Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

15 Kondominium Untuk Dilelong di KL dan Selangor Bawah RM500,000

test

Artikel ini membincangkan semua aspek lelong hartanah termasuk jenis dan kos tersembunyi. Ada juga senarai 15 kondominium yang disenaraikan untuk dilelong!

© 123rf20742115 | 123rf

Artikel ini diterjemah dari 15 Auction Condos For Sale in KL and Selangor Under RM500,000 oleh Khairul Khalid.

Apakah hartanah lelong?

Hartanah lelong adalah aset hartanah yang dijual melalui proses pembidaan awam. Apabila pemilik hartanah gagal membayar pinjaman mereka, bank boleh melelong dan menyita hartanah tersebut. Hartanah lelong termasuk rumah kediaman, bangunan komersial, tanah dan rumah mewah.

Perbezaan hartanah lelong adalah lazimnya ia dijual secara terbuka dan kompetitif, maka pembeli boleh membeli hartanah di bawah nilai pasaran.

Ini menarik pelabur yang berpengalaman dan pembeli kali pertama untuk mencari pelbagai hartanah dengan potensi penjimatan yang besar. Sama ada mencari rumah baharu atau peluang pelaburan, pasaran lelong memberi peluang dinamik dan baik  untuk mendapatkan hartanah idaman anda.

Jenis hartanah lelong di Malaysia

Lelongan hartanah di Malaysia terbahagi kepada dua kategori: Lelongan Perjanjian Pinjaman dan Serah Hak (LACA) dan Lelongan Bukan Perjanjian Pinjaman dan Serah Hak (Lelongan bukan LACA). Melalui jenis-jenis lelongan tersebut, pembeli boleh membeli hartanah secara telus dan terkawal.

Jenis lelonganLACA  Bukan-LACA
Jenis hartanahHartanah tanpa hak milik individu atau strata (juga dikenali sebagai hartanah hak milik induk)Hartanah dengan hak milik individu atau strata
PelelongBank atau pelelong berlesen  Mahkamah Tinggi dan Pejabat Tanah

Kos membeli hartanah lelong

Walaupun membeli hartanah lelong mungkin nampak menarik, terutamanya membeli hartanah premium dengan harga yang sangat rendah, amat penting untuk mempertimbangkan sebarang yuran dan caj tambahan. Ini akan memastikan bahawa pembelian hartanah lelong sesuai dengan matlamat kewangan anda dan menjadi keputusan pelaburan yang bijak.

Berikut adalah empat kos dan yuran yang anda harus tahu ketika membeli hartanah lelong.

1. Denda untuk lanjutan tempoh penyelesaian

Deposit diperlukan semasa lelongan dan baki mesti dibayar dalam jangka masa yang ditentukan. Lanjutan tempoh masa boleh dikenakan denda. Jangka masa pembayaran berbeza, bergantung kepada jenis lelong, seperti yang dijelaskan di bawah:

 • Lelongan LACA: Pembeli mesti membayar deposit 5% dan baki diselesaikan dalam tempoh 90 hari selepas lelongan.
 • Lelongan Bukan LACA:  Pembidaan yang berjaya perlu membayar 10% harga rizab dan baki diselesaikan dalam tempoh 120 hari.

Bersiap sedia untuk segera membayar perbezaan antara peratusan deposit yang diperlukan dan peratusan deposit dari harga jualan akhir selepas lelongan.

2. Pelucutan deposit

Jika anda gagal menyelesaikan baki dalam tempoh yang ditentukan selama 90 atau 120 hari, anda boleh kehilangan deposit.

TIP: Sediakan wang tunai dan/ atau fasiliti overdraf yang mencukupi sebelum membeli hartanah lelong.

3. Duti setem dan yuran guaman tambahan

Semasa berurusan dengan hartanah LACA, pemindahan hak milik boleh dilakukan sama ada melalui pemindahan langsung dengan persetujuan pemaju atau pemindahan berganda. Walau bagaimanapun, persetujuan pemaju untuk pemindahan langsung lazimnya memerlukan penyelesaian semua caj perkhidmatan yang tertunggak. Sekiranya pemaju tidak bersetuju, pemindahan berganda boleh mengakibatkan duti setem dan yuran guaman tambahan, serta kelewatan.

4.Bayaran utiliti tertunggak atau lain-lain caj

Selain daripada bil utiliti dan yuran penyelenggaraan, anda juga mungkin perlu menyelesaikan dana pelepas, cukai tanah, cukai taksiran, premium insurans dan caj lewat.

TIP: Sebelum lelongan, pastikan sebarang bil tertunggak dengan pejabat utiliti masing-masing, seperti Tenaga Nasional Berhad, Indah Water, dan pejabat pengurusan hartanah.

Outstanding utility fees and other charges
© golibtolibov | 123RF

Kelebihan dan kekurangan membeli hartanah lelong

Pembelian hartanah lelong mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Jadi adalah penting untuk mempertimbangkan semua ini sebelum membuat keputusan.

Kelebihan hartanah lelong:

1. Harga murah

Salah satu aspek yang paling menarik dalam hartanah lelong adalah peluang untuk mendapatkan hartanah dengan harga yang lebih rendah daripada harga pasaran. Dalam proses pembidaan, anda boleh membeli rumah yang lebih besar atau di lokasi idaman yang lazimnya di luar kemampuan anda. Anda boleh berjimat besar dan memperoleh keuntungan dalam lelongan.

2.Kurang bayaran komisen

Jika anda melantik ejen atau wakil untuk membida bagi pihak anda di lelongan, lazimnya anda membayar kadar komisen yang lebih rendah berbanding dengan transaksi hartanah tradisional. Ini akan membolehkan penjimatan kos tambahan dan meningkatkan dana simpanan anda. Sebagai alternatif, anda boleh membida sendiri hartanah lelong untuk lebih kawalan dan penjimatan kos di dalam proses pembelian.

Kekurangan hartanah lelong

1. Proses lelongan yang ketat

Mengambil bahagian dalam lelongan memerlukan persiapan dan pemahaman yang mendalam mengenai proses tersebut. Anda perlu mendaftar untuk lelongan dan berbincang dengan bank mengenai rancangan anda. Selain itu, anda juga mesti menyediakan draf bank 10% daripada harga rizab hartanah yang akan disebut secara terbuka oleh pelelong.

2.Potensi komplikasi

Membeli hartanah lelong boleh menimbulkan komplikasi yang tidak dijangka seperti:

 • Kaveat: Kaveat adalah notifikasi undang-undang mengenai tuntutan kepentingan sah terhadap hartanah semasa transaksi hartanah. Jika pihak ketiga telah meletakkan kaveat kepada sebuah rumah, ia boleh melewatkan proses penjualan, menangguhkan transaksi  dan juga menjejaskan peluang anda untuk mendapatkan pinjaman rumah.
 • Pilihan pembiayaan terhad: Bergantung kepada jenis pajakan, bank anda mungkin mengehadkan jenis pembiayaan anda.

TIP: Pastikan pengisytiharan penjualan hartanah yang mengandungi maklumat penting yang boleh membantu anda mengelakkan komplikasi.

Senarai kondominium untuk dilelong di KL & Selangor bawah RM500,000 (setakat Jun 2023)

1. i-SOHO @ i-City

© Howard Soh | iProperty

Alami keselesaan dan kemudahan yang sempurna di i-SOHO @ i-City. Ia terletak di antara i-City Shah Alam yang sibuk dan menawarkan pengalaman hidup yang luar biasa. Dengan hanya dua blok SoHo 43 tingkat setiap satu, anda boleh menikmati pemandangan yang menakjubkan dan suasana eksklusif.

Ketersambungan amat mudah dengan Lebuhraya Persekutuan yang berhampiran, memastikan perjalanan yang lancar ke dan dari rumah baharu anda. Bagi mereka yang bergantung kepada pengangkutan awam, Stesen KTM Padang Jawa hanya berjarak 1.96 km, menyediakan akses mudah ke pelbagai destinasi utama.

Gaya hidup mudah dengan Central i-City Mall dan Taman Tema i-City dalam jarak berjalan kaki, menawarkan banyak pilihan membeli-belah, makanan dan hiburan.

 • Jenis hartanah: Kediaman berservis
 • Tempoh: Pegangan Kekal
 • Pemaju: i-Berhad
 • Saiz terbina: 464 – 805 kaki persegi
 • Tahun siap: 2016
 • Harga rizab lelong: Bermula dari RM162,000 – RM352,000
 • Harga sewa: RM1,075 – RM2,000

2. Pacific Place @ Ara Damansara

© Gabriel Goh | iProperty

Pacific Place @ Ara Damansara adalah kediaman yang ideal di Ara Damansara yang meriah. Hartanah ini menawarkan lokasi yang selesa dengan pelbagai kemudahan untuk menyenangkan kehidupan harian anda.

Evolve Mall berada di dalam kompleks hartanah ini, hanya beberapa langkah dari depan pintu rumah anda, menawarkan pelbagai pilihan membeli-belah dan hiburan. Citta Mall berjarak 3 minit pemanduan, menyediakan pelbagai terapi runcit dan pilihan tempat makan. Untuk pengalaman membeli-belah yang lebih hebat, Paradigm Mall berjarak hanya 15 minit pemanduan dari kediaman ini, memastikan akses ke pelbagai kedai, restoran dan hiburan.

Dengan reka bentuk seni bina yang mengagumkan, Pacific Place merangkumi enam blok bangunan 15 tingkat dan lot kedai 3 tingkat untuk kemudahan anda. Setiap blok menawarkan 200 unit, yang menampilkan tiga susun atur yang berbeza untuk memenuhi keperluan anda. Ini termasuk studio, unit standard dengan 1-3 bilik tidur dan unit dwi kunci.

 • Jenis hartanah: Kediaman berservis
 • Tempoh: Pegangan pajak
 • Pemaju: MNH Global Assets Management
 • Saiz terbina: 717 – 1,325 kaki persegi
 • Tahun siap: 2013
 • Harga rizab lelong: Bermula dari RM340,123 – RM419,904
 • Harga sewa: RM700 – RM2,200

Harga transaksi Pacific Place @ Ara Damansara

Sumber: Data Transaksi iProperty

3. Residensi Laguna (Sunway Belvedere)

© Fauzi Ahmed | iProperty

Residensi Laguna terletak di kejiranan Bandar Sunway yang terkenal dan adalah sebuah kondominium pegangan pajak. Hartanah ini menawarkan lokasi yang selesa dengan akses mudah ke pelbagai kemudahan. Nikmati syurga membeli-belah ikonik Sunway Pyramid Mall yang berjarak hanya 12 minit pemanduan, menyediakan pelbagai pilihan runcit, makanan dan hiburan.

Dengan ketersambungan strategik, Residensi Laguna memastikan perjalanan lancar dengan akses terus ke enam lebuh raya utama. Sama ada anda menuju ke tempat kerja, menjelajah bandar-bandar berdekatan, atau memulakan percutian hujung minggu, New Pantai Expressway (NPE), Shah Alam Expressway (KESAS), Federal Highway, New Klang Valley Expressway (NKVE), ELITE Highway, and Damansara-Puchong Highway (LDP) akan menghubungkan anda dengan mudah ke destinasi anda.

Residensi Laguna menawarkan keselesaan dan kemudahan yang seimbang dan sempurna dalam blok menara 22 tingkat berbentuk C. Hartanah ini mempunyai 500 unit kediaman dan 16 kedai runcit yang direka untuk keperluan gaya hidup moden anda.

 • Jenis hartanah: Kondominium
 • Tempoh: Pegangan pajak
 • Pemaju: IJM Land Berhad
 • Saiz terbina: 931 – 1,096 kaki persegi
 • Tahun siap: 2007
 • Harga rizab lelong: Bermula dari RM306,000
 • Harga sewa: RM1,300 – RM2,20

Harga transaksi Residensi Laguna ( Sunway Belvedere )

Sumber: Data Transaksi iProperty

4. Tropika Paradise Condominium

© KH Khoo | iProperty

Tropika Paradise Condominium terletak di Subang Jaya, Selangor. Ia adalah kondominium pegangan kekal yang menawarkan pengalaman hidup yang unik. Ia terdiri daripada tiga blok dengan 12 tingkat setiap satu dengan unit pelbagai reka bentuk untuk pembeli. Unit di Tropika Paradise Condominium mempunyai saiz terbina yang besar untuk memastikan ruang yang cukup untuk kehidupan yang selesa.

Penduduk juga boleh menikmati persekitaran hijau yang segar. Ruang tamu dan sauna juga disediakan untuk penduduk, meningkatkan daya tarikan serta peluang bersantai dan rekreasi.

Kemudahan akses pengangkutan seperti BRT Sunway Lagoon, BRT SunMed, BRT Sun U-Monash dan BRT South Quay melancarkan perjalanan keluar masuk dari kediaman, walaupun penduduk tiada kenderaan sendiri.

 • Jenis hartanah: Kondominium
 • Tempoh: Pegangan kekal
 • Pemaju: Sime Darby Property Berhad
 • Saiz terbina: 1,200 – 1,400 kaki persegi
 • Tahun siap: 2021
 • Harga rizab lelong: Bermula dari RM350,000 – RM408,240
 • Harga sewa: RM1,600 – RM2,165

Harga transaksi Tropika Paradise Condominium

Sumber: Data Transaksi iProperty

5. SkyLake Residence

SkyLake Residence adalah hartanah bertingkat tinggi yang terletak di hadapan tasik yang menawan. Lokasi Skylake Residence di tengah Puchong menawarkan penduduk suasana yang tenang dengan pemandangan Puchong yang hebat dan tasik yang tenang.

Hartanah ini menggabungkan ketenangan dengan kemudahan kerana ia terletak hanya 12km dari Bandar Puteri Puchong dan tidak jauh daripada Sunway, Petaling Jaya dan Bukit Jalil. Akses kepada KLIA juga mudah melalui Damansara-Puchong Highway (LDP) and ELITE Highway. Skylake Residence menawarkan 746 unit di dua blok kondominium dengan enam susun atur yang sesuai untuk pelbagai gaya hidup.

Ia juga menawarkan banyak kemudahan unik, termasuk tadika, futsal, trek joging, dek yoga, studio tarian, sauna dan dek Tai Chi.

 • Jenis hartanah: Kediaman berservis
 • Tempoh: Pegangan pajak
 • Pemaju: LBS Bina Group Berhad
 • Saiz terbina: 554 – 1,063 kaki persegi
 • Tahun siap: 2021
 • Harga rizab lelong: Bermula dari RM262,500 – RM370,000
 • Harga sewa: RM1,100 – RM2,180

6. Shaftsbury Putrajaya

© Joyce Chan | iProperty

Shaftsbury Putrajaya di Putrajaya adalah kediaman berservis pegangan kekal yang luar biasa. Ia juga dikenali sebagai Shaftsbury Avenue dan menggabungkan pelbagai kedai runcit dan apartment servis untuk kehidupan yang meriah dan moden. Ia siap pada tahun 2018 dan mempunyai 249 kedai runcit di tingkat bawah, menawarkan pelbagai pilihan membeli-belah dan makanan kepada penduduk. Dua blok kediaman dengan 746 unit terdapat di atas ruang runcit.

Dengan hanya berjalan kaki di seberang jambatan, penduduk mudah pergi ke Alamanda Shopping Centre. Selain itu, IOI City Mall yang terkenal hanya sejauh 6km. Shaftsbury Putrajaya juga mempunyai ketersambungan yang sangat baik melalui beberapa lebuh raya utama yang berhampiran seperti Maju Expressway (MEX), South Klang Valley Expressway (SKVE), and North-South Expressway (NSE). Putrajaya Sentral berjarak 7.7km dan memastikan pilihan pengangkutan yang lancar untuk penduduk seperti MRT dan ERL.

 • Jenis hartanah: Kediaman berservis
 • Tempoh: Pegangan kekal
 • Pemaju: Ikhasas Group & Putrajaya Holdings
 • Saiz terbina: 686 – 1,451 kaki persegi
 • Tahun siap: 2018
 • Harga rizab lelong: Bermula dari RM405,000
 • Harga sewa: RM1,700 – RM2,000

7. Mirage By The Lake

© iProperty

Mirage By The Lake terletak di bandar Cyberjaya, Selangor yang menggabungkan alam semulajadi, teknologi dan keindahan. Kondominium pegangan kekal ini mempunyai reka bentuk moden yang harmoni dengan persekitarannya.

Mirage By The Lake menawarkan dua blok yang luas setinggi lima hingga sepuluh tingkat, dengan kapasiti 413 kondominium dan 64 villa. Penduduk dilayan dengan pelbagai kemudahan termasuk sauna, bilik wap, gelanggang skuasy, gelanggang tenis, gelanggang badminton, gelanggang ping pong, kolam air masin, ruang berjalan tinggi, kolam kanak-kanak, zon BBQ, dewan serbaguna, paya, arus dan surau.

Selain itu, ia berhampiran dengan Tamarind Square, DPulze Shopping Centre, IOI City Mall, and Alamanda Putrajaya,, semuanya dalam jarak 10-15 minit pemanduan, memastikan penduduk mendapat akses mudah ke pelbagai tempat membeli-belah, makanan dan hiburan.

 • Jenis hartanah: Kondominium
 • Tempoh: Pegangan kekal
 • Pemaju: OSK Properties
 • Saiz terbina: 1,060 – 1,496 kaki persegi
 • Tahun siap: 2014
 • Harga rizab lelong: Bermula dari RM284,000 – RM437,000
 • Harga sewa: RM1,600 – RM3,500

Harga transaksi Mirage By The Lake

Sumber: Data Transaksi iProperty

8. Cerrado Residence @ Southville City

© Joyce Chan | iProperty

Cerrado @ Southville City menawarkan daya tarikan kediaman pegangan kekal dengan kepadatan rendah di tengah Bangi. Hartanah yang unik ini menawarkan sentuhan mewah dengan 10 kabana tepi kolam yang eksklusif, sesuai untuk berehat dan bersantai.

Dengan lokasinya yang strategik, penduduk menikmati kemudahan akses ke lebuh raya utama seperti Maju Expressway (MEX), Kajang Dispersal Link Expressway (SILK), South Klang Valley Expressway (SKVE), North-South Express Central Link (ELITE), and Kajang-Seremban Expressway (LEKAS, memastikan ketersambungan mudah ke pelbagai destinasi. Pusat membeli-belah dan hiburan Alamanda Shopping Mall dan IOI City Mall juga berhampiran.

Hartanah ini mempunyai empat menara, setinggi 35 hingga 36 tingkat setiap satu. Dengan hanya 14 unit di setiap tingkat, anda boleh menikmati kehidupan berkepadatan rendah.

 • Jenis hartanah: Kediaman berservis
 • Tempoh: Pegangan kekal
 • Pemaju: Mah Sing Group Berhad
 • Saiz terbina: 656 – 2,029 kaki persegi
 • Tahun siap: 2020
 • Harga rizab lelong: Bermula dari RM216,000 – RM252,000
 • Harga sewa: RM1,150 – RM2,100

9.  9Ine (Residensi Sembilan)

© Henry Lim | iProperty

9Ine adalah kediaman menarik yang terletak di kejiranan tenang Taman Kemacahaya, Cheras, hanya 45 minit dari pusat bandar yang sibuk. Pembangunan ini merangkumi tiga menara 23 tingkat yang mengagumkan dan menawarkan 256 unit.

Terdapat pelbagai ciri-ciri unik 9Ine yang pasti memikat anda. Ia menawarkan Sungai Putih Hill Forest Reserve yang indah, dengan pemandangan yang hebat dan alam semulajadi yang aman. Alami gaya hidup dengan pelbagai kemudahan menarik, termasuk dek yoga, gimnasium, taman permainan, trek joging, kolam renang, dan ruang tamu kolam renang.

Untuk keperluan membeli-belah dan hiburan anda, beberapa pusat membeli-belah terkenal berhampiran seperti EkoCheras Mall, Cheras Leisure Mall, dan BMC Mall dalam jarak 15 minit pemanduan.

 • Jenis hartanah: Kondominium
 • Tempoh: Pegangan kekal
 • Pemaju: Adenland (Cheras) Sdn Bhd
 • Saiz terbina: 1,142 – 1,520 kaki persegi
 • Tahun siap: 2017
 • Harga rizab lelongan: Bermula dari RM408,000 – RM637,000
 • Harga sewa: RM1,300 – RM2,400

Harga transaksi 9Ine (Residensi Sembilan)

Sumber: Data Transakski iProperty

10. Changkat View

© iProperty

Changkat View terletak di kawasan berprestij Dutamas, Segambut di Kuala Lumpur dan adalah pembangunan kondominium pegangan kekal.

Alami kehidupan yang mewah dan selesa ketika anda memasuki empat menara setinggi 26 tingkat dengan sejumlah 796 unit kondominium. Dengan hanya 199 unit di setiap menara dan 8 unit setiap tingkat, anda boleh menikmati suasana eksklusif dan privasi yang seimbang.

Anda dikelilingi dengan suasana kehijauan, sambil terhubung dengan kawasan-kawasan  bandar seperti Kenny Hills, Mont Kiara dan Damansara Heights yang meriah. Ketersambungan juga lancar dengan akses mudah kepada beberapa lebuh raya utama seperti North-South Expressway (NSE) and SPRINT Expressway.

 • Jenis hartanah: Kondominium
 • Tempoh: Pegangan kekal
 • Pemaju: Changkat Kiara
 • Saiz terbina: 1,100 – 2,150 kaki persegi
 • Tahun siap: 2009
 • Harga rizab lelong: Bermula dari RM341,000
 • Harga sewa: RM1,300 – RM2,200

Harga transaksi Changkat View

Sumber: Data Transaksi iProperty

11. M Centura

© Jack Chia | iProperty

M Centura di kejiranan Sentul, Kuala Lumpur yang meriah adalah sebuah kediaman berservis moden dengan pegangan kekal.

Ia terletak di sepanjang Jalan Sentul Pasar dan menawarkan gabungan pelbagai kemudahan dan aksesibiliti. Ia hanya beberapa minit dari tiga lebuh raya utama Duta-Ulu Kelang Expressway (DUKE), Middle Ring Road 2 (MRR2), and Karak Highway. Terdapat beberapa pilihan pengangkutan awam seperti LRT Sentul, LRT Sentul Timur, MRT Sentul Barat, MRT Kampung Batu, KTM Kampung Batu dan KTM Sentul, semuanya tidak jauh jika memandu dari M Centura.

Terdapat dua blok 47 tingkat yang menawarkan pemandangan indah dan pengalaman kehidupan moden. Penduduk boleh menikmati pelbagai kemudahan unik seperti kolam renang bersaiz Olimpik, kawasan penjagaan anak, dua gim terapung, kawasan BBQ dan kawasan bekerjasama.

 • Jenis hartanah: Kediaman berservis
 • Tempoh: Pegangan kekal
 • Pemaju: Mah Sing Group Berhad
 • Saiz terbina: 650 – 1,000 kaki persegi
 • Tahun siap: 2021
 • Harga rizab lelong: Bermula dari RM300,000 – RM450,000
 • Harga sewa: RM1,200 – RM2,500

12. KL Traders Square

© Brandon Phuah | iProperty

Alami kehidupan bandar terbaik di KL Traders Square, sebuah apartment berservis pegangan kekal di Setapak. Hartanah ini terletak di lokasi yang baik dan terhubung dengan Jalan Genting Klang untuk kemudahan dan aksesibiliti kepada penduduk. Dengan lima blok setinggi 38 tingkat setiap satu, KL Traders Square menawarkan banyak jenis unit untuk memenuhi pelbagai gaya hidup.

Terdapat pelbagai kemudahan untuk tetamu termasuk kolam renang bersaiz Olimpik, kolam infiniti sepanjang 25 meter dan kolam buih yang tenang. KL Traders Square menawarkan gabungan komponen kediaman dan runcit untuk kemudahan dan keselesaan anda.

Anda juga akan mendapat akses mudah kepada pengangkutan awam seperti LRT Taman Melati dan LRT Gombak, kedua-duanya berada dalam jarak 7km. Terdapat juga beberapa pilihan tempat makan dan membeli-belah di Setapak Central Mall, yang hanya berjarak 4km.

 • Jenis hartanah: Kediaman berservis
 • Tempoh: Pegangan kekal
 • Pemaju: SCP Group
 • Saiz terbina: 842 – 940 kaki persegi
 • Tahun siap: 2019
 • Harga rizab lelong: Bermula dari RM360,000 – RM450,000
 • Harga sewa: RM1,400 – RM2,500

Harga transaksi KL Traders Square

Sumber: Data transaksi iProperty

13. SkyAwani 3 Residence

© Calvin Chew | iProperty

SkyAwani 3 Residence ialah kondominium pegangan pajak di Setapak di mana anda boleh mengalami suasana apartment kontemporari. Terdapat 1,905 unit dalam tempat menarik ini yang semuanya dirancang dengan teliti dengan tiga bilik tidur, dua bilik mandi, dan saiz terbina seluas 800 kaki persegi.

Antara pelbagai kemudahan menarik dan eksklusif untuk penduduk adalah kolam percik, jakuzi gelembung yang menyegarkan, trek joging yang indah, taman asuhan kanak-kanak, pagar perimeter yang selamat, dan kawalan keselamatan sepanjang masa.

Kediaman ini hanya 1.3km dari Duta-Ulu Kelang Expressway (DUKE) yang memudahkan perjalanan ke tempat-tempat lain di bandar. Setapak Central Mall dan Wangsa Walk Mall, terletak dalam jarak 4km untuk pelbagai pilihan membeli-belah, makanan dan hiburan. Stesen LRT Sri Rampai juga berhampiran hanya sejauh 3.7km, menyediakan akses mudah kepada pengangkutan awam.

 • Jenis hartanah: Kondominium
 • Tempoh: Pegangan pajak
 • Pemaju: SkyWorld Development Bhd
 • Saiz terbina: 800 kaki persegi
 • Tahun siap: 2021
 • Harga rizab lelongan: Bermula dari RM238,000
 • Harga sewa: RM1,200 – RM2,000

14. Villa Wangsamas

© Andrew Saw | iProperty

Villa Wangsamas adalah sebuah kondominium pegangan kekal di Wangsa Maju yang mempunyai daya tarikan dan karakter. Pembangunan kediaman ini mempunyai sembilan menara 20 tingkat dan menawarkan 1,317 unit.

Alami suasana resort tropika dan pelbagai kemudahan gaya hidup termasuk kolam renang, gimnasium, restoran, pasar mini, taman permainan, trek joging yang indah, dan landskap yang subur.

Dengan lokasinya yang strategik, Villa Wangsamas menawarkan akses mudah ke beberapa lebuh raya utama seperti Duta-Ulu Kelang Expressway (DUKE), Middle Ring Road 2 (MRR2), and Ampang-Kuala Lumpur Elevated Highway (AKLEH) untuk ketersambungan lancar ke kawasan-kawasan di sekitarnya. Destinasi membeli-belah yang berhampiran termasuk Wangsa Walk Mall, Setapak Central Mall, AEON Wangsa Maju, dan Melawati Mall, semuanya dalam jarak 4km.

 • Jenis hartanah: Kondominium
 • Tempoh: Pegangan kekal
 • Pemaju: Setapak Heights Development
 • Saiz terbina: 1,256 – 2,750 kaki persegi
 • Tahun siap: 2010
 • Harga rizab lelong: Bermula dari RM350,000 – RM405,000
 • Harga sewa: RM1,600 – RM2,300

Harga transaksi Villa Wangsamas

Sumber: Data Transaksi iProperty

15. Sri Angsana Hilir

© Zinc Tsai | iProperty

Sri Angsana Hilir terletak di tengah-tengah Ampang, Selangor dan adalah sebuah kondominium pegangan pajak yang meriah. Stesen LRT Ampang, LRT Cahaya, LRT Cempaka, dan LRT Pandan Indah yang berhampiran menawarkan ketersambungan pengangkutan awam yang lancar.

Dengan pelbagai kemudahan yang dirancang untuk memenuhi keperluan penduduk aktif, Sri Angsana Hilir menyediakan dunia riadah dan rekreasi. Nikmati perlawanan persahabatan di gelanggang skuasy atau tenis, berenang di kolam, anjurkan perhimpunan BBQ dengan keluarga tersayang, atau kekal cergas dan aktif di gimnasium yang lengkap.

 • Jenis hartanah: Kondominium
 • Tempoh: Pegangan pajak
 • Pemaju: Kabra Holding
 • Saiz terbina: 1,042 – 1,266 kaki persegi
 • Tahun siap: 1998
 • Harga rizab lelong: Bermula dari RM186,000 – RM256,000
 • Harga sewa: RM1,300 – RM1,500

Harga transaksi Sri Angsana Hilir

Sumber: Data Transaksi iProperty

Wajarkah anda membeli hartanah lelong?

Kesimpulannya, membeli hartanah lelong boleh menawarkan peluang untuk memperoleh hartanah premium dengan harga yang menarik. Walau bagaimanapun, sangat penting untuk memahami proses ini dengan berhati-hati dan mengetahui sebarang potensi risiko dan kos tersembunyi.

Lakukan kaji selidik yang menyeluruh, dapatkan nasihat profesional dan teliti yuran dan caj yang berkaitan dengan hartanah lelong untuk membuat keputusan yang tepat supaya pembelian anda memberi manfaat dari segi kewangan.

Walaupun hartanah lelong boleh menawarkan nilai dan potensi pelaburan yang menarik, sangat penting untuk menilai kelebihan dan kekurangan pasaran lelong, serta kemampuan kewangan anda sebelum mendekati pasaran lelong.

Dengan pengetahuan dan pendekatan yang betul, pembelian hartanah lelong boleh membawa manfaat dan membuka peluang baharu di dalam pasaran hartanah.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain