Ketahui 11 Bazar Ramadhan online popular edisi 2021

Share

Bazar Ramadhan bukanlah sesuatu yang asing di kalangan rakyat Malaysia. Tanpa mengira kaum dan agama, bazar Ramadhan sering mendapat tumpuan apabila tiba bulan puasa. Namun, akibat pandemik Covid-19, bazar Ramadhan kini berubah rupa dan kebanyakan peniaga lebih terarah kepada mengusahakan bazar secara atas talian. 

bazaar-ramadhan-online-2021

© twinsterphoto | 123rf

Pembelian atas talian atau online semakin mendapat tempat di kalangan rakyat Malaysia. Tambah-tambah pula dengan pandemik yang melanda Malaysia hingga menyebabkan pergerakan kita terbatas. Namun, tahukah anda yang bazar Ramadhan online bukan setakat menjual makanan, malah kini turut menjual persiapan raya, barang basah, dan macam-macam lagi. Untuk entri kali ini, iProperty.com.my nak berkongsi 6 bazar Ramadhan online yang menjadi tumpuan e-pembeli pada tahun 2021 ini.

BACAAN POPULAR:
🍲 10 Bazar Ramadhan 2021 untuk dikunjungi dan SOP MKN yang anda perlu patuhi.
🎉 6 idea dekorasi DIY Hari Raya

1. Bazaar Ramadhan TTDI KL

Siapa yang tidak kenal dengan Bazaar Ramadan yang terdapat di Taman Tun Dr. Ismail (TTDI). Sering menjadi tumpuan para pembeli dengan pilihan-pilihan yang menarik serta mempunyai pelbagai makanan yang sedap-sedap. Namun, sama seperti yang lain, mereka juga turut terkesan dengan pandemik yang melanda. Tetapi, jangan risau kerana mereka kini beroperasi secara atas talian melalui media sosial Facebook. Anda hanya perlu ke Facebook dan cari Bazaar Ramadhan TTDI KL. Di sana, anda akan dapat melihat setiap penjual dan komuniti TTDI meniagakan barangan masing-masing. Untuk pembayaran pula bergantung kepada setiap peniaga. Setiap gambar produk, video dan juga cara mneghubungi mereka juga disediakan. 

Facebook Bazaar Ramadhan TTDI KL: https://www.facebook.com/groups/153932582596562

bazaar-ramadan-online-bangsar

© thamkc | 123rf

2. Bazaar Ramadhan Bangsar

Bagi yang pernah ke Bazaar Ramadhan Bangsar, anda pasti tahu antara makanan-makanan popular yang menjadi tumpuan ramai seperti daging & kambing bakar, pilihan murtabak yang berbagai-bagai, Roti John yang menyelerakan dan banyak lagi. Namun, yang paling menjadi tumpuan semestinya  Putu Piring dan jugak murtabak jala. Walaupun dengan pandemik yang memberikan kesan kepada para peniaga, anda kini mempunyai pilihan secara digital untuk membeli juadah di Facebook Bazaar Ramadhan Bangsar. Yang menariknya, para peniaga yang terdapat di dalam kumpulan ini betul-betul ditapis dan hanya mereka yang berniaga di Bangsar sahaja dibenarkan untuk mengiklankan jualan-jualan mereka. Jadi, jangan risau kerana keistimewaan juadah-juadah tahun sebelumnya dapat dikekalkan dan mudah untuk dibeli dalam laman media sosial Bazaar Ramadan Bangsar ini! Untuk proses pembelian, setiap peniaga menyediakan nombor telefon yang boleh dihubungi melalui Whatsapp. Mudah kan!

Facebook Bazaar Ramadhan Bangsar: https://www.facebook.com/BazaarRamadhanOnlineBangsar/

3. Bazaar Ramadhan Bandar Baru Ampang

Dengan gabungan dan kerjasama antara para peniaga Bazaar Ramadan yang terkesan oleh pandemik yang melanda, mereka telah mewujudkan Bazar Ramadhan Bandar Baru Ampang secara online melalui platform Facebook. Seperti biasa, dengan pilihan Roti John, murtabak, lauk pauk seperti kari, udang sambal meletup (memang sedap), kari kambing mamak, ayam golek, selera pantai timur dan banyak lagi! Fuh, kalau nak kami senaraikan satu per satu memang tak habis. Tak mengapa, kami serahkan tugasan ini kepada anda untuk memilih juadah berbuka nanti. Untuk proses pembelian, setiap peniaga menyediakan nombor telefon yang boleh dihubungi melalui Whatsapp dan dihantar terus kepada anda! 

Nota: Di bazaar ini juga terdapat hidangan pemanis mulut yang popular seperti kek keju hangus yang dibakar dalam bentuk muffin, sedap tau!

Facebook Bazar Ramadhan Bandar Baru Ampang: https://www.facebook.com/groups/223893222179450/about

4. Bazaar Ramadhan Kampung Baru

Bazaar Ramadhan Kampung Baru, satu nama yang tidak perlu diperkenalkan lagi. Popular di kalangan setiap warga KL, sentiasa penuh dan menjadi tumpuan setiap tahun, dan mendapat jolokan antara bazar yang paling wajib dikunjungi. Antara yang menarik perhatian, semestinya Bubuk Lambuk Kampung Baru sebagai menu wajib yang pasti ada setiap tahun. Terdapat lebih 200 gerai yang kebanyakannya menjual juadah berbuka daripada makanan Melayu, kuih muih tradisional, minuman dan macam-macam lagi. Hati-hati jika anda ke sini kerana anda mudah rambang mata dengan setiap pilihan yang ada. Sama seperti situasi yang dihadapi oleh setiap bazaar yang kami kongsikan tadi, para peniaga meneruskan perniagaan mereka secara atas talian di media sosial Facebook Bazaar Ramadhan Kampung Baru. Tak perlu bersesak-sesak lagi untuk membeli juadah berbuka kegemaran anda. Setaip posting disediakan dengan gambar produk, video dan juga nombor Whatsapp untuk dihubungi untuk kemudahn para pelanggan. 

Facebook Bazaar Ramadhan Kampung Baru: https://www.facebook.com/Bazaar-Ramadhan-kg-baru-101488451537405/

Bazaar-Ramadhan-Keramat-Setiawangsa-Online

© Mohammad Khairizal Afendy Mohammad Azizi | 123rf

5. Bazaar Ramadhan Keramat/Setiawangsa

Bagi mereka yang lahir atau menetap di sekitar Keramat dan Setiawangsa,Bazaar Ramadhan Keramat/Setiawangsa bukan sesuatu yang asing bagi mereka. Malahan, bazaar ini ada pengikut yang setiap kali tiba bulan ramadhan, ini adalah aktiviti wajib mereka untuk membeli juadah di sana. Rasa yang sama dari dulu membuatkan jualan makan di bazaar ini cepat habis. Tetapi, untuk lebih memudahkan pelanggan mereka, peniaga di bazaar ini telah bekerjasama untuk berniaga secara digital melalui Facebook Bazaar Ramadhan Keramat/Setiawangsa. Salah satu juadah yang paling laku ialah ayam percik, resepi asli dari Kelantan. Ada yang mengakui rasanya memang padu. Antara yang menarik juga adalah roti bom, nasi lemak ayam goreng berempah, roti john cheese tarik yang penuh dengan isi seperti daging, dan juga kuih-muih traditional.

Facebook Bazaar Ramadhan Keramat/Setiawangsa: https://www.facebook.com/param2u/

6. FVBAZAAR


Siapa yang tidak kenal dengan jenama Fashion Valet yang sering menjadi perhatian para penggemar fesyen di Malaysia. Tahun ini, FVBAZAAR bukan sekadar menjual busana Hari Raya, namun mereka juga turut memperkenalkan pilihan makanan terutamanya daripada pengusaha dan peniaga setempat. Daripada hidangan untuk berbuka, kuih muih, biskut raya hinggalah baju melayu dan fesyen terkini untuk menyambut Syawal, semuanya ada di sana.

Nak gunakannya, senang sahaja. Untuk pengguna telefon pintar, anda hanya perlu muat turun aplikasi Fashion Valet. Kemudian, daftar masuk menggunakan alamat emel anda dan klik pada pautan FVBAZAAR. Dalam pautan ini, anda dapat memilih sama ada kategori makanan ataupun pakaian. Pilih kategori yang anda inginkan, dan fungsi paling menarik adalah anda dapat berbual terus dengan vendor-vendor yang terdapat dalam aplikasi tersebut melalui aplikasi Whatsapp. Untuk pembayaran, kebiasaannya diuruskan dengan perkhidmatan perbankan atas talian, mudah bukan?

Nota: Antara kegemaran kami adalah Biscoff Cheesetart daripada Cookeish.KL dan juga rendang daging dendeng daripada SOFBOX. Harga yang ditawarkan juga sangat berpatutan, dengan RM50 anda boleh beli 2 hingga 3 barangan, berbaloi bukan?

Website: https://www.fashionvalet.com/fvbazaar

Instagram: https://www.instagram.com/fashionvaletcom/

7. AgroBazaar Online

Dimiliki oleh Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MOA) dan diuruskan oleh FAMA, anda boleh membeli apa sahaja jenis makanan, buah-buahan, ikan segar, hinggalah perkhidmatan lain seperti memesan bakul buah untuk dijadikan hadiah dan juga fesyen wanita terkini. AgroBazaaar Online terdapat dalam aplikasi telefon pintar dan juga boleh diakses melalui komputer.

Cara menggunakannya juga sangat mudah! Hanya perlu daftar masuk menggunakan alamat emel, masukkan maklumat peribadi, dan pembayaran boleh dilakukan secara perbankan atas talian. Antara yang menjadi kegemaran ramai semestinya Mangga Harum Manis yang diposkan dari Perlis. Untuk harga pula, anda tidak perlu risau kerana harga yang ditawarkan adalah sama dengan harga pasaran di luar, namun, dengan promosi terkini, pastinya anda boleh membeli dengan harga yang lebih murah.

Website: https://www.agrobazaar.com.my/

Facebook: https://www.facebook.com/agrobazaar.online/

Instagram: https://www.instagram.com/agrobazaaronline/?hl=en

BACA: 10 Bazar Ramadhan 2021 untuk dikunjungi dan SOP MKN yang anda perlu patuhi

8. Astro Go Shop: Salam Ramadan 2021

Tidak perlu diperkenalkan dengan lebih lanjut, Astro Go Shop antara yang paling popular dan sentiasa mempunyai promosi terkini. Tambah-tambah pula pada bulan Ramadhan ini dan juga Syawal yang bakal datang tidak lama lagi. Dengan kempen terkini mereka, Salam Ramadan 2021, membeli belah di aplikasi ini pastinya menyediakan pengalaman berbeza buat anda. Daripada barang hiasan dapur, barang-barang pelengkap rohani, makanan, perabot rumah hinggalah fesyen terkini dengan kod-kod promosi yang diperkenalkan terdapat di sana.

Anda hanya perlu muat turun aplikasi Astro Go, kemudian klik pada ruangan Salam Ramadan 2021 dan anda dapat melihat pelbagai jenis tawaran menarik yang disediakan. Sebelum anda membeli, pastikan anda daftar dengan alamat untuk tujuan pembayaran dan penghantaran. Harga-harga yang ditawarkan juga adalah berpatutan, dengan kempen Salam Ramadan 2021 yang sedang berlangsung, kami pasti banyak promosi dan diskaun terdapat di sana.

Nota: Jangan lupa guna dan tebus setiap kod-kod promosi yang disediakan di sana.

Website: https://www.goshop.com.my/offers/salam-ramadan-2021-202103298486

Instagram: https://www.instagram.com/astrogo.my/

ramadan-2021

© ferli | 123rf

9. Wadoodmart

Hari Raya bakal menjelang tak lama lagi, barang basah untuk juadah dah sedia ke belum? Jangan lambat-lambat, takut barang habis nanti. Tetapi, jangan risau, dengan adanya Wadoodmart semuanya ada. Jangan risau untuk membeli di Wadoodmart, kerana setiap gambar yang diguna adalah daripada gambar produk sebenar, dengan pembayaran yang dijamin 100% selamat, pesanan yang dihantar pada keesokan hari dan yang paling penting dijamin halal.

Cara menggunakannya juga mudah, tiada sebarang pendaftaran. Hanya perlu masukkan alamat penuh, nama, lakukan pembayaran secara online dan pilih tarikh penghantaran kepada anda. Sebut tentang harga, promosi sempena Ramadhan Wadoodmart kini memberikan diskaun hingga 30% untuk barangan terpilih! Antara yang mejadi tumpuan semestinya jualan kombo dan serta makanan laut pada harga yang berpatutan!

Nota: Wadoodmart juga kini turut disokong oleh Maybank dalam program Sama-Sama Lokal oleh Maybank2u sebagai usaha membangunkan semula industri peniaga tempatan untuk bangkit semula.

Website: https://www.wadoodmart.com/

Facebook: https://www.facebook.com/wadoodmart/

Instagram: https://www.instagram.com/wadoodmart/

10. Plats

Platform Selangor atau Plats juga antara yang menjadi tumpuan para pembeli terutamanya pada bulan Ramadhan ini. Meliputi serata Selangor, platform e-bazaar ini telah mula dilancarakan sejak tahun lepas dan antara yang pertama di Malaysia. Bukan itu sahaja, Plats kini turut bekerjasama dengan Grab Express dengan tambang penghantaran serendah RM5. Antara kelebihan Plats adalah mereka menyenaraika setiap produk oleh penjual tempatan. Cari apa sahaja makanan tempatan yang anda mahu, pastinya terdapat di Plats.

Cara pengunaaannya juga tidak rumit dan tiada sebarang pendaftaran.Anda hanya perlu masuk ke platform plats.com.my, cari apa yang diinginkan dan terdapat pilihan untuk terus berhubung dengan penjual melalui Whatsapp. Antara yang menjadi tumpuan ramai pastilah makanan daripada Nyonya.Love, Nasi Ayam Bako, Kimeo, dan Good Ground Bakery

Website: https://plats.com.my/

Instagram: https://www.instagram.com/platselangor/

BACA: 7 cara simpan dan labur duit raya anak anda. No. 7 paling menarik!

11. AirAsia Fresh

Jangan salah sangka dengan nama AirAsia, jika dahulunya kita hanya membeli tiket penerbangan, sekarang terdapat jugak platform baharu oleh AirAsia iaitu Fresh yang menjual barang basah segar. Yang menariknya, anda boleh menyesuaikan ‘Fresh Pack’ anda mengikut citarasa tersendiri. Selain daripada itu, mereka juga membuat penghantaran percuma dengan pembelian minium RM30 dan sempena Ramadhan, Fresh juga menyediakan promosi pada e-bazaar mereka sehingga 50% diskaun.

Anda hanya perlu daftar atau log masuk ke www.airasia.com/fresh dengan menggunakan alamat emel dan sahkan pendaftaran dengan kata laluan sekali yang berdaftar dengan telefon pintar anda. Setelah selesai, anda hanya perlu pilih apa sahaja barangan atau makanan yang diinginkan dan teruskan dengan pembayaran melalui pilihan perbankan online. Penghantaran akan dibuat pada hari yang sama mengikut keselesaan anda.

Website: https://www.airasia.com/fresh

Dengan wujudnya e-bazaar ini, kehidupan menjadi semakin mudah selain dilihat sebagai usaha untuk membantu peniaga tempatan untuk terus beroperasi. Walaupun begitu, kami di iProperty.com.my menyarankan anda untuk sentiasa berhati-hati terutamanya apabila ia melibatkan pembayaran secara atas talian dan pemberian maklumat ketika pendaftaran. Pastikan platform yang dipilih benar-benar selamat dan anda juga tidak mendedahkan apa-apa maklumat peribadi yang boleh menjejaskan keselamatan. 

DAPATKAN LEBIH BANYAK PETUA BERKESAN DI SINI:

💰 Nak kaya di hari raya? 5 tip berjimat sepanjang Ramadan
😋 12 menu bazar Ramadan yang anda boleh masak di rumah. Resepi 7 paling mudah!
👉 8 tip berhari raya Aidilfitri Ketika PKPB


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.