarkan secara langsung. 

“Sebelum berpindah, apa kata anda periksa dahulu destinasi perpindahan yang anda tuju. Tambah pula sekarang adalah musim kita semua terpaksa bekerja dari rumah (WFH) dan sambungan internet adalah satu keperluan buat masa sekarang.

“Namun ada setengah JMB yang memberi kelonggaran. Tambah-tambah pula transaksi untuk sebarang proses lebih selamat dijalankan melalui atas talian.” katanya.

Untuk memudahkan anda yang mempunyai rancangan untuk berpindah rumah, kami menyediakan senarai permohonan kelulusan bagi perpindahan di skim serata perintah kawalan pergerakan.

1. Dokumen
Pastikan anda mempunyai dokumen sewaan dan S&P

2. Kebenaran PDRM
Dapatkan kebenaran daripada balai Polis berhampiran untuk sebarang urusan rentas negeri yang melebihi radius 10KM

3. Bawa surat Lampiran 1
Dapatkan surat sokongan daripada JMB ski strata yang telibat

4. Bawa surat Lampiran 2
Termasuk surat pengisytiharan kendiri, keluarga serta pekerja bagi syarikat atau servis penghantaran (mover)

5. Pekerja servis penghantaran
Pastikan mereka sihat, bebas gejala dan bukan kontak rapat

6. Tetapkan tarikh spesifik
Pastikan anda mempunyai tarikh pindah masuk atau keluar yang spesifik untuk memastikan proses berjalan secara lancar.

BACA ARTIKEL LAIN:
?B40 dan M40: Adakah rumah lelong sesuai untuk anda?
?Apa itu hak milik strata dan kenapa ianya penting kepada pemilik rumah?
?Cara untuk mengelakkan wifi rumah anda dari digodam

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain