6 idea dekorasi DIY Hari Raya

Bila Hari Raya dah semakin hampir, anda pasti tercari-cari idea untuk menghias rumah. Dan semestinya bila nak menghias rumah, anda akan berbelanja untuk membeli pelbagai barang hiasan yang hanyalah dipakai sekali setahun. 

Imagehit Asia /123rf

“Setahun sekali, Syawal datang lagi”…Haaa itu lirik lagu Hari Raya popular dendangan Amy Mastura, namun lirik setahun sekali ini jugalah mengingatkan kita tentang pembelian barangan-barangan dekorasi Hari Raya yang dipakai setahun sekali. Membazir, bukan? Kami nak kongsikan 5 bahan yang anda boleh gunakan semula untuk tujuan dekorasi.

 1. Kad Raya

Imagehit-Limited-Exclusive-Contributor / 123rf

 Bagi golongan yang tidak pernah merasai zaman kegemilangan Kad Raya, ia sebenarnya adalah kad ucapan yang sering dihantar di pejabat, di sekolah, malah ada yang mengirimkannya melalui pos. Selain berfungsi untuk mengucapkan selamat Hari Raya, ia juga sebenarnya ada fungsi lain untuk dekorasi rumah anda. Kembalikan memori Hari Raya zaman kanak-kanak anda dengan dekorasi menggunakan kad raya ini.

Nota: Persiapan Hari Raya mendekatkan silaturahim sesama keluarga dan rakan serumah, apa kata lakukan dekorasi ini bersama-sama barulah lebih seronok.

2. Sampul duit raya

©Imagehit-Asia / 123rf

Bagi yang masih dapat duit raya, jangan buang dulu sampul selepas anda mengambil duitnya. Selain Kad Raya, sampul ini juga boleh dijadikan dekorasi untuk ruang tamu anda. Caranya tidaklah susah. Tebuk lubang pada bucu setiap sampul dan gantungkannya pada pokok-pokok hiasan di rumah anda.

3. Lampu kelip-kelip

©Lena Lee Bee Kim / 123rf

Ini antara barang yang wajib ada di Hari Raya. Ianya murah, dan mudah untuk dipasang, serta digunakan sekali setahun. Apa kata untuk Hari Raya tahun ini, anda buat sedikit perbezaan dengan dekorasi ini. Kebiasaannya, ia digantung di luar rumah, namun ia juga cantik jika dipasang di dalam rumah. Gantungkannya pada langsir rumah dan ia dengan serta merta menjadi ‘Photo wall’ tempat anda bergambar bersama keluarga di Hari Raya nanti.

Nota: Setelah tidak lagi digunakan, simpan dengan elok di dalam plastik untuk mengelakkan mentol-mentol daripada rosak dan wayarnya menjadi reput.

4. Daun ketupat

©Amirul Syaidi / 123rf

Untuk tip ini, kami cadangkan anda gunakan lebihan daun ketupat bawang yang telah dianyam. Bagi yang tidak tahu, ketupat bawang adalah ketupat berbentuk empat segi yang sering anda lihat dalam iklan-iklan. Gantungkan ketupat-ketupat yang telah siap dibentuk ini pada lampu kelip-kelip atau di ‘Photo wall’ anda, barulah kreatif!

Nota: Jika anda ada masa lapang (dan juga skil menganyam ketupat), anda juga boleh menggantikan daun ketupat ini dengan riben berwarna-warna dan anyam kepada bentuk ketupat. Baru betul-betul meriah Hari Raya tahun ini!

5. Bekas biskut raya

©Pam Walker / 123rf

Bekas biskut raya ini selalunya dibuang selepas digunakan, ataupun dijadikan bekas menyimpan syiling dan macam-macam lagi. Namun, ia boleh dijadikan pelita untuk dekorasi Hari Raya anda. Hanya perlukan sedikit kreativiti dan modal yang rendah. Anda hanya perlu beli bahan asas seperti Parafin (bahan asas untuk membuat lilin) dan tali sumbu.

Cara-caranya, bersihkan bekas biskut raya, cairkan ketulan Parafin, masukkan tali sumbu dan tuang parafin ke dalam bekas biskut raya. Biarkan ia sejuk untuk beberapa jam dan siap!

 Nota: Untuk lebih kreatif, anda boleh masukkan pewarna dan serbuk pengilat. Setelah siap, anda boleh letakkannya di atas meja penghidang (dengan cara ini ia juga berfungsi sebagai penghalau lalat) atau sangkutkannya dengan kayu untuk jadikannya pelita.

6. Langsir Raya dijadikan ‘Photobooth Raya’

Jangan tanya kepada ibu anda kenapa langsir perlu ditukar setiap kali menjelang Hari Raya. Selain daripada bertujuan menghalang cahaya dan sebagai dekorasi, langsir juga boleh digunakan sebagai bahan asas untuk Photobooth Raya anda. Elakkan pembaziran; tidak perlu membeli kain baru, anda hanya perlu cari ruang atau dinding yang cukup luas untuk gantungkan langsir ini. Tambahkan sedikit hiasan seperti kerusi dan meja lama, ketupat dekorasi, pokok-pokok hiasan, serta kad raya untuk melengkapkannya.

Nota: Barulah gambar pertama di Hari Raya anda lebih cantik dari biasa. Bukan itu sahaja, sesi bergambar dengan rakan serumah dan sekeluarga juga lebih menarik.

 

Share