8 tip berhari raya Aidilfitri Ketika PKPB

Share

Hari Raya Aidilfitri 2020 menjanjikan suasana yang berbeza susulan pandemik Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang diumum Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yasin. Pulang ke kampung dan berbalas kunjungan merentas negeri masih lagi dilarang. Demi menjaga keselamatan dan keselesaan semua, kita juga perlu mempraktikkan penjarakan sosial, menjaga kebersihan diri dan memakai pelitup muka apabila berada di luar.

zero waste raya

©123rf

Biarpun sedikit janggal, namun norma baharu ini tidak bererti Aidilfitri tahun ini tidak mampu melahirkan pelbagai kenangan yang indah. Di sini kami sediakan 8 tip untuk memastikan Hari Raya kali ini selamat, selesa dan kekal meriah.

1. Pelbagaikan menu Hari Raya

Ismed Hasibuan / 123rf

Mungkin kita tidak dapat pulang ke kampung untuk menikmati hidangan rendang daging nenek ataupun Laksa Johor Mak Ngah, tetapi tidak semestinya kita tidak boleh mencuba sendiri memasak hidangan tradisional kegemaran kita. Minta resepi, beli bahan-bahannya dan masak! Untuk kepelbagaian, cubalah resipi-resipi popular yang sering tular di media sosial yang boleh didapati di laman Instagram seperti @khairulaming, @aziekitchen, @adikfoods dan lain-lain. Jangan lupa untuk kongsikan hasilnya di akaun media sosial anda sendiri nanti!

2. Tempah kuih raya secara dalam talian

Untuk mereka yang kurang berbakat memasak atau sibuk bekerja, pelbagai pilihan kuih raya ada dijual di Instagram dan Facebook oleh mereka yang lebih pakar. Kuih tradisional seperti Biskut Makmor, Tart Nanas dan Putu Kacang memang lazat dinikmati tetapi untuk membuatnya memerlukan skil yang tak kurang hebat. Lebih mudah membeli sambil membantu meningkatkan ekonomi ketika PKPB ini.

3. Imarahkan ruang solat di rumah

Ferli / 123rf

Walaupun kita terus berdoa agar masjid-masjid di seluruh negara akan dibuka semula untuk orang ramai beribadat, kemungkinan besar pintu pagar masjid berhampiran kita akan masih ditutup tibanya Hari Raya kali ini. Oleh itu, gunakanlah kesempatan ini untuk terus mengimarahkan ruang musala di rumah dengan mendirikan solat sunat Aidilfitri bersama keluarga.

4. Rumah terbuka di alam maya

ferli / 123rf

Jauh di mata, tidak semestinya tak boleh bersama. Kini, pelbagai aplikasi percuma boleh digunakan untuk berhubung secara video dengan jumlah ‘tetamu’ yang ramai. Antara aplikasi yang popular adalah Zoom, Skype dan Google Hangouts. Anda juga kini boleh membuat panggilan video secara konferens sehingga 4 orang secara serentak dengan menggunakan aplikasi WhatsApp. Pengguna peranti Apple pula boleh menggunakan FaceTime untuk tujuan yang sama. Jadi di Aidilfitri ini, tetapkan masa untuk bermaaf-maafan dan beramah mesra secara maya. Mungkin cara ini juga akan menimbulkan suasana yang lebih sayu dan menyentuh perasaan di pagi Hari Lebaran.

BACA: 6 idea dekorasi DIY Hari Raya

5. Senarai main lagu raya membangkit suasana

Hidupkan suasana Hari Raya dengan memasang lagu-lagu Raya yang telah disenaraikan awal-awal di Spotify, YouTube dan sebagainya. Lagu-lagu seperti Dendang Perantau oleh P. Ramlee, Sesuci Lebaran oleh Dato’ Siti Nurhaliza dan Selamat Hari Raya oleh Ahmad Jais di antara lagu-lagu malar segar yang sering diputar di Hari Raya untuk menggamit memori dan membangkitkan perasaan perayaan di hati semua.

6. Duit raya jangan dilupa!

Adha Ghazali / 123rf

Seperti dendangan Anuar dan Elina dalam lagu Suasana Hari Raya, “Asyik bersembang, pakcik dan makcik, hai duit raya lupa nak diberi”. Tidak dapat berkunjung ke rumah, tidak bererti duit raya terus dilupakan dan bajet yang telah disediakan diperap di dalam beg duit atau akaun sendiri. Buat pindahan wang secara DuitNow (yang cuma menggunakan nombor telefon bimbit atau kad pengenalan) untuk menghantar duit raya kepada ibu bapa ataupun anak buah kita dengan mudah dan cepat. Anda juga boleh menggunakan kemudahan e-wallet untuk memindahkan wang yang kemudiannya boleh dibelanjakan.

7. Fesyen #Throwback

Lebih daripada sekadar berjimat, mengitar semula pakaian Hari Raya lama boleh memberikan feel yang berbeza dan menarik. Tapi kreativiti juga perlu. Cari kembali baju-baju dari empat atau lima tahun lalu (yang mungkin anda gunakan hanya sekali dua dan masih lagi elok digayakan) dan padankan dengan aksesori berbeza ataupun tambahan warna. Bagi kaum lelaki, sebagai contohnya, pilih songkok tinggi dengan baju melayu lama atau gayakan samping dengan ikatan yang berbeza untuk tampil segak dan bergaya.

BACA: Tip ‘bijak’ dan mudah untuk berjimat cermat di Aidilfitri

8. Maraton filem Melayu klasik

Tidak boleh mengunjungi rumah rakan dan keluarga bererti lebih banyak masa boleh diluangkan untuk aktiviti di rumah. Apa kata sambung mood throwback Raya ini dengan menonton filem Melayu klasik yang tersedia di laman penstriman video, dari filem-filem era P. Ramlee seperi Bujang Lapok dan Madu Tiga, ke era 70-an dengan siri filem Esok, seterusnya ke era 80-an bersama gandingan Ogy Ahmad Daud dan Azmil Mustapha dalam Suara Kekasih dan Ali Setan. Mengimbau kenangan lama pasti dapat menceriakan suasana seisi keluarga.


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.