5 projek perumahan paling laris di Kuala Lumpur

Share

Seiring dengan pembangunannya yang pesat dan perubahan pada wajahnya, Kuala Lumpur kini mempunyai pelbagai projek rumah kediaman yang masyhur.

An overview of KLCC and its sorrounding

© Chin Heng Teoh/ 123fr

Artikel ini diterjemah dari Top 5 best-selling residential projects in Kuala Lumpur oleh Ridzwan A. Rahim.

Projek kediaman di Kuala Lumpur (KL) terdiri daripada kejiranan lama yang telah mantap dan pembangunan baharu dengan harga premium. Menjadi tradisi kami di iProperty.com.my untuk menyenaraikan projek kediaman yang paling laris berdasarkan transaksi. Sebelum ini, kami telah kongsikan 5 projek kediaman paling laku di Malaysia. Kali ini, kami senaraikan pula projek kediaman terbaik di KL berdasarkan tinjauan dari Januari 2018 hingga Disember 2018.

Data untuk senarai ini kami perolehi daripada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH) yang telah disusun oleh brickz. Hartanah berikut disusun dalam kedudukan menaik berdasarkan bilangan transaksi.

Berikut ialah senarai 5 projek kediaman terbaik di KL bagi anda yang sedang mencari rumah idaman.

5. Arcoris Residences  Mont Kiara

Bilangan transaksi: 59

Arcoris Residences yang terletak di tengah-tengah kejiranan berprestij Mont Kiara merupakan contoh unggul kejiranan KL dengan gaya hidup mewah. Penghuni kediaman servis ini menikmati lokasi yang strategik kerana berhampiran dengan pusat perdagangan Mont Kiara. Terdapat banyak kafe, restoran dan bar dalam jarak 500m dari hartanah ini. Jaringan pengangkutan yang baik juga tersedia, menghubungkan lebuh raya utama seperti Penchala Link, LDP, Lebuhraya Persekutuan dan Lebuhraya Sprint.

Jenis kediaman: Kediaman servis

Harga median: RM956,000

Lokasi: Jalan Kiara 4, Mont Kiara, 50480 KL

Status pembinaan: Siap (2016)

Jenis pegangan: Pegangan kekal

Ukuran: 496 kaki persegi – 1,039 kaki persegi

4. Bandar Baru Sri Petaling – Sri Petaling

Bilangan transaksi: 67

Bandar Baru Sri Petaling yang terletak di selatan KL menampilkan pembangunan bercampur kediaman dan komersil. Ia mempunyai jaringan lebuh raya yang baik terdiri daripada MEX, Lebuhraya KL – Seremban, KESAS, NPE dan MRR2. Di samping itu, bandar yang telah lama bertapak ini terletak hanya 11km dari Pusat Bandaraya KL serta bersebelahan pula dengan Bukit Jalil dan Kuchai Lama.

Jenis kediaman:

  • Rumah berkembar
  • Rumah teres
  • Kondominium
  • Kediaman servis

Harga median: RM350,000 – RM6.3 juta

Lokasi: Bandar Baru Sri Petaling, Sri Petaling, KL

Status pembinaan: Siap (2016)

Jenis pegangan: Pegangan pajak

Ukuran: 496 kaki persegi – 1,039 kaki persegi

Related Stories

3. Residensi 22 – Mont Kiara

Bilangan transaksi: 70

Kondominium berharga premium ini merupakan kawasan kejiranan yang mesra alam dan dilengkapi sebuah kolam renang bersaiz Olimpik! Ia penuh tenaga, eksklusif dan menawarkan yang terbaik dalam gaya hidup moden termasuk dek untuk berjemur, taman untuk bermeditasi dan bilik yoga. Residensi 22 menawarkan tujuh susun atur yang sesuai untuk keluarga, untuk pilihan anda. Garden International School terletak hanya 27m dari kediaman ini manakala Lebuhraya SPRINT (Penchala Link) menghubungkan Mont Kiara dengan jalan raya utama yang lain di “Greater KL”.

Jenis kediaman: Kondominium

Harga median: RM1.6 juta

LokasiJalan Kiara 3, Mont Kiara, 50480 KL

Status pembinaan: Siap

Jenis pegangan: Pegangan kekal

Ukuran: 1,878 kaki persegi – 3,300 kaki persegi

2. Taman Tun Dr Ismail (TTDI) – KL

Bilangan transaksi: 83

Taman Tun Dr Ismail yang dikenali ramai sebagai TTDI merupakan antara kejiranan paling mewah di KL. Ia asalnya sebuah ladang getah dan mula dibangunkan pada tahun 1970-an. Kejiranan ini terdiri daripada kawasan kediaman dan komersil dengan penghuni dari kalangan kelompok menengah atas dan elit. Seperti kejiranan atasan yang lain, TTDI bukan sahaja merupakan contoh unggul kehidupan mewah, malah juga memberikan penghuninya status sosial yang tinggi di kalangan penduduk KL. Kawasan ini dihubungkan ke serata Lembah Klang oleh Damansara Link, Lebuhraya SPRINT dan perkhidmatan tren MRT.

Jenis kediaman:

  • Banglo
  • Rumah berkembar
  • Rumah teres
  • Kondominium
  • Kediaman servis

Harga median: RM282,000 – RM13.6 juta

Lokasi: Taman Tun Dr Ismail, 60000 KL

Status pembinaan: Siap

Jenis pegangan: Pegangan kekal

Ukuran: 472 kaki persegi – 11,164 kaki persegi

Related Stories

1. OUG Parklane  Jalan Klang Lama (Old Klang Road)

Bilangan transaksi: 87

Pembangunan OUG Parklane terdiri daripada unit kediaman dan kawasan komersil. Kediaman berkepadatan tinggi dengan 4,225 unit ini merupakan projek kediaman nombor satu paling laku di KL. Ini kemungkinan disebabkan harganya yang menarik. Mengikut penyenaraian iProperty.com.my, harga unit kediaman di OUG Parklane amat mampu milik berbanding hartanah lain di Lembah Klang. Kawasan ini juga mendapat manfaat daripada lebuh raya utama seperti KESAS dan NPE. ­­­

Jenis kediaman: Kediaman servis

Harga median: RM385,000

Lokasi: Taman OUG Parklane, Jalan Klang Lama (Old Klang Road), 58200 KL

Status pembinaan: Siap (2015)

Jenis pegangan: Pegangan kekal

Ukuran: 660 kaki persegi – 1,800 kaki persegi

Banyak lagi hartanah boleh didapati di KL dan Lembah Klang. Lihat penyenaraian kami di iProperty.com.my. Juga lihat kawasan Subang Jaya dan Cheras untuk hartanah berdekatan stesen tren laluan utama.

Nota: Analisis data berdasarkan data yang diperolehi pada tarikh penerbitan dan mungkin telah mengalami perubahan jika lebih banyak data diperolehi.


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.