Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 perkara tentang skim perumahan mampu milik MyHome yang anda perlu tahu

test

Skim Perumahan Mampu Milik Swasta (MyHome) merupakan salah satu inisiatif kerajaan untuk membantu mereka yang berpendapatan rendah untuk memiliki rumah pertama dan menggalakkan pemaju untuk lebih fokus kepada perumahan jenis mampu milik.

© Shariff Che’Lah / 123RF

Artikel ini diterjemah dari 10 things you should know about the MyHome affordable housing scheme oleh Ariff Yusof.

Kebanyakan anak muda, atau golongan milenial (atau juga dikenali sebagai Generasi Y) hanya boleh sekadar bermimpi untuk membeli rumah sebelum mencapai usia 50 tahun. Pendapatan permulaan semasa yang masih mendatar, ditambah pula dengan harga rumah yang semakin meningkat dengan begitu cepat menjadikan mimpi tersebut hanya tinggal mimpi.

Menurut Pusat Maklumat Harta Tanah Negara (NAPIC) Indeks Harga Rumah Malaysia 2018 menunjukkan sebuah rumah di Malaysia pada harga purata adalah melebihi RM400,000 (RM416,993). Bayangkan anda adalah golongan anak muda yang baru mula bekerja dan juga sebagai pembeli rumah pertama, sudah pastinya angka sedemikian tidak masuk akal jika hendak dibandingkan dengan gaji anda yang bermula pada RM2,500.

Kebanyakan kita pasti telah banyak kali mendengar tentang skim perumahan mampu milik seperti Residensi Wilayah (RUMAWIP) dan Program Perumahan 1Malaysia (PRIMA), tetapi ramai yang belum pernah mendengar apa itu skim MyHome.

Dengan pelbagai maklumat yang ada tentang skim perumahan, kami pasti anda juga keliru, malah ada juga maklumat yang sudah tidak lagi dikemas kini. Jangan risau, kami dah sediakan semua maklumat tentang Skim MyHome ini termasuklah syarat kelayakan, dokumen yang diperlukan dan juga jenis rumah yang ditawarkan. Anda juga boleh semak laman web Sistem Pengurusan Perumahan Negara untuk maklumat lanjut dan projek yang sedang berlangsung.

Jom saksikan bagaimana pembeli rumah boleh mendapat manfaat dari Skim MyHome ini.

1. Apakah Skim MyHome ini?

MyHome atau Skim Perumahan Mampu Milik Swasta diperkenalkan pada tahun 2014 oleh kerajaan (di bawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT). Ketika dilancarkan, kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM300 juta untuk skim MyHome ini dengan sasaran untuk membina 10,000 unit rumah kos rendah di seluruh negara.

Pembeli akan diberikan rebat sehingga RM30,000 untuk satu unit apabila membeli rumah di bawah skim ini. Secara asasnya, pembeli perlu membayar 10% deposit kepada pihak bank apabila membeli rumah tetapi di bawah skim MyHome, kerajaan akan membayarkan deposit tersebut selagi nilainya bersamaan dengan RM30,000 atau lebih rendah.

Sebagai contoh, jika anda membeli rumah berharga RM200,000 di bawah skim MyHome, anda layak menerima rebat 10% yang bernilai RM20,000 dan akan terus dikira sebagai deposit kepada pihak bank. Tetapi, sebelum anda terlalu seronok, harus diingat juga bahawa terdapat syarat tertentu yang membolehkan anda layak untuk skim ini.

2. Siapa yang layak untuk Skim MyHome?

Skim MyHome 2019 terbuka kepada mereka yang memenuhi kelayakan berikut:

 • Rakyat Malaysia berusia sekurang-kurangnya 21 tahun
 • Pembeli rumah pertama
 • Pembelian rumah pertama bagi isi rumah. Isi rumah merujuk kepada pasangan yang telah berkahwin atau individu yang masih bujang
 • Hanya satu rumah untuk setiap isi rumah
 • Pendapatan isi rumah tidak boleh melebihi RM10,000

3. Apakah dokumen yang diperlukan?

Berikut adalah dokumen yang anda perlukan untuk memohon skim MyHome 2019. Amat penting untuk anda memastikan semua dokumen ini disediakan terlebih dahulu sebelum memohon kerana sebarang permohonan yang tidak lengkap akan memakan masa yang lebih panjang atau boleh terus ditolak.

 • Salinan kad pengenalan pemohon dan pasangan
 • Salinan sijil nikah (yang berkenaan sahaja)
 • Salinan kad OKU, atau surat pengesahan OKU (yang berkenaan sahaja)
 • Salinan pengesahan jika bekerja sendiri
 • Salinan pengesahan majikan
 • Salinan slip gaji terkini
 • Salinan penyata EPF atau Cukai
 • Salinan surat pencen (yang berkenaan sahaja)
 • Salinan kad pengenalan/MyKad/Sijil lahir
 • Salinan lampiran CCRIS pemohon atau pasangan

4. Bagaimana cara memohon untuk Skim MyHome?

Permohonan MyHome haruslah dilakukan secara dalam talian di laman web Sistem Pengurusan Perumahan Negara (SPRN). Anda perlu mendaftar, mencipta profil pengguna dan kemudian memohon untuk MyHome. Anda boleh memeriksa status permohonan dan sekiranya berjaya, anda boleh memuat turun surat tawaran dan menghantar dokumen yang diperlukan ke Jabatan Perumahan Negara.

5. Bagaimana permohonan MyHome diproses?

Setiap permohonan akan diproses oleh Jawatankuasa Pembeli Skim MyHome. Jawatankuasa ini dipengerusikan oleh Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan) Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Jawatankuasa ini dianggotai oleh Timbalan Menteri Kewangan, Wakil Kerajaan Negeri/ Lembaga Perumahan Berkaitan/ Wakil Bahagian Dasar KPKT dan Wakil Pemaju Perumahan berkaitan.

6. Apakah projek MyHome yang sedang dibangunkan?

Anda pasti dah mula berfikir mengapa perumahan di bawah skim MyHome ini mampu dibeli, pasti ada sebarang kekurangan bukan? Mungkin lokasinya yang tidak strategik menjadikan ia bukan pilihan utama.

Namun, beberapa projek MyHome terletak di lokasi yang agak menarik dengan pelbagai akses kemudahan untuk ke pasar raya besar, sekolah dan banyak kemudahan lain. Bagi mereka yang tinggal di Kuala Lumpur atau Selangor, inilah peluang anda untuk memiliki Impiana Sky Residensi di Bukit Jalil atau Myra Putra di Sepang.

Ini antara projek MyHome yang telah menerima Sijil Perakuan Penyiapan dan Pematuhan (setakat tahun 2017)

Lokasi

ProjekDaerahBilangan unitJenis Hartanah
SabahTaman Khazanah IndahLahad Datu824Teres satu tingkat
JohorBandar Tiram PlentongJohor Bahru250Flat 5 tingkat
PerakBandar Universiti Seri IskandarPerak Tengah186Teres satu tingkat
PahangTaman Gau IndahTemerloh135Teres satu tingkat
PahangTaman Jengka IndahMaran58Teres satu tingkat
KedahTaman Saujana ImpianSungai Petani1

Teres Semi-D satu tingkat

Sumber: National Housing Department 

7. Apakah syarat-syarat yang perlu dipatuhi dengan Skim MyHome

Pembeli haruslah mematuhi tempoh 10 tahun yang ditetapkan. Ini bermakna, anda tidak boleh menjual rumah ini dalam masa 10 tahun akan datang. Syarat yang dikenakan ini turut dinyatakan dalam surat tawaran pembelian di bahagian Perjanjian Jual Beli dan juga dokumen jual beli tanah (tertakluk kepada sekatan). Tempoh perjanjian ini juga bermula sebaik sahaja tarikh Perjanjian Jual Beli ditandatangani dan dipersetujui.

8. Bolehkah saya memindahkan hak milik rumah?

Anda tidak boleh memindahkan hak milik atau menjual rumah yang telah dibeli kepada pemilik baru, melainkan kepada ahli keluarga terdekat yang menjadi waris iaitu pasangan atau anak.

9. Bolehkah saya menyewakan rumah MyHome?

Rumah MyHome tidak boleh disewakan dalam tempoh moratorium 10 tahun.

10. Berapa ramaikah rakyat Malaysia yang telah memiliki rumah MyHome?

Setakat Januari 2018, sejumlah 7,066 pemohon rumah MyHome serata Malaysia telah berjaya membeli. Rekod menunjukkan negeri Johor mencatatkan belian tertinggi dengan 2,228 unit terjual, diikuti dengan Sabah, 1,525 unit. Manakala 508 unit lain telah terjual di Kuala Lumpur diikuti 901 unit sekitar Selangor.

Anda boleh melihat maklumat pecahan secara lengkap bagi setiap negeri di sini.

Jika anda bercadang untuk memiliki rumah tahun ini dan memenuhi kelayakan  yang digariskan MyHome, maka ini adalah peluang terbaik anda untuk memohon di bawah skim ini. Bukan itu sahaja, anda juga boleh melihat pelbagai program lain seperti Home Ownership Campaign 2019 untuk pelbagai tawaran dan pengecualian. Semoga berjaya!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain