Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 projek perumahan paling laris di Malaysia

test

Ketahui lebih lanjut mengenai 5 projek perumahan paling laris di Malaysia.

best-selling-project-malaysia
© tuahlensa/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari Top 5 best-selling residential projects in Malaysia oleh Ridzwan A.Rahim.

Kami kongsikan di sini 5 projek perumahan terbaik di Malaysia berdasarkan tinjauan dari Januari 2018 hingga Disember 2018. Data disusun oleh brickz dan diperolehi daripada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH). Hartanah-hartanah berikut disusun secara menaik mengikut bilangan transaksi.

Projek rumah kediaman yang mana lebih popular? Berikut ialah senarai lokasi yang kini mendahului di pasaran dan masih menerima pembeli!

5. Taman Sentosa – Klang, Selangor

Bilangan transaksi: 288

Kawasan kejiranan kecil ini terletak berhampiran bandar seperti Shah Alam, Subang Jaya, Petaling Jaya dan Puchong. Taman Sentosa menawarkan sambungan terus ke lebuh raya seperti KESAS, NKVE dan SPRINT yang menghubungkannya ke pusat bandaraya KL dan kawasan sekitarnya. Ia juga berhampiran dengan Hospital Tengku Ampuan Rahimah (20 minit), Hospital Pakar Sentosa (15 minit) dan sekolah-sekolah.

Jenis hartanah:

 • Rumah pangsa
 • Rumah teres

Harga: RM 30, 000 –  RM 265, 000

Lokasi: Taman Sentosa, 411200 Klang, Selangor.

Status pembinaan: Siap

Jenis pegangan: Pegangan kekal

Ukuran: 730 kaki persegi – 900 kaki persegi

4. Bandar Bukit RajaKlang, Selangor

Bilangan transaksi: 387

best-selling-project-malaysia
Pemandangan dari atas di kawasan kediaman dan rumah-rumah kedai. Klang jugak adalah bandar Diraja Selangor. © razihusin/ gettyimages

Siapa sangka bekas ladang kelapa sawit boleh dibangunkan menjadi sebuah bandar yang serba lengkap? Bandar Bukit Raja kini menawarkan pelbagai projek perumahan terdiri daripada perumahan mampu milik, sederhana, mewah dan pembangunan komersil. Kawasan kejiranan ini menikmati sambungan yang baik  ke bahagian-bahagian lain Lembah Klang. Bandar Bukit Raja mudah diakses menerusi jaringan lebuh raya seperti NKVE, Lebuhraya Pintas Selat Klang Utara dan Lebuhraya Pesisiran Pantai Barat. Selain jalan raya yang baik, penduduk juga dapat menikmati kelebihan lokasi yang strategik di antara Shah Alam dan bandar Klang di mana kemudahan seperti rawatan kesihatan, barang runcit dan sekolah semuanya berhampiran.

Jenis hartanah:

 • Rumah teres/ rumah berangkai
 • Apartmen
 • Kondominium
 • Rumah berkembar dan banglo

Harga: RM215,000 – RM3.3 juta

Lokasi: Bandar Bukit Raja, 41200 Klang, Selangor

Status pembinaan: Siap

Jenis pegangan: Pegangan kekal

Ukuran: 840 kaki persegi – 6,209 kaki persegi

3. Taman Merlimau Permai (RMM Merlimau 2) – Jasin, Melaka

Bilangan transaksi: 403

best-selling-project-malaysia
Pemandangan dari atas Jasin. Jasin adalah daerah paling selatan di Melaka dan bersempadan dengan Johor.

This Rumah Mampu Milik (RMM) programme is a collaboration between the developer and the Melaka state government in an afford to provide affordable housings. It is adjacent to UiTM Jasin and surrounded by other amenities such as schools, government clinics, mosque, and fast-food restaurants which is easily accessible. SMK Dato’ Abdul Rahman Yakub is within a 5-minute drive away and it is just some 3 minutes’ drive from the neighbourhood to SMK Dang Anum.  Other than that, this area is located between Melaka town and Muar which takes only 35 minutes’ drive to either Melaka or Muar.

Jenis hartanah:

 • Rumah teres setingkat (Jenis A)
 • Rumah teres setingkat (Jenis B)

Harga: daripada RM220,000

Lokasi: Taman Merlimau Permai, 77300 Jasin, Melaka

Status pembinaan: Siap

Jenis pegangan: Pegangan pajak

Ukuran:

 • Jenis A
  • 1,456 kaki persegi, 3 bilik tidur, 2 bilik mandi dan satu tempat
 • Jenis B
  • 1,430 kaki persegi, 3 bilik tidur, 2 bilik mandi dan satu tempat meletak kereta

2. Taman Bukit IndahIskandar Puteri, Johor Bahru

Bilangan transaksi: 416

best-selling-project-malaysia
Pemandangan dari atas di Johor Bahru. © teriztdh / 123RF

Taman Bukit Indah merupakan kawasan yang telah lama dibangunkan di Iskandar Puteri. Ia terletak di tengah-tengah lingkaran sistem pengangkutan dengan sambungan terus ke Lingkaran Kedua Malaysia-Singapura, Lebuhraya Sultan Iskandar dan Lebuhraya Bukit Indah. Di samping itu, ia juga hampir dengan pelbagai tarikan seperti Legoland, Sanrio Hello Kitty Town, Angry Birds Park dan Johor Premium Outlets. Taman Bukit Indah dihubungkan dengan mudah ke Lapangan Terbang Antarabangsa Senai (35 minit), pusat bandaraya Johor (20 minit) dan Woodlands Checkpoint (1 jam).

Jenis hartanah:

 • Rumah pangsa
 • Apartmen
 • Kediaman berservis
 • Rumah teres
 • Rumah kelompok
 • Rumah berkembar dan banglo

Harga: RM140, 000 – RM2.2 juta

Lokasi: Taman Bukit Indah, 81200 Iskandar Puteri (Nusajaya), Johor Bahru

Status pembinaan: Siap

Jenis pegangan: Pegangan pajak

Ukuran: 538 kaki persegi – 7,459 kaki persegi

1. PR1MA Indera Sempurna 3 – Kuantan, Pahang

Jumlah transaksi: 626

best-selling-project-malaysia
Kuantan adalah ibu negeri Pahang. © Tuah Roslan/ gettyimages

Kawasan perumahan ini terletak di Paya Besar, Kuantan dan merupakan fasa pertama pembangunan Taman Indera Sempurna 3. Rumah berkembar setingkat (Jenis A) dijual di bawah program PR1MA. Semua permohonan perlu dibuat secara dalam talian di laman web Sistem Perumahan Awam Pahang dan hanya dibuka kepada penduduk negeri Pahang yang telah menetap lebih daripada lima tahun dengan pendapatan isi rumah tidak melebihi RM10,000 sebulan. Selain daripada Taman Indera Sempurna 3, rumah teres setingkat (Jenis A) dan lot kedai setingkat juga termasuk dalam projek ini.

Jenis hartanah: Rumah berkembar setingkat (Jenis A)

Harga: RM150,000 – RM204, 880

Lokasi: Taman Indera Sempurna 3, Jalan Indera Sempurna, Kuantan, Pahang

Status pembinaan: Siap Februari 2020

Jenis pegangan: Pegangan pajak

Ukuran:

 • 498 unit
 • 2,800 kaki persegi
 • 3 bilik tidur, 2 bilik mandi dan satu tempat meletak kereta

Sama ada anda sedang mencari, membeli atau menjual hartanah, perkara pertama perlu anda ketahui ialah kawasan terbaik untuk pelaburan. Lihat beberapa hartanah kediaman paling laku di Malaysia dan rebut kesempatan yang ada. Anda hanya perlu gunakan LoanCare untuk menyemak kelayakan pinjaman perumahan anda dan meningkatkan peluang permohonan pinjaman anda di 17 buah bank diluluskan.

Nota: Analisis adalah berdasarkan data yang diperolehi pada tarikh penerbitan dan mungkin telah mengalami perubahan jika dan apabila lebih banyak data diperolehi.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain