Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apa rakyat dapat melalui Bantuan Prihatin Nasional 2.0 (BPN 2.0)?

test

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan Inisiatif Tambahan Khas Kita Prihatin merangkumi Bantuan Prihatin Nasional 2.0 (BPN 2.0) yang berjumlah RM7 bilion.

kita-prihatin-bpn-2.0
© Kementerian Kewangan Malaysia (MoF)

Sedar dan prihatin terhadap nasib rakyat serta bagi meminimumkan impak COVID-19 ke atas isi rumah dan golongan bujang yang terjejas terutamanya pasca moratorium, YAB Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah melancarkan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) 2.0 dengan peruntukkan RM 7 billion pada 23 September 2020. Bantuan ini adalah inisiatif tambahan khas Kita Prihatin yang menyediakan bantuan tambahan untuk rakyat melalui pemberian tunai tambahan. Ini juga merupakan lanjutan daripada Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) di mana rakyat telah menikmati pelbagai manfaat hasil bantuan tersebut.

1. Apakah BPN 2.0?

BPN 2.0 merupakan bantuan tambahan yang disediakan oleh Kerajaan kepada golongan B40 dan M40 untuk meringankan beban mereka akibat kesan pandemik COVID-19.

2. Siapa yang layak menerima BPN 2.0?

Mereka yang telah menerima bayaran terakhir BPN 2020 sebelum ini layak untuk BPN 2.0

BACA: 8 impak makro COVID-19 dan cabaran baharu terhadap sektor hartanah negara

3. Adakah saya perlu membuat permohonan BPN 2.0?

Sekiranya anda telah menerima bayaran terakhir BPN 2020 sebelum ini, anda tidak perlu memohon BPN 2.0. Permohonan baharu boleh dibuat mulai 15 Oktober 2020. Penerima yang layak menerima BPN 2.0 boleh membuat semakan status mulai 15 Oktober 2020 di Portal Rasmi BPN.

4. Berapakah jumlah BPN 2.0? 

  • Isi rumah B40 dan Bujang B40 

Golongan B40 ditakrifkan sebagai Bottom 40 adalah kumpulan isi rumah terendah. Secara purata, penduduk Malaysia adalah 40 % terdiri daripada golongan ini. Golongan B40 adalah yang berpendapatan seisi rumah dengan purata bulanan di bawahRM4,849.

  • Isi rumah M40 dan Bujang M40

Golongan M40 juga dikenali sebagai Middle 40 adalah kumpulan isi rumah pertengahan. Dianggarkan, penduduk Malaysia adalah 40 % terdiri daripada golongan ini. Golongan M40 adalah kumpulan yang berpendapatan seisi rumah dengan purata bulanan antara RM4,850 hingga RM10,959.

Sebagai tambahan, berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (2020) berdasarkan pengelasan baharu isi rumah, kumpulan isi rumah miskin iaitu berpendapatan bulanan kurang daripada pendapatan garis kemiskinan (PGK) di mana nilai PGK nasional sekarang adalah RM2,208 sebulan.

KategoriPendapatanFasa BayaranJumlah
Bayaran Fasa 1Bayaran Fasa 2
Isi RumahB40RM4,000 ke bawahRM700RM300RM1,000
M40RM4,001- RM8,000RM400RM200RM600
BujangB40RM2,000 ke bawahRM350RM150RM500
M40RM2,001- RM4,000RM200RM100RM300

5. Bila tarikh pembayaran tunai BPN 2.0?

Untuk makluman, BPN 2.0 akan dibayar secara ansuran dan berperingkat. Ia akan dibahagikan kepada dua fasa:

  • Ansuran Pertama: Penghujung Oktober
  • Ansuran Kedua: Januari 2021

6. Apa rakyat dapat melalui inisiatif tambahan khas BPN 2.0?

  • Isi Rumah

Moratorium yang bakal berakhir pada 30 September ini sedikit sebanyak menimbulkan keresahan bagi kebanyakan isi rumah terutamanya golongan B40. Walaupun kerajaan telah mengambil inisiatif meneruskan program moratorium bersasar, masih ada golongan yang masih terkesan. Dengan adanya BPN 2.0 ini sedikit sebanyak dapat meringankan beban sedia ada golongan isi rumah yang terjejas.

Selain meningkatkan aliran tunai isi rumah, BPN 2.0 juga diharap dapat meningkatkan perbelanjaan domestik. Ini secara tidak langsung mampu membantu meningkatkan ekonomi negara. Selain itu juga, dengan BPN 2.0 juga boleh dimanfaatkan oleh isi rumah B40 dan M40 sebagai modal pusingan bagi menjalankan perniagaan kecil-kecilan atau perniagaan dalam talian.

  • Bujang

Golongan bujang sering dilabelkan sebagai golongan yang kurang dari segi komitmen kewangan dan tidak memerlukan belanja bulanan yang banyak. Walaubagaimanapun, stigma tersebut adalah salah. Ini kerana kebanyakan golongan bujang masih perlu bekerja bagi menyara hidup serta berkemungkinan mempunyai tanggungan ahli keluarga serta pelbagai komitmen lain seperti bayaran ansuran Pinjaman Tabung Tinggi Perbadanan Nasional (PTPTN) dan ansuran bayaran pinjaman perumahan.

Sedar akan nasib golongan bujang juga terjejas, kerajaan hari ini prihatin untuk menyalurkan BPN 2.0 kepada golongan tersebut. Bantuan ini dapat meningkatkan tabungan dan pelaburan asas golongan bujang serta meningkatkan kembali aliran tunai. Walaupun ianya bersifat sementara, ini menunjukkan kerajaan hari ini prihatin dan komited untuk membantu golongan yang terjejas tanpa adanya diskriminasi. Nilai yang diterima mungkin sedikit akan tetapi manfaatnya adalah besar.

BACA: Harga rumah turun kerana COVID-19? Realiti atau spekulasi?

Kesimpulannya, dengan bantuan yang bakal diterima, diharap BPN 2.0 dapat mendatangkan faedah kepada golongan yang disasarkan. Bantuan tersebut tidak sepatutnya disalahgunakan dan sepatutnya dimanfaatkan sebaiknya. Sebagai tambahan, kajian yang telah dilakukan oleh Hilgert dan Hogarth pada tahun 2003 mendapati bahawa indeks amalan kewangan mengandungi empat pemboleh ubah, iaitu pengurusan aliran tunai, pengurusan kredit, simpanan dan amalan pelaburan.

Rumusan kajian mendapati bahawa mereka yang mempunyai skor pengetahuan kewangan yang tinggi mempunyai amalan kewangan yang baik. Justeru, pendidikan dan pengetahuan asas kewangan yang baik mampu meningkatkan pengetahuan kewangan dan memberi kesan positif terhadap tingkah laku kewangan.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain