Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Alamat unik ini bakal menjadi antara tempat tinggal terbaik di KL

test

Kediaman yang bakal muncul di Kuchai Lama ini akan melonjakkan lagi nama Kuchai Lama yang sudah sedia popular!

Pemandangan dari Kota KL
©shaifulzamri/123rf

Artikel ini diterjemah dari This unique address is one of the best places to live in KL oleh Ridzwan A.Rahim.

Apabila memperkatakan soal rumah idaman, biasanya beberapa aspek jadi perbincangan. Lain orang, lain keutamaan dan kegemarannya. Tetapi walau apa pun kemahuan kita, akhirnya perbincangan pasti menjurus kepada satu perkara iaitu kemampuan membeli. Harga sememangnya menjadi perkara pokok dalam membeli rumah, kecuali bagi golongan jutawan yang tidak perlu bimbang tentang budget!

Memilih rumah bukan perkara mudah. Jika inginkan pulangan terbaik untuk wang anda, harga tidak semestinya menjadi pertimbangan utama. Walaupun mudah membuat ranking kawasan-kawasan kejiranan berdasarkan faktor-faktor nyata seperti harga dan nilai, ada beberapa perkara lain yang tidak ketara juga perlu diambil kira.

Setiap kejiranan mempunyai keunikan dan kualitinya yang tersendiri. Umpamanya, jika tinggal dan bekerja di Lembah Klang, ketersampaian merupakan salah satu elemen penting dalam mencuri hati pembeli di Malaysia.

Contoh kawasan seperti ini ialah Kuchai Lama yang menawarkan segala macam sebab mengapa pembeli patut membeli rumah di sini. Antara pembangunan yang bakal muncul di kawasan ini ialah M Oscar oleh pemaju yang banyak memenangi anugerah iaitu Mah Sing. Mari kita lihat apa yang membuatkan kawasan ini kian menjadi rebutan di Kuala Lumpur.

1. Lokasi yang strategik

Peta Radius Lokasi Kuchai Lama
©M Oscar, Mah Sing

Tidak kira bagaimana indah sekalipun sebuah rumah, ia tidak lengkap tanpa pembangunan di sekelilingnya. Ini penting terutama sekali jika anda tinggal di Lembah Klang di mana hubungan antara kawasan bandar, kejiranan dan kemudahan menjadi ciri penting dalam kehidupan seharian.

M Oscar terletak berdekatan Kuchai Lama dan dikelilingi subbandar yang sudah mapan seperti Happy Garden, Sri Petaling, Bukit Jalil dan Desa Petaling. Ia hanya 7km dari Mid Valley City dan 13km dari pusat bandaraya KL serta dihubungkan dengan mudah ke Petaling Jaya, Subang dan Cheras. Kediaman ini bersambung dengan lebuh raya utama seperti Lebuhraya Kuala Lumpur-Putrajaya (MEX), Lebuhraya Shah Alam (Kesas), Lebuhraya Baru Pantai (NPE), Lebuhraya Persekutuan dan Lebuhraya Kuala Lumpur-Seremban. Juga terdapat di sekitarnya kemudahan seperti pasaraya NSK yang terletak hanya 5 minit perjalanan. Bukankah ini contoh terbaik lokasi strategik?

2. Pengangkutan awam

Pengangkutan awam di Kuchai Lama
©06photo/123rf

Jika anda memiliki beberapa buah kereta dan motosikal di dalam garaj sekalipun, ada kalanya anda memerlukan pengangkutan awam. Umpamanya jika terpaksa menghadiri mesyuarat tergempar dan jalan raya pula sesak. Atau ingin membeli hadiah istimewa untuk orang tersayang tetapi tempat yang ingin dituju sukar mendapatkan tempat letak kereta. Atau terdapat sekatan jalan raya pada hari cuti umum yang menghalang anda untuk ke tempat janji temu.

Itu hanya sebahagain daripada kes-kes istimewa yang menjadikan pengangkutan awam suatu kemestian dalam kehidupan kota. M Oscar tidak kurang hebatnya dalam aspek ini. Stesen MRT2 Taman Naga Emas yang kini dalam pembinaan terletak hanya 800m dari kediaman ini, malah dilengkapi perkhidmatan pengangkutan ulang-alik. Anda boleh ke mana-mana tanpa sebarang masalah!

 3. Kepelbagaian juadah!

Kepelbagaian makanan di Kuchai Lama
©goasean/123rf

Selain daripada lokasi strategik, seperkara lagi yang kerap menarik perhatian pembeli ialah kewujudan tempat makan berdekatan sesebuah hartanah. Apa ertinya hidup jika tinggal di rumah agam yang mewah tetapi sukar mendapatkan roti canai, teh tarik, kari kepala ikan, nasi lemak, kopi mocha, durian, mi rebus, laksa kari, rojak, ABC, cendol dan juadah lain? Pasti bosan jadinya.

Ramai pembeli hartanah yang gemar makan di luar kini menjadikan jarak sesebuah hartanah dengan tempat makan popular sebagai satu keutamaan. Jika anda memilih untuk tinggal di M Oscar, terdapat banyak pilihan makanan yang menyelerakan seperti francais makanan segera popular, restoran mamak 24 jam, kafe hispter, gerai makanan tempatan dan restoran seperti Snowflake Taiwanese Dessert Secrets, Star Village, Sweet Hut, Fayas Curry House, Radix Fried Chicken, Loving Hut Café dan Norrizan Bakers. Cukup berselera tak?

 4. Nilai pegangang kekal

harga hartanah di kuchai lama
©Kae Horng Mau /123rf

Ramai pembeli rumah hari ini amat memilih apabila berbicara soal hartanah pegangan kekal dan pegangan pajak. Benar, ada kebaikan dan keburukan pada setiap jenis hartanah ini, tetapi hartanah pegangan kekal biasanya lebih tinggi nilainya berbanding hartanah pegangan pajak. Walau bagaimanapun, ini juga bergantung pada pelbagai faktor lain. Hartanah pegangan kekal memberikan anda hak pemilikan terhadap hartanah terrsebut selama-lamanya.

Dalam kes ini, kediaman pegangan kekal M Oscar mempunyai kelebihan yang mengatasi hartanah lain di Kuchai Lama dan kawasan berdekatan yang kebanyakannya pegangan pajak. Ini memberikan anda jaminan jangka panjang berkaitan pemilikan harrtanah anda.

5. Kemewahan yang mampu anda miliki

mampu dimiliki
©Konvisum/123rf

Setelah semua perkara diambil kira, anda tidak lagi boleh mengelakkan soal harga. Lagi pun, anda akan menghabiskan wang yang susah payah disimpan untuk membeli rumah idaman anda. Selepas mengambil kira faktor tidak nyata, memang sepatutnya anda memilih rumah yang sesuai dengan kemampuan anda.

Jika anda ingin membeli hartanah di kawasan Kuchai Lama, M Oscar menawarkan pelbagai jenis unit, daripada yang seluas 708 kaki persegi (2 bilik tidur) dan 895 kaki persegi (3 bilik tidur) hingga ke 1096 kaki persegi (4 bilik tidur) dan 1200 kaki persegi (dua kunci). Harga pula bermula daripada RM428,000.

Projek ini menampilkan 2 blok utama yang dipisahkan dengan sebuah dek kemudahan 2.7 ekar setinggi 100m di atas aras laut dengan orientasi strategik utara-selatan. Ia menggabungkan 3 ciri utama pada reka bentuk dan suasananya iaitu ngarai, bintang dan air. Ciri-ciri ini diketengahkan dalam pintu masuk besar bersiling tinggi, dek podium bertatahkan bintang dan dan anak sungai yang berliku-liku.

Mah Sing, M Oscar
©M Oscar, Mah Sing Group

Pelancaran besar-besaran M Oscar Sales Gallery akan berlangsung pada 2 Oktober 2019. Kesemua unit akan dibuka untuk jualan pada 5 Oktober 2019. Untuk maklumat lanjut, hubungi 03-9212 0425 atau Waze: M Oscar Sales Gallery (Rasmi): https://waze.com/ul/hw2839bw4e.


Mahsing-Brand-Mention


Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain