Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 kawasan paling dicari pembeli rumah di Malaysia pada 2019

test

Masanya tiba lagi untuk kami kongsikan 10 kawasan yang mencatat carian tertinggi dalam kalangan pembeli rumah di Malaysia pada 2019. Kawasan-kawasan ini disusun mengikut data tingkah laku carian pengguna yang dikumpulkan tahun ini.

© ferli/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari Top 10 most searched areas by Malaysian homebuyers in 2019 oleh Azmah Zakariah

Membeli rumah memerlukan penelitian sama seperti membuat pelaburan besar yang lain. Sekiranya anda membeli rumah kali pertama, penting bagi anda memilih rumah yang sesuai dengan kemampuan mengikut simpanan yang ada di samping yang memenuhi keperluan gaya hidup. Pembeli kali pertama mungkin mendapati proses pembelian rumah sangat membimbangkan. Sudah tentu lokasi juga merupakan faktor penting.

Di sini kami senaraikan 10 kawasan yang mencatat carian tertinggi dalam kalangan pengunjung iProperty.com.my dari Januari – November 2019. Data diperolehi menerusi aplikasi data raya iProperty.com.my, iPropertyiQ.com. Kawasan ini disusun secara menaik berserta populariti masing-masing dalam bentuk peratusan (%).

Nota: Peratusan (%) dikira berdasarkan jumlah hasil carian dari serata laman web. 

10. Puchong

Peratusan carian: 4.79%

Pemandangan udara Puchong ©simonlong | GettyImages

Kejutan besar! Puchong yang berada pada tangga kedua tahun lepas kini jatuh ke tempat kesepuluh dalam senarai kawasan paling dicari oleh pembeli rumah. Namun Puchong tetap menjadi pilihan dan salah satu sebabnya adalah lokasinya yang strategik di antara Petaling Jaya dan Kuala Lumpur. Ia terhubung dengan mudah melalui beberapa lebuh raya seperti Lebuhraya Shah Alam (KESAS) dan Lebuhraya Damansara Puchong (LDP). Selain itu, terdapat banyak kemudahan lain yang menarik seperti pusat membeli-belah, kedai makan, pasar raya besar, pusat hiburan dan banyak lagi.

Bagaimana rasanya tinggal di Puchong? Ini dia panduan kejiranan anda. Sebagai lokasi yang sudah lama dikenali ramai di Lembah Klang, Puchong sering menjadi pilihan kerana kemudahan perhubungannya. Stesen Bandar Kinrara, IOI Mall, Bandar Puteri dan Pusat Bandar Puchong merupakan stesen LRT utama yang telah menjadikan Puchong mudah dikunjungi.

BACA: 10 kawasan kediaman paling popular di Malaysia (oleh pencari rumah 2018)

9. Johor Bahru

Peratusan carian: 5.16%

Tambak Johor merupakan tambak sepanjang 1km yang menghubungkan Johor Bahru, Malaysia dengan Woodlands, Singapura. ©Trisno Quartris/ 123RF

Johor Bahru atau nama glamournya JB naik dari tempat ke-10 tahun lepas ke tempat kesembilan pada 2019! Ini langsung tidak memeranjatkan. Ibu negeri paling selatan di Malaysia ini menawarkan segala yang ada di KL. Inginkan tempat percutian segera? Singapura hanya tiga jam pemanduan dari KL.

Salah satu faktor yang menaikkan populariti JB dalam kalangan pembeli rumah kini adalah kerana jaringan pengangkutannya yang sentiasa berkembang. Sistem Transit Aliran Johor Bahru-Singapura (Rapid Transit System atau RTS) yang dijangka siapa pada 2024 bakal membawa banyak kesan positif kepada JB. Laluan rel ini akan membantu mengurangkan kesesakan trafik di sepanjang Tambak Johor sehingga 15%. Jika JB telah lama menarik perhatian anda, apa kata lihat 5 projek kediaman paling laris di Johor?

8. Subang Jaya

Peratusan carian: 5.19%

Kejiranan Subang Jaya. ©tuahlensa/ 123RF

Sebuah kawasan yang membangun dan terhubung dengan baik, Subang Jaya merupakan kawasan yang popular kerana ia sentiasa berkembang dan membangun. Perhubungan yang mudah dengan KL melalui lebuh raya dan kewujudan kemudahan penduduk, komersil dan rekreasi yang banyak menjadikan Subang Jaya pilihan terbaik bagi mereka yang mencari keseimbangan hidup dan manfaat kehidupan bandar.

Subang Jaya juga mempunyai banyak institusi pengajian tinggi terbaik seperti:

 • INTI International College Subang
 • SEGi College Subang
 • Taylor’s University
 • Monash University

Bukan itu sahaja, perbandaran yang serba-serbi lengkap ini menawarkan beberapa hartanah berhampiran stesen LRT di laluan Kelana Jaya. Jika anda mencari hartanah lelong, semak  5 hartanah lelong di Subang Jaya berharga bawah RM800,000. Dijangkakan bahawa jumlah penduduk di sini akan meningkat kepada lebih 1.5 juta orang menjelang 2035. Pertumbuhan populasi ini bermakna projek infrastruktur yang ada sekarang bakal menjadi komponen penting masa hadapan Subang Jaya.

7. Rawang

Peratusan carian: 5.50%

Jalan pintas Rawang – Serendah adalah lebuh raya tertinggi di Malaysia. ©Zainal Azrin Mohamad Saari/ 123RF

Suatu ketika dahulu Rawang mungkin tidak mempunyai ramai peminat dalam kalangan pembeli dan pemaju, tetapi kini keadaan telah berubah. Rawang telah menjadi satu kawasan yang ‘hot’ dengan projek-projek baharu di sana-sini dan harga jualan yang menarik. Asalnya sebuah perbandaran yang menawarkan tempat untuk bekerja dan tinggal, Rawang kini menawarkan banyak peluang pekerjaan dengan elemen-elemen hiburan dan telah menjadi sebuah perbandaran yang mampu berdiri sendiri. Pembeli tidak lagi teragak-agak untuk berpindah ke Rawang.

Rawang juga berpotensi menarik warga tempatan dan asing yang berkeluarga untuk membeli rumah bertanah disebabkan adanya pilihan sekolah kebangsaan, jenis kebangsaan dan antarabangsa termasuk Straits International School dan Templer Park International School.

Walaupun satu-satunya tren di kawasan ini adalah KTM, kini lebih mudah untuk pengguna berulang-alik ke KL. Turun di stesen Sungai Buloh dan tukar ke laluan MRT. Di samping itu, KL-Kuala Selangor Expressway (LATAR Expressway) menyambungkan Kuala Lumpur di Templer’s Park dengan perbandaran Ijok. Laluan alternatif ini memendekkan masa perjalanan antara KL, Rawang dan Ijok, memudahkan penduduk Rawang bekerja di kawasan lain dan begitu juga sebaliknya. Masa perjalanan dari Rawang ke pusat bandar raya KL kini dipendekkan daripada dua jam kepada hanya 30 minit pada waktu puncak!

6. Petaling Jaya

Peratusan carian: 7.91%

eCurve, Mutiara Damansara. ©Wasin Pummarin/ gettyimages

Petaling Jaya atau PJ dalam kalangan penduduk tempatan merupakan bandar satelit bagi Kuala Lumpur. Merangkumi kawasan seluas 97.2km persegi, Petaling Jaya diberikan status bandar pada 20 Jun 2006. PJ sentiasa berada di dalam senarai popular saban tahun kerana kedudukannya yang hampir dengan KL dan kemudahannya yang banyak. Tahun ini, PJ berada pada kedudukan teratas kawasan carian rumah sewa paling popular di Lembah Klang.

Penduduk PJ tidak ke KL kecuali jika perlu kerana pilihan membeli-belah banyak terdapat di sini. Selain daripada 1 Utama yang popular sejak dahulu, terdapat pusat membeli-belah lebih kecil seperti Paradigm Mall, Atria Shopping Gallery dan Starling Mall di Damansara Uptown. Jika anda sedang mencari rumah baharu di PJ, lihat 5 kediaman sewa paling popular di sini.

Lebuh raya seperti LDP, Lebuhraya Persekutuan, Sprint dan DUKE semuanya memudahkan perjalanan ke Kuala Lumpur dan kawasan lain di Selangor. Anda juga boleh meletakkan kereta di stesen LRT atau MRT Rapid KL dan menaiki tren ke pusat bandar, Bangsar,  Subang Jaya atau Shah Alam.

Di samping itu, projek LRT 3 akan melancarkan lagi pengangkutan awam di PJ dengan menawarkan pertukaran untuk ke Bandar Utama, Shah Alam dan Klang. PJ bakal memperolehi lima stesen LRT 3 iaitu:

 • Bandar Utama (stesen pertukaran laluan MRT 1 Sungai Buloh-Kajang)
 • Kayu Ara
 • BU11
 • Dataran Prima
 • Kelana Indah

5. Semenyih

Peratusan carian: 11.96%

Bukit Broga. ©Mohd Khidir Omar/ EyeEm/ gettyimages

Terletak hanya 30 minit dari perbandaran-perbandaran utama di Lembah Klang, tidak hairanlah Semenyih kini menjadi pilihan penghuni kota yang ingin tinggal di kawasan yang lebih tenteram. Semenyih bakal muncul sebagai hot spot dalam pembangunan hartanah di koridor selatan Lembah Klang.

Pada masa ini Semenyih dikenali sebagai kawasan ekopelancongan kerana dikelilingi air terjun yang menarik seperti Air Terjun Sungai Gabai, Empangan Air Semenyih, Pusat Rekreasi Hutan Sungai Congkak dan Bukit Broga.

Di segi jaringan jalan raya, Semenyih banyak mendapat manfaat daripada Lebuhraya LEKAS. Lebuhraya SILK dan Pintasan Kajang-Semenyih menghubungkan perbandaran ini dengan semua jalan utama ke KajangCherasSeri KembanganBangi dan Putrajaya.

Buat masa ini tiada sebarang perkhidmatan tren di Semenyih. Stesen tren paling hampir terletak di Kajang iaitu KTM dan MRT yang membolehkan penduduk Semenyih untuk ke mana-mana bahagian di Lembah Klang.

4. Bandar Utama

Peratusan carian: 12.22%

Stesen MRT Bandar Utama. ©Abdul Razak Latif/ 123RF

Bandar Utama Damansara adalah sebuah perbandaran popular di dalam subbahagian Damansara iaitu Daerah Petaling, Selangor. Asalnya sebuah ladang kelapa sawit, Bandar Utama kini menjadi sebuah kawasan kediaman yang maju menempatkan banyak pusat membeli-belah yang menjadi tarikan seperti 1 Utama, The Curve, IKEA dan IPC Shopping Centre.

Bandar Utama mudah dikunjungi melalui lebuh raya LDP, SPRINT, Penchala Link dan Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE). Terdapat juga MRT, bas dan bas ulang-alik yang menghubungkan Bandar Utama ke TTDI, KL, Subang Jaya dan Putrajaya.

3. Cheras

Peratusan carian: 13.15%

Pasar malam Taman Connaught. ©gracethang/ 123RF

Sebagai sebuah kawasan yang besar dan berkepadatan tinggi, Cheras memiliki segalanya: pusat membeli-belah, kedai, hiburan malam dan kemudahan yang banyak untuk dinikmati penduduknya. Dengan kawasannya yang luas, hartanah di Cheras boleh didapati dalam pelbagai jenis, harga dan kemudahan yang sesuai untuk pelbagai jenis pembeli.

Populasi Cheras yang besar memerlukan pembangunan infrastruktur yang berterusan, contohnya stesen MRT yang tersambung terus ke pusat membeli-belah MyTown, IKEA Cheras dan Sunway Velocity. Daripada 31 stesen MRT di laluan Sungai Buloh-Kajang, 11 di Cheras. Jangan ketinggalan membaca mengenai rumah kediaman berhampiran stesen MRT dan 10 kondominium paling popular di Cheras.

Maklumat lanjut mengenai Cheras di sini.

2. Ara Damansara

Peratusan carian: 16.98%

Mula dibangunkan pada 1999, populariti Ara Damansara melonjak dan kini menjadi salah satu kejiranan pilihan di Petaling Jaya. Ini terutamanya disebabkan lokasinya yang strategik di celah-celah kejiranan utama seperti Bandar Utama, Tropicana, Sunway, Glenmarie dan Kota Damansara.

Terdapat juga dua stesen LRT di sepanjang laluan penyambungan Kelana Jaya yang mula beroperasi di Ara Damansara dan memberi kemudahan kepada komunitinya. Ara Damansara juga boleh dikunjungi melalui lebuh raya dua hala enam lorong Jalan Lapangan Terbang Subang dan lingkaran persimpangan bertingkat Subang Kelana. Cara kedua adalah melalui terowong NKVE menerusi Crimson Condominium ke LDP. Sebelah timur Ara Damansara pula terhubung ke Persiaran Tropicana melalui satu laluan baharu yang menembusi Damansara Idaman.

Ara Damansara merupakan satu kejiranan yang menawarkan segala kemudahan yang diperlukan seperti Tesco, Jaya Grocer, Village Grocer, Klinik Mediviron, Pawagam MBO, Pusat Perubatan Sime Darby, Evolve Concept Mall, Citta Mall, tadika berjenama, sekolah antarabangsa dan restoran popular.

1. KAWASAN DENGAN CARIAN TERTINGGI: Shah Alam

Peratusan carian: 17.14%

Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (Masjid Biru) adalah masjid terbesar di Malaysia. ©Prasit Rodphan/ 123RF

Pinggir bandar Shah Alam kini menjadi tempat kegemaran mereka yang ingin tinggal dalam suasana hijau dan damai namun masih terdapat akses kepada kemudahan. Selain daripada Lebuhraya Persekutuan, Shah Alam boleh dikunjungi melalui NKVE, Lebuhraya Utara-Selatan Lingkaran Tengah (ELITE), Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE) dan KESAS.

Shah Alam juga merupakan pusat pendidikan antarabangsa dan tempatan dengan adanya beberapa sekolah dan kolej terkemuka seperti:

 • UiTM (kampus induk dan kampus Puncak Alam)
 • UNISEL
 • MAZ International School
 • Greenview Islamic International School
 • Tenby Schools Setia Eco Park
 • Dwi Emas International School

Dengan begitu banyak taman-taman awam, pusat membeli-belah, tarikan dan aktiviti menarik yang boleh dilakukan, Shah Alam menjadi pilihan ramai pembeli rumah. Pusat beli-belah Central i-City yang baru dibuka berhampiran i-City menaikkan lagi populariti bandar raya ini di samping kewujudan AEON Shah Alam dan Setia City Mall. Bukan itu sahaja, laluan LRT 3 yang dijangka siap pada 2024 bakal menghubungkan Bandar Utama ke Johan Setia di Klang dan merangsang pertumbuhan modal hartanah di Shah Alam terutamanya projek-projek yang berhampiran stesen tren. Berikut adalah enam stesen di Shah Alam:

 • Glenmarie (stesen pertukaran LRT laluan Kelana Jaya)
 • Persiaran Kerjaya
 • Stadium (berhampiran Stadium Melawati)
 • Persiaran Dato Menteri
 • UiTM Shah Alam
 • Seksyen 7

BACA: 5 hartanah lelong di Shah Alam bawah RM800,000

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain