Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 rumah mampu milik untuk golongan B40 di Malaysia

test

Golongan B40 tidak seharusnya dibiarkan ketinggalan dalam pemilikan rumah. Sekiranya anda tergolongan dalam kumpulan ini, berikut merupakan hartanah di Malaysia yang paling sesuai untuk anda lihat.

10 hartanah untuk golongan B40 di Malaysia
© Abdul Razak Latif / 123RF

Artikel ini diterjemah dari Top 10 properties available for B40 in Malaysia oleh Damia Norwin. 

Memiliki sebuah rumah merupakan satu keperluan asas. Walau bagaimanapun, dengan harga rumah yang terlalu mahal terutamanya di bandar-bandar besar, impian untuk memiliki rumah adalah diluar jangkauan ramai orang lebih-lebih lagi golongan B40. Bukan itu sahaja, isu perumahan mampu milik juga merupakan isu hangat di banyak negara luar kerana unit-unit untuk rumah bantuan kerajaan adalah terhad malah harganya pula tidaklah terlalu mampu milik jika dibandingkan dengan purata pendapatan isi rumah negara. Namun begitu, masih ada rumah mampu milik yang anda boleh beli berdasarkan beberapa anggaran asas.

Apa itu B40 di Malaysia

Rakyat Malaysia diklasifikasikan kepada tiga kumpulan mengikut pendapatan isi rumah. Ini bermakna, jika kedua-dua suami dan isteri bekerja, pendapatan mereka akan digabungkan bersama-sama. Berdasarkan Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM) 2020, ketiga-tiga kumpulan adalah seperti berikut:

Kelas pendapatanTakrifanButiran
B40 Bottom 40%
 • Kumpulan berpendapatan rendah
 • Pendapatan isi rumah di bawah RM4,850 sebulan
 M40Middle 40%
 • Kumpulan berpendapatan sederhana
 • Pendapatan isi rumah antara RM4,851 sebulan hingga RM10,970 sebulan
 T20 Top 20%
 • Kumpulan isi rumah tertinggi
 • Pendapatan isi rumah melebihi RM10,971 sebulan

Sumber: Laporan Survei Pendapatan Isi Rumah dan Kemudahan Asas 2019, DOSM.

Di Malaysia, kumpulan B40 merujuk kepada 40% pendapatan isi rumah terendah di Malaysia. Mereka layak untuk menerima bantuan kerajaan seperti Bantuan Sara Hidup (BSH) atau Bantuan Prihatin Rakyat (BPR), Program Perumahan Rakyat (PPR) dan Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) untuk golongan miskin tegar and Skim Peduli Kesihatan PeKa B40. Berdasarkan Laporan Survei Pendapatan Isi Rumah dan Kemudahan Asas 2019, golongan B40 merangkumi 2.91 juta isi rumah di Malaysia. Dari segi agihan pendapatan, kumpulan B40 hanya menguasai 16% dari jumlah pendapatan isi rumah di negara ini. Berikut adalah pecahan tahap pendapatan B40:

KumpulanPendapatan isi rumah penengah (RM)Pendapatan isi rumah purata (RM)Had pendapatan (RM)
B40B11,9291,849Kurang daripada 2,500
B22,7862,8032,501 – 3,170
B33,5663,5613,171 – 3,970
B44,3874,3953,970 – 4,850

Sumber: Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), 2020.

BACA: Macam mana nak melabur dalam Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) dan apa kelebihan pelaburan ini

11 skim perumahan mampu milik untuk B40 di Malaysia

Terdapat beberapa skim perumahan yang bertujuan untuk membantu kedua-dua kumpulan B40 dan M40 untuk memiliki rumah. Ia merangkumi:

1. Better Malaysia Foundation (BMF)

Program BMF mencadangkan agar pihak kerajaan memberi jaminan ke atas pinjaman agar golongan B40 boleh memiliki rumah, pembiayaan 100% dan juga pinjaman perumahan untuk dua generasi bagi tempoh pinjaman 40 hingga 60 tahun agar pembayaran balik bulanan adalah lebih mampu milik.

2. BSN MyHome (Program Perumahan Rakyat) 2021

BSN MyHome (Program Perumahan Rakyat) 2021 merupakan pinjaman perumahan yang ditawarkan oleh Bank Simpanan Nasional Malaysia (BSN) untuk mereka yang bekerja sendiri atau tidak mempunyai pendapatan tidak tetap.

3. Perumahan Rakyat 1 Malaysia (PR1MA)

PR1MA emfokuskan pembangunan di kawasan bandar utama dan strategik di seluruh negara dan kediaman dibina dalam pelbagai jenis dan saiz.

4. Program Perumahan Rakyat (PPR)

Projek PPR atau Rumah PPR adalah salah satu usaha kerajaan untuk penempatan semula setinggan dan untuk memenuhi keperluan perumahan golongan berpendapatan rendah, B40. Agensi pelaksana utama untuk Projek PPR di seluruh Malaysia terdiri daripada Jabatan Perumahan Negara (JPN), Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dan Kerajaan Tempatan.

5. Skim Sewa Untuk Milik/ Rent-to-Own-Scheme (RTO)

Skim ini bertujuan untuk membantu pemilik rumah yang bergelut untuk membayar deposit 10%. Ringkasnya, skim RTO membolehkan anda memiliki satu unit hartanah setelah menyewanya terlebih dahulu. Sebab itu namanya, Skim Sewa Untuk Milik.

6. Residensi Wilayah (RUMAWIP)

Pemohon mestilah dilahirkan, bekerja, atau tinggal di mana-mana Wilayah Persekutuan semasa membuat permohonan. Unit RUMAWIP dijual di bawah harga pasaran dan ditawarkan dalam beberapa jenis rekabentuk seperti studio atau rumah satu, dua, dan tiga bilik dengan hak milik strata.

7. Rumah Selangorku (RSKU)

Perumahan di bawah Skim Rumah Selangorku (RSKU) merangkumi apartmen bertingkat tinggi dan rumah landed. Harganya pula bergantung kepada jenis rumah dan dijual dengan harga bermula dari RM42,000 hingga RM250,000.

8. Rumah Mesra Rakyat (RMR) SPNB

Rumah Mesra Rakyat (RMR) SPNB ini diperkenalkan untuk membantu golongan berpendapatan rendah seperti nelayan, petani, dan keluarga miskin yang tidak mempunyai tempat tinggal, atau rumah yang rosak teruk (di atas tapak tanah sendiri), untuk membina dan memiliki rumah yang lebih selesa dan mampu milik.

9. Rumah Perakku

Skim perumahan Rumah Perakku oleh Kerajaan Negeri Perak ini bertujuan untuk membantu penduduk B40 di Negeri Perak untuk memiliki rumah pertama mereka. Unit-unit rumah dijual pada harga dibawah RM250,000.

10. Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ)

Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ) atau Rumah Mampu Biaya Johor (RMB) merupakan inisiatif Kerajaan Negeri Johor untuk menawarkan skim pembelian rumah untuk golongan B40 dan M40. Projek RMMJ merangkumi Lot Bumiputera dan Program Perumahan Rakyat (PPR). Permohonan boleh dibuat di laman sesawang eRumah Johor.

11. Perumahan Transit Belia

Bukan untuk dijual, Perumahan Transit Belia atau Youth Transit Housing hanyalah untuk disewakan sahaja. Walau bagaimanapun, kadar sewa dijanjikan 30% lebih rendah daripada kadar pasaran.

10 rumah mampu milik untuk B40 di Malaysia

Kami telah senaraikan 10 hartanah untuk golongan B40 di Malaysia menggunakan data dan maklumat daripada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) yang telah dikumpulkan oleh Brickz. Ini adalah berdasarkan pada tempoh tinjauan dari Januari 2020 hingga Disember 2020. Hartanah ini disusun dalam urutan menaik, mengikut jumlah transaksi. 

Kami juga telah memilih hartanah berikut berdasarkan beberapa anggaran asas. Peraturan perbelanjaan rumah yang ideal ialah ia mestilah tidak melebihi 30% daripada pendapatan isi rumah anda. Jadi, jika bayaran ansuran bulanan anda adalah RM949, jumlah pendapatan isi rumah mestilah tidak kurang daripada RM3,166. Bukan itu sahaja, anda juga perlu mengambil kira kos-kos berkaitan rumah yang lain seperti WiFi dan langganan bulanan yang lain. 

 • Median pendapatan bulananan B40: RM3,166 
 • Bayaran ansuran bulanan tidak melebihi RM949
 • Median harga rumah: RM250,000
 • Deposit 10% , tempoh pinjaman 35 tahun, kadar faedah 3.6%

10. Taman Marida II – Ampangan, Negeri Sembilan

Taman Marida II berada dalam jarak berjalan kaki sahaja dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Senawang, Pasar Raya Besar Giant, Mydin Mart dan banyak lagi kedai-kedai lain serta restoran. Ia hanya sekitar 5 minit dari Lebuhraya PLUS yang berdekatan.

 • Median harga rumah: RM250,000
 • Bayaran ansuran bulanan: RM943
 • Jenis rumah: Rumah teres
 • Saiz binaan: 1,755 kps

Google MapsWaze

9. Taman Sejati Indah 3(B) 1 -Sungai Petani, Kedah 

Taman Sejati Indah terletak di kawasan yang matang dan sibuk dengan banyak kemudahan awam di kawasan sekitarnya. Ia cuma 5 minit sahaja dari Tol Selatan Sungai Petani,  Park Avenue Hotel, Emerald Hotel, Caltex, restoran, bank, pejabat dan kedai serbaneka. Ia juga berada dalam jarak 10 minit sahaja daripada pasaraya  seperti Lotus dan Giant, sekolah, dan kejiranan yang lain. 

 • Median harga rumah: RM165,000
 • Bayaran ansuran bulanan: RM622
 • Jenis rumah: Rumah teres
 • Saiz binaan: 1,300 kps

Anda boleh lihat lebih banyak rumah untuk dijual di Taman Sejati Indah, Sungai Petani di iProperty.com.my.

Google MapsWaze

8. Taman Mutiara 1 – Hujung Permatang, Selangor

Taman Mutiara 1 yang terletak di Hujung Permatang, Kuala Selangor merangkumi rumah satu dan dua tingkat yang dibina di atas Tanah Rizab Melayu. Terdapat sistem kemudahan berpusat dengan taman lanskap yang meliputi gelanggang serbaguna dan taman permainan kanak-kanak. 

 • Median harga rumah: RM250,000
 • Bayaran ansuranan bulanan: RM943
 • Jenis rumah: Rumah teres
 • Saiz binaan: 1,259 kps

Google MapsWaze

7. Taman Rapat Setia Baru – Ipoh, Perak 

Salah satu kelebihan tinggal di Ipoh ialah aksesibilitinya ke keindahan alam semulajadi dan budaya. Taman Rapat Setia Baru cuma dalam jarak 4 minit pemanduan sahaja dari tempat tarikan pelancong, tokong gua kapur Kek Lok Tong. Ia juga cuma dalam jarak 9 minit pemanduan ke Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah. 

 • Median harga rumah: RM250,000
 • Bayaran ansuranan bulanan: RM943
 • Jenis rumah: Rumah teres
 • Saiz binaan: 2,250 kps

Google MapsWaze

6. Taman Mantau Indah 2 – Seremban 2, Negeri Sembilan

Rumah untuk dijual di Taman Mantau Indah 2 kebanyakkanya ialah unit rumah teres satu tingkat dengan Pegangan Bebas. Ia dilengkapi dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi. Dari segi kemudahan pula, ia terletak pada jarak 4km dari sekolah rendah dan sekolah menengah, 5.5km dari Pusat Beli Belah AEON Seremban, 5km dari Tesco XTRA dan %km dari Hospital KPJ. 

 • Median harga rumah: RM230,000
 • Bayaran ansuranan bulanan: RM868
 • Jenis rumah: Rumah teres
 • Saiz binaan: 1,400 kps

Lihat lebih banyak hartanah untuk dijual di Taman Mantau Indah 2 hari ini!

Google MapsWaze

5. Taman Desa Pinggiran Bayu – Mantin, Negeri Sembilan 

Taman Desa Pinggiran Bayu merangkumi 135 unit rumah teres dua tingkat. Kemudahan yang disediakan termasuklah taman permainan kanak-kanak, trek joging, taman landskap, surau, kolam renang dan kawalan keselamatan 24 jam. Perumahan ini terletak berdekatan dengan Bayu Lakehomes, Kolej Tuanku Jaafar, dan Kolej Lagenda. Ia boleh diakses melalui  Lebuhraya Utara Selatan Plus and Jalan Persekutuan 1. Oleh itu aksesibilitinya adalah terbaik kerana memudahkan perjalanan ke kawasan yang lebih matang seperti Mantin, Nilai, Seremban, Seremban 2, and Bandar Seri Putra.

 • Median harga rumah: RM250,000
 • Bayaran ansuranan bulanan: RM943
 • Jenis rumah: Rumah teres
 • Saiz binaan: 1,798 kps

Google MapsWaze

4. Desa Indah 2 – Bandar Baru Permyjaya, Sarawak

Unit kediaman di Desa Indah 2 ialah rumah teres dengan Pegangan Pajakan. Ia terletak berdekatan dengan Sekolah Menengah Kebangsaan Merbau manakala Universiti Curtin cuma dalam 13 minit pemanduan sahaja. Ada banyak kemudahan berdekatan perumahan ini seperti kedai, restoran dan rumah-rumah ibadat. 

 • Median harga rumah: RM242,500
 • Bayaran ansuranan bulanan:  RM915
 • Jenis rumah: Rumah teres
 • Saiz binaan: 1,814 kps

Google MapsWaze

3. Vista Minintod – Penampang, Sabah

Vista Minintod merupakan pangsapuri Pegangan Pajakan yang terletak di Penampang, Sabah. Ia terletak berdekatan dengan kemudahan seperti Klinik Desa Nosoob, Kota Kinabalu Specialist Centre, Damai Specialist Hospital, and Hospital Queen Elizabeth.

Setiap unit dilengkap dengann 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi. Penghuni apartmen ini juga mempunyai tempat letak kereta yang luas kerana konsepnya yang terbuka. Kemudahan lain yang disediakan di apartmen ini termasuklah kafeteria, taman permainan kanak-kanak, pasar mini, trek joging, dan kawalan keselamatan 24 jam.

 • Median harga rumah:  RM230,000
 • Bayaran ansuranan bulanan: RM868
 • Jenis rumah: Pangsapuri
 • Saiz binaan: 750 sq ft

Lihat lebih banyak hartanah untuk dijual di Vista Minintod, Penampang hari ini!.

Google MapsWaze

2. Vista Perdana – Kuala Baram Sarawak

Unit kediaman di Vista Perdana adalah rumah teres satu tingkat dengan 3 bilik tidur dan 2 bilik mandi. Kawasan ini terletak hanya 2.5km dari Permy Mall dan 6.8km dari Pusat Beli Belah Boulevard.

 • Median harga rumah: RM250,000
 • Bayaran ansuranan bulanan: RM943
 • Jenis rumah: Rumah teres
 • Saiz binaan:  1,000 kps

Anda boleh lihat lebih banyak rumah untuk dijual di Vista Perdana, Kuala Baram di iProperty.com.my.

Google MapsWaze

1. Pangsapuri Taming Mutiara – Bandar Sungai Long, Kajang 

Pangsapuri Taming Mutiara (juga dikenali sebagai Taming Mutiara Apartment) adalah flat kos rendah Pegangan Bebas yang terletak di Taming Mutiara, Bandar Sungai Long. Ia merupakan salah satu projek di bawah skim perumahan Rumah Selangorku (RSKU) dan terdapat 173 unit di bawah projek ini. 

Ia berdekatan dengan beberapa stesen MRT seperti Bandar Tun Hussein Onn, Sri Raya, Batu Sebelas Cheras, dan Taman Suntex. Sekolah yang berdekatan pulah adalah Sekolah Menengah Bandar Baru Sungai Long dan SJK (C) Bandar Sungai Long.

 • Median harga rumah: RM250,000
 • Bayaran ansuranan bulanan: RM943
 • Jenis rumah: Pangsapuri
 • Saiz binaan 1,000 kps

Nota: Analisis adalah berdasarkan data yang ada pada tarikh penerbitan dan akan disemak semula apabila terdapat perubahan dan pengemaskinian data.

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK DI SINI:
💉 mySalam vs PeKa B40: Cara buat semakan dan manfaat yang anda layak terima
🏠 Cara beli rumah pertama dengan slip gaji kecil
💰 Perbezaan ASB, ASM, dan ASN: Panduan pelaburan unit amanah di Malaysia

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain