Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Belanjawan 2021: 9 projek hartanah, pembangunan dan infrastruktur yang wajar diambil perhatian oleh rakyat

test

Menerusi Belanjawan 2021, kerajaan terus komited membantu pemilikan hartanah dalam kalangan rakyat Malaysia serta memperluas kebolehhubungan dengan memperkenalkan pelbagai polisi, bantuan dan skim untuk pembangunan serta infrastruktur.

belanjawan 2021 malaysia
© Abdul Razak Latif/ 123RF

Pada 6 November 2020 yang lalu, kerajaan menerusi  Dato’ Sri Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz  selaku Menteri Kewangan ke-18 Malaysia telah membentangkan Belanjawan 2021. Ia merupakan agenda penting dalam memacu ekonomi, sosial, pendidikan dan dasar negara bermula 1 Januari 2021 ini. Sungguhpun begitu, wujud pelbagai reaksi di kalangan rakyat Malaysia termasuk Jemaah Menteri sendiri akan Belanjawan 2021.

Di saat pelbagai kementerian lain menghadapi pemotongan dana dan ada juga yang tiada dana yang diperuntukkan, kerajaan tetap komited dalam memastikan penyediaan perumahan yang kondusif dan berkualiti kepada golongan B40. Belanjawan 2021 yang menggalakkan pemilikan rumah pertama juga merupakan berita baik untuk rakyat Malaysia terutamanya golongan B40 dan M40.

Ini jelas menunjukkan industri hartanah , pembangunan dan infrastruktur di Malaysia tidak di anak tirikan sama sekali dan kerajaan sedar isu pemilikan hartanah adalah kompleks dan mustahil untuk diselesaikan dengan satu atau dua mekanisma sahaja.

1. Pengecualian duti setem 

belanjawan 2021 projek perumahan rakyat
© Kementerian Kewangan Malaysia (MoF)

Kerajaan menggalakkan pemilikan rumah untuk hartanah dengan memberikan pengecualian duti setem ke atas surat cara pindah milik/ Memorandum of Transfer (MoT) dan perjanjian pinjaman bagi pembelian rumah sehingga RM500,000 bermula dari Januari 2021 hingga 31 Disember 2025.

2. Perumahan golongan berpendapatan rendah (B40)

Golongan B40 boleh menarik nafas lega apabila kerajaan memperuntukkan RM1.2 bilion bagi membina perumahan yang selesa dan berkualiti untuk golongan berpendatan rendah. Ini termasuklah peruntukkan untuk membina Program Perumahan Rakyat (PPR), Rumah Mesra Rakyat (RMR) dan Program Perumahan Penjawat Awam Malaysia (PPAM).

BACA: HOC 2020 (Kempen Pemilikan Rumah) kini dilanjutkan sehingga 2021! Berikut apa yang perlu anda tahu

3. Rumah Mesra Rakyat (RMR) 

Sebanyak RM315 juta diperuntukkan kerajaan untuk membina 3,000 RMR menerusi Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB). Buat pengetahuan anda, SPNB yang dimiliki Kementerian Kewangan merupakan pemaju hartanah tempatan yang ditubuhkan pada tahun 1997.

RMR ini diwujudkan bagi membantu golongan berpendapatan rendah seperti penoreh getah, pekebun kecil dan keluarga yang tidak berkemampuan yang tidak mempunyai rumah atau mendiami rumah yang daif akan tetapi memiliki tanah untuk membina rumah sendiri yang lebih sempurna dan selesa.

4. Perumahan Penjawat Awam (PPAM)

belanjawan 2021 rumah mesra rakyat (RMR)
© Kementerian Kewangan Malaysia (MoF)

Penjawat awam sedia ada juga bakal menerima manfaat besar apabila RM310 juta diperuntukkan untuk membina lebih banyak unit kediamaan PPAM di seluruh negara. Penjawat awam boleh memohon pinjaman melalui Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA). Anda boleh rujuk cara-cara memohon LPPSA di sini.

5. Skim Sewa untuk Dimiliki/ Rent-to-Own (RTO)

Tambahan sebanyak RM1 bilion bagi membina 5,000 rumah PR1MA khusus untuk pembeli rumah pertama menerusi Skim RTO di seluruh negara. Kerajaan juga akan bekerjasama dengan institusi kewangan terpilih untuk menyediakan Skim RTO yang akan dilaksanakan sehingga tahun 2022.

6. Projek-projek baharu

belanjawan 2021 untuk pembangunan RMK-12
© Kementerian Kewangan Malaysia (MoF)

Sebanyak RM3.8 bilion akan dibelanjakan bagi pembangunan tujuk projek baharu di seluruh negara iaitu :-

 •  Jambatan Klang Ke-3
 •  Central Spine Road
 •  Jambatan Sungai Marang
 •  Jalan Persekutuan
 •  Lingkaran Pulau Indah
 •  Lebuhraya Pan Borneo Sabah
 •  Jalan Pintasan Cameron Highlands

BACA: Kadar duti setem terkini & 6 kos lain untuk membeli rumah tahun ini

7. Koridor Wilayah Pembangunan Ekonomi 

Projek di lima koridor wilayah ekonomi akan diteruskan. Kerajaan bakal membelanjakan RM780 juta untuk pembangunan berikut:

 • Sistem Pengangkutan Bas Rapid Transit di 3 Laluan Berkapasiti Tinggi dan Pembinaan “Busway” di kawasan pembangunan Iskandar Regional Development Authority (IRDA)
 • Pembinaan Jambatan Palekbang ke Kota Bharu, Kelantan di bawah Wilayah Ekonomi Pantai Timur/ East Coast Economic Region (ECER)
 • Zon Pembangunan Khas  di Yan dan Baling, Kedah di bawah Wilayah Ekonomi Koridor Utara/ Northern Corridor Economic Region (NCER)
 • Projek Infrastruktur di Kawasan Perindustrian Samalaju, Sarawak di bawah Koridor Tenaga Diperbaharui Sarawak/ Sarawak Corridor of Renewable Energy (SCORE)
 • Penyambungan Projek Pembesaran Pelabuhan Kontena Sapangar Bay, Sabah di bawah Koridor Pembangunan Sabah/ Sabah Development Corridor (SDC)

8. Pembangunan Kwasa Damansara

belanjawan 2021 pembangunan sabah sarawak
© Kementerian Kewangan Malaysia (MoF)

Sebanyak RM50 bilion telah diperuntukkan untuk membangunkan Kwasa Damansara yang dijangka mampu menghasilkan 100,000 peluang pekerjaan dan menggalakkan pembinaan unit kediaman sehingga 250,000 unit.

9. Program Pinjaman Pembangunan Ladang Hutan (PPLH) 

RM500 juta diperuntukkan sebagai dana pusingan bagi pembangunan ladang hutan yang berkeluasan empat hektar atas kapasiti pembangunan di seluruh negara.

Apa yang pasti Belanjawan 2021 bukanlah belanjawan yang terbaik pernah dibentangkan. Tetapi, sekurang -kurangnya kita dapat melihat industri hartanah tidak dipinggirkan dari sudut membantu pemilikan hartanah dalam kalangan golongan B40 dan M40. Selain itu, wujud bajet yang begitu besar untuk pembangunan kawasan baharu dan infrastruktur. Ini merupakan berita gembira yang dinanti-nantikan khususnya projek pembangunan Kwasa Damansara dan Lebuhraya Pan Borneo Sabah/ Pan Borneo Highway Sabah.

Artikel asal ini diterbitkan oleh Majalah Labur dan ditulis oleh 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain