SoHo, SoVo dan SoFo: Apa bezanya?

Share

Masih keliru dengan hartanah SoHo, SoVo dan SoFo? Nak tahu bezanya dengan pangsapuri, serviced apartment dan kondominium? Jom kami terangkan kepada anda dalam artikel ni.

soho sovo sofo

Aleksandr Davydov | 123rf

Artikel ini diterjemah dari SoHo, SoVo and SoFo: What’s the difference oleh Mursh Matsom

Sewaktu anda melihat-lihat atau mencari kediaman, pasti anda pernah terbaca istilah seperti SoHo, SoVo dan SoFo. Pernahkah terlintas di fikiran apakah sebenarnya maksud istilah-istilah ini? Sebenarnya, pembangunan seperti ini biasanya terletak di lokasi utama, berhampiran MRT atau di sebelah pusat membeli-belah. Bukan itu sahaja, pembangunan ini biasanya dijual dengan harga yang sangat menarik. Apa yang menarik, unit-unit ini juga biasanya akan dilengkapi kemudahan-kemudahan dengan gaya kondominium, yang menjadi salah satu faktor tarikan keluarga muda dan golongan milenial yang ingin membeli rumah pertama mereka.

Bagaimana istilah SoHo, SoVo dan SoFo wujud?

Pada sekitar tahun 2007, kerajaan telah meluluskan Akta Hakmilik Strata yang merangkumi pembangunan tanah berstrata di bawah Akta Pembangunan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) (Pindaan 2007). Ia membolehkan pemaju membina unit yang lebih kecil di kawasan yang tinggi kepadatannya dengan harga yang berpatutan. Maka terlahirlah istilah unit SoHo, SoVo dan SoFo.

Apakah perbezaan antara unit SoHo, SoVo, SoFo dan kediaman biasa?

Perbezaan paling ketara antara unit SoHo, SoVo dan SoFo berbanding kediaman biasa adalah dari segi hak milik tanah komersial. Pembangunan-pembangunan sebegini akan dibina di atas tanah komersial. Inilah sebab utama mengapa unit SoHo, SoVo dan SoFo terletak di lokasi utama. Namun begitu, SoHo, SoVo dan SoFo bukanlah istilah rasmi kerajaan atau istilah yang boleh dijumpa di mana-mana kamus – kerana ia hanya merupakan suatu istilah pemasaran yang dicipta oleh pemaju.

Apa itu SoHo?

soho sovo sofo

Edvard Nalbantjan | 123rf

Small Office Home Office (SoHo) berfungsi sebagai rumah atau pejabat, seperti namanya. Oleh kerana biasanya digunakan untuk tujuan kediaman, unit SoHO mempunyai semua keperluan rumah termasuk ruang tamu, bilik tidur, dan lengkap dengan bilik mandi. Walau bagaimanapun, unit ini biasanya lebih kecil (400 kaki persegi hingga 800 kaki persegi) dibandingkan dengan pangsapuri biasa tetapi masih dilengkapi dengan kemudahan-kemudahan seperti yang ditawarkan oleh kondominium.

Jika anda berminat untuk tahu lebih lanjut mengenai unit SoHo ini, anda boleh melihat pilihan unit SoHo yang ditawarkan oleh Scott Garden Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur (775 kaki persegi; RM350,000), Soho Suites KLCC (813 kaki persegi; RM913,000) dan Queensville Permaisuri, Cheras, Kuala Lumpur (526 kaki persegi; RM 360,000). Akan datang terdapat juga D’immersione, Solaris Mont Kiara, Kuala Lumpur (769 – 1,581 kaki persegi; RM 986,616 – RM 2,087,663).

Apa itu SoVo?

soho sovo sofo

123rf

Small Office Virtual Office atau (SoVo) biasanya digunakan untuk tujuan komersial, walaupun terdapat beberapa pembangunan yang menggandakan ruang ini sebagai kediaman juga. Oleh kerana ia adalah ruang pejabat, SoVo dilengkapi dengan semua infrastruktur untuk sebuah syarikat kecil atau start-up baharu. Seperti SoHo, sesetengah unit SoVo  mempunyai kemudahan gaya hidup di dalam bangunannya.

Antara contoh unit SoVo  baru yang boleh didapati di Malaysia ialah SoVo @ D’Sara Sentral (hingga 960 kaki persegi; dari RM 911,00) dan The Suite @ Jalan Ampang, Kuala Lumpur (105 – 922 kaki persegi; dari RM 363,800 – RM 1,382,040).

Apa itu SoFo?

soho sovo sofo

Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Small Office Flexible Office atau (SoFo) menawarkan kemudahan dari aspek fleksibiliti ruang untuk anda manfaatkan sepenuhnya. Kesemuanya terpulang kepada anda untuk menggunakan ruang tersebut sebagai tempat  kediaman anda sendiri ataupun pejabat. Unit SoFo biasanya menawarkan pelbagai jenis susun atur, reka bentuk ataupun dilengkapi dengan pembahagian dalaman untuk pembeli menyesuaikan ruang mengikut citarasa mereka (misalnya untuk tempat tidur tambahan). Terdapat juga sesetengah pembangunan SoFo yang membolehkan anda  menambah keluasan ruang dengan menggabungkan dua unit bersebelahan. Unit SoFo juga biasanya dilengkapi dengan kemudahan-kemudahan yang anda boleh dapati dari sebuah kondominium.

Malah, terdapat beberapa unit SoFo menarik yang akan dilancarkan tidak lama lagi sepertiEdumetro @ Subang Jaya (668 – 993 kaki persegi; dari RM 510,000 – RM 795,000) dan Edelweiss SOFO @ Tropicana Gardens (452 – 858 kaki persegi; dari RM 438,000).

Apa yang perlu saya ketahui sebelum membeli SoHo, SoVo atau SoFo?

a. Syarat Pinjaman

soho sovo sofo

Chaiyawat Sripimonwan | 123rf

Secara amnya, SoHo, SoVo atau SoFo adalah harta komersial. Bergantung kepada bank, margin pinjaman maksimum anda biasanya lebih rendah berbanding 90% untuk pinjaman perumahan biasa, dan mungkin juga terdapat jangka masa pinjaman maksimum yang lebih pendek (25 – 30 tahun). Namun begitu, harta komersial bermaksud pemilik tidak terbatas dengan had pinjaman hartanah kediaman biasa iaitu margin pembiayaan maksimum 70% untuk harta ketiga dan seterusnya. Buat pengetahuan anda,i, syarat pinjaman untuk hartanah SoHo, SoVo atau SoFo bergantung kepada pemaju hartanah dan perjanjian mereka dengan bank.

b. Bil utiliti

soho sovo sofo

Aekkarak Thongjiew | 123rf

Oleh kerana SoHo, SoVo atau SoFo merupakan harta komersial, bil utiliti, penilaian komersial dan bayaran ketika anda berhenti menyewa adalah lebih tinggi daripada unit kediaman biasa. Contohnya, seperti pengiraan bil elektrik anda: Tenaga Nasional Berhad (TNB) mengenakan caj sebanyak RM 21.80 untuk 200 kWh pertama sebulan, tetapi harta komersil dikenakan caj sebanyak 43.5 sen / kWH untuk 200 kWh pertama (1 -200 kWh) sebulan, atau RM 87 untuk penggunaan sebanyak 200 kWh. Berdasarkan kes demi kes, bil utiliti TNB dan Indah Water Konsortium boleh ditukar dari caj harga komersial kepada caj harga kediaman biasa untuk sesetengah unit SoHo. Anda perlu memohon secara individu, atau sebagai sebahagian daripada badan pengurusan bersama (JMB), atau syarikat pengurusan (MC).

c. Adakah SoHo dilindungi di bawah HDA?

soho sovo sofo

Alessandro Guerriero | 123rf

Seterusnya, Perjanjian jual beli untuk unit SoHo tidak sama dengan unit SoFo dan SoVo kerana unit-unit SoFo dan SoVo tidak dikawal selia di bawah Akta Pembangunan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) 1966 (HDA).

Sebaliknya, anda akan menandatangani perjanjian jual beli non-standard dengan pemaju hartanah, yang dirangka oleh peguam pemaju dan tidak dikawal selia oleh HDA. Bagi memastikan tiada sebarang masalah timbul kelak, jangan lupa untuk membaca dan memahami setiap klausa dalam perjanjian jual beli non-standard ini sebelum menandatanganinya. Hal ini kerana, sebarang pertikaian yang timbul berkaitan dengan unit SoFo dan SoVo akan dibincangkan berdasarkan perjanjian ini untuk  diselesaikan di mahkamah.

Bagi unit SoHo, sekiranya terdapat sebarang pertikaian, pembeli boleh terus merujuk kes mereka di Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah kerana mereka berada di bawah bidang kuasa HDA.

Walaupun unit SoHo, SoVo atau SoFo sangat menarik dengan faktor tarikan utama iaitu  lokasi dan harganya yang menarik,  sangat penting bagi anda sebagai pihak pembeli untuk mempertimbangkan syarat pinjaman dan kadar caj utiliti (komersial atau kediaman) yang dikenakan. Akhir sekali, jangan lupa untuk melakukan kajian terhadap pemaju hartanah sebelum membeli unit SoHo, SoVo atau SoFo, terutamanya klausa dalam SPA non-standard  yang perlu ditandatangani untuk unit SoFo dan SoVo.


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.