Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

4 hartanah di Shah Alam berhampiran LRT Laluan Bandar Utama-Klang (LRT3)

test

Laluan Transit Aliran Ringan 3 (LRT3) akan menambah penghubungan dua juta penduduk di bahagian Koridor Barat ke bahagian-bahagian lain di Lembah Klang. Ia akan melalui Bandar Utama dan Klang menjelang tahun 2024.

LRT-Bandar-Utama-Klang-Line-LRT3
© thamkc/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari 4 Properties in Shah Alam near LRT Bandar Utama-Klang Line (LRT3) oleh Azmah Zakariah.

Ibu negeri Selangor, Shah Alam merupakan bandar terancang pertama di Lembah Klang. Menurut H1 2020 Portal Demand Analytics, yang baru saja dilancarkan oleh iProperty.com.my, Shah Alam mencatatkan permintaan hartanah kediaman yang positif pada kadar +7.63%. Ini disebabkan oleh beberapa faktor seperti harga yang mampu milik berbanding hartanah di bahagian lain Lembah Klang serta akses yang mudah.

Di samping itu, Shah Alam juga menjadi kawasan carian tertinggi pembeli rumah Malaysia pada tahun 2019. Dengan kemudahan yang begitu banyak, ia menjadi pilihan terbaik kepada pembeli rumah yang menginginkan persekitaran hijau dan tenang tetapi juga mudah diakses. Apabila LRT3 mula beroperasi pada tahun 2024, enam buah stesen akan merentasi Shah Alam:

  • Glenmarie (laluan pertukaran LRT Kelana Jaya)
  • Persiaran Kerjaya (kawasan perindustrian Glenmarie)
  • Stadium (berhampiran Stadium Malawati)
  • Persiaran Dato Menteri
  • UiTM Shah Alam
  • Seksyen 7

Ini akan merangsang pertumbuhan modal hartanah di kawasan ini, terutamanya yang berdekatan dengan laluan tersebut. Kami telah menyenaraikan empat hartanah yang jaraknya kurang dari 3km daripada stesen LRT3 sebagai rujukan anda.

Nota: Jarak diukur berdasarkan anggaran koordinat antara dua titik.

1. Stesen LRT Glenmarie (Pertukaran Laluan LRT Kelana Jaya)

Glenmarie Courts – 1.3km

Kawasan kediaman eksklusif yang berpagar dan berpengawal ini terletak di Seksyen U1, Shah Alam. Glenmarie Courts tidak jauh dari Subang Jaya dan kemudahan-kemudahan lain seperti NKVE, Jalan Lapangan Terbang Subang, Glenmarie Golf and Country Club dan juga laluan LRT. Bukan itu saja, di kawasan kediaman ini juga tersedia beberapa kemudahan yang dikhaskan untuk penduduknya. Terdapat trek joging, tempat BBQ, sauna, gimnasium, rumah kelab, kolam randuk dan kolam renang, taman permainan dan sebagainya.

Jenis: Banglo

Harga median: NA

Harga median sekaki persegi: NA

Keluasan: Daripada 3,200 kaki persegi

Tahun siap: 1998

Hartanah lain berhampiran Stesen LRT Glenmarie:

  • Sharma Residence – 1.5km

Lihat lebih banyak hartanah kediaman berhampiran laluan LRT di sini.

2. Stesen LRT Stadium

Pangsapuri Perdana – 1.50km

Pangsapuri Perdana adalah antara apartment yang awal dibina di Shah Alam dan terletak di Seksyen 13. Apartment ini mempunyai tiga bilik tidur dan dua bilik mandi. Ia menyediakan kemudahan asas seperti tempat letak kereta, taman permainan dan kawalan keselamatan 24 jam. Penduduknya menikmati pelbagai manfaat dengan kedudukannya yang berhampiran dengan Tadisma Business Park, Laman Seri Business Park, Taman Ekstrim Shah Alam, Stadium Malawati dan juga Pasaraya Besar Giant. Selain itu, penduduk di situ juga mudah akses ke Lebuhraya ELITE yang mempunyai ketersambungan dengan Lebuhraya Persekutuan, NKVE dan KESAS.

Jenis: Apartment

Harga median: RM246,000

Harga median sekaki persegi: RM289

Keluasan: 850 kaki persegi

Tahun siap: 2000

Hartanah lain berhampiran Stesen LRT Stadium:

BACA: Bagaimana agaknya tinggal di Shah Alam

3. Stesen LRT Persiaran Dato Menteri

Vista Alam – 1.2km

Vista Alam ialah sebuah pembangunan bersepadu sepenuhnya yang terletak betul-betul di tengah hab perniagaan Shah Alam. Pembangunan ini merangkumi kediaman berservis, SoHo dan kedai pejabat. Unit kediaman berservis mempunyai susun atur dua atau tiga bilik tidur dan amat sesuai untuk pasangan muda dan keluarga kecil. Vista Alam turut menyediakan kemudahan, antaranya tempat BBQ, bilik belajar, trek joging tingkat tinggi, gelanggang skuasy dan sepak takraw.

Penduduknya juga mendapat lebih manfaat dengan lokasi yang strategik. Tidak jauh dari situ terletak Sekolah Antarabangsa Dwi Emas, SACC Mall, Kompleks PKNS, Hospital Pakar Avisena dan Anggerik Mall. Di samping itu, banyak tempat-tempat rekreasi ada di sekitarnya seperti Taman Rekreasi Permai, Taman Tasik Shah Alam dan Taman Air Wet World. Selain daripada itu, tidak kurang menarik ialah ketersambungannya yang baik kerana ia mudah diakses melalui jalan-jalan utama dan lebuhraya seperti Lebuhraya LKSA dan Lebuhraya Persekutuan.

Jenis: Kediaman berservis

Harga median: RM400,000

Harga median sekaki persegi: RM532

Keluasan: 759 kaki persegi – 1,351 kaki persegi

Tahun siap: 2010

Hartanah lain berhampiran Stesen LRT Persiaran Dato Menteri:

4. Stesen LRT Seksyen 7

i-Residence @ i-City – 1.6km

Kediaman moden ini terletak begitu hampir dengan salah satu tarikan terhebat Shah Alam, i-City. Ia merangkumi 346 unit kediaman dan disasarkan kepada keluarga golongan pertengahan dan ke atas. Di situ juga tersedia ‘sky lounge’, landskap eko moden, tempat BBQ, kolam renang infiniti, spa dan bilik wap untuk dinikmati oleh penghuninya. Lebih menarik lagi, kesemua unitnya tersedia dengan Astro dan WiFi (100MB). Ia boleh diakses melalui Lebuhraya Persekutuan dan Lebuhraya Selat Klang.

Jenis: Kediaman berservis

Harga median: RM477,500

Harga median sekaki persegi: RM602

Keluasan: 752 kaki persegi – 3,800 kaki persegi

Tahun siap: 2015

Hartanah lain berhampiran Stesen LRT Seksyen 7:

BACA: 5 kawasan paling popular di Malaysia untuk hartanah bawah RM 500,000

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain