Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tip-tip penting sebelum membeli rumah subsale

test

Anda berminat dengan rumah subsale, ingin membeli ataupun sudah beli? Artikel ini mungkin sedikit sebanyak dapat membantu anda.

© kzenon / 123rf

Secara asasnya, rumah subsale ini memang boleh dibeli dengan harga yang murah, tetapi apa yang anda patut tahu, pasti ada kekurangan dan kebaikan rumah subsale ini. Eh, tetapi bagaimana pula dengan kualiti rumah subsale yang anda beli? APA? Rosak? Retak di sana-sini dan dinding berlubang? Baiklah, ini adalah perkara biasa apabila melibatkan rumah subsale. Jangan risau, entri iProperty.com.my kali ini akan menjelaskan hak anda sebagai pembeli.

1. Murah dan tak berkualiti atau mahal tetapi terbeban?

© metamorworks ǀ Getty Images

Ini adalah soalan yang sentiasa bermain di minda setiap pembeli rumah. Selalunya untuk pembeli rumah pertama, sudah semestinya mereka inginkan rumah yang baru, berkualiti dan tanpa sebarang kerosakan. Jadi, kemungkinan untuk membeli rumah subsale ini agak kurang. TETAPI, fikirkan juga, rumah yang baru siap dibina juga pasti mahal bayaran bulanannya, tambahan lagi jika jenis apartmen berservis yang mempunyai pelbagai bayaran yang perlu diteliti. Kembali kepada persoalan tadi, bagi penulis, tiada masalah untuk membeli rumah subsale, cuma sebelum beli periksa terlebih dahulu, ambil langkah-langkah awal dan apa kata baca 10 petua mengenal pasti rumah bermasalah.

Petua daripada penulis: Penulis juga pernah memiliki rumah subsale. Ketika membuat pemeriksaan semasa ingin membeli rumah, bawa rakan atau sesiapa yang profesional dalam hal berkaitan rumah. Ketahui hak anda sebagai pembeli rumah subsale, ambil tahu apa itu perjanjian ‘Sale & Purchase’ dan yang paling penting, pastikan anda teliti setiap perbelanjaan. Apa yang bakal dibelanjakan sekiranya anda membeli rumah subsale.

2. Pastikan anda tahu apa itu “Dasar sebagaimana adanya dimana adanya”

Kami tak mahu memeningkan anda. Maksud ayat di atas ialah, anda menerima rumah tersebut sepertimana keadaan semasa rumah itu. Masih kurang faham? Apa yang anda lihat, itulah yang anda miliki. Maksudnya, persetujuan telah dicapai, anda pun berpuas hati dan perjanjian S&P telah ditandatangani.

Jadi, kembali kepada persoalan utama kita, siapa yang perlu bertanggungjawab untuk membaiki rumah subsale yang rosak ini? Jawapannya ialah diri ANDA SENDIRI!

Maka, sebelum membuat sebarang persetujuan atau menandatangani apa-apa borang, periksa rumah subsale dengan lebih teliti. Bak kata pepatah, jangan pula rumah siap, pahat berbunyi.

3. Katakan tidak, jika tidak suka

Anda berminat dengan sebuah rumah subsale, perbincangan lanjut telah dijalankan dengan penjual, anda telah mencapai persetujuan secara lisan dengan beliau tetapi apabila anda memeriksa rumah, anda dapati pelbagai cacat cela pada rumah tersebut. Jangan rasa serba salah atau malu untuk mengatakan tidak. Sebelum anda berhabis ribuan ringgit untuk membaikinya, baik katakan tidak terlebih dahulu. Takut dengan janji-janji anda pada penjual?Jangan risau, ini adalah hak anda.

Petua daripada penulis: INGAT, selagi anda belum tandatangani perjanjian S&P, maka tiada apa-apa yang sah. Ketahui hak anda.

4. Periksa dahulu sebelum beli

Baiklah, jangan risau, keadaan sebegini selalu terjadi. Kadang-kadang kerosakan rumah tak nampak pada hari anda memeriksanya. Contohnya, bagaimana anda hendak tahu jika sistem paip rumah tersebut masih elok? Beli hari ini, selepas seminggu paip utama pecah atau air rumah anda berkarat atau juga siling roboh atau sistem paip tidak diselenggara dengan baik. Memang selepas anda menandatangani perjanjian S&P, setiap kos pembaikan adalah tanggungan anda. Tetapi, anda boleh cuba berunding dengan penjual rumah tersebut. Jika penjual tidak mahu menanggung secara keseluruhan, mungkin boleh berkongsi kos pembaikan tersebut.

Petua daripada penulis: Periksa, periksa dan periksa lagi sebelum anda tandatangani perjanjian S&P.

5. Tambah nilai pasaran rumah subsale

© 123rf

Siapa kata rumah subsale semakin jatuh nilainya? Sama ada anda ingin melabur pada rumah tersebut dengan menjualnya atau ingin mendudukinya, jika ia diubahsuai dengan baik, dan anda sedia untuk menanggung kosnya, ‘market value’ atau nilai pasaran rumah subsale anda ini boleh menjadi berlipat ganda.

 • Bina anjung kereta
 • Luaskan bahagian dapur
 • Tambah kabinet minimalis
 • Tambah siling berplaster
 • Tukar atau tambah jubin lantai rumah
 • Betulkan sistem paip dan wayar seluruh rumah
 • Pasang kabinet dapur serba moden
 • Tukar perkakas dan peralatan bilik mandi dan tandas yang lebih moden
 • Catkan rumah dengan warna moden
 • Tampal semua lubang kerosakan yang ada
 • Tukar pintu yang telah rosak
 • Tukar tingkap yang telah berkarat dan berbahaya

BACA: Apa itu kitaran hartanah dan cara untuk anda jadi pelabur berjaya

Dan tak mustahil rumah subsale yang anda beli dengan harga murah ini boleh meningkat nilainya di pasaran. Jadi, terpulang kepada anda untuk membeli rumah subsale. Kami telah kongsikan antara petua-petua yang boleh membantu anda. Pilihan kini di tangan anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain