Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Belanjawan 2020: 17 inisiatif kerajaan yang memberi kesan kepada rakyat

test

Dari insentif pekerjaan hingga ke insentif perumahan, berikut adalah segala yang perlu diketahui oleh pengguna di Malaysia. 

© NurPhoto / Contributor | Getty Images

Artikel ini diterjemah dari Budget 2020: 17 government initiatives that might affect the rakyat oleh Ridzwan A. Rahim.

Belanjawan 2020 yang ditunggu-tunggu akhirnya telah dibentangkan oleh Menteri Kewangan Lim Guan Eng pada 11 Oktober 2019. Bagi anda yang telah mengikutinya, apakah perasaan anda? Bagi kami, ia agak baik walaupun tidak begitu mengujakan seperti belanjawan yang lepas.

Ini mungkin disebabkan peruntukan bagi Belanjawan 2020 iaitu RM297 bilion adalah kurang berbanding Belanjawan 2019 (RM314.5 bilion). Namun demikian, terdapat beberapa insentif untuk demografi yang pelbagai dalam kalangan rakyat. Paling penting ialah penegasan bahawa Cukai Barangan dan Perkhidmatan (Goods and Services Tax atau GST) tidak akan diperkenalkan semula. Syukurlah!

Mari kita lihat apakah perkara yang akan memberi kesan kepada kewangan anda pada tahun 2020:

1. Kadar tol lebih rendah bermula tahun hadapan

Pemandu kenderaan pasti gembira kerana akan ada penurunan caj tol dengan diskaun sebanyak 18% secara purata di semua lebuh raya milik PLUS bermula 2020. Menurut Lim, diskaun ke atas caj tol di Lebuhraya Utara-Selatan bakal menguntungkan pengguna sehingga RM1.13 bilion pada 2020.

Selain daripada itu, pengenalan caj kesesakan pada waktu sekitar puncak dan waktu biasa diturunkan sehingga 30% daripada kadar tol semasa. Kadar tol pada waktu bukan puncak adalah PERCUMA. Ini akan menjimatkan pengguna lebuh raya hampir RM180 juta setahun.

Bermula 1 Januari 2020, kadar tol untuk kereta di Jambatan Kedua Pulau Pinang akan dikurangkan daripada RM8.50 kepada RM7.

2. Program Subsidi Petrol (PSP) akan bermula pada Januari

Program Subsidi Petrol (PSP) bersasar dengan peruntukan RM2.2 bilion akan dilancarkan di Semenanjung Malaysia dengan kategori kelayakan seperti berikut:

A) PSP akan diberikan untuk satu kenderaan bagi individu yang memiliki tidak melebihi dua kereta dan dua motosikal yang layak.

  • Kriteria kelayakan untuk kereta: kapasiti enjin 1,600cc dan ke bawah atau melebihi 1,600cc yang berusia lebih 10 tahun.
  • Kriteria kelayakan untuk motosikal: kapasiti enjin 150cc dan ke bawah; jika melebihi 150cc, mesti berusia sekurang-kurangnya 7 tahun.
  • Kenderaan mewah tidak layak menerima PSP.

B) Bagi yang layak menerima Bantuan Sara Hidup (BSH):

  • Subsidi petrol RM30 sebulan untuk pemilik kereta dan RM12 sebulan untuk pemilik motosikal.
  • Subsidi adalah dalam bentuk pemindahan tunai yang akan dikreditkan ke dalam akaun bank penerima setiap empat bulan.
  • Pembayaran pertama akan dibuat pada April 2020 bagi tempoh Januari hingga April 2020.

C) Bagi pemandu lain yang bukan penerima BSH:

  • Mereka akan menerima Kad95 yang membolehkan mereka menikmati subsidi petrol 30 sen seliter terhad kepada 100 liter sebulan bagi kereta atau 40 liter sebulan bagi motosikal apabila membeli petrol RON95 di stesen minyak.
  • Kad95 akan dilaksanakan secara berperingkat pada suku pertama 2020.

3. Harga runcit RON95 dan diesel akan diapungkan secara beransur-ansur

Apabila skim subsidi ini dilaksanakan, harga runcit RON95 dan diesel akan diapungkan secara beransur-ansur. Langkah ini diambil bagi mengurangkan ketirisan dan penyeludupan bahan api bersubsidi rentas sempadan yang telah menyebabkan kerugian jutaan ringgit di pihak kerajaan.

Subsidi ini akan layak diberikan apabila harga pasaran RON95 yang ditentukan oleh Mekanisme Penetapan Harga Automatik (Automatic Pricing Mechanism atau APM) melebihi RM2.08 seliter. Pemandu di Sabah dan Sarawak akan terus menikmati siling harga petrol RM2.08 seliter untuk RON95 dan RM2.18 seliter untuk diesel.

4. Graduan menganggur akan menerima insentif apabila mendapat tawaran kerja

Pada 2018, terdapat lebih daripada setengah juta rakyat Malaysia yang menganggur dan sekurang-kurangnya 140,000 daripada mereka merupakan graduan. Di bawah inisiatif #GraduanKerja, kerajaan akan memberi insentif gaji RM500 sebulan selama dua tahun kepada graduan yang menganggur melebihi 12 bulan yang mendapat tawaran kerja. Jumlah ini akan dikreditkan ke dalam akaun KWSP mereka.

Insentif juga akan diberi kepada majikan yang mengambil para graduan ini bekerja. Sebanyak RM300 sebulan akan diberi bagi setiap orang yang diambil bekerja selama dua tahun. Satu penyelesaian menang-menang.

5. Skim pembiayaan Sewa Untuk Memiliki akan diperkenalkan bagi membantu pembeli rumah yang tidak mampu membayar wang pendahuluan 10%

Skim Sewa Untuk Memiliki (Rent To Own atau RTO) adalah untuk pembelian rumah pertama bernilai sehingga RM500,000. Di bawah skim ini, penyewa akan menyewa hartanah bagi tempoh sehingga lima tahun. Selepas setahun menyewa, penyewa diberi pilihan untuk membeli rumah tersebut pada harga yang ditetapkan semasa perjanjian penyewaan ditandatangani.

Di samping itu, kerajaan juga akan memberi pengecualian duti setem ke atas instrumen pindah milik di antara pemaju dan institusi kewangan, serta di antara institusi kewangan dan pembeli.

6. Skim Perumahan Belia dilanjutkan sehingga Disember 2021

© Hendrik Sulaiman / EyeEm | Getty Images

Selain daripada inisiatif RTO, kerajaan juga akan melanjutkan Skim Perumahan Belia yang dikendalikan oleh Bank Simpanan Nasional mulai 1 Januari 2020 sehingga 31 Disember 2021. Skim ini menawarkan jaminan pinjaman sebanyak 10% menerusi Cagamas untuk membolehkan peminjam mendapatkan pembiayaan penuh dan bantuan ansuran bulanan sebanyak RM200 sebulan untuk dua tahun pertama. Ia terhad kepada hanya 10,000 unit rumah.

7. Inisiatif bagi menggalakkan penggunaan e-dompet

Menurut satu laporan kajian Nielsen, penerimaan keseluruhan e-dompet masih rendah pada kadar hanya 8%. Maka bagi mempromosi penggunaan e-dompet dalam kalangan rakyat Malaysia, kerajaan akan memasukkan RM30 ke dalam e-dompet setiap warga Malaysia yang berumur 18 tahun dan ke atas.

Wang tersebut akan dimasukkan pada 1 Januari 2020 dan boleh digunakan untuk tempoh dua bulan. Anda hanya memerlukan akaun e-dompet dengan identiti yang disahkan dengan penyedia perkhidmatan yang terpilih (belum lagi ditentukan). Untuk layak menikmati faedah ini, anda perlu berpendapatan tahunan kurang daripada RM100,000.

8. Wanita yang kembali bekerja akan menerima insentif dan lanjutan pengecualian cukai

Adakah anda seorang wanita berusia antara 30 dan 50 yang telah berhenti kerja lebih setahun? Ini untuk anda. Di bawah inisiatif #WanitaKerja, anda akan diberi insentif gaji RM500 sebulan selama dua tahun jika anda kembali bekerja. Wang tersebut akan dimasukkan ke akaun KWSP anda. Majikan juga akan menerima insentif RM300 sebulan selama dua tahun bagi setiap pengambilan bekerja.

Di samping itu, pengecualian cukai pendapatan yang sedia ada bagi wanita yang kembali bekerja akan dilanjutkan sehingga 2023.

9. Anda juga akan mendapat insentif jika anda mengambil alih kerja pekerja asing

Pernahkah anda merungut terlalu ramai pekerja asing di negara ini dan mereka mengambil pekerjaan yang sepatutnya diperolehi oleh warga tempatan? Nah, sekarang anda boleh mengambil alih tugas mereka dan mendapat bayaran pula. Hanya gantikan seorang pekerja asing dan anda akan mendapat bayaran insentif RM350 atau RM500 sebulan mengikut sektor selama dua tahun.

Majikan pula akan mendapat insentif bulanan RM250 bagi tempoh yang sama. Ambil perhatian bahawa bayaran insentif ini akan dimasukkan ke dalam akaun KWSP anda.

10. Cukai Perkhidmatan Digital akan dilaksanakan tidak lama lagi

Ini bukan perkara baru, tetapi lebih kepada peringatan. Seperti yang didedahkan pada sesi Belanjawan yang lalu, Cukai Perkhidmatan Digital akan mula dilaksanakan pada 1 Januari 2020. Bagi anda yang melanggan perkhidmatan penstriman seperti Spotify dan Netflix, bersedialah untuk membayar lebih tidak lama lagi.

Perkara lain yang menerima kesan Cukai Perkhidmatan Digital termasuk pengedaran perisian dan permainan video seperti Steam dan pengiklanan digital oleh Google.

11. Harga pemerolehan hartanah bagi CKHT telah ditetapkan semula

rpgt-new-2019-malaysia
© Andriy Popov | 123rf

Terdapat banyak rungutan bahawa keputusan baru mengenai Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) yang diperkenalkan tahun ini tidak adil kepada pemilik rumah sebenar dan ia sebenarnya cukai ke atas inflasi. Sebagai respons kepada pandangan rakyat ini, kerajaan akan menambah baik layanan CKHT tersebut dengan menetapkan nilai pasaran pada 1 Januari 2013 sebagai harga pemerolehan harta tanah bagi aset yang diperolehi 1 Januari 2013, berbanding 1 Januari 2000 yang ditetapkan sebelum ini. Ini bermakna penjual hartanah akan menikmati cukai yang lebih rendah apabila melupuskan hartanah.

12. Pembelian hartanah yang lebih murah untuk warga asing

Sesetengah warga tempatan mungkin tidak berpuas hati dengan keputusan ini. Bagi mengurangkan lambakan kondominium dan pangsapuri yang tidak terjual yang dianggarkan berjumlah RM8.3 bilion pada suku kedua 2019, kerajaan akan menurunkan nilai ambang bagi hartanah bertingkat tinggi di kawasan bandar (kawasan sebenar belum ditetapkan) untuk pemilikan asing daripada RM1 juta kepada RM600,000 pada 2020. Bagaimanapun, ini hanya terpakai bagi hartanah belum terjual yang sedia ada. Tidak layak bagi projek yang belum dilancarkan.

13. Anda boleh mengeluarkan wang KWSP untuk pensijilan profesional

Adakah anda berkira-kira untuk mendapatkan pensijilan profesional untuk maju dalam karier? Tunggu sehingga tahun depan. Ini kerana KWSP akan memperluaskan skop pengeluaran bagi tujuan pendidikan di peringkat sijil bagi program yang berkaitan dengan aspirasi Fourth Industrial Revolution (IR4.0) negara. KWSP juga sedang mengkaji untuk memperluaskan pengeluaran ini kepada ibu bapa dan pasangan pencarum.

14. Ibu bapa yang menghantar anak ke TASKA akan mendapat pelepasan cukai tambahan

Di samping menyediakan lebih banyak Taman Asuhan Kanak-Kanak (TASKA) bagi menambah baik persekitaran kerja bagi para wanita dan ibu bapa secara amnya, kerajaan menawarkan satu lagi pertolongan untuk para ibu bapa. Kos membesarkan anak-anak bukan rendah. Bagi mengurangkan beban kewangan ini, ibu bapa yang menghantar anak ke taska dan tadika berdaftar akan mendapat pelepasan cukai individu bagi yuran yang dibayar yang kini dinaikkan daripada RM1,000 kepada RM2,000.

15. Individu bujang akan mendapat bantuan kebajikan tambahan

Jika anda bujang, berusia melebihi 40 tahun dan berpendapatan kurang RM2,000 sebulan, bergembiralah. Anda layak menerima RM300 di bawah skim Bantuan Sara Hidup (BSH). Di samping itu, individu kelainan upaya berusia 18 tahun dan ke atas dengan pendapatan bulanan kurang RM2,000 juga layak menerima bayaran BSH sebanyak RM300 dan secara automatik menjadi penerima Skim Takaful MySalam.

16. Suri rumah akan mendapat manfaat inisiatif i-Suri

Tahukah anda? Para suri rumah kini boleh memilih masuk untuk caruman KWSP di bawah inisiatif i-Suri. Di bawah program ini, para suami boleh menyumbang secara sukarela sebanyak 2% daripada 11% carumannya ke dalam akaun KWSP isteri. Di samping itu, kerajaan juga bercadang memanjangkan manfaat di bawah i-Suri melalui perlindungan keselamatan sosial di bawah PERKESO.

17. Gaji minimum telah dinaikkan lagi!

Bagi menambah baik kehidupan kelompok berpendapatn rendah, kerajaan telah menaikkan gaji minimum kepada RM1,100 sebulan pada Januari 2019. Berkuat kuasa pada 2020, gaji minimum akan dinaikkan lagi kepada RM1,200. Ini hanya terpakai bagi mereka yang tinggal di bandar-bandar utama.

Untuk senarai penuh pengumuman Belanjawan 2020, lihat: Key highlights of Budget 2020: Live updates

*Artikel ini telah diolah semula daripada “Budget 2020: 16 Things That Might Affect YOU, Financially“, yang diterbitkan kali pertama di Loanstreet.com.my | Disunting oleh Reena Kaur Bhatt

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain