Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apa yang anda perlu tahu jika ingin tinggal di rumah banglo di Malaysia

test

Memiliki rumah banglo mewah di Malaysia telah lama menjadi simbol status, sesuatu yang hanya mampu dimiliki oleh golongan kaya dan terkenal. Walau bagaimanapun, terdapat banglo yang berharga lebih berpatutan di kawasan jauh dari bandar. Kami meneliti semua jenis banglo yang berbeza dari segi kebaikan dan keburukan untuk membantu anda membuat keputusan dan memilih dengan tepat.

apa-perlu-tahu-mengenai-rumah-banglo-di-malaysia
© Superbphoto Techar | 123rf

Artikel ini diterjemah dari What you need to know about living in a bungalow house in Malaysia oleh Khairul Khalid.

Antara pelbagai rumah yang indah di Malaysia, banglo menjadi impian ramai rakyat Malaysia. Walaupun kebanyakan banglo dijual dengan harga yang amat tinggi, harga rumah banglo yang berpatutan terletak jauh di pinggir bandar.

Menurut data yang kami kumpulkan (pada tempoh kajian antara Januari 2020 hingga November 2020 dari Brickz.my) median harga rumah banglo mewah kini pada tahap RM370,000. Memiliki sebuah banglo bukan lagi sekadar mimpi, jika anda tidak keberatan lokasi rumah yang bukan di pusat bandar.

Apa yang ditakrifkan sebagai rumah banglo di Malaysia dan apakah ciri-ciri banglo yang membuatkan ramai pembeli ingin memilikinya?

Apakah rumah banglo?

Terdapat beberapa ciri sebuah rumah banglo di Malaysia. Lazimnya, sebuah rumah banglo setinggi satu atau satu setengah tingkat, dengan reka bentuk yang berkembang seiring dengan zaman. Namun, ciri-ciri utama sebuah rumah banglo biasanya tidak berubah.

Profil rendah

Pada masa dahulu, banglo biasanya rumah setingkat yang berprofil rendah. Lazimnya, lantai rumah banglo berada di atas sebuah platform dengan tangga di hadapan untuk memasuki rumah. Ini memastikan ruang tamu berada tingkat yang sama. Kini, trend telah berubah. Sekarang, rumah banglo mewah setinggi dua hingga tiga tingkat suatu perkara biasa di Malaysia.

Pelan lantai terbuka

Seluruh ruang tamu utama di tingkat bawah menjadikan banglo dengan pelan lantai rumah terbuka satu pilihan yang lebih baik. Ini bukan sahaja menjadikan rumah banglo lebih mudah untuk diselenggarakan, ia juga lebih efisien untuk seisi keluarga. Konsep lantai terbuka juga boleh membuat suatu ruang seakan-akan lebih luas.

Anjung depan besar

Banglo biasanya mempunyai anjung depan yang besar. Ada yang menggunakan ruang ini sebagai garaj dan ada yang mengubah kawasan luar menjadi hutan tropika. Ada juga yang membina kolam renang di dalam rumah. Anjung besar berfungsi sebagai ruang tamu tambahan.

ARTIKEL POPULAR: 
?️ Cara cari listing terkini dan tip pembelian rumah lelong.
? Apa itu cukai bagi pendapatan sewa rumah dan cara pengiraannya?

Jenis reka bentuk rumah banglo di Malaysia

jenis-rumah-banglo-di-malaysia
© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Kami mentakrifkan pelbagai reka bentuk rumah banglo di Malaysia untuk memberi gambaran yang lebih jelas. Ini mungkin membantu anda memilih jenis banglo yang sesuai untuk keluarga anda. Berikut adalah reka bentuk rumah banglo yang berbeza di Malaysia.

1. California

Reka bentuk rumah banglo California adalah rumah banglo setingkat dengan bumbung cerun, cucur atap besar dan pelan lantai rumah terbuka. Reka bentuk rumah banglo ini biasanya diperbuat daripada stuko dan kayu dengan penutup bumbung tepi “shingle”.

2. Chicago

Reka bentuk rumah banglo moden ini dibina dengan batu bata dan biasanya mempunyai satu tingkat setengah di atas ruang bawah tanah. Lazimnya, tangga naik ke anjung dari aras jalan raya. Biasanya, banglo jenis ini berbentuk segi empat tepat. Tingkat bawah tanah bersaiz penuh adalah suatu ciri yang lazim untuk rumah banglo jenis Chicago.

3. Mission

Di Malaysia, gaya “mission” mempunyai cucur atap tergantung dan kasau terdedah. Jenis banglo ini mempunyai atap berpinggang atau jenis “gable”.

4. Tudor

Tudor adalah gabungan seni bina zaman pertengahan dengan reka bentuk rumah banglo yang ringkas dan moden. Cerobong asap, pintu terukir dan pelapisan dinding adalah ciri-ciri lazim. Banglo ini mempunyai tingkap-tingkap rumah yang curam, tinggi dan sempit dengan separa kayu.

5. Prairie

Rumah banglo jenis ini mempunyai dermaga untuk menyokong bumbung anjung, cerobong rata, bahan dinding yang berbeza dan jenis tingkap rumah Prairie yang mencetus nama banglo ini. Bahagian dalaman rumah banglo jenis Prairie mungkin mempunyai alang siling dan tiang kayu mendatar.

Mencari reka bentuk rumah banglo moden di Malaysia? Kami mempunyai beberapa contoh rumah banglo mewah di Malaysia.

Kebaikan tinggal di banglo di Malaysia

Memiliki rumah banglo moden di Malaysia bukan hanya menawarkan keselesaan, ia juga mempunyai pelbagai kelebihan:

Privasi

Banglo sering dibina di atas lot besar di kawasan kejiranan pinggir bandar dan ruang tambahan ini menawarkan lebih privasi. Berbanding kondominium di bandar yang selalu padat, ramai yang mencari banglo untuk dijual atau banglo untuk disewa di pinggir bandar untuk melarikan diri dari suasana kesibukan bandar.

Ruang untuk kreativiti

Jika anda merancang untuk membeli tanah di Malaysia dan membina banglo, anda bebas memilih reka bentuk rumah banglo kegemaran anda. Anda boleh pilih berbagai gaya, seperti pelan lantai rumah terbuka atau halaman di tengah-tengah rumah. Ambil khidmat pereka dalaman untuk menjadikan rumah impian anda menjadi kenyataan.

Mudah bergerak

Kebanyakan banglo adalah setinggi satu tingkat dan tidak mempunyai tangga. Oleh itu, mereka yang mempunyai pergerakan terhad boleh bergerak dengan lebih mudah di sekitar rumah. Anda juga boleh mengelakkan sebarang kemalangan berkaitan tangga jika mempunyai anak-anak kecil. Jika rumah banglo anda mempunyai ketinggian beberapa tingkat, anda boleh membina bilik tidur khusus di tingkat bawah untuk ahli keluarga yang mempunyai pergerakan terhad, atau menyediakan lif peribadi untuk membawa mereka ke bilik tidur dari tingkat bawah.

Kekurangan tinggal di banglo di Malaysia

rumah-banglo-malaysia
© Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Terdapat beberapa isu tertentu yang perlu dipertimbangkan sebelum anda membeli atau menyewa rumah banglo. Antara kekurangan tinggal di rumah banglo termasuk:

Kurang keselamatan

Tingkap rumah mudah diakses kerana lazimnya rumah banglo sebuah kediaman bertingkat rendah. Kekurangan dari segi keselamatan amat ketara, terutamanya jika anda tidak tinggal dalam komuniti yang berpagar dan berpengawal. Salah satu cara yang berkesan untuk menghalang pencuri adalah memasang sistem keselamatan rumah supaya anda tahu jika ada orang yang memecah masuk ke rumah anda.

Harga yang mahal

Tidak hairan jika harga rumah banglo di Malaysia lebih mahal daripada semua jenis hartanah bertanah lain. Seperti yang dinyatakan di atas, median harga sebuah rumah banglo ialah RM370,000, berbanding median harga sebuah rumah teres RM278,000.

Sukar untuk diselenggarakan

Hidup di rumah banglo yang besar memang banyak kelebihan, tetapi jangan lupa bahawa anda perlu menyelenggara rumah supaya ia kelihatan indah sepanjang masa. Melakukan kerja-kerja rumah dan menyelenggara sebuah unit rumah pangsapuri kecil memang amat rumit. Bayangkan pula rumah dua atau tiga tingkat yang luas lebih seribu kaki persegi. Lebih banyak kerja dan penyelenggaraan harus dilakukan agar rumah sentiasa bersih.

Bagaimana untuk membina rumah banglo di Malaysia

Membina dan membeli rumah adalah dua perkara yang sangat berbeza.Walau bagaimanapun, memandangkan kebanyakan banglo dibina di atas tanah sendiri, mungkin lebih bijak jika anda membina, bukan membeli, sebuah rumah banglo di Malaysia dan kerana anda boleh memilih susun atur kegemaran anda.

Jika anda mempunyai sekeping tanah untuk membina rumah banglo, anda perlu membuat anggaran bajet untuk pembinaan dan pengubahsuaian, kontraktor rumah, arkitek, juruukur, peguam, memuktamadkan butiran susun atur rumah banglo, memohon pinjaman, mendapatkan permit yang diperlukan, menyediakan tapak, memilih bahan binaan, dan banyak lagi!

Pastinya bukan suatu perkara mudah, tetapi sebagai permulaan anda boleh membaca panduan terperinci kami tentang langkah-langkah membina sebuah rumah di Malaysia.

Berapakah kos untuk membina sebuah banglo di Malaysia?

bina-rumah-banglo-di-malaysia
© kab3 | 123rf

Bergantung kepada lokasi, kos untuk membina sebuah rumah banglo di Malaysia berbeza-beza. Sebagai contoh, kos membina sebuah banglo di Kuala Lumpur jauh lebih tinggi daripada kos pembinaan di Johor dan Pulau Pinang. Menurut Buku Panduan Kos Pembinaan 2020 oleh Arcadis Malaysia, kos purata pembinaan sebuah rumah berkembar di Kuala Lumpur dianggarkan antara RM1,580 hingga RM3,040 setiap meter persegi, manakala kos purata pembinaan di Johor antara RM1,600 hingga RM2,805 setiap meter persegi.

Anda mungkin mahu menambah ciri-ciri yang unik seperti kolam renang, garaj, lif peribadi dan rumah kolam. Oleh itu, kos pembinaan bergantung kepada lokasi, jenis dan juga reka bentuk rumah banglo yang anda inginkan.

Walau bagaimanapun, jika membina rumah banglo sendiri di luar kemampuan anda, anda boleh mencari unit rumah banglo untuk dibeli. Jika anda pembeli rumah kali pertama di Malaysia, terdapat pelbagai tawaran menarik di bawah Kempen Pemilikan Rumah (HOC) Malaysia yang telah dilanjutkan sehingga 31 Mei 2021.

Kesimpulan

Memiliki rumah banglo di Malaysia masih dianggap sesuatu yang eksklusif kerana harga yang amat mahal. Tinggal di sebuah rumah banglo mewah pastinya mempunyai kelebihannya. Anda boleh menikmati privasi serta kelebihan menyesuaikan ruang anda sendiri, terutamanya dengan anjung depan yang besar. Jika anda berminat membeli atau melabur dalam unit kediaman jenis rumah banglo, lihat semua penyenaraian kami di iProperty.com.my.

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:
? Inilah 8 perangai buruk penyewa buat tuan rumah naik hantu. 
?  Bilakah masa terbaik untuk membeli rumah di Malaysia?
? Panduan lengkap untuk permohonan pinjaman perumahan

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain