Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 kawasan rumah sewa di Malaysia yang paling tinggi cariannya pada tahun 2020

test

Pasti ramai yang boleh jangka bahawa tempat-tempat berikut merupakan kawasan yang paling tinggi cariannya dalam kalangan penyewa rumah di Malaysia pada tahun 2020. 

top-areas-to-rent-in-malaysia-2020
© roman_slavik/ GettyImages

Artikel ini diterjemah dari Top 10 most searched areas to rent in Malaysia in 2020 oleh Damia Norwin.

Di mana anda pilih untuk tinggal banyak dipengaruhi oleh gaya hidup, bajet, keutamaan dan juga keselesaan anda. Memang sukar untuk mencari tempat tinggal yang memenuhi citarasa sendiri. Oleh itu, kami senaraikan kawasan-kawasan rumah sewa di Malaysia yang paling tinggi cariannya pada tahun 2020 berdasarkan pangkalan data raya iProperty.com.my, iPropertyIQ.com.

Kami juga turut menyenaraikan median harga sewa (RM) dan jarak perjalanan (bukan waktu puncak) ke pusat bandar. Ini adalah berdasarkan tinjauan dari Januari 2020 hingga September 2020. Kawasan-kawasan ini disusun dalam urutan menaik dan pemberat bagi setiap kawasan ditunjukkan dalam bentuk peratusan carian (%).

Nota: Jarak dan masa perjalanan adalah berdasarkan laluan antara titik mula dan titik akhir, seperti yang dianggarkan oleh Google Maps.

10. Bukit Jalil

Peratusan carian: 7.8%

https://www.123rf.com/photo_83004674_national-stadium-bukit-jalil-kuala-lumpur-malaysia-kl-sports-city-.html?term=bukit%2Bjalil%2Bstadium&vti=lwunn4hb4df4h741si-4-92
© Abdul Razak Latif/ 123RF

Bukit Jalil merupakan tuan rumah bagi Sukan Komanwel 1998. Kawasan ini dahulunya dikenali sebagai Bukit Jalil Estate (Ladang Bukit Jalil) sebelum dibangunkan pada tahun 1992 untuk membina Kompleks Sukan Negara sebagai persediaan bagi Sukan Komanwel.

Terletak cuma 15km dari pusat bandar, kawasan ini adalah lokasi yang strategik kerana dikelilingi oleh rangkaian jalan raya dan lebuh raya seperti MEX, KESAS dan Lebuhraya Kuala Lumpur-Seremban. Bukit Jalil juga merupakan kawasan yang sangat sesuai sebagai tempat tinggal kerana terdapat banyak kemudahan awam seperti sekolah rendah, sekolah menengah dan laluan LRT Sri Petaling.

Median harga sewa untuk sebuah kondominium: RM2,000/ bulan

Jarak perjalanan ke Pusat Bandaraya KL (KLCC): 15km, 20 minit

9. Pusat Bandaraya Kuala Lumpur (KLCC)

Peratusan carian: 8.1%

rumah sewa paling popular di Malaysia
© georgeclerk/ 123RF

Pusat Bandaraya Kuala Lumpur/ Kuala Lumpur City Centre (KLCC) sentiasa mempersonakan kita dengan latar belakang pencakar langitnya, begitu juga dengan harga hartanahnya yang di luar jangkauan rakyat biasa. Terdapat pelbagai pilihan untuk kediaman mewah sekiranya itu yang anda idamkan. Terletak di tengah-tengah kota raya, terdapat pelbagai restoran, bar dan kedai-kedai popular untuk anda bertemu dan bersosial dengan rakan-rakan.

Rangkaian pengangkutan awam di kawasan KLCC juga adalah yang terbaik kerana anda dapat mengelakkan kesesakan lalu lintas dengan adanya akses mudah ke laluan LRT Kelana Jaya , laluan MRT Sungai Buloh – Kajang (SBK), Monorel, dan bas Go KL yang menawarkan perkhidmatan pengangkutan percuma di kawasan-kawasan utama di pusat bandar. Lihat lima  hartanah sewa dengan carian tertinggi di KLCC di sini.

Median harga sewa untuk sebuah kondominium: RM5,400/ bulan

Jarak perjalanan ke Pusat Bandaraya KL (KLCC): Tidak berkenaan

BACA: 7 kawasan rumah mampu milik buat golongan sederhana di Lembah Klang

8. Subang Jaya

Peratusan carian: 8.3%

rent-subang-jaya
© Muhammad Faiz Zaki/ 123RF

Subang Jaya bukan sahaja menawarkan kemudahan pegangkutan yang lancar ke pusat bandar malah turut menawarkan pelbagai pilihan kedai, restoran, dan kafe . Laluan LRT Kelana Jaya juga memudahkan akses ke Pusat Bandaraya KL.

Selain itu, lokasinya juga baik kerana terdapat banyak pilihan tempat tinggal untuk keluarga dan golongan profesional. Di samping itu, kawasan ini juga sangat sesuai untuk pelajar kerana terletak berdekatan dengan institusi pengajian tinggi swasta.

Median harga sewa untuk sebuah kondominium:RM2,100/ bulan

Jarak perjalanan ke Pusat Bandaraya KL (KLCC): 20km, 25 minit

7. Ara Damansara

Peratusan carian: 8.5%

Ara Damansara telah berkembang menjadi sebuah bandar yang sibuk. Bandar ini menawarkan keseimbangan dari segi kebolehmampuan hidup serta kemudahan awam. Tahun demi tahun, kawasan ini telah berkembang disebabkan oleh jaringan pengangkutan yang bertambah baik serta pilihan gaya hidup yang semakin berubah.

Bukan itu sahaja, ia terletak di tengah-tengah rangkaian lebuhraya seperti NKVE, LDP, dan Lebuhraya Persekutuan (Federal Highway) yang menyediakan akses cepat dan langsung ke Shah Alam, Subang Jaya, dan Petaling Jaya (PJ). Sekiranya anda ingin tinggal di sekitar kawasan PJ, Ara Damansara adalah tempat yang baik untuk memulakan pencarian rumah sewa.

Median harga sewa untuk sebuah kondominium: RM2,300/ bulan

Jarak perjalanan ke Pusat Bandaraya KL (KLCC): 23km, 26 minit

6. Bangsar

Peratusan carian: 8.5%

rent-bangsar
Pandangan udara Bangsar. © Jackson Siow/ 123RF

Bangsar merupakan salah satu kejiranan mewah di KL. Sekiranya hiburan waktu malam adalah suatu kemestian bagi anda, maka anda harus pergi ke Jalan Telawi. Terdapat pelbagai jenis bar, kafe, dan restoran di kawasan ini yang menawarkan hiburan sepanjang tahun. Ia semestinya kawasan yang sesuai untuk didiami dan untuk bersosial.

Selain itu, kawasan ini terletak berdekatan dengan pusat beli-belah seperti Bangsar Village I dan II, The Gardens, MidValley Megamall, serta pusat pengangkutan bersepadu KL Sentral. Bangsar juga mudah diakses melalui Lebuhraya SPRINT, Jalan Syed Putra dan Jalan Damansara, yang turut menyediakan akses ke Pusat Bandar KL, Bukit Damansara, Bukit Tunku, dan lain-lain kawasan di Lembah Klang. Tahukah anda bahawa terdapat lebih ramai lelaki mencari tempat tinggal di Bangsar berbanding wanita?

Median harga sewa untuk sebuah kondominium: RM5,000/ bulan

Jarak perjalanan ke Pusat Bandaraya KL (KLCC): 3.5km,10 minit

5. Ampang (KL)

Peratusan carian: 9.0%

Lebuhraya Bertingkat Ampang–Kuala Lumpur (AKLEH). © Fiqah Anugerah Jasni/ 123RF

Terdapat satu lagi kejiranan mewah yang termasuk dalam senarai 10 teratas bagi kawasan sewa di Malaysia yang paling tinggi cariannya pada tahun 2020. Ampang sememangnya sudah cukup sinonim dengan harga hartanah di luar jangkaun serta penduduknya yang hartawan.

Kawasan ini terletak berhampiran dengan Segitiga Emas KL (KL Golden Triangle) serta jalan raya dan lebuh raya utama seperti Jalan Tun Razak, Jalan Ampang, AKLEH dan MRR2. Ampang merupakan tempat tinggal yang terbaik kerana ia menawarkan pelbagai kemudahan untuk membeli-belah dan bersantai. Patutlah bandar ini adalah di antara lima kawasan rumah sewa yang paling banyak cariannya di Lembah Klang. 

Median harga sewa untuk sebuah kondominium: RM4,300/ bulan

Jarak perjalanan ke Pusat Bandaraya KL (KLCC): 13km,20 minit

4. Mont Kiara

Peratusan carian: 11.8%

© Nirian/ gettyimages

Mont Kiara adalah kawasan kejiranan yang sangat mewah dan sinonim dengan golongan berpendapatan tinggi dan ekspatriat. Kejiranan berprestij ini dipenuhi dengan hartanah mewah, kafe, restoran, bar, dan tempat-tempat fine dining.

Mont Kiara menawarkan kehidupan berkelas tinggi kerana kemudahannya yang menyeluruh, gaya hidup yang selesa, dan sesuai untuk mereka yang berkeluarga. Ia juga terletak di kawasan yang strategik kerana berdekatan dengan Lebuhraya Utara-Selatan, Penchala Link, DUKE, dan Lebuhraya Jalan Duta-Sungai Buloh. Lihat lima hartanah sewa dengan carian tertinggi di Mont Kiara.

Median harga sewa untuk sebuah kondominum: RM5,500/ bulan

Jarak perjalanan ke Pusat Bandaraya KL (KLCC): 10km, 15 minit

BACA: 9 projek hartanah, pembangunan dan infrastruktur yang wajar diambil perhatian oleh rakyat

3. Petaling Jaya

Peratusan carian: 11.8%

© Wasin Pummarin/ gettyimages

Petaling Jaya (lebih dikenali sebagai PJ) terkenal dengan restoran-restoran hipster dan kafe-kafe yang menarik. Tetapi, tahukah anda bahawa ia asalnya dibangunkan sebagai bandar satelit bagi Kuala Lumpur? Selain menjadi bandar terancang pertama di negara ini, ia juga mempunyai taman trampolin terbesar di Asia, Jump Street Asia.

Walaupun perjalanan ke PJ mengambil masa yang lama terutamanya pada waktu puncak, LRT 3 yang dijangka siap pada tahun 2024 akan memudahkan perjalanan ke kawasan ini kerana ia memperluas laluan pengangkutan awam dari laluan LRT Kelana Jaya yang sedia ada. MRT Laluan SBK juga merupakan penambahbaikan yang signifikan bagi PJ kerana ia meningkatkan kesalinghubungan bandar ini.

Median harga sewa untuk sebuah kondominum: RM2,100 bulan

Jarak perjalanan ke Pusat Bandaraya KL (KLCC): 18km, 25 minit

2. Cyberjaya

Search percentage: 12.2%

rent-cyberjaya
Cyberjaya Lake Garden. © Mohd Fuad Salleh/ 123RF

Cyberjaya adalah sebahagian daripada Koridor Raya Multimedia Malaysia/ Multimedia Super Corridor (MSC). Ia pada mulanya dibangunan sebagai Lembah Silikon Malaysia (Silicon Valley). Kini, Cyberjaya adalah pangkalan bagi banyak Pusat Data (Data Centre), perkhidmatan pelanggan, syarikat multinasional, dan juga universiti swasta. Komuniti di pinggir bandar ini terdiri dari pelbagai kumpulan seperti pelajar, penduduk yang sedia ada dan juga pekerja-pekerja bidang teknologi. Bukan itu sahaja, banyak kawasan di sini dikhususkan untuk taman dan kemudahan awam.

Bandar ini juga dipantau oleh sistem Kamera Litar Tertutup (CCTV) yang digabungkan sepenuhnya dengan Malaysia Emergency Response Services (MERS) 999 untuk memastikan keselamatan dan ketenangan umum. Penduduk juga tidak perlu bimbang akan jaringan pengangkutan di sini kerana Cyberjaya dikelilingi oleh rangkaian lebuh raya seperti SKVE, ELITE, MEX, dan Persiaran Dengkil By-Pass. Ia juga sesuai untuk keluarga kerana terdapat pelbagai pilihan untuk pusat jagaan harian, sekolah kebangsaan dan swasta serta kedai runcit dan perkhidmatan. Lihat panduan lengkap Cyberjaya di sini.

Median harga sewa untuk sebuah kondominum: RM1,600 bulan

Jarak perjalanan ke Pusat Bandaraya KL (KLCC): 39km, 40 minit

1. Cheras (KL)

Peratusan carian: 14.1%

rent-cheras
© Abdul Razak Latif/ 123RF

Di tangga teratas adalah CHERAS! Kawasan yang cukup dikenali kerana banyak “Taman” ini adalah salah satu bandar di Lembah Klang dengan akses mudah LRT dan MRT. Kawasan ini berkembang pesat dan terdapat banyak rumah dengan pelbagai pilihan harga. Oleh kerana kawasan ini berkepadatan tinggi, pelbagai kemudahan asas turut disediakan bagi memenuhi keperluan penduduk yang berbeza.

Salah satu tarikan terbesar di Cheras ialah pasar malam Taman Connaught. Ia merupakan salah satu pasar malam terpanjang di Malaysia dan dibuka pada setiap hari Rabu, dari lewat petang hingga tengah malam. Sekiranya anda masih lagi tercari-cari kawasan tempat tinggal, Cheras adalah pilihan yang baik kerana keduduknyanya yang strategik. Mulakan pencarian rumah anda dengan melihat 11 hartanah di Cheras berhampiran stesen MRT dan lima hartanah sewa dengan carian tertinggi di Cheras.

Median harga sewa untuk sebuah kondominum: RM1,700 bulan

Jarak perjalanan ke Pusat Bandar KL (KLCC): 7km, 11 minit

BACA: 8 kawasan hotspot hartanah sepanjang laluan LRT 3, KTM Terminal Skypark, HSR, MRT SBK & SSP

Nota: Analisis adalah berdasarkan data yang ada pada tarikh penerbitan dan akan disemak semula apabila lebih banyak data terkini yang tersedia.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain