Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 Bazar Ramadhan 2021 untuk dikunjungi dan SOP MKN yang anda perlu patuhi

test

Masih mencari senarai lokasi bazar ramadhan 2021 yang ingin dikunjungi? Kami ada, tapi  dah seronok berbelanja tu jangan sampai terlupa nak patuhi SOP pula. Baca artikel ini untuk ketahuinya!

senarai bazar ramadhan 2021 untuk anda kunjungi
© Nora Carol Photography/ gettyimages

Penafian: Berdasarkan tarikh artikel ini ditulis, terdapat beberapa buah negeri yang telah membatalkan penganjuran bazar Ramadhan 2021 iaitu Sabah dan Kelantan bagi mengelakkan penularan wabak COVID19. Sebarang perubahan terhadap pembatalan terhadap senarai lokasi bazar Ramadhan yang dikongsikan ini adalah tertakluk kepada pihak berkuasa dan di luar bidang kami. Sebarang maklumat yang dikongsikan hanyalah berdasarkan informasi semasa.

Sebut sahaja bazar Ramadhan atau bulan puasa, pasti anda sudah terbayang-bayang pelbagai pilihan juadah  makanan bazar Ramadhan, air bazar Ramadhan, dan beraneka lagi menu bazar Ramadhan yang cuma disajikan pada bulan yang mulia ini. Alahai, kecur air liur dibuatnya! 

Selepas wabak COVID-19 yang melanda, akhirnya, pada tahun ini kita sudah boleh diberi kelonggaran untuk  berkunjung ke bazar Ramadhan dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN). Berbeza dengan tahun lepas di mana bazar Ramadhan 2020 dibatalkan. Bagi mereka yang sudah tidak sabar lagi untuk berkunjung ke bazar Ramadhan pada tahun ini,  kami kongsikan senarai lokasi bazar Ramadhan 2021 dan SOP MKN yang anda perlu patuhi.

SOP MKN di bazar Ramadhan

Kemeriahan Bazar Ramadhan Jalan Tuanku Abdul Rahman (TAR) sebelum COVID-19, dan sebelum ia dipindahkan ke Jalan Raja. © Abdul Razak Latif / 123RF

Seronok-seronok juga, tetapi ingat kita masih lagi belum lagi belum bebas dari wabak COVID-19. Oleh itu, walaupun telah diberi kelonggaran, berikut merupakan SOP yang perlu dipatuhi di bazar Ramadhan dan  bazar raya atau bazar Aidilfitri. Ia dibahagikan kepada beberapa kategori. Secara umumnya, terdapat beberapa perkara dalam SOP di bazar Ramadhan yang perlu dipatuhi iaitu:

 • Konsep jualan bagi bazar Ramadhan ini hanya secara take away atau bungkus sahaja dengan barangan jualan makanan dan minuman sahaja.
 • Pembersihan serta prosedur nyah kuman akan dilakukan setiap hari
 • Waktu operasi bazar Ramadhan 2021 bermula dari jam 3.00 petang hingga 8.00 malam sahaja

SOP MKN untuk pelanggan

Sebagai pelanggan dan pengunjung bazar ramadhan, berikut merupakan SOP yang wajib anda patuhi:

 • Sebelum memasuki bazar dan di setiap gerai, pelanggan atau pengunjung wajib mendaftar dengan menggunakan aplikasi MySejahtera atau buku pendaftaran yang disediakan di pintu masuk dan setiap gerai.
 • Menjalani saringan suhu badan di pintu masuk dengan suhu tidak melebihi 37.5 darjah celcius. Jika didapati suhu tinggi, pelanggan tidak dibenarkan untuk masuk sama sekali.
 • Pelanggan diwajibkan memakai face mask atau pelitup muka serta menggunakan pensanitasi tangan (hand sanitiser)  yang disediakan di pintu masuk.
 •  Bilangan pelanggan perlu mengikut nisbah 1 gerai 2 pengunjung pada satu-satu masa
 • Pelanggan beratur dengan jarak 1 meter ditanda di setiap gerai

SOP MKN untuk peniaga

Dari aspek pemeriksaan kesihatan, berikut merupakan SOP yang perlu dipatuhi oleh pihak peniaga:

 • Semua peniaga, pelesen dan pembantu atau pekerja akan diambil suhu badan dan diperiksa untuk sebarang gejala setiap hari .
 • Mana-mana peniaga atau pekerja bazar yang mempunyai suhu melebihi 37.5 celcius dan menunjukkan simptom seperti sakit tekak , batuk , selsema , susah bernafas tidak dibenarkan bertugas

Dari sudut pemakaian, pihak peniaga wajib mematuhi syarat seperti berikut:

 • Wajib memakai pelitup muka, dan apron pakai buang
 • Digalakkan memakai pelindung muka (face shield) dan sarung tangan pakai buang plastik sewaktu mengendalikan gerai
 • Perlu memakai pas yang disediakan oleh pihak penganjur

SOP MKN untuk penganjur

Bagi kawalan keselamatan, lalu lintas dan pembersihan, ia akan dijalankan oleh pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL)/ Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), RELA dan penganjur yang akan memberi tumpuan kepada laluan masuk / keluar /perimeter. 

Berikut merupakan tugas-tugas DBKL/PBT, RELA dan penganjur:

 • Menyediakan pelan lokasi yang menunjukkan maklumat susun atur , tanda jarak dan tunjuk arah
 • Menetapkan  kedudukan petak gerai di lokasi perniagaan
 • Memastikan pematuhan kawalan peniaga dan pengunjung
 • Memastikan SOP MKN dan  Kesihatan Makanan dipatuhi
 • Menutup gerai berkaitan/ bazar jika GAGAL patuhi SOP.

BACA: 8 tip berhari raya Aidilfitri Ketika PKPB

Senarai bazar Ramadhan 2021

kuih bazar ramadhan 2021
© Nora Carol Photography/ gettyimages

Dah tak sabar kan? Tunggu apa lagi, jom kita tengok semua bazar Ramadhan ni!

Kuala Lumpur dan Selangor

Di KL dengan Selangor ni memang banyak pilihan bazar Ramadhan dengan pelbagai menu istimewa. Kalau anda sibuk bekerja dan tak sempat nak memasak juadah berbuka, boleh la singgah dan beli apa yang patut.

1. Bazar Ramadhan Taman Medan

Lokasi: Tapak Pasar Pagi PJS 2D, Taman Medan

Stesen tren terdekat: KTM Kg Dato Harun

Bertempat di Taman Medan di daerah  Petaling Jaya,  ia merupakan salah satu bazar Ramadhan yang popular di negeri Selangor. Ia terkenal kerana saiz bazar yang besar dan semestinya mempunyai pelbagai pilihan menu bazar ramadhan.

Antara pilihan air bazar Ramadhan yang unik di sini ialah air jus tembikai original yang tidak mempunyai sebarang bahan pengawet atau perasa. Pasti sangat enak untuk dijadikan sebagai menu minuman untuk berbuka puasa. Sedap dan menyegarkan!

Bukan itu sahaja, daerah Petaling Jaya juga terkenal dengan pelbagai pilihan hartanah sewa yang menarik. Nak tahu hartanah sewa apa yang paling popular di Petaling Jaya ini? Inilah 5 hartanah sewa dengan carian tertinggi di Petaling Jaya.

2. Bazar Ramadhan Kg Baru

Lokasi: Jalan Raja Alang, Chow Kit, 50300 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Stesen tren terdekat: LRT Kg Baru

bubur lambuk kampung baru sempena ramadhan 2021
© Hafizul Husaini/ 123RF

Kampung Baru bukan sahaja terkenal dengan sejarahnya yang tersendiri, tetapi menjelang sahaja bulan Ramadan, ia tidak asing lagi dengan suasan yang meriah dengan pengunjung. Bukan sahaja makanan bazar Ramadan yang dihidangkan mempunyai pelbagai pilihan, malah ia juga mempunyai beberapa menu bazar ramadhan yang unik dan mungkin tidak boleh di dapati di tempat lain. Resepi bubur lambuk ini juga merupakan resipi turun-temurun sejak 100 tahun lalu

Bagi mereka yang rindu dengan rasa bubur lambuk Kampung Baru, jangan sedih, kerana pada tahun ini tradisi itu akan diteruskan kembali. Program pengagihan bubur lambuk ini akan diteruskan kembali di perkarangan masjid kepada orang ramai dengan mengikuti SOP yang telah ditetapkan. Seronoknya!

Antara salah satu sebab bazar Ramadhan Kampung Baru ini menjadi tumpuan ramai ialah lokasinya yang strategik di tengah bandar dan dekat dengan pelbagai kemudahan pengangkutan awam seperti  Stesen LRT Kampung Baru di laluan Kelana Jaya. Bagi mereka yang ingin mengelakkan kesesakan jalan raya, anda boleh mengambil alternatif menggunakan pengangkutan awam ini.

3. Bazar Ramadhan Subang Jaya

Lokasi: USJ 4, Subang Jaya (Jalan USJ 4/5)

Stesen tren terdekat: LRT Taipan

nasi arab lamb shank chef ammar
© photographer/ gettyimages

Sebut sahaja bazar Ramadhan di USJ 4 Subang Jaya ini, pasti tidak asing lagi dengan salah satu tarikan hidangan Timur Tengah di gerai Chef Selebriti Ammar. Antara hidangan yang terkenal di gerai ini ialah Nasi Mandi Lamb Shank dan juga Saffron Egg. Lamb Shank ini akan dimasak selama 3 jam sebelum dihidang bagi memberi tekstur daging yang lembut tetapi masih lagi penuh dengan rasa. 

Tak minat dengan hidangan Timur Tengah? Jangan bimbang, pelbagai pilihan menu bazar Ramadhan yang lain turut dijual di sini. Tidak kira bagi anda yang gemarkan menu tradisional sehinggalah masakan barat, semuanya ada di sini!

4. Bazar Ramadhan Putrajaya

Putrajaya bukan sahaja merupakan bandar terancang dan pusat pentadbiran persekutuan ibu negara Malaysia, tetapi juga mempunyai pilihan bazar yang menarik. Pada tahun 2021, Perbadanan Putrajaya telah membahagikan lokasi bazar Ramadhan ini kepada beberapa lokasi yang lebih kecil iaitu:

Kecil bukan bermaksud tak meriah ye! Kesemua lokasi ini akan menghimpunkan sejumlah lebih 200 gerai dengan beraneka menu bazar Ramadhan. Sebelum ini, Bazar Ramadhan Putrajaya popular dengan pelbagai pilihan menu makanan yang unik dan juga menu menarik dari negeri-negeri di Malaysia. 

Antara menu bazar Ramadhan yang menarik pernah dijual dan mesti di cuba ialah:

 • Mee Tonggek
 • Pesta Colek
 • Ayam Champion dan banyak lagi.

Melaka

5. Bazar Ramadhan di Melaka

asam pedas melaka
© Adma Ventures/ 123RF

Pada tahun ini, Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah telah mengumumkan beberapa lokasi yang akan dijadikan sebagai bazar Ramadhan di Melaka iaitu:

 • Dataran Klebang/ Dataran 1 Malaysia
 • Taman Seri Telok Mas
 • Dataran Pahlawan Melaka
 • Dataran Muara Sg. Melaka
 • Padang Dataran Pahlawan
 • Jalan Hang Tuah
 • Tapak Parkir Tesco
 • Tapak Parkir Taman Lagenda
 • Jalan Lagenda 2, dan Jalan Lagenda 3
 • Taman Seri Duyong
 • Parkir SPA City Mall
 • Stadium Hang Jebat

Jadi, apa yang anda patut cuba di bazar Ramadhan Melaka ini? Melaka sudah tentunya sangat terkenal dengan masakan asam pedas, jadi sudah semestinya ia menjadi salah satu pilihan utama bagi menu bazar Ramadhan.

Selain itu, jangan lupa untuk mencuba Coconut Shake Kelebang yang sudah semestinya, sedap, lemak dan berkrim. Ia sangat popular sebagai salah satu minuman bazar Ramadhan yang terkenal.

Negeri Sembilan

6. Bazar Ramadhan di Seremban

masak lemak cili api negeri sembilan
© Suhailee Johari/ gettyimages

Jom kita lihat senarai lokasi yang telah diluluskan oleh Majlis Perbandaran Seremban untuk bazar Ramadhan pada tahun ini. Pada tahun ini, sebanyak 32 lokasi bazar Ramadhan telah diluluskan di Seremban.

Antara lokasi bazar Ramadan yang diluluskan di Seremban ialah di:

 • Stadium Tuanku Abdul Rahman
 • Paroi
 • Taman Sri Pag
 • Pusat Bandar Senawang 2
 • Taman Desa Rhu
 • Pekan Senawang Jaya
 • tempat letak kereta di Taman Matahari Heights
 • Taman Sri Pulai 3
 • One Avenue Seremban 2
 • Taman Ampangan
 • dan tempat letak kereta Taman Forest Heights

Apalah Negeri Sembilan tanpa masakan trademark, masakan Cili Api. Awas bagi mereka yang tidak tahan pedas ye, masakan cili api orang Nogori ini lebih pedas dengan apa yang biasa anda makan. Hidangan ini selalu dibuat dalam pilihan lauk seperti ayam, daging salai dan udang. Makan sahaja dengan nasi putih sewaktu berbuka puasa, pasti bertambah-nambah nasi!

Johor

7. Bazar Ramadhan Angsana

ayam golek bazar ramadhan 2021
© nizamkem/ 123RF

Dengan lokasi di bersebelahan dengan pusat beli-belah Plaza Angsana, bazar Ramadhan ini menjadi salah satu pilihan utama penduduk di Johor Bahru. Apabila anda berkunjung ke bazar ini, pasti akan menjadi rambang mata dengan pilihan yang ada.

Bagi mereka yang gemarkan lauk-pauk seperti Ayam Tempayan, Ayam Golek dan juga Ikan Bakar, hidangan ini akan dimasak panas-panas di atas dapur.  Jangan kecur air liur pula ye di bulan puasa ini dengan bau wangi rempah ratus yang menusuk ke dalam hidung.

Apa yang menarik, kebiasaannya Plaza Angsana yang terletak bersebelahan dengan bazar Ramadhan ini juga akan menganjurkan Bazar Aidilfitri. Oleh itu, pengunjung juga dapat memilih persiapan untuk menyambut hari raya selepas membeli lauk berbuka puasa di bazar ini.

8. Bazar Ramadhan Taman Universiti Johor

Selain menjadi tumpuan pelajar dari universiti yang berdekatan iaitu Universiti Teknologi Malaysia (UTM), bazar Ramadhan ini juga turut menarik minat penduduk setempat dengan pilihan juadah makanannya. Salah satu menu bazar Ramadhan yang patut dicuba di bazar Ramadhan Taman Universiti Johor ini ialah Botok-Botok Ikan Tenggiri. Botok-Botok ini dimasak dengan menggunakan 13 jenis daun yang dimasak bersama Ikan Tenggiri. Sangat unik dan menarik!

Selain daripada kemudahan universiti, tahukah anda, Negeri Johor bakal menjadi negeri pertama di Malaysia, dan juga yang  pertama di Asia Tenggara menggunakan Autonomous Rail Rapid Transit (ART) atau sistem bas berpandu tanpa rel.

Perak

9. Bazar Ramadhan di Ipoh

gerai popi basah di bazar ramadhan ipoh
Gerai popia basah di Bazar Ramadhan di Ipoh. © Cheryl Chan/ gettyimages

Ate kome oi, marilah ke bazar Ramadhan Ipoh. Dengan lokasi di tengah bandar, salah satu bazar Ramadhan yang wajib dikunjungi di Ipoh ialah bazar Ramadhan Stadium Perak. Dengan pelbagai hidangan kuih bazar ramadhan, sehinggalah beraneka menu makanan yang lain, yang pastinya membuatkan anda rambang mata.

Selain itu, ia juga merupakan bazar Ramadhan yang terbesar di Ipoh dan memuatkan lebih kurang 70 gerai di ruangan stadium tersebut. Hidangan menu bazar Ramadhan yang disediakan juga mempunyai pelbagai variasi daripada pilihan makanan tradisional sehinggalah menu makanan Barat. Antara hidangan unik yang patut dicuba di bazar Ramadhan Stadium Perak ialah Kuey Teow Goreng Arang yang dimasak dengan menggunakan dapur arang dan juga Mango Float.

Kedah

5. Bazar Ramadhan Alor Setar

bazar ramadhan alor setar 2021
Gerai murtabak di bazar Ramadhan Alor Setar. © fuadstephan / 123RF

Akhir sekali, jom tengok apa yang istimewanya dengan bazar Ramadhan ni Alor Setar ni?  Bagi orang Kedah, bazar Ramadhan Alor Setar atau lebih dikenali dengan bazar Ramadhan  Stadium Darul Aman merupakan salah satu bazar Ramadhan yang popular di negeri ini. Selain daripada pelbagai makanan yang sedap, harga yang ditawarkan juga sangat berpatutan dan murah.

Tidak lengkap jika berkunjung di bazar Ramadhan Alor Setar ini jika anda tidak mencuba Teh Bunga Beratur. Apa yang istimewa tentang teh bunga ini, air ini dibancuh  dengan ramuan istimewa bersama madu. Madu yang dibancuh telah menarik ratusan serangga lebah, sehingga ia mengundang serangga lebah di gerai ini. Malah, ada serangga lebah yang masuk ke dalam minuman. Tidak hairanlah sekiranya gerai ini dikenali dengan tagline, beli teh bunga, percuma lebah!

Selain dari keunikan Teh Bunga Beratur ini, Kedah juga merupakan salah satu lokasi dengan hartanah mampu milik. Tidak hairanlah sekiranya ia terplih sebagai salah satu  5 kawasan paling popular di Malaysia untuk hartanah bawah RM 500,000.

BACA: 6 pantang larang harian masyarakat Melayu – masih relevan atau tidak?

Nah, sudah lengkap senarai 10 bazar Ramadhan 2021 dan SOP MKN yang anda perlu patuhi. Ingat, dalam keseronokan membeli dan menjamu mata di bazar Ramadhan ini, jaga SOP yang sudah ditetapkan oleh MKN. Jangan biarkan kemeriahan bazar Ramadhan pada tahun ini bertukar menjadi suram kembali kerana sikap kita yang tidak mematuhi peraturan yang ditetapkan.

Akhir kata, kami mengucapkan selamat menyambut bulan Ramadhan bagi mereka yang beragama Islam. Jika ada bazar Ramadhan yang kami kongsikan ini sudah anda lawati, jangan segan silu untuk berkongsi gambar bazar Ramadhan ini bersama-sama kami!

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain