Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

7 dupleks dan studio di Lembah Klang untuk disewa

test

Apa salahnya berbelanja lebih untuk privasi yang sempurna berbanding dengan menyewa bilik tidur utama dengan harga yang mahal? Dengan harganya yang berpatutan, apa kata anda sewa salah satu daripada unit dupleks atau studio ini untuk keselesaan sendiri.

duplex-and-studio-malaysia
© Monika Mlynek/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari 7 most affordable duplexes and studios for rent in Klang Valley oleh Damia Norwin.

Golongan kelas pertengahan merupakan salah satu penanda aras utama ekonomi masa kini. Oleh itu, kumpulan berpendapatan sederhana Middle 40% (M40) ini sering kali dijadikan tanda aras untuk menentukan kebolehmampuan rakyat. Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, golongan berpendapatan sederhana Middle 40% (M40) mempunyai purata pendapatan isi rumah bulanan sebanyak RM6,275 pada tahun 2016 dan dengan keadaan ekonomi semasa, jumlah ini cuma cukup-cukup makan sahaja.

Kos sara hidup dan harga hartanah yang terus meningkat di Lembah Klang mendorong lebih ramai orang bujang yang baru memulakan kerjaya profesional untuk menyewa rumah sahaja dek kerana faktor kewangan yang kurang kukuh. Terdapat pelbagai pilihan rumah sewa untuk mereka yang inginkan keselesaan, kualiti dan privasi tanpa perlu berbelanja lebih.

Berikut adalah beberapa pilihan unit dupleks dan studio di Lembah Klang yang menawarkan sewa berpatutan untuk kumpulan M40, berdasarkan beberapa anggaran asas. Kos perbelanjaan rumah yang baik mestilah tidak melebihi 30% daripada pendapatan isi rumah anda. Selain itu, anda juga perlu mengambil kira kos-kos yang lain seperti, WiFi, Netflix dan lain-lain lagi.

  • Median pendapatan bulanan M40: RM6,275
  • Sewa bulanan tidak melebihi RM1,882.50

Ini dia tujuh dupleks dan studio paling berpatutan untuk disewa di Lembah Klang. Ini adalah berdasarkan tinjauan dan maklumat yang dikumpulkan antara Januari 2020 hingga September 2020 oleh pangkalan Data Raya iProperty.com.my, iPropertyIQ.com. Hartanah berikut disenaraikan mengikut susunan menaik dan dipaparkan berdasarkan peratusan (%) lawatan.

7. Halo Sunday @ Empire City, Damansara Perdana 

Peratusan lawatan: 6.6%

Terletak di Damansara, studio satu bilik tidur di Empire City ini terletak sangat dekat dengan beberapa pusat beli-belah yang paling popular di Lembah Klang, seperti The Curve dan Ikea. Selain itu, penduduk di sini boleh menikmati ciri-ciri hijau dan kemudahan asas seperti kolam renang dan gimnasium.

Laluan MRT Sungai Buloh – Kajang (SBK) atau MRT 1 telah memperluas lagi kesalinghubungan penduduk di kawasan ini kerana mereka boleh berulang alik dari tempat kerja di Pusat Bandar dengan masa yang lebih singkat. Di samping itu, akses adalah mudah kerana kawasan ini berdekatan dengan rangkaian lebuh raya dan jalan-jalan utama seperti LDP, SPRINT, Pechala Link dan Lebuhraya Utara-Selatan.

Jenis: Studio

Median harga sewa (RM): 1,200/ bulan

Keluasan: 426 kps hingga 952 kps

BACA: 5 kondominium mesra haiwan peliharaan di Kuala Lumpur

6. Emporis Kota Damansara, Petaling Jaya

Peratusan lawatan: 6.6%

Penyewa mempunyai empat pilihan pelan lantai. Dupleks ini dilengkapi dengan bilik tidur dan dua atau tiga bilik mandi. Bukan itu sahaja, Emporis Kota Damansara menawarkan kemudahan mewah kepada penghuninya. Mereka boleh menikmati kemudahan seperti dek taman, taman herba, ruangan untuk bersenam, ruangan BBQ, dan lain-lain. Ia juga terletak di sepanjang Persiaran Surian dan cuma 1 km sahaja dari stesen MRT Kota Damansara. Lihat 5 hartanah sewa dengan carian tertinggi di Petaling Jaya di sini.

Jenis: Dupleks

Median harga sewa (RM): 1,800/ bulan

Keluasan: 662 kps hingga 1,012 kps

5. My Loft @ Empire City, Damansara Perdana

Peratusan lawatan: 6.8%

My Loft terletak di lokasi yang strategik. Ia mempunyai akses langsung ke jalan raya utama dan lebuh raya seperti LDP, SPRINT dan Lebuhraya Utara-Selatan. Kediaman ini juga berada tidak jauh dari Pusat Beli Belah Empire City. Dari segi kemudahan, kediaman ini dilengkapi dengan taman, tempat letak kereta, dan kedai serbaguna.

Jenis: Dupleks

Median harga sewa (RM): 1,300/ bulan

Keluasan: 768 kps hingga 813 kps

4. 28 Boulevard, Ampang 

Peratusan lawatan: 14.6%`

Kediaman baharu ini menawarkan senibina moden dan  berlatarkbelakangkan pemandangan Bandaraya Kuala Lumpur yang indah. 20 Boulevard direka khas dengan menggabungkan ciri-ciri kehidupan kota dan kehijauan di mana penghuni dapat menikmati keindahan matahari terbit dan terbenam tanpa perlu keluar dari rumah. Selain itu, penghuni dapat menikmati kemudahan kelas pertama seperti jakuzi, sauna, dek yoga, pepohon indah, starry pool, astaka meditasi, kolam renang dan lain-lain lagi. Ia juga boleh diakses melalui MRR2. Lihat 5 hartanah sewa dengan carian tertinggi di Ampang di sini.

Jenis: Studio

Median harga sewa (RM): 1,500/ bulan

Keluasan: 450 kps

3. Empire Damansara, Damansara Perdana

Peratusan lawatan: 17.8%`

Empire Damansara adalah pilihan yang tepat untuk eksekutif muda yang inginkan keseimbangan kerjaya dan gaya hidup. Ia terletak di lokasi utama kerana dapat diakses dengan mudah melalui jaringan lebuh raya dan jalan-jalan utama. Terdapat banyak kemudahan di sekitar kawasan ini kerana Mutiara Damansara berada dalam jarak 5 minit pemanduan dari Empire Damansara. Antaranya, IKEA Damansara, The Curve, eCurve, Pusat Beli Belah IPC, dan juga MRT Mutiara Damansara untuk perjalanan lancar. Bukan hanya itu, kemudahan di Empire Damansara adalah antara yang terbaik. Terdapat private club, kolam renang, gimnasium, dan lain-lain.

Jenis: Dupleks dan studio

Median harga sewa (RM): 1,500/ bulan

Keluasan: 363 kps higga 752 kps

Terokai hartanah untuk disewa

2. EkoCheras, Cheras

Peratusan lawatan: 19.1%`

Pembangunan bersepadu yang mesra alam ini terdiri daripada kediaman yang diservis, pusat beli-belah, hotel, dan pejabat. Penyewa boleh memilih untuk menyewa unit studio, SoHo, atau SoHo dupleks. Mengambil alam sebagai tema, EkoCheras menggabungkan taman, sky garden, dan halaman dengan pemandangan hijau. Terdapat juga kolam renang infiniti, taman, dan jakuzi serta ruang santai. Kesalinghubungan juga adalah faktor tambahan kerana jarak MRT Taman Mutiara cuma 750m sahaja dari kediaman ini. Ia juga boleh diakses melalui Jalan Cheras, MRR2, dan Lebuhraya SALAK.

Jenis: Dupleks dan studio

Median harga sewa (RM): 1,800/ bulan

Keluasan: dari 595 kps

BACA: Pernah dengar tentang Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ)? Macam mana nak mohon?

1. Highpark Suites, Kelana Jaya

Peratusan lawatan: 28.5%`

Highpark Suites adalah bangunan bertingkat hijau pertama di Kelana Jaya. Terletak di tengah-tengah kota, kediaman ini berada tidak jauh dari pasar raya besar, bank, dan restoran. Selain menawarkan pemandangan kota raya yang indah, penghuni dapat menikmati segala macam kemudahan kelas pertama seperti kolam renang bersaiz Olimpik, gimnasium luar, trek jogging, gim akua, taman herba, labirin (maze), dan banyak lagi ciri. Ia boleh diakses melalui LDP.

Jenis: Dupleks dan studio

Median harga sewa (RM): 1,700/ bulan

Keluasan: 452 kps to 840 kps

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain