Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 projek perumahan paling laris di Malaysia bagi tahun 2020

test

Di manakah anda boleh memaksimumkan potensi hartanah anda tahun ini? Ikuti kami dan beli yang terbaik dengan kompilasi projek kediaman terlaris di Malaysia bagi tahun 2020.

5 projek perumahan paling laris di malaysia 2020 bagi tahun 2020
© Jordan Lye/ gettyimages

Membeli rumah bukan sekadar memilih rumah impian anda dan mendapatkan pinjaman perumahan. Anda akan menghabiskan sebahagian besar daripada kehidupan anda membayar balik pinjaman gadai janji. Oleh itu, ada beberapa perkara yang perlu anda selidik semasa mencari hartanah. Apakah lokasi panas (hotspot) hartanah di Malaysia? Apakah potensi untuk kenaikan modal? Apakah taraf infrastruktur di kawasan itu? Bolehkah ia memenuhi keperluan dan gaya hidup anda?

Anda juga perlu membuat kajian pasaran hartanah dan menyemak kesahihan pemaju hartanah di Malaysia.  Kami telah mengumpulkan senarai projek kediaman terlaris di Malaysia bagi tahun 2020 menggunakan data yang diperoleh daripada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) yang telah dikumpul oleh Brickz. Projek-projek ini mengikut susunan menaik dan berdasarkan jumlah transaksi.

Berikut adalah senarai projek kediaman paling laris di Malaysia bagi tahun 2020 berdasarkan lokasi dan harga rumah.

5. Bandar Seberang Jaya – Seberang Jaya 

Jumlah transaksi: 38

Bandar Seberang Jaya adalah kawasan pinggir bandar yang matang  di Seberang PeraiIa terletak di lokasi strategik dengan akses mudah ke jalan dan lebuh raya utama seperti Lebuhraya Utara-Selatan dan Lebuhraya Butterworth-Kulim (BKE) serta pelbagai kemudahan lain. Taman Burung Pulau Pinang, Taman Tunku, Sunway Carnival Mall dan Tesco Extra Seberang Jaya semuanya berhampiran. Terdapat pelbagai restoran, kafe dan perkhidmatan di sini.  Menurut Brickz, harga median bagi sebuah rumah teres di Bandar Seberang Jaya adalah RM300,000. Ketahui 5 lokasi yang paling tinggi cariannya dalam kalangan pembeli rumah di Pulau Pinang pada tahun 2020 dengan pelbagai pilihan kediaman.

BACA: Apa yang anda perlu tahu jika ingin tinggal di rumah banglo di Malaysia

4. Bandar Mahkota Cheras – Cheras

Jumlah transaksi: 40

Bandar Mahkota Cheras adalah sebuah perbandaran yang matang di pinggir bandar Cheras. Lokasinya berhampiran jalan-jalan dan lebuh raya utama. Ia mempunyai akses terus ke Lebuhraya Cheras-Kajang (CKE), Lebuhraya SILK dan Lebuhraya Skim Penyuraian Trafik Lingkaran Kajang. Selain dari itu, terdapat akses mudah ke pelbagai pasar raya besar, kedai serbaneka, restoran makanan segera, kedai makan dan perkhidmatan.

Ia juga berhampiran lain-lain perbandaran yang matang seperti Bandar Sungai Long dan Bandar Tun Hussein OnnJenis rumah di Bandar Seri Mahkota merangkumi unit rumah pangsapuri dan banglo. Jenis  rumah yang paling popular di kawasan ini ialah rumah teres. Menurut Brickz, harga median bagi sebuah rumah teres di Bandar Seri Mahkota adalah RM500,000 dengan binaan antara 1,196 kps dan 3,071 kps.

3. Taman Cempaka – Ipoh

Jumlah transaksi: 41

Taman Cempaka di IpohPerak adalah kawasan kejiranan yang matang dan mudah diakses dari Lebuhraya Utara-Selatan dan Jalan Sultan Azlan Shah.  Jika anda baru di kawasan ini, terdapat beberapa tempat yang harus dilawati iaitu Muzium Geologi, Gua Tambun dan Ladang Agro Tambun Pomelo Go Chin.

Jika anda suka beriadah di luar seperti  berlari atau berbasikal, anda boleh pergi ke Taman Rekreasi Sultan Abdul Aziz (juga dikenali sebagai Padang Polo di kalangan penduduk tempatan). Terdapat taman permainan kanak-kanak, gelanggang tenis dan juga palang senaman.

Pusat bandar Ipoh dekat sahaja, hanya 6km dari Taman Cempaka. Pelbagai kemudahan ada di setiap sudut perbandaran ini. Kebanyakan rumah di Taman Cempaka adalah rumah teres. Menurut Brickz, harga median bagi sebuah rumah teres di kawasan ini adalah RM157,500 dengan saiz binaan antara 840 kps hingga 1,442 kps

2. Taman Sentosa – Klang

Jumlah transaksi: 43

Perbandaran Taman Sentosa mudah diakses melalui KESAS dan Jalan Langat dan merangkumi unit-unit kediaman dan komersial. Terdapat pelbagai kemudahan dan perkhidmatan di Taman Sentosa seperti restoran, kedai serbaneka, fasiliti kesihatan dan perkhidmatan bas. GM Mall Klang hanya 6km jauhnya dan AEON Mall Bukit Tinggi hanya 8km jauhnya. Taman Sentosa merangkumi pelbagai jenis rumah seperti rumah flat, rumah teres, rumah kluster, rumah bandar dan semi-D. Menurut Brickz, harga median bagi sebuah rumah teres di Taman Sentosa adalah RM340, 000 dengan saiz binaan antara 700 kaki persegi dan 3,032 kaki persegi.

BACA: 7 perbandaran di Johor dengan hartanah bawah RM650,000

1. Bandar Tasek Mutiara – Simpang Ampat

Jumlah transaksi: 50

Bandar Tasek Mutiara (juga dikenali sebagai Pearl City) adalah sebuah perbandaran bersepadu di Simpang Ampat. Ia mudah diakses dari Jalan Simpang Ampat dan Stesen KTM Simpang Ampat. Pelbagai kemudahan ditawarkan di sini seperti kedai makan, sekolah antarabangsa dan awam, perkhidmatan bas dan kedai serbaneka. Di tengah-tengah perbandaran ini adalah Pearl City Mall, pusat membeli-belah pertama di Simpang Ampang. Menurut Brickz, harga median bagi sebuah rumah teres di Bandar Tasek Mutiara adalah RM315,000.

Nota: Analisis adalah berdasarkan data yang ada pada tarikh penerbitan dan akan disemak semula apabila terdapat perubahan dan pengemaskinian data.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain