Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 kondominium paling popular di Cheras bagi tahun 2020

test

Anda ingin tahu kondominium manakah yang paling popular di Cheras? Berikut adalah senarai 10 kondominium di tangga teratas bagi memudahkan anda membuat penilaian.

kondominium paling popular di Cheras 2020
© Thang Wai Yee/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari 10 most popular condominiums in Cheras for 2020 oleh Ashraf Wahab. 

Kepelbagaian pilihan kediaman, perkhidmatan pengangkutan awam yang sudah tersedia, dan beraneka jenis kemudahan — tidak menghairankan lah bahawa Cheras merupakan kegemaran para pembeli rumah, bakal pembeli, penyewa, dan pelabur.

Bagi tahun 2020, Cheras telah tersenarai sebagai salah satu daripada kawasan kediaman paling popular di Malaysia dalam kalangan pembeli rumah, dan mengungguli carta bagi kawasan rumah sewa di Malaysia yang paling tinggi cariannya. Selain itu, sekiranya anda mahukan perjalanan ulang-alik yang lancar, terdapat 11 hartanah di Cheras berhampiran laluan MRT.

Kami telah siapkan senarai kondominium paling popular di Cheras pada tahun 2020 menggunakan data dan maklumat dari Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta (JPPH) yang kemudian dikumpulkan oleh pangkalan data raya milik iProperty.com.my iaitu iPropertyIQ.com.

Teruskan membaca untuk mengetahui 10 kondominium paling popular di Cheras bagi tahun 2020.

10. Kondominium Bayu Tasik 1 – Bandar Sri Permaisuri

Bayu Tasik 1 merupakan kondominium yang agak lama di Cheras. Bagaimanapun, ia masih dijaga dengan baik dan mempunyai kemudahan yang memuaskan seperti kolam renang, gimnasium, pasar raya mini, taman permainan, kedai gunting rambut, trek jogging, sekuriti, dan lain-lain lagi. Terdapat juga pelbagai kemudahan di kawasan sekitar dan ia mudah untuk diakses melalui Jalan Sri Permaisuri. Ia juga berhampiran dengan Lebuhraya Maju (MEX).

Keluasan: 920 kps – 1,250 kps

Median harga (kps): RM409

Median sewa bulanan: RM 1,300

Pulangan sewa: 4.32%

9. Prima Midah Heights – Taman Midah

Prima Midah Heights merupakan kondominium pegangan bebas (Freehold) yang berkepadatan rendah di Taman Midah, Cheras. Penduduk di kawasan ini mendapat manfaat dari lokasi strategik ini kerana terdapat banyak kemudahan dan kebolehhubungan yang tinggi. Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Lotus Extra Cheras, Taman Tasik Permaisuri, kompleks sukan, beraneka tempat makan, dan pelbagai tempat menarik di Kuala Lumpur terletak pada jarak yang berdekatan dengan kondominium ini. Perkhidmatan lain seperti bank dan kurier juga mudah didapati. Di antara kemudahan penduduk (in-house) yang disediakan adalah kolam renang, gelanggang badminton, gimnasium lengkap, dan trek jogging.

Keluasan: 1,460 kps – 2,915 kps

Median harga (kps): RM414

Median sewa bulanan: RM 1,650

Pulangan sewa: 3.19%

BACA: Kebocoran antara tingkat: Siapa yang bertanggungjawab dan bagaimana untuk elakkan kerosakan disebabkan air?

8. Kondominium Bam Villa – Taman Maluri

Bam Villa terletak berhampiran dengan MRR2 dan Lebuhraya Sungai Besi. Selain kebolehhubungan yang tinggi kerana terletak berhampiran laluan MRT, ia dianggap sebuah kawasan strategik kerana kepelbagaian kemudahan yang boleh didapati di sini. Terdapat sekolah awam dan antarabangsa, stesen minyak, kompleks sukan, dan beraneka pilihan restoran. Walaupun Bam Villa dianggap sebuah kondominium yang lama di bandar Kuala Lumpur (ia siap dibina pada 1996), ia menawarkan kemudahan penduduk yang baik seperti kawsan BBQ, gimnasium, taman permainan, kolam renang, sauna, dan lain-lain.

Keluasan: 900 kps – 1,200 kps

Median harga (kps): RM304

Median sewa bulanan: RM1,400

Pulangan sewa: 5.17%

7. Ketumbar Heights – Taman Cheras

Ketumbar Heights merupakan sebuah kondominium berkepadatan tinggi yang terletak bersebelahan Ketumbar Hills. Penduduk di sini dapat menikmati keindahan alam semula jadi yang segar dan indah. Ketumbar Hills juga adalah kawasan hiking yang popular bagi mereka yang mahu meninggalkan hiruk-piruk kotaraya. Bukan itu sahaja, pemilik unit yang menghadap ke arah utara dapat menikmati keindahan pemanadangan latar langit bandar Kuala Lumpur. Kemudahan yang ditawarkan oleh kondominium ini adalah seperti ruang BBQ, gimnasium, pasar raya mini, kolam renang, kafeteria, dan lain-lain.

Keluasan: 755 kps – 955 kps

Median harga (kps): RM332

Median sewa bulanan: RM1,000

Pulangan sewa: 3.93%

6. Kondominium Bukit Pandan 1 – Taman Bukit Ria

Bukit Pandan 1 merupakan kondominium pegangan bebas (Freehold) yang berkepadatan tinggi dan terdiri daripada 320 unit kediaman. Ia terletak di lokasi strategik kerana berdekatan dengan jalan raya dan lebuh raya utama seperti Jalan Loke Yew, Jalan Cheras, MRR2, dan SBE. Ia juga tidak jauh dari kawasan perumahan utama seperti Taman Pertama dan Taman Shamelin Perkasa. Selain itu, perkhidmatan bas RapidKL juga kerap melalui kawasan ini. Bukit Pandan 1 juga terletak berhampiran dengan 1 Shamelin Mall, Shamelin Heights Business Park, sekolah, kafe, dan lain-lain.

Keluasan: 1,130 kps

Median harga (kps): RM299

Median sewa bulanan: RM1,100

Pulangan sewa: 3.77%

5. Kondominium Cengal – Bandar Sri Permaisuri 

Kondominium Cengal terletak di kesibukan kawasan Bandar Sri Permaisuri. Kondominium ini menawarkan kemudahan penduduk yang biasa dijumpai seperti gimnasium, pasar raya mini, kolam renang, kafeteria, taman permainan, dan lain-lain. Penduduk kondominium pegangan pajakan (Leasehold) ini tidak perlu pergi jauh untuk menikmati perkhidmatan seperti kafe, restoran makanan segera, pasar mini, dan perkhidmatan kewangan kerana perkhidmatan tersebut boleh didapati dengan mudah. Selain itu, jalan raya dan lebuh raya utama seperti MEX, SBE, dan SALAK mudah diakses melalui Jalan Sri Permaisuri dan Jalan Sri Permaisuri 6. Selanjutnya, LRT Salak Selatan terletak hanya 1.2km dari Cengal Condominium dan perkhidmatan bas RapidKL juga melalui kawasan ini.

Keluasan: 832 kps – 1,020 kps

Median harga (kps): RM413

Median sewa bulanan: RM1,500

Pulangan sewa: 4.73%

4.  Kondominium Awana Puri – Taman Mutiara Barat

Kondominium pegangan bebas (Freehold) ini terdiri daripada 348 unit kediaman. Di dalam kawasan kompleks Awana Puri penduduk dapat menikmati kehijauan alam semula jadi dan kemudahan penduduk seperti taman permainan, kolam renang, gelanggang tenis dan skuasy, kawasan BBQ, dan gimnasium. Selain itu, ia juga berhampiran dengan kawasan menarik di Kuala Lumpur termasuklah EkoCheras Mall dan Tesco Extra Cheras/ Lotus Extra Cheras. Perjalanan ke bandar Kuala Lumpur juga agak mudah kerana terletak berhampiran laluan MRT Taman Mutiara, Jalan Cheras, dan MRR2.

Keluasan: 1,080 kps – 2,344 kps

Median harga (kps): RM374

Median sewa bulanan: RM1,500

Pulangan sewa: 4.19%

3.  Suasana Lumayan – Bandar Tasik Permaisuri

Suasana Lumayan merupakan kondominium yang terdiri beberapa blok kediaman dengan jumlah keseluruhan kediaman sebanyak 900 unit. Ia terletak berhampiran Taman Tasik Permaisuri manakala Stadium Cheras, Kompleks Renang Kuala Lumpur dan Kompleks Sukan Bandar Tun Razak juga terletak berhampiran.

Selain itu, penduduk Suasana Lumayan juga boleh mengambil kesempatan dari lokasi strategik ini kerana HUKM dan perkhidmatan lain seperti bank, restoran, dan pusat membeli belah juga tidak berjauhan. Selain itu, stesen LRT Bandar Tun Razak terletak hanya 900m dan penduduk boleh ke kawasan selatan bandar Kuala Lumpur melalui MRR2 dan Lebuhraya Hubungan Timur-Barat. Terdapat juga kemudahan seperti taman permainan, kolam renang, dan pasar raya mini di Suasana Lumayan.

Keluasan: 1,142 kps – 1,364 kps

Median harga (kps): RM390

Median sewa bulanan: RM1,600

Pulangan sewa: 4.09%

2. Green Residence – Taman Rasa Sayang

Namanya sahaja, Green Residence sudah menggambarkan suasana di kompleks kediaman ini. Kondominium yang ekslusif dan mesra alam ini menjanjikan tempat tinggal yang holistik kepada penghuninya kerana ia memenuhi keperluan pensijilan GBI yang menitik beratkan unsur-unsur yang memelihara alam sekitar serta menitikberatkan kehidupan hijau untuk mengurangkan jejak karbon terhadap alam sekitar. Green Residence menawarkan empat rekabentuk kepada pembeli di mana setiap satu daripadanya menggabungkan ciri-ciri yang urban dan anggun.

Pemilik unit yang menghadap ke arah utara dapat menikmati keindahan pemanadangan bandaraya Kuala Lumpur manakala unit yang menghadap ke arah selatan dapat menikmati keindahan kawasan Cheras yang pesat membangun. Selain itu, terdapat pelbagai kemudahan untuk penduduk yang meliputi tempat rekreasi, istirehat, dan kesihatan tubuh. Selanjutnya, taman bertema khusus yang terdapat di kondominium ini mewujudkan suasana yang hijau dan damai.

Keluasan: 1,127 kps – 3,427 kps

Median harga (kps): RM621

Median sewa bulanan: RM2,000

Pulangan sewa: 4.09%

1. Venice Hill – Taman Puteri 

Mengungguli senarai kondominium paling popular di Cheras  tahun 2020 adalah Venice Hill mengungguli senarai kondominium paling popular di Cheras bagi tahun 2020. Pada tahun lalu, kondominium ini merekodkan jumlah transaksi yang tertinggi bagi seluruh kawasan Cheras. Terdiri daripada 12 blok, Venice Hill menawarkan lima rekabentuk untuk pilihan pembeli dan kemudahan seperti kolam renangl, sauna, jakuzii, kawasan BBQ, gimnasium, trek jogging, gelanggang tenis, taman permainan, dan lain-lain.

Kondominium berkepadatan tinggi ini dikelilingi kehijauan manakala penduduk di tingkat-tingkat atas dapat menikmati pemandangan indah bandar Kuala Lumpur. Terdapat pelbagai kemudahan di kawasan ini termasuklah sekolah, perkhidmatan kesihatan, dan bas RapidKL. Venice Hill juga boleh diakse melalui Jalan Hulu Langat dan lebuhraya Cheras – Kajang.

Keluasan: 1,200 kps– 1,600 kps

Median harga (kps): RM173

Median sewa bulanan: RM1,000

Pulangan sewa: 4.90%

BACA: Nak bina rumah sendiri? Jom mohon Skim Rumah Mesra Rakyat (RMR) SPNB!

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Nota: Analisis adalah berdasarkan data yang ada pada tarikh penerbitan dan akan disemak semula apabila terdapat perubahan dan pengemaskinian data.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain