Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bajet 2022: 4 inisiatif utama sektor hartanah untuk Keluarga Malaysia

test

Pemaju hartanah tempatan yakin insentif yang diperkenalkan dalam Belanjawan 2022 (Bajet 2022) dapat memacu industri hartanah negara serta mempercepatkan pemulihan industri berkenaan.

Bajet 2022 Bajet 2022 hartanah malaysiahartanah malaysia
© nizamkem/ 123RF

Tanggal 28 Oktober 2021, YB Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz selaku Menteri Kewangan telah membentangkan Rang Undang-Undang Perbekalan (Belanjawan) 2022 di Dewan Rakyat yang bertemakan ‘Keluarga Malaysia, Makmur Sejahtera’. Dengan peruntukan RM332.1 bilion, ini merupakan perbelanjaan terbesar dalam sejarah negara Malaysia. 

Kebanyakan negara terpaksa mengurus dua beban duka iaitu menyelamat nyawa sejagat dan mempertahan iktisad dalam mendepani pandemik global. Walau bagaimanapun, Kerajaan kekal positif apabila pada tahun hadapan, ekonomi negara diunjur terus berkembang antara 5.5% hingga 6.5 % berteraskan asas ekonomi yang kukuh serta strukturnya yang pelbagai. Pembentangan Belanjawan 2022 ini mendokong tiga paksi utama iaitu memperkukuh pemulihan, membina daya tahan dan memacu pembaharuan. 

Pandemik COVID-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah menyebabkan kelesuan transaksi dalam sektor hartanah negara. Menurut Tengku Zafrul, sektor hartanah negara merekodkan 295,968 transaksi bernilai RM119.08 bilion pada 2020, di mana berlakunya penyusutan sebanyak 9.9% dari segi bilangan dan 15.8 % dari segi nilai berbanding angka yang dicatatkan pada 2019. Justeru, pelbagai insentif diperkenalkan dan dipergiatkan bagi menyemarakkan kembali industri hartanah negara. 

4 inisiatif utama sektor hartanah untuk Keluarga Malaysia

Berikut merupakan empat inisiatif utama sektor hartanah untuk Keluarga Malaysia melalui pembentangan Bajet 2022. Kita juga akan lihat perbezaan inisiatif untuk Bajet 2022, berbanding dengan inisiatif hartanah Belanjawan 2021 yang sebelum ini turut memfokuskan pada pemilikan rumah pertama dalam kalangan rakyat Malaysia, terutamanya golongan B40 dan M40.

1. Projek perumahan untuk golongan berpendapatan rendah

Kerajaan yang prihatin ingin memastikan bahawa setiap daripada Keluarga Malaysia perlu memiliki rumah kediaman sebagai membentuk asas kehidupan. Justeru, Kerajaan akan meneruskan agenda pembangunan projek-projek perumahan khususnya kepada golongan berpendapatan rendah dengan nilai keseluruhan RM1.5 bilion.

Langkah yang diambil oleh kerajaan melalui pembentangan Belanjawan 2022 ini secara tidak lansung meringankan beban bakal pembeli rumah, terutamanya dari golongan B40 selain menggalakkan pemilikan rumah dalam kalangan rakyat Malaysia 

Pada pembentangan Bajet 2021, kerajaan telah memperuntukkan RM500 juta untuk membina sehingga 14,000 rumah di bawah Program Perumahan Rakyat (PPR) dan RM315 juta telah diperuntukkan oleh untuk membina 3,000 unit Rumah Mesra Rakyat (RMR)

Lihat 10 rumah mampu milik untuk golongan B40 di Malaysia.

2. Pemansuhan Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) 

Selain itu juga, Kerajaan tidak akan mengenakan CKHT/ RPGT bagi pelupusan rumah oleh individu warganegara, pemastautin tetap (PR) dan selain syarikat mulai tahun ke enam dan ke atas. Bagi Presiden Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA) Datuk Soam Heng Choon, beliau berkata bahawa langkah pemansuhan ini dapat membantu meningkatkan trend dan transaksi pasaran hartanah negara menjadi lebih mapan serta mewujudkan kesan pengganda yang positif ke atas ekonomi. Sebagai tambahan, dengan adanya langkah pengecualian RPGT dijangka merangsang lebih banyak minat dalam pasaran hartanah subsale, serta dapat meningkatkan sentimen pasaran hartanah tempatan secara inklusif kerana pembeli boleh menaik taraf kediaman baharu selepas menjual unit kediaman yang lama.

3. Skim Jaminan Kredit Perumahan (HCGC)

Kerajaan telah memperuntukkan sejumlah RM2 bilion untuk SJKP/ HCGC. Ini bertujuan untuk memudahkan rakyat yang tiada bukti pendapatan tetap membeli rumah. Pihak Kerajaan amat prihatin dalam mendengar keluhan terutamanya golongan rentan seperti pekerja gig, usahawan kecil dan golongan petani yang sukar memiliki rumah kerana tidak mempunyai pendapatan tetap yang menyebabkan golongan ini sukar mendapatkan pinjaman perumahan.

Walaupun hakikatnya, ada sebahagian dari mereka mempunyai keupayaan untuk membayar balik pinjaman, namun proses memohon pinjaman bagi membiayai pembelian rumah tetap terbantut kerana mereka tiada dokumen untuk menunjukkan bukti memiliki pendapatan tetap. Insentif yang dikemukan oleh Kerajaan dapat memberikan manfaat kepada bakal pembeli rumah dan pada masa yang sama meningkatkan prestasi pasaran hartanah tempatan.

Setakat ini, BSN MyHome (Program Perumahan Rakyat) 2021 merupakan salah satu skim pinjaman perumahan di Malaysia yang membuka peluang kepada mereka yang bekerja sendiri atau tidak mempunyai pendapatan tetap untuk memiliki rumah sendiri. 

4. Pengurusan optima Tanah Rizab Melayu

Kerajaan akan memastikan bahawa tanah terbiar milik Kerajaan Persekutuan dan Tanah Rizab Melayu akan disewakan bagi projek pertanian atau perniagaan. Langkah ini bukan sahaja dapat mengoptimakan pengurusan tanah Kerajaan Persekutuan dan Tanah Rizab Melayu akan tetapi dapat menjana pendapatan kepada Kerajaan. Walau bagaimanapun, langkah ini perlu diperhalusi agar tidak berlakunya ketirisan dalam pengurusan. Ini juga sebagai langkah untuk meningkatkan kawasan pertanian dan memberi peluang kepada golongan berpendapatan rendah, belia dan graduan untuk menjana pendapatan. 

Perbandingan inisiatif sektor hartanah untuk Bajet 2022 vs Bajet 2021

Terdapat beberapa inisiatif Bajet 2022 dan Bajet 2021 yang perlu di ambil perhatian.

  • Pengecualian duti setem

Walaupun kerajaan tidak mengumumkan secara lansung mengenai pengecualian duti setem, pembeli rumah harus ingat bahawa melalui Belanjawan 2021 kerajan telah memberikan pengecualian duti setem sepenuhnya ke atas dokumen pindah milik/ Memorandum of Transfer (MoT) dan pembelian rumah pertama sehingga RM500,00. Pengecualian ini adalah untuk perjanjian pembelian dari Januari 2021 hingga 31 Disember 2025.

  • Skim Sewa untuk Dimiliki/ Rent to Own (RTO) 

Skim RTO masih diteruskan pada tahun 2022. Peruntukkan ini dikhaskan untuk pembeli rumah pertama. Jika anda masih ingat, melalui pembentangan Bajet 2021, kerajaan telah bekerjasama dengan institusi kewangan terpilih untuk menyediakan skim ini yang membabitkan 5,000 rumah PR1MA dengan nilai keseluruhan melebihi RM1 bilion. Ini juga merupakan peluang keemasan untuk golongan B40 memiliki rumah pertama

  • Program Perumahan Rakyat (PPR), Rumah Mesra Rakyat (RMR), dan PR1MA

Kerajaan masih meneruskan Program PPR, skim RMR oleh Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) dan rumah PR1MA dengan peruntukkan yang lebih besar berbanding belanjawan tahun lalu. 

  • Program Perumahan Penjawat Awam Malaysia (PPAM)

Bajet 2022 memberikan peruntukkan yang lebih besar untuk menambah baik kemudahan penjawat awam termasuk meneruskan penyelenggaraan kuarters dan bangunan guna sama di bawah seliaan Bahagian Pengurusan Hartanah. RM365 juta telah diperuntukkan melalui Belanjawan 2022, berbanding dengan peruntukkan sebanyak RM125 juta pada tahun lalu. Kerajaan juga meneruskan inisiatif Perlindungan Kemalangan Diri sehingga RM100,000 untuk manfaat 40,000 peminjam baharu Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA)

  • Kempen Pemilikan Rumah (HOC)

HOC 2021 akan berakhir pada 31 Disember 2021. Namun kerajaan nampaknya tidak akan melanjutkan kempen ini setelah tiada pengumuman mengenainya semasa pembentangan Belanjawan 2022. Banyak syarikat pemaju perumahan menggesa kerajaan untuk meneruskan kempen ini memulihkan pasaran perumahan yang teruk terkesan akibat PKP. Walau bagaimanapun, pemansuhan CHKT untuk invidu warganegara, PR dan selain syarikat mulai tahun ke enam dan ke atas di sambut baik oleh pemaju perumahan kerana bakal merangsang pasaran hartanah.

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK DI SINI:
💸 Boleh tak saya dapatkan semula booking fee bila pinjaman perumahan tak diluluskan?
🏨 (DIKEMASKINI PADA SEPT 2021) 10 pemaju hartanah terkemuka di Malaysia
👻 Saya terbeli rumah berhantu. Bolehkah saya saman penjual hartanah?

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain