Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Belanjawan 2021: 13 Insentif kewangan seperti pelepasan cukai, bantuan kerajaan, subsidi dan banyak lagi!

test

Kerajaan Malaysia telah mengumumkan pelbagai bantuan kepada rakyat bagi mengurangkan kos sara hidup dan meringankan sedikit beban kewangan berikutan wabak Covid-19.

belanjawan-2021
© Ministry of Finance Malaysia (MoF).

Belanjawan 2021 yang telah lama dinantikan ini dibentangkan oleh Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz pada 7 November 2020. Dengan tema “Teguh Kita, Menang Bersama”, belanjawan tahun ini mempunyai peruntukan sebanyak RM322.5 bilion, berbanding RM297 bilion tahun lalu.

BACAAN POPULAR:
🏘️ Insentif Belanjawan 2021 untuk pemilikan rumah pertama bagi B40 dan M40.
🏗️ Belanjawan 2021: Kenali inisiatif-inisiatif terkini berkaitan industri hartanah.

1. Bantuan tambahan di bawah program Bantuan Prihatin Rakyat (BPR)

Pakej Bantuan Prihatin Nasional (BPN) yang diumumkan pada September 2020 telah digantikan dengan Bantuan Prihatin Rakyat (BPR). Tahun depan, kerajaan akan meneruskan pakej bantuan kewangan yang lebih bersasar. Secara keseluruhan, RM6.5 bilion telah diperuntukkan bagi pembayaran berikut:

 • Pasangan suami isteri yang berpendapatan kurang daripada RM2,500 dengan seorang anak akan mendapat RM1,200. Pasangan dengan 2 anak atau lebih akan mendapat RM1,800.
 • Pasangan suami isteri yang berpendapatan antara RM2,501 hingga RM4,000 dengan seorang anak akan mendapat RM800. Pasangan yang mempunyai lebih daripada 2 anak akan mendapat RM1,200.
 • Pasangan suami isteri yang berpendapatan antara RM4,001 hingga RM5,000 akan mendapat RM500 jika mempunyai 1 anak. Pasangan yang mempunyai lebih daripada 2 anak akan memperoleh RM750.
 • Individu bujang yang berpendapatan kurang daripada RM2,500 akan mendapat RM350 (kelayakan umur dikurangkan kepada 21 tahun).

2. Pengecualian cukai atas sebab-sebab perubatan

Pandemik global Covid-19 telah menyukarkan berjuta-juta rakyat yang sedang bergelut dari segi kewangan. Dengan itu, kerajaan akan meningkatkan pengecualian cukai bagi situasi berikut:

 • Pengecualian cukai RM8,000 jika mana-mana ahli keluarga anda (pasangan dan anak-anak) menjalani rawatan perubatan untuk penyakit serius. Sebelum ini pengecualian dihadkan sebanyak  RM6,000.
 • Pengecualian cukai RM8,000 (dahulu RM5,000) untuk pemeriksaan kesihatan, keperluan khas dan rawatan ibu bapa anda.
 • Jika anda membuat pemeriksaan perubatan penuh, anda juga boleh mendapatkan pengecualian cukai RM1,000.

3. Pengurangan cukai pendapatan

© thamkc | 123rf

Cukai pendapatan akan dikurangkan sebanyak 1% bagi mereka yang berpendapatan antara RM50,000 hingga RM70,000 setahun. Bagi tahun-tahun taksiran 2020 dan 2021, dicadangkan supaya had pengecualian cukai pendapatan dinaikkan daripada RM10,000 kepada RM20,000 bagi setiap tahun perkhidmatan penuh. Ini adalah untuk membantu pembayar cukai yang telah kehilangan pekerjaan akibat pandemik Covid-19.

4. Pembayaran “one-off” untuk petugas barisan hadapan

Sejak Mac 2020, petugas barisan hadapan bekerja siang dan malam untuk menyelamatkan ramai pesakit, terima kasih, semua! Sebagai tanda penghargaan, kerajaan telah menyediakan elaun sebanyak RM600 sebulan. Sebagai tambahan, Belanjawan 2021 memperuntukkan bayaran elaun secara “one-off: sebanyak RM500 kepada pegawai perubatan. Memang wajar!

BACA: Senarai dan tips pelepasan cukai pendapatan LHDN untuk e-Filing 2020

5. B40 mendapat baucar untuk membeli skim insurans Perlindungan Tenang

Pastinya, pengajaran hidup terbesar  tahun ini ialah kehidupan itu terlalu berharga. Malangnya, tidak semua orang mampu membayar insurans hayat. Kerajaan akan membantu dengan menyediakan baucar RM50 untuk golongan berpendapatan B40 untuk membeli insurans di bawah Program Baucar Perlindungan Tenang. Terdapat juga pengecualian duti setem untuk semua produk Takaful dan insurans di bawah skim Perlindungan Tenang, tidak melebihi RM100 setiap tahun untuk tempoh 5 tahun akan datang.

6. Kredit telco untuk golongan B40

Bekerja dan belajar dari rumah telah menjadi lumrah sejak beberapa bulan kebelakangan ini. Inilah sebabnya kerajaan komited untuk memastikan golongan B40 mempunyai akses internet yang selamat melalui Program Jaringan PRIHATIN.

Individu yang layak akan menerima RM180 dalam bentuk kredit supaya mereka mendapat sambungan internet yang baik dan stabil. Inisiatif ini akan menelan belanja kerajaan sebanyak RM1.5 bilion dan dijangka memberi manfaat kepada 8 juta individu daripada golongan B40.

BACA: Insurans pinjaman perumahan yang mana patut saya pilih – MRTA atau MLTA?

7. Moratorium pinjaman akan diteruskan tetapi bagi golongan B40 sahaja

Abdul Razak Latif / 123rf

Bermula dari Disember 2020, bank akan menambah baik Bantuan Bayaran Balik Pinjaman (TRA) yang disasarkan kepada peminjam B40 yang juga penerima Bantuan Prihatin Rakyat. Ini termasuk perusahaan mikro tetapi hanya untuk mereka yang mempunyai jumlah pinjaman sebanyak RM150,000.

2 kategori ini boleh memilih opsyen di bawah:

 • Menangguhkan bayaran pinjaman bulanan mereka untuk 3 bulan akan datang,
 • Mengurangkan 50% daripada bayaran pinjaman bulanan mereka untuk 6 bulan akan datang,
 • Bagi golongan M40 yang terjejas, jangan risau – anda boleh membuat pengisytiharan diri mengenai kekurangan pendapatan. Anda juga boleh meminta bantuan bayaran balik pinjaman.

 Jika inginkan mana-mana pilihan moratorium ini, hubungi bank anda segera.

8. Elaun Mencari Pekerjaan (JSA) dilanjutkan 3 bulan pada tahun 2021

Bagi mereka yang masih mencari pekerjaan, anda akan menerima Elaun Mencari Pekerjaan (JSA) sehingga 9 bulan di bawah penambahbaikan Sistem Insurans Pekerjaan (EIS), suatu skim yang memberi manfaat kepada rakyat Malaysia yang menganggur dan bantuan pencarian pekerjaan sekiranya mereka kehilangan pekerjaan atas sebab-sebab seperti penutupan syarikat, pengurangan pekerja dan sebagainya.

Sekarang ini, JSA hanya untuk tempoh 6 bulan. Pada 2021, kadar elaun ini adalah 80 peratus pada bulan pertama, 50 peratus untuk bulan kedua sehingga bulan keenam dan 30 peratus untuk tiga bulan terakhir. Kerajaan akan memperuntukkan RM150 juta untuk pelanjutan JSA dan pembayaran disasar membantu sehingga 130,000 pencari kerja.

9. Anda boleh mengeluarkan wang dari Akaun 1 KWSP anda

Kerajaan membenarkan pencarum KWSP mengeluarkan RM500 sebulan dari Akaun 1 mereka mulai Januari 2021 – untuk tempoh 12 bulan atau sehingga RM6,000. Elaun baharu ini adalah tambahan kepada bantuan kewangan i-Lestari sedia ada yang bermula pada April 2020 yang membolehkan anda mengeluarkan RM500 setiap bulan dari Akaun 2 KWSP.

Diingatkan bahawa bermula pada tahun 2021, caruman KWSP pekerja akan dikurangkan daripada 11% kepada 9% sehingga akhir tahun. Selain itu, di bawah Belanjawan 2021 rakyat akan dibenarkan menggunakan wang dari Akaun 2 KWSP untuk membeli insurans.

10. Lebih banyak insentif pengambilan pekerja di bawah PERKESO

© JimmyFam | Getty Images

Kerajaan akan meneruskan Program Insentif Pengambilan Pekerja di bawah PERKESO. Berita baik? Insentif ini juga meningkat:

 • Pekerja yang berpendapatan RM1,500 ke atas akan mendapat sehingga 40% daripada pendapatan bulanan mereka, tertakluk kepada insentif maksimum RM4,000 – ini dipertingkatkan daripada kadar rata sebelumnya sebanyak RM800 sebulan.
 • Majikan akan mendapat jumlah insentif sebanyak 60% (peningkatan 20%) jika syarikat mengupah pekerja kurang upaya, penganggur dan mereka yang diberhentikan kerja.
 • Majikan di dalam sektor kebergantungan tinggi (contoh, industri pembinaan) yang menggantikan pekerja asing dengan pekerja tempatan akan mendapat insentif khas 60% daripada gaji bulanan, di mana 40% akan diberi kepada syarikat dan baki 20% kepada pekerja tempatan.
 • Majikan yang mengupah graduan baharu untuk program perantisan akan mendapat insentif RM1,000 selama 3 bulan.

Di samping itu, program subsidi upah telah dilanjutkan dan kini akan disasarkan kepada mereka yang bekerja di sektor pelancongan dan peruncitan. Seorang pekerja yang berpendapatan RM4,000 ke bawah akan mendapat RM600 sebulan. Bagi majikan, had 200 pekerja bagi setiap permohonan kini dinaikkan kepada 500 pekerja.

11. Dana untuk pemahiran semula dan peningkatan kemahiran

Pasaran pekerjaan semakin kompetitif semasa pandemik yang masih berterusan. Jika anda sedang mencari pekerjaan atau ingin naik pangkat, kerajaan memperuntukkan RM150 juta kepada program Kementerian Pengajian Tinggi persijilan profesional (KPT-PACE).  Graduan baharu akan layak mendapat baucar RM3,000 untuk meneruskan kursus persijilan profesional di universiti awam atau swasta.

Selain itu, inisiatif berikut telah diumumkan:

 • RM100 juta diperuntukkan kepada Tabung Pembangunan Sumber Manusia (HRDF) untuk melaksanakan latihan bagi pekerja swasta.
 • Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) akan mendapat RM100 juta untuk melatih tenaga kerja sedia mengenai pengetahuan teknologi.
 • Latihan keusahawanan bernilai RM30 juta oleh PERHEBAT yang akan memberi manfaat kepada tentera veteran Malaysia..

12. Insentif e-dompet untuk golongan belia

Untuk menggalakkan penerimaan e-dompet di kalangan belia Malaysia, kerajaan akan mengkreditkan RM50 kepada belia berusia 18 hingga 20 tahun melalui Program eBelia.

13. Insentif perumahan untuk pembeli rumah kali pertama

Untuk membantu pemilikan rumah, kerajaan akan menguatkuasakan yang berikut:

 • Pengecualian penuh duti setem ke atas instrumen pindah milik dan perjanjian pinjaman sehingga Disember 2025, untuk pembelian hartanah kediaman berharga sehingga RM500,000.
 • Pengecualian duti setem ke atas perjanjian pinjaman dan instrumen pindah milik yang diberikan kepada pembeli rumah asal projek perumahan terbengkalai akan dilanjutkan selama 5 tahun lagi. Sila ambil perhatian bahawa ini hanya untuk projek perumahan terbengkalai yang disahkan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).
 • Skim Sewa Untuk Milik (RTO) sehingga 2022. Ini melibatkan 5,000 rumah PR1MA bernilai lebih RM1 bilion.

Untuk artikel lebih lanjut anda boleh baca artikel ini: Belanjawan 2021: 4 inisiatif untuk galak golongan B40 dan M40 beli rumah pertama.

ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:

💰 Berbaloi beli rumah baru dengan pengecualian duti setem. 
🤑 Kini anda boleh keluarkan duit akaun 1 KWSP sehingga RM6,000!
😲 Beli rumah bernilai RM500K dan jimat sebanyak RM 61,250 dengan HOC.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain