Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara buat semakan dan terima manfaat Skim Peduli Kesihatan untuk Kumpulan B40 (PeKa B40)

test

Disebalik kemelut pandemik yang tidak berkesudahan, penyakit lain yang tidak berjangkit masih lagi menjadi ancaman dalam kalangan rakyat Malaysia. Kerajaan telah melancarkan Skim PeKa B40 sejak tahun 2019 lagi bagi membendung risiko kematian bagi penyakit tidak berjangkit dan membantu keperluan kesihatan golongan berpendapatan rendah.

apa itu skim peka b40 malaysia
© Pekic/ gettyimages

COVID-19 yang telah menular ke seluruh dunia, saban hari semakin mengganas dan ia bukan sahaja menjadi ancaman kesihatan malah telah mengakibatkan ketidakstabilan dalam setiap aspek kehidupan bagi setiap orang termasuk di negara kita, Malaysia

Ramai rakyat Malaysia yang risau akan masa depan dengan kemungkinan masalah yang mendatang seperti dibuang kerja atau pengurangan gaji disebabkan kemelut ekonomi yang semakin meruncing dan juga dibebani dengan kerisauan terutamanya buat golongan yang berumur dan berisiko kepada pelbagai jenis penyakit lain. 

Dalam kesibukan membanteras musuh ghaib dan penyakit berjangkit, COVID-19, kita juga perlu cakna akan penyakit tidak berjangkit yang seperti kanser, penyakit tiga serangkai yang tidak asing dalam masyarakat di Malaysia seperti kencing manis, darah tinggi dan penyakit jantung koronari serta pelbagai lagi. 

Tidak dilupakan juga, kesihatan mental setiap orang terutamanya dalam situasi pandemik yang sering berubah dek perubahan polisi kerajaan dalam menangani wabak COVID-19 yang selalunya meletakkan syarat dalam pergerakan masyarakat. 

Meskipun mempunyai penjagaan kesihatan sejagat, Kerajaan Malaysia, melalui Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) juga telah melancarkan beberapa inisiatif untuk mengurangkan bebanan rakyat terutamanya golongan yang berpendapatan rendah atau golongan B40.

Apa itu B40 dan siapa golongan B40

KumpulanPendapatan isi rumah penengah (RM)Pendapatan isi rumah purata (RM)Had pendapatan (RM)
B40B44,3874,3953,970 – 4,849
B33,5663,5613,170 – 3,969
B22,7862,8032,500 – 3,169
B11,9291,849Kurang daripada 2,500

Sumber: Laporan Survei Pendapatan Isi Rumah dan Kemudahan Asas 2019, DOSM.

B40 merupakan kumpulan pendapatan isi rumah berdasarkan klasifikasi yang telah ditetapkan oleh kerajaan. Maksud B40 adalah Bottom 40%, iaitu 40% pendapatan isi rumah terendah di Malaysia. Mengikut perincian yang ditetapkan oleh kerajaan, pendapatan B40 adalah kurang daripada  RM4,850 sebulan. Berdasarkan dapatan tinjauan Laporan Survei Pendapatan Isi Rumah dan Kemudahan Asas 2019 oleh Jabatan Perangkaan Malaysia atau Department of Statistics Malaysia (DOSM), golongan B40 merangkumi 2.91 juta isi rumah di negara ini.

Apakah beza B40 dan M40 

Kelas pendapatanTakrifanButiran
B40 Bottom 40%
 • Kumpulan berpendapatan rendah
 • Pendapatan isi rumah di bawah RM4,850 sebulan
 M40Middle 40%
 • Kumpulah berpendapatan sederhana
 • Pendapatan isi rumah antara RM4,851 sebulan hingga RM10,970 sebulan
 T20 Top 20%
 • Kumpulah isi rumah tertinggi
 • Pendapatan isi rumah melebihi RM10,971 sebulan

Sumber: Laporan Survei Pendapatan Isi Rumah dan Kemudahan Asas 2019, DOSM.

Golongan M40 atau Middle 40% merujuk kepada kumpulan pendapatan isi rumah sederhana. Berdasarkan Laporan Survei Pendapatan Isi Rumah dan Kemudahan Asas 2019, sebanyak 37.2% rakyat Malaysia berada dalam kategori M40. Antara perbezaan B40 dan M40  adalah:

 • Garisan pendapatan isi rumah diterima (terakru)  sebulan

Golongan M40 di Malaysia mempunyai julat pendapatan isi rumah antara RM4,851 ke RM10,970 sebulan, manakala golongan B40  berpendapatan kurang dari RM4,850 sebulan. 

 • Bantuan yang boleh dan layak dipohon

Kebanyakan bantuan yang disediakan untuk golongan B40 melingkupi kelengkapan asas kehidupan seperti bantuan kos kesihatan dan juga Bantuan Perumahan Kerajaan seperti Program Perumahan Rakyat (PPR) dan Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT). Kerajaan juga, menerusi  Kementerian Wanita, Keluarga dan Masyarakat mewujudkan Sistem eKasih yang merupakan data keluarga miskin bertujuan untuk membantu, merancang, melaksanakan dan memantau program kemiskinan.

Untuk M40 pula, bantuan menyasarkan untuk memastikan tidak keciciran dalam aspek kesihatan dan kewangan seperti moratorium bagi pinjaman yang sedia ada. Kerajaaan turut menawarkan beberapa Skim Perumahan Kerajaan untuk membantu golongan sederhana di Malaysia memiliki rumah pertama seperti Residensi Wilayah (RUMAWIP), Perumahan Rakyat 1 Malaysia (PR1MA), Skim Sewa untuk Dimiliki (RTO), Rumah Selangorku (RSKU) dan lain-lain lagi. 

BACA: Pengelasan pendapatan di Malaysia: Apa itu B40, M40, dan T20

Apa itu PeKa B40

apa itu PeKa B40
© lakshmiprasad S/ gettyimages

Inisiatif Skim Peduli Kesihatan untuk Kumpulan B40 (PeKa B40) merupakan skim yang telah dilancarkan oleh kerajaan pada tahun 2019. Ini merupakan inisiatif kerajaan dalam memastikan golongan berpendapatan terendah di Malaysia mendapat akses kepada penjagaan kesihatan di pusat kesihatan awam dan juga swasta dan ia khusus untuk penyakit yang tidak berjangkit.

Kenapa Skim PeKa B40 diwujudkan 

Skim PeKa B40 dimulakan dengan objektif untuk membantu dan sekaligus mengurangkan kos rawatan perubatan untuk golongan B40 yang selalu menjadi bebanan apabila didapati menghidap penyakit serta melestarikan kesejahteraan dan meningkatkan kualiti kehidupan untuk golongan berpendapatan rendah. 

Golongan B40 juga merupakan golongan yang lebih cenderung untuk mengidap penyakit apabila mencapai umur melebihi 40 tahun dan lebih menarik Skim ini juga turut menamakan rawatan kesihatan mental sebagai penyakit yang dilindungi. 

Skim PeKa B40 juga diwujudkan berdasarkan proses “sebelum” dan “semasa” di mana antara aspek perkhidmatan kesihatan yang dibantu ialah seperti perkhidmatan saringan kesihatan, kos rawatan, bantuan perubatan, dan insentif tambang untuk melakukan rawatan. Terdapat empat manfaat utama yang telah digariskan oleh kerajaan bagi Skim PeKa B40 ini:

 • Manfaat 1 : Saringan kesihatan

Manfaat 1 bagi Skim PeKa B40 merujuk kepada bantuan saringan kesihatan yang melingkupi dua skop pemeriksaan atau saringan : pemeriksaan kesihatan dan pemeriksaan makmal secara percuma dan boleh dilakukan di mana mana klinik kesihatan kerajaan mahupun swasta yang terpilih.  Pemeriksaan kesihatan merujuk kepada pemeriksaan fizikal, saringan kesihatan mental, pemeriksaan klinikal payudara dan prostat, serta proses mengumpul sejarah kesihatan individu dan ahli keluarga.  Pemeriksaan makmal pula melingkupi ujian seperti memeriksa sel darah, kawalan gula dalam darah, paras kolestrol, air kencing dan juga fungsi buah pinggang. 

 • Manfaat 2 : Alat perubatan

Bantuan alat perubatan dalam skim ini terdiri daripada 10 jenis kategori alat perubatan yang boleh diperolehi melalui Jabatan Kerja Sosial Perubatan di hospital KKM. Kategori bantuan alat perubatan tersebut adalah seperti stent jantung, alat sendi tiruan, bantuan pendengaran, perentak jantung, Prostesis dan implan untuk tulang belakang,​​ Prostesis dan Ortosis tulang anggota, kanta mata intraokular, alat terapi pernafasan dan oxygen concentrator, sokongan nutrisi, dan juga kerusi roda. PeKa B40 hanya akan membiayai perbelanjaan sehingga RM20,000 dan ia juga tertakluk kepada purata harga barangan dalam kategori masing-masing. 

 • Manfaat 3: Melengkapkan rawatan kanser

Demi menggalakkan pesakit untuk menamatkan rawatan kanser yang telah dimulakan, manfaat ketiga bagi PeKa B40 sebanyak RM1,000 adalah untuk penghidap penyakit kanser yang masih dalam rawatan untuk terus mengikut pelan rawatan yang telah disahkan dan dipantau oleh doktor atay pakar perubatan. Insentif ini dibahagi dua dan akan terus diberi melalui akaun bank seperti yang dilakukan untuk Bantuan Sara Hidup (BSH) pada peringkat pertama sebanyak RM300 dan diberikan apabila permohonan insentif diterima. Jumlah wang selebihnya sebanyak RM700 akan diberikan kepada penerima setelah tamat rawatan. 

 • Manfaat 4: Tambang pengangkutan

Manfaat keempat membantu penerima PeKa B40 dalam menanggung kos pengangkutan ke pusat rawatan, namun hanya penerima manfaat kedua dan ketiga sahaja layak menerima insentif ini. Had maksimum bagi insentif yang boleh diberi adalah RM500 bagi semenanjung Malaysia dan RM 1000, bagi Sabah, Sarawak dan Labuan dan ia tertakluk kepada jarak antara rumah pesakit dan hospital dimana rawatan diterima.

Cara memohon dan syarat kelayakan untuk Skim PeKa B40

peka b40 semakan
© Yoke Fong Moey/ gettyimages

Meskipun Skim PeKa B40 didedikasikan untuk golongan B40, terdapat beberapa perkara yang perlu diambil perhatian kerana PeKa B40 mempunyai batasan dari segi usia.

 • Syarat-syarat kelayakan PeKa B40

Kelayakan untuk Skim PeKa B40 adalah automatik berdasarkan kriteria yang berikut: 

  • Penerima BSH
  • Pendapatan isi rumah di dalam kategori B40
  • Pasangan kepada penerima BSH 
  • Penerima dan pasangan berumur 40 tahun dan ke atas
 • Cara daftar PeKa B40

Tiada cara pendaftaran yang spesifik untuk menyertai PeKa B40 kerana ia automatik berdasarkan syarat yang ditetapkan iaitu inidividu tersebut mestilah didaftarkan sebagai penerima BSH dan juga berumur 40 tahun dan keatas.

 • Apakah syarat untuk layak menerima manfaat 2, 3 dan 4

Ketiga-tiga manfaat wajib mengambil langkah pertama dengan melakukan saringan kesihatan atau manfaat 1 untuk mendapatkan arahan daripada doktor atau pakar perubatan untuk perincian bagi rawatan seterusnya. Permohonan juga harus dilakukan melalui hospital KKM sahaja.

 • Macam mana nak buat semakan PeKa B40

Layari laman web Skim PeKa B40 untuk buat semakan B40 dengan hanya mengisi nombor kad pengenalan di bahagian “Semakan Kelayakan”.

Kenapa PeKa B40 dibuka untuk kumpulan B40 yang berumur 40 tahun dan ke atas sahaja

Kerajaan melancarkan inisiatif ini setahun sebelum wabak COVID-19 melanda pada negara pada 2020 dan ia merupakan projek perintis yang dilakukan oleh pihak kerajaan bagi melihat sambutan yang diterima. Ia juga hanya untuk golongan B40 yang berumur 40 tahun ke atas kerana, kebanyakan rakyat Malaysia di sekitar umur ini mempunyai risiko tinggi untuk menghidapi penyakit kritikal seperti kanser dan sebagainya. 

Bukan itu sahaja, ramai yang berumur 40 tahun ke atas tidak mengetahui akan penyakit yang mereka hidapi dan tidak pernah terfikir untuk membuat pemeriksaaan kesihatan masing masing kerana kekangan kewangan. 

Setahun selepas pelancaran PeKa B40, kerajaan dapat mengumpul data dan nombor yang telah direkodkan agak tinggi bagi pesakit berumur 40 tahun ke atas daripada golongan B40 yang telah dikenal pasti menghidapi penyakit tidak berjangkit. 

Senarai klinik PeKa B40 

Anda boleh semak senarai lengkap klinik yang bekerjasama dan dijadikan pusat rujukan bagi PeKa B40 di direktori klinik PeKa B40

Lain-lain kemudahan dan bantuan B40 di Malaysia

bantuan b40 malaysia
© Kementerian Kewangan Malaysia (MoF)

Berikut merupakan lain-lain bantuan yang dikhususkan untuk golongan B40. Beberapa bantuan ini juga turut disalurkan kepada golongan M40 yang layak. Sebahagian daripada bantuan ini merupakan inisiatif di bawah Pakej PRIHATIN, PENJANA, PEMERKASA dan PEMULIH

Bantuan Perumahan

Bantuan kewangan, pekerjaan, kesihatan, makanan dan internet

 • Skim MySalam (Perlindungan kesihatan B40)
 • Bantuan Sara Hidup (BSH)/ Bantuan Prihatin Rakyat (BPR)/ Bantuan Prihatin Nasional (BPN)
 • Sistem e-Kasih (pangkalan data B40 dan miskin tegar)
 • Bantuan Khas COVID-19
 • Bantuan kehilangan pendapatan 
 • Elaun mencari pekerjaan 
 • Program bakul makanan
 • Jaringan PRIHATIN B40
 • Bantuan Khas Golongan OKU 
 • Moratorium PEMULIH

Kemudahan pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)

BACA: Terapi online: 9 perkhidmatan kesihatan mental yang berpatutan di Malaysia untuk anda hubungi semasa PKP/ PKPD

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain